Connect with us

CONSILIUL EUROPEAN

UE-27 a stabilit procedurile de negociere pentru Brexit: Tratativele vor începe după activarea articolului 50, iar accesul la piața unică impune acceptarea tuturor celor patru libertăți

Published

on

Uniunea Europeană este pregătită să demareze negocierile cu Marea Britanie în baza articolului 50, iar accesul Londrei la piața unică impune acceptarea tuturor celor patru libertăți de circulație a persoanelor, bunurilor, capitalurilor și serviciilor, au transmis șefii de stat sau de guvern reuniți în formula UE 27, care au aprobat dispozițiile procedurale privind desfășurarea acestor tratative. 

FOTO: Donald Tusk/ Facebook

”Am finalizat aranjamentele procedurale și ne-am reconfirmat principiile, și anume indivizibilitatea celor patru libertăți, echilibrul între drepturi și obligații și regula de a nu începe negocieri fără notificare (n.r. – activarea articolului 50)”, a transmis președintele Consiliului European, Donald Tusk, joi seara, la finalul unei întruniri în care șefii de stat sau de guvern au precizat să intenționează să desfășoare negocierile privind retragerea Regatului Unit într-un spirit de încredere și unitate între părți.

Tusk a precizat că ”liderii europeni au adoptat structura organizațională prin care Consiliul European va menține controlul politic al procesului, iar Comisia Europeană va fi negociator din partea Uniunii”.

Procedurile adoptate de liderii UE-27, redate integral în decizia reuniunii informale de la Bruxelles:

1. Primul pas ce va urma notificării din partea Regatului Unit va consta în adoptarea de către Consiliul European a orientărilor care vor defini cadrul negocierilor în temeiul articolului 50 din TUE și care vor stabili pozițiile și principiile generale pe care UE le va urmări pe întreaga durată a negocierilor. Consiliul European va fi ținut la curent în permanență în legătură cu această chestiune și va actualiza aceste orientări pe parcursul negocierilor, dacă va fi necesar.

2. După adoptarea orientărilor, Consiliul European va invita Consiliul Afaceri Generale să procedeze rapid la adoptarea deciziei de autorizare a deschiderii negocierilor, în urma recomandării din partea Comisiei Europene, și să gestioneze etapele ulterioare din cadrul procesului. Consiliul va adopta, de asemenea, directive de negociere referitoare la conținut, precum și la dispoziții detaliate care reglementează relația dintre Consiliu și grupurile sale de pregătire, pe de o parte, și negociatorul Uniunii, pe de altă parte. Directivele de negociere respective pot fi modificate și completate pe întreg parcursul negocierilor, dacă este necesar, pentru a reflecta evoluția orientărilor Consiliului European.

3. Consiliul va fi invitat să numească Comisia Europeană drept negociator al Uniunii. Numirea de către Comisie a lui Michel Barnier în calitatea de negociator-șef este binevenită. Pentru a asigura transparența și a câștiga încredere, echipa negociatorului Uniunii va fi pregătită să încorporeze un reprezentant al președinției prin rotație a Consiliului. Alături de reprezentanții Comisiei Europene, vor fi prezenți și vor participa cu un rol de sprijin la toate sesiunile de negociere reprezentanți ai președintelui Consiliului European. Negociatorul Uniunii va prezenta rapoarte periodice Consiliului European, Consiliului și grupurilor sale de pregătire.

4. În intervalul dintre reuniunile Consiliului European, Consiliul și Coreperul, cu asistență din partea unui grup de lucru dedicat având un președinte permanent, vor asigura faptul că negocierile se desfășoară în conformitate cu orientările Consiliului European și cu directivele de negociere ale Consiliului și vor furniza orientări negociatorului Uniunii.

5. Membrii reprezentanți ai Regatului Unit din cadrul Consiliului European, al Consiliului și al grupurilor de pregătire ale acestuia nu vor participa la discuțiile sau deciziile referitoare la statul respectiv.

