UCRAINA: Militanţi proruşi au ”ocupat” aeroportul din Simferopol. Viktor Ianukovici va susţine azi o conferinţă de presă

armata crimeeaTensiunile continuă în Crimeea.  Un grup de barbati inarmati, imbracati in uniforme militare, a patruns in aeroportul international din Simferopol, capitala Crimeea.

La scurt timp, aceeasi situatie s-a repetat la aeroportul din Sevastopol. Ministerul ucrainean de Interne a anuntat ca armata rusa a blocat aeroporturile.

“Suntem cu toţii voluntari, prezenţi pentru a nu permite aterizarea fasciştilor sau radicalilor din vestul Ucrainei”, a declarat purtătorul lor de cuvânt improvizat, care s-a prezentat ca un fost ofiţer de poliţie, potrivit 

Incidentele survin pe fondul tensiunilor separatiste din Crimeea.

Ucraina a facut apel la Consiliul de Securitate ONU sa monitorizeze de urgenta situatia din Crimeea si sa ia masuri in cazul in care suveranitatea sa este incalcata, a anuntat presedintele interimar Aleksandr Turcinov.

Peninsula Crimeea este o republica autonoma a Ucrainei, aflata pe coasta nordica a Marii Negre, cu capitala la Simferopol.

Majoritatea cetatenilor din Crimeea sunt etnici rusi – 1.200.000, adica aproape 60% din populatie. 24% sunt ucraineni si 12% tatari, reintorsi dupa caderea URSS. 97% din populatia peninsulei utilizeaza limba rusa drept limba principala si a fost lovita direct de una din primele masuri luate de noua putere de la Kiev, ce a decretat anularea legii ce permitea folosirea rusei si altor limbi minoritare, printre care si romana, si recunoasterea lor drept limbi oficiale in regiunile multiculturale.

victor Yanukovich ianukovici wikipediaAscuns în Rusia, Viktor Ianukovici va susţine azi o conferinţă de presă

Fostul preşedinte ucrainean, Viktor Ianukovici, va susţine vineri o conferinţă de presă în Rusia, în localitatea Rostov-pe-Don, situată în apropierea frontierei ruso-ucrainene, transmit agenţiile de presă ruse, citate de AFP şi EFE, potrivit Agerpres.Conferinţa de presă este programată la ora locală 17.00 (13.00 GMT) într-un loc ce nu a fost încă precizat.

Nevoit să fugă sâmbătă din Kiev pentru a nu ajunge în mâinile protestatarilor, Ianukovici stă ascuns într-un loc necunoscut, iar noile noile autorităţi de la Kiev au emis un mandat internaţional de arestare pe numele său, întrucât îl consideră responsabil pentru victimele din timpul confruntărilor violente de săptămâna trecută.

El a difuzat joi o declaraţie, prin intermediul agenţiilor ruse de presă, în care confirmă că a cerut protecţia Moscovei, dar pretinde că este în continuare preşedintele legitim al Ucrainei.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.