Connect with us

U.E.

Tusk îl apără pe Sikorski după ce a fost atacat de Musk și Rubio: Leadership-ul înseamnă respect pentru aliați, niciodată aroganță, chiar și pentru cei mai mici sau mai slabi

Published

on

© Kancelaria Premiera/ Flickr

Prim-ministrul Poloniei Donald Tusk a făcut apel la “prieteni” să își respecte aliații și să nu fie aroganți, într-o postare pe Facebook și pe X în care nu a pomenit numele cuiva, dar care a venit la o zi după o disputa între Elon Musk și secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, și ministrul de externe polonez, Radoslaw Sikorski, pe de altă parte, cu privire la serviciul de internet Starlink.

Adevăratul leadership înseamnă respect pentru parteneri și aliați. Chiar și pentru cei mai mici și mai slabi. Niciodată aroganță. Dragi prieteni, gândiți-vă la asta”, a scris luni premierul Donald Tusk, a cărui țară asigură președinția semestrială a Consiliului UE

 

Șeful guvernului de la Varșovia nu a menționat administrația SUA în mesajul său, dar ținta postării a fost evidentă.

Citiți și “Taci, om mărunt”, i se adresează Elon Musk lui Sikorski. Ministrul polonez de externe a sugerat înlocuirea sistemului Starlink în Ucraina după ce Musk speculase că l-ar putea dezactiva

Secretarul de stat al SUA Marco Rubio și miliardarul Elon Musk, consilier al președintelui Donald Trump, au intrat duminică într-o dispută cu ministrul de externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, cu privire la furnizarea pentru Ucraina a serviciilor de internet prin satelit Starlink ale companiei lui Musk, Space X.

Musk a scris duminică într-o postare pe platforma sa de socializare X că “întreaga linie de front a Ucrainei s-ar prăbuși dacă l-aș opri”, referindu-se la Starlink.

L-am provocat literalmente pe Putin la o luptă fizică unu la unu deasupra Ucrainei, iar sistemul meu Starlink este coloana vertebrală a armatei ucrainene. Întreaga lor linie de front s-ar prăbuși dacă l-aș opri. Ceea ce mă dezgustă sunt anii de măcel într-un impas pe care Ucraina îl va pierde în mod inevitabil. Oricui îi pasă cu adevărat, gândește cu adevărat și înțelege cu adevărat vrea ca măcinarea să înceteze. PACE ACUM!!!“, a scris Musk.

Guvernul SUA a revocat deja o parte din accesul Ucrainei la imaginile prin satelit și a intensificat schimbul de informații, intensificând presiuni asupra Kievului, în timp ce Trump caută un sfârșit rapid al războiului, aflat acum în al patrulea an după invazia la scară largă a Rusiei în februarie 2022.

Negociatorii americani care fac presiuni asupra Kievului pentru accesul la mineralele critice ale Ucrainei au evocat posibilitatea de a tăia accesul țării la acest serviciu, au declarat surse familiarizate cu acest subiect pentru Reuters.

Drept replică, ministrul de externe Radoslaw Sikorski a declarat că Polonia, care plătește pentru serviciile de internet Starlink din Ucraina, ar putea căuta o alternativă în cazul în care compania lui Elon Musk se dovedește a fi nesigură.

“Starlinks pentru Ucraina sunt plătite de Ministerul polonez al Digitizării la un cost de aproximativ 50 de milioane de dolari pe an. Dincolo de etica amenințării victimei unei agresiuni, dacă SpaceX se dovedește a fi un furnizor nesigur, vom fi nevoiți să căutăm alți furnizori”, a scris Sikorski pe X.

Citiți și Șeful diplomației SUA îl dojenește pe omologul polonez în disputa cu Elon Musk: Fără Starlink în Ucraina, rușii ar fi la granița cu Polonia chiar acum

În dispută a intrat și omologul american al lui Sikorski, Marco Rubio scriind pe contul său personal de X șeful diplomației poloneze “inventează lucruri” și că “nimeni nu a amenințat cu tăierea accesului Ucrainei la Starlink”.

Și spuneți mulțumesc pentru că, fără Starlink, Ucraina ar fi pierdut acest război cu mult timp în urmă, iar rușii ar fi la granița cu Polonia chiar acum”, a adăugat Rubio.

Ulterior, Musk a postat pe X că observațiile lui Rubio au fost “absolut corecte”. Într-un răspuns separat la postarea lui Sikorski, Musk a scris: “Taci, om mărunt. Plătești o mică fracțiune din cost. Și nu există niciun substitut pentru Starlink”.

Un purtător de cuvânt al Ministerului polonez de Externe a declarat pentru Reuters că furnizarea serviciilor Starlink nu a fost un act de caritate din partea SUA și că Polonia a plătit un abonament.