6. Reprezentanții celor 27 de șefi de stat sau de guvern („șerpașii”/reprezentanții permanenți) se vor implica în pregătirile Consiliului European, dacă este cazul. Reprezentanții Parlamentului European vor fi invitați la aceste reuniuni de pregătire.

7. Negociatorul Uniunii va fi invitat să furnizeze periodic și îndeaproape informații Parlamentului European pe întreg parcursul negocierilor. Președinția Consiliului va fi pregătită să informeze Parlamentul European și să efectueze schimburi de opinii cu acesta înainte și după fiecare reuniune a Consiliului Afaceri Generale. Președintele Parlamentului European va fi invitat pentru audiere la începutul reuniunilor Consiliului European.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community în cadrul World Economic Forum și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

#RO2019EU

Brexit: De la München, președintele Klaus Iohannis avertizează că ”ceasul ticăie” și că 29 martie este data limită

Published

on

© Administrația Prezidențială

Corespondență de la München

Președintele Klaus Iohannis și-a exprimat convingerea că viitoarea relație între Uniunea Europeană și Marea Britanie va fi una bună, însă a avertizat că lucrurile au devenit mai complicate decât UE s-ar fi așteptat în privința Brexit-ului și a unei retrageri ordonate a Regatului Unit din marea familie europeană.

Lucrurile au devenit mai complicate decât ne așteptam. (…) Nimeni nu are un răspuns acum cum se va produce ieșirea Marii Britanii din UE, dar toți am prefera o retragere ordonată, o aprobare a Acordului, care este cel mai bun Acord posibil (…) Aceste chestiuni vor fi clarificate în următoarele săptămâni pentru că ceasul ticăie – 29 martie este data limită – și trebuie să avem un răspuns până atunci”, a afirmat Iohannis, în cadrul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri la Conferința de Securitate de la München, unde a participat sâmbătă în calitate de reprezentant al președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

”Dacă vom avea o retragere ordonată sau fără un acord vom vedea, dar relațiile viitoare sunt extrem de importante pentru noi toți și aici toți suntem de acord că vom avea relații bune în viitor cu Marea Britanie”, a mai completat președintele.

Șeful statului a participat, alături de președintele Egiptului și cancelarul Germaniei, la sesiunea de deschidere a celei de-a doua zi a Conferinței, în calitate de reprezentant al președinției române a Consiliului Uniunii Europene, transmițând că adaptarea Europei la noile realități își găsește răspunsul în coeziune.

Președintele Klaus Iohannis ia parte la cea de-a 55-a ediție a prestigiosului forum care a debutat vineri sub semnul unor schimbări epocale care ar putea culmina cu sfârșitul ordinii internaționale liberale și la care iau parte peste 100 de șefi de stat și de guvern, miniștri de Externe și miniștri ai Apărării și reprezentanți ai organizațiilor internaționale.

Regruparea pieselor pe arena internațională și debutul unei noi competiții strategice globale având în avangardă SUA, China și Rusia, iar în plan secund democrațiile liberale precum Franța, Germania, Marea Britanie sau Japonia, sunt elementele rezonante care reies din raportul anual al Conferinței de Securitate de la Münchenun raport ce portretizează lumea într-un ”mare puzzle” și influențate de dilema ”cine va aduna piesele” în urma unei reașezări impredictibile a scenei internaționale.

Puteți urmări corespondența specială CaleaEuropeană.ro aici.

Continue Reading

#RO2019EU

Ministrul Eugen Teodorovici va prezida a doua reuniune a Consiliului UE pentru Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN)

Published

on

Ministrul finanțelor publice, Eugen Teodorovici, participă luni, 11 februarie, la Bruxelles, la reuniunea Eurogrup în format extins, unde va fi discutată propunerea privind instrumentul bugetar pentru convergență și competitivitate.

Mâine, 12 februarie Eugen Teodorovici prezidează a doua reuniune a Consiliului UE pentru Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN), potrivit comunicatului oficial, remis Calea Europeană. Pe agendă figurează adoptarea propunerii de compromis a Președinției române a Consiliului pe Pachetul privind Sistemul European de Supraveghere Financiară (ESFS) și a concluziilor Raportului privind Sustenabilitatea Fiscală, descărcarea de gestiune bugetară pentru execuția aferentă anului 2017 și orientările privind construcția bugetului UE din 2020.

