Turcia, pe calea autocrației. Președintele cu puteri sporite aduce apărarea sub control politic

Ankara ia acum primele măsuri prin care îi consolidează puterea președintelui Erdogan care și-a asigurat sporirea atribuțiilor prin referendumului din luna iunie.

Foto: President of the Republic of Turkey

Primul pas a fost emiterea decretelor prezidențiale care reorganizează cele mai instituţii politice, militare şi administrative ca parte a trecerii la un sistem prezidenţial executiv mult mai puternic, notează Agerpres.

Recep Tayyip Erdogan a fost învestit pe 9 iulie și a preluat noul mandat cu puteri extinse i permit să emită decrete privind chestiuni executive şi să numească sau să demită funcţionari de rang înalt.

Conform ultimelor schimbări, Statul Major General a fost trecut sub autoritatea ministrului apărării, conform agenţiei naţionale de presă Anadolu. Decizia vine după ce Erdogan la numit l-a numit pe comandantul militar Hulusi Akar în postul de ministru al apărării.

În total, în Monitorul Oficial au fost publicate şapte decrete care afectează numeroase instituţii ale statului, inclusiv secretariatul Consiliului Naţional de Securitate, Directorul pentru Industria Apărării şi Consiliul Naţional de Supervizare.

Schimbările coincid cu împlinirea a doi ani de la tentativa de lovitură de stat în timpul căreia cel puţin 250 de persoane au fost ucise, multe fiind civili neînarmaţi, după ce militari rebeli au încercat să răstoarne regimul lui Erdogan.

Citiți și Recep Tayyip Erdogan şi-a preluat noul mandat prezidenţial care îi conferă puteri sporite. Ginerele său, numit în funcţia de ministru de Finanţe

După tentativa eşuată de puci, la 15 iulie 2016 a fost impusă starea de urgenţă, care ar urma să fie ridicată săptămâna viitoare.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.