În același timp, acțiunile operatorului franco-britanic de sateliți Eutelsat (ETL.PA) au crescut cu până la 650% în cursul săptămânii care s-a încheiat la 7 martie, ca urmare a speculațiilor conform cărora compania ar putea înlocui Starlink în furnizarea accesului la internet în Ucraina. Acțiunile au scăzut vineri pentru a încheia săptămâna cu o creștere de aproximativ 380%.

Polonia a declarat în februarie că va continua să acopere abonamentul Starlink al Ucrainei, în ciuda unor surse care au afirmat că SUA ar putea lua în considerare reducerea acestuia.

Înalți oficiali americani și ucraineni intenționează să se întâlnească în Arabia Saudită săptămâna viitoare, în timp ce Volodimir Zelenski și consilierii săi încearcă să relanseze relațiile cu SUA. Emisarul special pentru Ucraina și Rusia al președintelui SUA, generalul Keith Kellogg, a precizat vineri că l-a avertizat pe Zelenski, în cadrul unei întrevederi la Kiev, să nu joace dur în relațiile cu SUA pentru că vor exista consecințe.

Citiți și Urmează o săptămână-cheie pentru securitatea Europei: Zelenski anunță discuții SUA-Ucraina la Riad, Trump confirmă o vizită în Arabia Saudită, nu și data ei, iar Macron îi găzduiește la Paris pe șefii apărării din Europa

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că discuțiile dintre Ucraina și SUA privind încheierea războiului vor avea loc în Arabia Saudită săptămâna viitoare, liderul ucrainean urmând a călători luni la Riad, iar echipa sa va rămâne acolo pentru a purta discuții cu oficialii americani. Și președintele american Donald Trump a afirmat joi că va vizita Arabia Saudită, fără a indica o dată în acest sens. Saudiții au fost și amfitrionii primei întâlniri la nivel înalt Statele Unite – Rusia, la mijlocul lunii februarie, când a avut loc reuniunea dintre secretarul de stat american Marco Rubio și ministrul rus de externe Serghei Lavrov. 

Prezent la summitul de la Bruxelles, Zelenski a confirmat că administrațiile ucrainene și americane și-au reluat activitatea și și-a exprimat speranța că “săptămâna viitoare vom avea o întâlnire semnificativă”.

Relațiile dintre Washington și Kiev au început să se amelioreze după confruntarea verbală de la întâlnirea din data de 28 februarie din Biroul Oval dintre Trump și Zelenski, care a torpilat acordul privind mineralele. Îmbunătățirea a putut fi observată în discursul din Congresul SUA în care președintele Donald Trump a anunțat că a primit o scrisoare “importantă” din partea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski în cursul zilei, în care se afirmă că Kievul este “pregătit să se așeze la masa negocierilor cât mai curând posibil”.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Vicepreședintele PE, Victor Negrescu: Inteligența artificială nu este doar despre viitor, este prezentul. Fără competențe digitale și educație în AI, riscăm să rămânem în urmă

Published

on

© Victor Negrescu/ Facebook

Inteligența artificială nu este doar despre viitor, este prezentul, iar România trebuie să fie pregătită, a transmis vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu.

„Fără competențe digitale și educație în AI, riscăm să rămânem în urmă în economie, în educație, ca societate în general. La evenimentul Digital Series: AI and the Next Digital Decade, am vorbit despre ce am făcut și trebuie să facem concret”, a scris europarlamentarul, pe Facebook.

El a subliniat că noile tehnologii trebuie să fie accesibile tuturor în domeniul educației și a amintit proiecte precum „Learning from the Extremes”, prin care educația digitală ajunge în cele mai izolate școli.

„Ne trebuie resurse și reglementări adecvate și inteligente pe măsura impactului produs de AI: am negociat şi am obținut mai multe fonduri europene pentru educația digitală și AI”, a mai spus Victor Negrescu.

Potrivit acestuia, competitivitatea europeană depinde de capacitatea de a inova și de a dezvolta soluții autohtone. „Am propus ca o parte din Planul European pentru Competitivitate să fie alocată educației digitale și tehnologiei de vârf”, a spus el.

Vicepreședintele Parlamentului European a atras atenția că trebuie să fim pregătiți pentru proiectele pe care Europa urmează să le lanseze, precum:

  • Planul pentru Competitivitate, cu investiții masive în digitalizare și inovație;
  • Planul European pentru Educație Digitală 2.0;
  • Programul AI academy, dedicat formării pentru toți.