De asemenea, Comisia Europeană va prezenta comunicarea „Către un proces decizional mai eficient și mai democratic în domeniul politicii fiscale a UE”. Documentul propune o foaie de parcurs pentru o tranziție progresivă de la unanimitate la sistemul de vot cu majoritate calificată în anumite domenii ale politicii fiscale a UE.

Propunerea va fi și principala temă a discuției bilaterale pe care ministrul Teodorovici o va avea luni, 11 februarie, cu domnul Pierre MOSCOVICI, comisar european pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă.

Reamintim că, în data de  22 ianuarie, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a prezidat prima reuniune a Consiliului Afaceri Economice și Financiare (Ecofin) din programul Președinției României la Consiliul UE , unde a prezentat totodată prioritățile României din acest domeniu, acestea fiind:

InvestEU, Semestrul european, Supravegherea financiară, Summitul euro din decembrie: miniștrii vor discuta despre măsurile luate ca urmare a acestei reuniuni, Consolidarea Uniunii Economice și Monetare și a Uniunii Bancare și dezvoltarea în continuare a Uniunii Piețelor de Capital  Impozitare corectă și efectivă, Asigurarea coordonării politicilor economice la nivel european, în vederea îmbunătățirii performanțelor și a consolidării rezistenței economiilor:

Citiți și:

Ministrul Eugen Teodorovici înainte de Consiliul ECOFIN: ,,Invest EU este un dosar la care România își va aduce cu siguranță contribuția”

Continue Reading

#RO2019EU

Donald Tusk despre statul de drept din România după întâlnirea cu Viorica Dăncilă : Continui să cred că este responsabilitatea judecătorilor și nu a politicienilor să decidă cine este vinovat și cine nu

Published

on

Preșesintele Consiliului European, Donald Tusk a abordat problema statului de drept din România  în cadrul discuțiilor de astăzi cu premierul Viorica Dăncilă și a subliniat că ,,este responsabilitatea judecătorilor și nu a politicienilor să decidă cine este vinovat și cine nu.”

Potrivit comunicatului oficial, agenda discuțiilor celor doi oficiali a cuprins subiecte de actualitate ale agendei europene. Prim-ministrul României a apreciat implicarea activă a președintelui Consiliului European în dezbaterile privind viitorul Europei și angajamentul său pentru consolidarea proiectului european și conturarea viitoarei agende strategice a Uniunii. Demnitarul român a reiterat sprijinul României pentru o Europă puternică și unitară în toate dimensiunile sale – politică, economică și socială – fără diviziuni între membrii săi.

A fost evidențiat faptul că motto-ul Preşedintiei la Consiliul UE – „Coeziunea – o valoare comună europeană”, reflectă pe deplin această prioritate, care trebuie să ghideze deopotrivă acțiunea statelor membre şi a instituțiilor europene.

Unitatea la nivel european este mesajul pe care trebuie să îl transmită Summit-ului informal de la Sibiu, ce va avea loc la 9 mai 2019, a menționat Donald Tusk.

În context, premierul român a reiterat sprijinul Guvernului României pentru organizarea în cele mai bune condiții a Summit-ului de la Sibiu, pentru care e asigurată și alocarea bugetară.

În ceea ce privește procesul Brexit, premierul român a precizat că Președinția României la Consiliul UE va urmări în mod special continuarea respectării drepturilor cetățenilor după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

În contextul discuțiilor privind acțiunea UE în vecinătatea estică, demnitarul român a reafirmat sprijinul pentru menținerea unei implicări consistente a Uniunii în raport cu partenerii săi care au exprimat opțiunea dezvoltării în continuare a relațiilor cu UE.

De asemena, Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a apreciat eforturile României în avansarea agendei europene și a asigurat România și Consiliul UE de sprijinul Consiliului European pentru obiectivele Președinției române vizând consolidarea Uniunii Europene de o manieră incluzivă, generatoare de rezultate concrete pentru cetățeni.

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending