Connect with us

NATO

Tusk, Sunak și Stoltenberg au discutat, la Varșovia, despre o “politică de securitate sincronizată” care să cuprindă Europa și Marea Britanie

Published

on

© Donald Tusk/ Twitter

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și premierul britanic Rishi Sunak au fost găzduiți marți la Varșovia de premierul polonez Donald Tusk pentru un dialog aprofundat pe teme de securitate în contextului războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și apelurilor tot mai intensificate pentru creșterea producției militare și pregătirea forțelor aliate.

Vizita lui Rishi Sunak şi a lui Jens Stoltenberg face parte din planul Poloniei de a-şi reconstrui poziţia de securitate în Europa, declarase luni premierul Donald Tusk.

Marți, după întrevederile cu cei doi lideri euro-atlantici, Donald Tusk a informat că discuțiile lor s-au axat în principal pe securitate – “securitatea Poloniei, a Marii Britanii și a Europei” – din cauza războiului actual al Rusiei împotriva Ucrainei.

Tusk a prezentat colaborarea puternică și eforturile coordonate dintre Marea Britanie și Polonia ca fiind o dovadă a parteneriatului lor eficient, salutând implicarea personală a lui Sunak în această direcție.

Discutând despre planurile de consolidare a cooperării lor în cadrul cadrelor de apărare existente, Tusk și-a exprimat satisfacția față de progresele înregistrate în cadrul Inițiativei europene Sky Shield, un proiect paneuropean de apărare aeriană promovat de Germania.

“Cooperarea dintre Polonia și Marea Britanie poate fi și va fi – sunt convins de acest lucru – un model exemplar și pentru alți parteneri”, a spus el.

Tusk a mai menționat că el și Sunak au discutat, de asemenea, despre probleme de securitate în discuțiile cu secretarul general al NATO.

Nu există nicio îndoială că, din aceste diverse inițiative în care ambele țări sunt active, trebuie să rezulte imediat dezvoltarea imediată a unei politici de securitate sincronizate, una care să cuprindă întregul continent și Marea Britanie“, a spus el.

Aflat în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a anunțat că Marea Britanie va crește cheltuielile pentru apărare la 2,5% până la sfârșitul deceniului, ajungând la 87 de miliarde de lire sterline pe an în 2030, echivalentul a 100 de miliarde de euro.

“Într-o lume care este cea mai periculoasă de la sfârșitul Războiului Rece încoace, nu putem fi contemplativi. Pe măsură ce adversarii noștri se aliniază, trebuie să facem mai mult pentru a ne apăra țara, interesele și valorile noastre”, a spus Sunak, în discursul susținut alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la o bază militară poloneză unde sunt staționați soldați britanici pentru a proteja flancul estic al NATO.

Astăzi este un moment de cotitură pentru securitatea europeană și un moment de referință în apărarea Regatului Unit“, a adăugat premierul britanic, precizând că fondurile suplimentare vor fi folosite pe trei dimensiuni: pentru a pune industria de apărare a Regatului Unit pe picior de război, pentru a furniza tehnologie de ultimă generație și pentru a susține Ucraina împotriva Rusiei, fiind urma despre cel mai mare ajutor militar acordat vreodată de Marea Britanie Ucrainei.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat anunțul premierului Sunak privind un nou pachet major de sprijin militar pentru Ucraina, care include mai multe muniții, apărare aeriană și capacități de atac de precizie, informează Alianța într-un comunicat.

Stoltenberg a declarat că NATO se ocupă acum de modul în care să pună sprijinul pentru Ucraina pe o bază mai solidă și mai previzibilă, inclusiv cu un angajament financiar multianual, adăugând că angajamentul Regatului Unit ne plasează în “direcția corectă”. Secretarul general a mai salutat faptul că Regatul Unit va cheltui 2,5% din PIB pentru apărare până în 2030, afirmând că “încă o dată, Regatul Unit dă un exemplu”.

În timpul întâlnirii cu prim-ministrul Tusk, secretarul general a lăudat Polonia pentru investițiile sale continue în cheltuielile pentru apărare – aproximativ 4% din PIB, în fruntea clasamentului NATO – și pentru achiziția de capacități cheie, inclusiv avioane F-35.

