Ucraina, integrată în UE sau lăsată pe-afară? Ce vor românii – SONDAJ INSCOP

Ucraina este o tara europeana care ar trebui sa se integreze in UE, potrivit rezultatului unui sondaj INSCOP.

steag ucrainaDoar 12,4% dintre respondenti cred ca Ucraina nu este un stat european si ca ar trebui sa ramana in afara Uniunii Europene, in vreme ce un procent semnificativ- 28,4% – nu stiu sau nu raspund pe acest subiect.

Circa 30% dintre cei intervievati (29,2%) sunt de parere ca o prelungire a conflictelor din Ucraina poate afecta “mult si foarte mult” securitatea Romaniei, 18,5% spun “nici mult, nici putin”, 37,9% “putin si foarte putin”, iar 14,5% nu stiu sau nu vor sa raspunda.

Intrebati despre cum cred ca influenteaza protestele de la Kiev viitorul ipotetic parcurs european al Ucrainei, 31,5% dintre respondenti considera ca ajuta, pentru ca demonstreaza o directie proeuropeana a populatiei, 22,4% considera ca nici nu va ajuta, nici nu va impiedica relatia cu UE, in timp ce 20,9% considera ca mai degraba dauneaza pentru ca lasa impresia de instabilitate a Ucrainei, lucru nu foarte ofertant pentru europeni. Procentul celor care nu vor sa raspunda la aceasta intrebare este destul de ridicat-25,2%.

In plus, 35,5% considera ca in cazul protestelor de la Kiev contestatarii regimului aveau dreptate si doar 12,2% cred ca dreptatea era de partea presedintelui Ianukovici. 27,4% dintre respondenti considera ca vina apartine ambelor tabere. 24,8% nu stiu sau nu vor sa raspunda cu privire la vinovatia unei dintre parti

Procentul celor intervievati care se declara foarte bine informati cu privire la situatia din Ucraina este de doar 6,9%, iar 27,4% spun ca sunt bine informati.

Putin informati se declara 37,7%, in timp ce foarte putin informati sunt 15,3%. Exista si un procent de 8% care se considera “deloc informati” in chestiune, in timp ce 4,8% dintre respondenti nu stiu sau nu raspund.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Adevarul in perioada 27 februarie – 4 martie 2014. Volumul esantionului a fost de 1.055 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani. Eroarea maxima admisa a datelor este de a 3%, la un grad de incredere de 95%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.