„România trebuie să fie în prima linie pentru a nu rata schimbările profunde care vor surveni în economie! Mulțumesc Smart Everything Everywhere pentru invitație și ocazia de a prezenta viziunea mea ministrului educației și cercetării, Daniel David, mediului asociativ și de afaceri prezent la eveniment”, a conluzionat Victor Negrescu.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ilie Bolojan, la Forumul de Afaceri al celor Trei Mări: Reconfigurarea forțelor politice și economice impune consolidarea relațiilor cu state interesate de stabilitatea și dezvoltarea regiunii noastre

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele interimar Ilie Bolojan a subliniat, marți, în cadrul Forumului de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări de la Varșovia, importanța strategică a conectivității în dezvoltarea regiunii și rolul activ pe care România îl joacă în acest proces. 

Șeful interimar al statului la segmentul dedicat șefilor de stat și de guvern a evidențiat angajamentul României pentru consolidarea cooperării regionale în contextul unui climat geopolitic și economic în continuă schimbare.

“Traversăm o perioadă complicată, în care noile realități afectează țările noastre, iar peisajul economic se reconfigurează constant, ceea ce ne obligă să ne adaptăm continuu. Deciziile și măsurile pe care le luăm în această etapă vor determina nu doar viitorul Inițiativei celor Trei Mări, ci și viitorul Europei”, a afirmat Bolojan în deschiderea intervenției sale, atrăgând atenția asupra contextului complex în care are loc acest summit. 

 

În fața reconfigurării forțelor politice și economice la nivel global, liderul român a subliniat necesitatea consolidării parteneriatelor cu toți actorii interesați de stabilitatea și prosperitatea regională. În această ecuație, Inițiativa celor Trei Mări capătă o relevanță din ce în ce mai mare, iar conectivitatea, esența acestui format de cooperare, este văzută ca o oportunitate majoră pentru dezvoltarea regiunii.

România, prin poziția sa geostrategică și prin capacitățile economice în creștere, joacă un rol important în asigurarea conectivității regionale. În discursul său, Ilie Bolojan a structurat contribuțiile țării noastre în trei direcții prioritare: interconectarea energetică, infrastructura de transport și transformarea digitală.

Pe componenta energetică, România se remarcă prin dezvoltarea unor proiecte strategice, în parteneriat cu sectorul privat. Printre acestea, se numără avansarea planului pentru construirea reactoarelor 3 și 4 la centrala nucleară de la Cernavodă și continuarea proiectului Neptun Deep din Marea Neagră, proiect esențial pentru securitatea energetică a întregii regiuni.

“Estimăm că producția va începe în 2027”, a precizat Bolojan. De asemenea, el a evidențiat dezvoltarea coridoarelor regionale de transport energetic, menționând importanța gazoductului Iași–Chișinău și proiectele pentru asigurarea securității energetice a Republicii Moldova, care beneficiază în prezent de electricitate și gaze în mare parte din România.

În ceea ce privește infrastructura de transport, președintele interimar a punctat nevoia acută de a dezvolta coridoarele nord–sud, insuficient acoperite în prezent. Proiectele prioritare pentru România rămân Via Carpathia și Rail-2-Sea.

“Pe lângă tronsoanele de autostradă realizate deja, întregul proiect Via Carpathia de pe teritoriul României este în faza de contractare a lucrărilor, pe o lungime de aproape 200 de kilometri”, a spus el.

Portul Constanța, cel mai mare de la Marea Neagră, își consolidează rolul de nod strategic în Coridorul Internațional de Transport Europa–Caucaz–Asia, în special în contextul conflictului din Ucraina și al aderării României la spațiul Schengen.

De asemenea, Bolojan a prezentat proiectele comune cu Republica Moldova, printre care construcția de noi poduri peste Prut, inclusiv cel de la Ungheni, aflat în faza de execuție. În raport cu Ucraina, România urmărește extinderea punctelor de frontieră și creșterea capacității de tranzit pentru cele existente.

Un alt pilon esențial în strategia României este transformarea digitală. Președintele interimar a subliniat că, în contextul unei competiții globale pentru inovare și tehnologie, este necesară cooperarea regională pentru dezvoltarea unei infrastructuri digitale de ultimă generație.

“Sectorul IT din România poate avea o contribuție semnificativă pe acest palier”, a adăugat el.

În încheierea intervenției, Ilie Bolojan a transmis un apel clar pentru mobilizarea capitalului privat în sprijinul dezvoltării regiunii. “Statul nu poate și nu trebuie să fie singurul motor al dezvoltării. Companiile private aduc nu doar resurse financiare, ci și inovație și eficiență”, a afirmat el.

Totodată, a subliniat rolul esențial al unității și solidarității în depășirea provocărilor actuale și a încurajat transformarea acestora în oportunități.

