Georgia şi Ucraina şi-au exprimat joi convingerea că aderarea lor la Uniunea Europeană şi NATO este doar o chestiune de timp şi s-au pronunţat pentru aprofundarea colaborării pentru a atinge acest obiectiv împreună cu Republica Moldova, informează Agerpres.
Premierul ucrainean Denis Şmîgal, aflat într-o vizită oficială la Tbilisi, a declarat în conferinţa de presă comună cu omologul său georgian, Irakli Garbaşvili, că Ucraina şi Georgia sunt unite prin obiective comune privind apartenenţa la Uniunea Europeană şi NATO.
„Sunt sigur că intrarea ţărilor noastre în aceste organizaţii este doar o chestiune de timp. Facem totul şi vom face şi mai mult pentru a îndeplini criteriile UE şi NATO”, a transmis premierul ucrainean.
În acest sens, Denis Şmîgal a evocat memorandumul semnat în luna mai de Ucraina împreună cu Georgia şi Republica Moldova cu privire la crearea unui trio asociat cu scopul aprofundării cooperării comune pentru atingerea obiectivului de aderare la UE. Aceasta „va contribui la realizarea aspiraţiilor şi ambiţiilor noastre europene”, şi-a exprimat el convingerea.
„Ne va permite, de asemenea, să ne pregătim eficient pentru următorul summit al Parteneriatului Estic al UE, prevăzut să aibă loc în această vară”, a mai spus acesta.
Parteneriatul Estic este destinat să consolideze asocierea politică şi integrarea economică a şase ţări partenere din Europa de Est şi Caucazul de Sud: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina.
La rândul său, premierul georgian a subliniat că Georgia şi Ucraina se îndreaptă împreună spre UE şi NATO.
„Am examinat o serie de aspecte ale planurilor comune de integrare în aceste organizaţii. Suntem extrem de motivaţi să devenim membri cu drepturi depline ai NATO şi UE”, a adăugat Irakli Garbaşvil.
Săptămâna trecută, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, au avut ieri o discuție telefonică, iar cu acest prilej cei doi au reamintit angajamentul comun de a consolida asocierea politică și integrarea economică a Ucrainei cu UE și au salutat eforturile Ucrainei de a-și îndeplini aspirațiile europene, inclusiv prin continuarea unei cooperări strânse în vederea consolidării statului de drept și a avansării reformelor.
Uniunea Europeană își menține pe deplin angajamentul față de politica sa de nerecunoaștere a anexării ilegale a Crimeei și a orașului Sevastopol de către Federația Rusă. Liderii au discutat despre lansarea Platformei pentru Crimeea și au convenit asupra cooperării în cadrul acesteia.
Citiți și: Președintele Ucrainei va cere sprijin internțațional pentru recuperarea Crimeei prin organizarea summitului internațional ”Platforma Crimeea”
De asemenea, Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a acceptat invitaţia preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, şi se va deplasa la Kiev la sfârşitul lunii august pentru a reprezenta UE la ceremoniile organizate cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la proclamarea independenţei Ucrainei.