Ucraina anunță că militarii ruși AU DESCHIS FOCUL. Putin: Nu anexam Crimeea

vladimir putin kremlin.ruForţe ruse care încercuiesc baza aeriană ucraineană de la Belbek, în apropiere de Sevastopol, în Crimeea, au executat foc de avertisment după ce militari ucraineni au încercat să se apropie, a declarat un ofiţer ucrainean pentru AFP, citat de Gandul.info.

Ruşii au tras focuri de armă în plan vertical, în timp ce un grup de aproximativ 300 de militari ucraineni se apropia de aerodrom, către ora locală 9.00 (şi ora Rmâniei), a declarat telefonic Oleksei Hramov, un ofiţer din cadrul bazei.

“Au tras mai multe focuri în aer şi au spus că vor deschide focul dacă aceştia continuă să se apropie”, a spus ofiţerul.

Militarii ucraineni s-au oprit şi au rămas în afara bazei, potrivit aceleiaşi surse.

Forţele ruse asediază baza de la Belbek, în cadru căreia se află zeci de militari ucraineni.

Vladimir Putin: Nu anexam Crimeea

Vladimir Putin susţine că manevrele militare ruseşti din Crimeea nu sunt o invazie şi că nu are nicio intenţie de a porni la război cu Ucraina. Dimpotrivă, ceea ce face Rusia în Ucraina este o „misiune umanitară”, executată la cererea „singurului preşedinte legitim al ţării”, Viktor Ianukovici, care se află acum în Rusia, pentru că la Kiev „ar fi fost omorât”.

În primele lui declaraţii publice pe marginea ultimelor evenimente din Ucraina, Putin a criticat în termeni foarte duri ameninţările şi comentariile cancelariilor occidentale. „Îi întreb deseori pe partenerii noştri: ‘Credeţi că tot ce faceţi voi e legitim?’ Şi ei spun că da, iar eu zic ‘să ne amintim ce au făcut SUA în Afganistan, Irak, Libia’. Partenerii noştri din SUA îşi afirmă mereu foarte clar ‘cine nu e cu noi, e împotriva noastră’. Dacă o ţară nu se conformează, atacă. Poziţia noastră e foarte diferită. Cred că este foarte legitim ce facem”, a declarat Putin, citat de Gandul.

Ce s-a întâmplat la Kiev în urmă cu mai bine de o săptămână, a mai declarat liderul de la Kremlin, a fost o acaparare ilegitimă a puterii de către opoziţie, în condiţiile în care acordul semnat de Ianukovici cu liderii mişcării protestatare îl lăsa pe preşedintele ucrainean fără putere. Rusia nu recunoaşte noua putere de la Kiev, a subliniat Putin. În aceste circumstanţe, singurul lider legitim recunoscut de Mosocova este Viktor Ianukovici, care a fost primit în Rusia din raţiuni „umanitare”, pentru că la Kiev ar fi fost omorât, a comentat Putin. Tot din raţiuni umanitare s-au desfăşurat şi manevrele ruseşti din Crimeea, la cererea acestui unic preşedinte legitim, a adăugat preşedintele rus, în prima lui conferinţă de presă de la înlăturarea de la putere a lui Ianukovici şi de la escaladarea tensiunilor în Crimeea. „Nu vom merge la război cu poporul ucrainean”, a dat asigurări Putin, spunând că Rusia nu va trimite deocamdată trupe în Crimeea, dar îşi rezervă acest drept, pentru a-şi proteja cetăţenii de aici, dar şi pe întreg poporul ucrainean, care, prin preşedintele legitim Ianukovici, a cerut ajutorul Rusiei.

 

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.