Ucraina va lansa o anchetă referitoare la presupusa livrare a unor motoare de rachete către Coreea de Nord

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a anunțat miercuri declanșarea unei anchete cu privire la presupusa livrare către Coreea de Nord a unor motoare ucrainene destinate echipării rachetelor, pentru a „confirma“ că acuzaţiile aduse Kievului sunt nefondate.

„Este puţin important faptul că acuzaţiile făcute la adresa Ucrainei sunt absurde. În calitate de parteneri responsabili, noi trebuie să verificăm atent informaţiile publicate de «New York Times» cu privire la presupusa livrare de motoare de rachete sau de tehnologii relevante Coreei de Nord“, a scris Poroşenko pe contul său de Facebook, relevă agenţia Belga, potrivit Adevărul.ro„Tocmai de asta am ordonat imediat (…) desfăşurarea unei anchete aprofundate şi complete asupra situaţiei şi elaborarea concluziilor în trei zile“, a precizat preşedintele Ucrainei.

Potrivit lui Petro Poroşenko, această anchetă va permite „confirmarea“ faptului că acuzaţiile la adresa Kievului sunt „invenţii“, dar şi „localizarea“ sursei reale şi identificarea intenţiilor celor care se află în spatele acestui „fals nefondat“.

Experţi citaţi de cotidianul The New York Times afirmă că regimul din Coreea de Nord utilizează motoare puternice de rachete achiziţionate probabil dintr-o fabrică ucraineană care are legături cu programul balistic rus.

Coreea de Nord ar fi obţinut recent motoare de rachetă de fabricaţie sovietică, probabil din Ucraina, au declarat experţi citaţi de New York TimesKievul a negat, însă, că ar fi vândut tehnologie balistică Phenianului. Agenţia Spaţială ucraineană susține că motoarele de rachete fabricate în Ucraina şi utilizate de Coreea de Nord în programul balistic au fost livrate Rusiei.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.