“Îndemnul meu este să transformăm provocările în oportunități și să construim împreună o regiune mai prosperă, mai sigură și mai conectată”, a conchis președintele interimar.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Președintele Turciei a sosit la Roma pentru a discuta cu Giorgia Meloni despre consolidarea cooperării între cele două țări

Published

on

© Presidency of the Republic of Türkiye/ X

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a sosit marți la Roma pentru convorbiri cu șefa guvernului italian Giorgia Meloni destinate să impulsioneze comerțul și cooperarea între cele două țări mediteraneene, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Meloni și Erdogan vor aborda de asemenea războiul în Ucraina și situația din Orientul Mijlociu înaintea unui summit în cursul căruia miniștri italieni și turci vor semna o serie de acorduri, în special în domeniile energiei și apărării, potrivit unei surse guvernamentale italiene.

„Obiectivul este de a consolida cooperarea și parteneriatul strategic între cele două națiuni și de a încuraja relațiile economice și comerciale care s-au dezvoltat considerabil în ultimii ani”, a indicat sursa citată.

Această reuniune intervine în timp ce invazia rusă în Ucraina a determinat Uniunea Europeană să caute legături mai strânse în materie de securitate cu Turcia, aliată în cadrul NATO și candidată de mult timp la aderarea la UE.

Citiți și: “Securitatea Europei nu poate fi concepută fără Turcia”, pretinde Erdogan. Liderul turc cere aderarea la UE și susține că “lumea este mai mare de 5”, într-o aluzie la Consiliul de Securitate ONU

Războiul în Ucraina a propulsat industria de apărare spre noi culmi, iar compania italiană de apărare Leonardo a ajuns la un acord cu producătorul turc de drone Baykar pentru dezvoltarea în comun a dronelor.

Pe agenda discuțiilor se află și lupta împotriva imigrației ilegale, un subiect fierbinte pentru guvernul premierului Meloni, care conduce partidul post-fascist Fratelli d’Italia (FDI).

Ankara a jucat în ultimii ani un rol de prim-plan în lupta împotriva sosirilor ilegale în Europa, primind în schimb miliarde de euro din partea Bruxellesului.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ROMÂNIA10 hours ago

Colaborarea strânsă dintre ICI București și Danubius Exim a contribuit la transformarea cadrului fiscal din România într-unul adaptat realităților digitale, în beneficiul cetățenilor și instituțiilor, subliniază Adrian-Victor Vevera

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI10 hours ago

Vicepreședintele PE, Victor Negrescu: Inteligența artificială nu este doar despre viitor, este prezentul. Fără competențe digitale și educație în AI, riscăm să rămânem în urmă

ROMÂNIA11 hours ago

Ilie Bolojan, la Forumul de Afaceri al celor Trei Mări: Reconfigurarea forțelor politice și economice impune consolidarea relațiilor cu state interesate de stabilitatea și dezvoltarea regiunii noastre

INTERNAȚIONAL11 hours ago

Președintele Turciei a sosit la Roma pentru a discuta cu Giorgia Meloni despre consolidarea cooperării între cele două țări

U.E.11 hours ago

Giorgia Meloni califică armistițiul de trei zile propus de Putin drept ”insuficient”: Ucraina a arătat că dorește pacea. Acum Rusia este cea care trebuie să demonstreze același lucru

NATO11 hours ago

Rachete Patriot: SUA și NATO sunt mai sigure grație angajamentului României față de apărarea aeriană, afirmă ambasadoarea Statelor Unite

ROMÂNIA12 hours ago

Integrarea conceptului de ”gender medicine” în politicile publice de sănătate, o necesitate pentru femeile din România, subliniază senatoarea Nicoleta Pauluic 

INTERNAȚIONAL12 hours ago

Bolojan îl felicită pe Mark Carney pentru câștigarea alegerilor în Canada: România dorește un parteneriat puternic în economie, energie și securitate

INTERNAȚIONAL13 hours ago

Ministrul german al Apărării susține că se bazează pe continuarea sprijinului SUA pentru apărarea Ucrainei

COMISIA EUROPEANA13 hours ago

Ministrul Apărării, întâlnire la Bruxelles cu Roberta Metsola și Kaja Kallas: Regiunea Mării Negre are importanță strategică pentru securitatea euro-atlantică și relevanță economică majoră pentru UE

ROMÂNIA6 days ago

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

NATO1 week ago

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

ROMÂNIA2 weeks ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

ROMÂNIA3 weeks ago

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

ROMÂNIA3 weeks ago

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

NATO3 weeks ago

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

ROMÂNIA3 weeks ago

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE4 weeks ago

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

ROMÂNIA4 weeks ago

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE4 weeks ago

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

Trending