Ucraina cedează presiunilor: Președintele Petro Poroșenko promite să modifice legea educaţiei pe baza concluziilor Comisiei de la Veneția

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a declarat, miercuri, în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), că autoritățile ucrainene vor introduce toate concluziile Comisiei de la Veneția în controversata lege a educaţiei din Ucraina – informează Radio România, citând agenția ucraineană Strană.

Totodată, Poroşenko a promis că autoritățile ucrainene vor respecta Carta europeană a limbilor regionale sau minoritare.

”Am cerut Ministerului Educației să transmită această prevedere Comisiei de la Veneția, pentru a fi examinată. Concluziile Comisiei vor permite eliminarea tuturor interpretărilort contradictorii. Sunt încrezător că vom introduce în lege pe deplin concluziile Comisiei de la Veneția”, a asigurat Poroșenko.

De altfel, Ministerul român al Afacerilor Externe solicitase Ucrainei, în cadrul lucrărilor comisiei interguvernamentale mixte, să obțină avizul Comisiei de la Veneția pe Legea învățământului adoptată la Kiev.

Noua lege a educației introduce sistemul de 12 clase în Ucraina și extinde utilizarea limbii ucrainene. În conformitate cu art. 7 al noii legi adoptate, sistemul de educație din Ucraina se desfășoară doar în limba de stat (ucraineană), iar materiile care se predau în prezent în școli în limba română urmează să fie predate în limba ucraineană. De fapt, legea respectivă prevede ca în licee și facultăți să se predea doar în ucraineană, iar educația în limbile minorităților să fie disponibila doar în grădinițe și școli primare, clasele I-IV.

Legea educației adoptată de Rada Supremă de la Kiev a provocat reacții și critici din partea țărilor din regiune, inclusiv a României, acestea considerând că noul act normativ limitează drastic accesul minorităților la educația în limba maternă.

În acest context, președintele Klaus Iohannis a anunțat că și-a anulat vizita prezidențială la Kiev, programată pentru această lună, iar ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, alături de omologii săi din Bulgaria,  Ekaterina Zakharieva, din Grecia, Nikos Kotzias și din Ungaria, Péter Szijjártó, au transmis ministrului afacerilor externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, Secretarului General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland și Înaltului Comisar al OSCE pentru Minorități Naționale, Lamberto Zannier, o scrisoare comună prin care au exprimat îngrijorarea și profundul regret față de adoptarea proiectului de Lege a Învățământului din Ucraina.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.