Stoltenberg a declarat că cele zece mii de soldați aliați aflați în Polonia transmit un mesaj fără echivoc că NATO va proteja și apăra toți aliații.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

NATO

Summitul NATO din 2025 va avea loc în Olanda, la Haga, anunță secretarul general Jens Stoltenberg

Published

on

© NATO

Summitul Alianței Nord-Atlantice din anul 2025 va avea loc la Haga, în Olanda, a anunțat vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un comunicat.

“Sunt încântat să anunț că Summitul NATO din 2025 va avea loc la Forumul Mondial de la Haga, în perioada 24-26 iunie 2025. Suntem recunoscători Olandei pentru că a acceptat să găzduiască această reuniune pentru prima dată. Olanda este membru fondator al NATO și aduce contribuții esențiale la descurajarea și apărarea Alianței. La summitul nostru, liderii vor lua decizii pentru a continua să adapteze și să consolideze Alianța noastră pentru un mediu de securitate în schimbare rapidă. Împreună, suntem mai puternici și mai siguri în NATO”.

Ministrul afacerilor externe, Hanke Bruins Slot, și primarul orașului Haga, Jan van Zanen, au confirmat vineri (24 mai 2024) data și locația.

Summiturile NATO sunt ocazii pentru liderii aliați de a lua decizii cu privire la chestiuni importante cu care se confruntă Alianța.

Summitul NATO din 2024 va avea loc la Washington, D.C., între 9 și 11 iulie.

Continue Reading

NATO

Viktor Orban anunță că Ungaria lucrează la “redefinirea” statutului de membru NATO pentru a nu fi nevoită să participe la sprijinul aliat pentru Ucraina

Published

on

© NATO/ Flickr

Ungaria lucrează la “redefinirea” statutului de membru al NATO pentru a putea renunța la sprijinul tot mai puternic al alianței militare pentru Ucraina, a declarat premierul Viktor Orban.

Oficiali militari și avocați ungari lucrează deja la încercarea de a găsi un nou concept care să diferențieze țara de alți membri ai Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, a declarat Orban într-un interviu acordat vineri la radioul de stat și citat de Bloomberg.

“Avocații și ofițerii noștri muncesc din greu pentru a vedea cum poate Ungaria să-și mențină statutul de membru NATO astfel încât să nu fie nevoită să participe la acțiuni NATO în afara teritoriului NATO”, a declarat Orban.

Guvernul de la Budapesta este deja un contributor important în cele două misiuni ale alianței în afara teritoriului său – în Irak și în Kosovo. Membrii NATO au, de asemenea, opțiunea de a renunța la orice misiune militară, chiar dacă este întotdeauna încurajată o participare cât mai largă.

Comentariile lui Orban au fost făcute în contextul în care alianța elaborează un pachet de sprijin pentru Ucraina, pe care îl va prezenta la summitul liderilor săi de la Washington din iulie. Se așteaptă ca măsurile să includă un rol mai mare al NATO la nivel operațional în coordonarea livrărilor de arme și a antrenamentelor pentru forțele Kievului.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a propus, de asemenea, ca aliații să pună laolaltă un fond de 100 de miliarde de dolari pentru Ucraina pentru următorii cinci ani, însă mulți aliați au respins aceste planuri de când au fost propuse inițial.

Continue Reading

NATO

Un cetățean român a fost arestat pentru trădare după ce a furnizat Ambasadei Rusiei la București imagini cu obiective militare NATO

Published

on

© MApN

Un cetăţean român a fost arestat preventiv, el fiind acuzat de procurorii DIICOT de infracţiunea de trădare, după ce a trimis la Ambasada Rusiei de la Bucureşti imagini cu obiective militare româneşti sau aparţinând NATO amplasate lângă Tulcea, dar şi imagini cu un convoi militar care se deplasa spre Ucraina.

“Din probatoriul administrat în cauză a reieşit că, începând cu anul 2022, acesta a procedat la supravegherea unor obiective militare româneşti sau aparţinând NATO amplasate în proximitatea municipiului Tulcea, colectând informaţii cu caracter militar şi efectuând fotografii privind tehnica militară de luptă şi deplasarea personalului în zona de graniţă cu Ucraina, pe care le-a transmis către diplomaţi din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti. În urma percheziţiilor domiciliare efectuate au fost identificate şi ridicate mai multe mijloace de probă”, anunţă DIICOT într-un comunicat de presă.

Procurorii au sesizat Curtea de Apel Bucureşti, care a dispus arestarea preventivă a inculpatului pentru o perioadă de 30 de zile.

Activităţile judiciare au fost realizate împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul DIICOT – Structura Centrală şi ai Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi structurilor subordonate.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul Serviciului Român de Informaţii, Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei “Vlad Ţepeş”.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Tehnic şi de Criminalistică al DIICOT şi Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
CONSILIUL UE40 mins ago

Țările UE solicită Comisiei Europene o nouă strategie cuprinzătoare pentru piața unică până în iunie 2025: Piața unică este încă fragmentată, iar marii actori își impun propriile reguli

NATO54 mins ago

Summitul NATO din 2025 va avea loc în Olanda, la Haga, anunță secretarul general Jens Stoltenberg

U.E.3 hours ago

UE pregătește modificarea taxelor vamale pentru coletele de sub 150 de euro pentru a contracara volumele uriașe de colete Shein și Temu, acuzate că nu respectă legislația europeană

REPUBLICA MOLDOVA3 hours ago

România și R. Moldova își reactualizează cooperarea militară, miniștrii apărării celor două țări semnând un protocol de amendare a acordului bilateral din 2012

ROMÂNIA4 hours ago

Ministrul Apărării evidențiază nevoia unui sprijin ”ferm” pentru Ucraina și R. Moldova și necesitatea unei abordări cuprinzătoare a securităţii în regiunea Mării Negre

ROMÂNIA5 hours ago

Ministrul Bogdan Ivan a lansat consultările interministeriale asupra Cadrului național de competențe digitale, inițiativă ambițioasă realizată cu sprijinul Băncii Mondiale

ROMÂNIA5 hours ago

MAE: Un diplomat din cadrul Ambasadei Rusiei a fost declarat persona non grata pe teritoriul României

CONSILIUL UE5 hours ago

Statele membre solicită o politică spațială ambițioasă pentru consolidarea competitivității UE: Sectorul spațial va juca un rol din ce în ce mai important în autonomia strategică a Europei

CONSILIUL UE6 hours ago

Consiliul UE a adoptat noul Cod al frontierelor Schengen pentru a securiza granițele și a aborda migrația clandestină

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Reuters: Oameni din anturajul lui Putin susțin că liderul de la Kremlin dorește încetarea focului în Ucraina pe actualele linii ale frontului

U.E.1 day ago

Îmi doresc o Europă puternică, prosperă, care protejează, răspunzând așteptărilor tinerei generații, subliniază Ursula von der Leyen în dezbaterea Eurovision

U.E.1 day ago

Candidatul Socialiștilor Europeni la șefia CE, Nicolas Schmit: Ceea ce mă interesează pe mine cel mai mult este să îmbunătățesc condițiile de viață ale tuturor cetățenilor europeni

REPUBLICA MOLDOVA1 day ago

R. Moldova are ca obiective principale obiective asigurarea păcii pe termen lung în regiune şi salvarea vieţilor prietenilor şi vecinilor ucraineni, subliniază premierul Dorin Recean

ROMÂNIA1 day ago

România își propune să fie unul dintre cei mai importanți actori ai procesului de reconstrucție a Ucrainei, având resursele și hotărârea pentru a ajuta această țară să renască, a subliniază premierul Marcel Ciolacu

INTERNAȚIONAL3 days ago

România și Turcia au înființat, la Ankara, Consiliul Cooperării Strategice la Nivel Înalt pentru a apropia cele două state “strategic, economic, militar, energetic și social”

INTERNAȚIONAL4 days ago

Gaza: Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale solicită mandate de arestare împotriva lui Netanyahu și a ministrului israelian al apărării pentru crime de război și crime împotriva umanității

SUA4 days ago

Biden sprijină „protestele pașnice și non-violente” ale studenților față de criza umanitară din Gaza: „Știu că vă frânge inima. O frânge și pe a mea”

ROMÂNIA6 days ago

Ministerul Economiei și ROMCHIMICA își unesc forțele pentru tranziția energetică a industriei chimice. Ștefan-Radu Oprea: Menținerea competitivității economice este esențială în acest proces

ROMÂNIA1 week ago

Mai mulți copii palestinieni răniți vor fi tratați în spitalele din România, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

INTERNAȚIONAL1 week ago

Președinta Georgiei consideră că noua lege privind ”influența străină” întoarce țara ”în trecut” și își arată intenția de a o respinge

Trending