UE a fost artizanul din spatele unei declarații a membrilor Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) privind facilitarea accesului pe piață a exporturilor ucrainene în contextul amenințării cu o criză alimentară la nivel global pe fondul blocadei ruse a porturilor ucrainene de la Marea Neagră, informează Comisia Europeană.
Într-o declarație comună emisă în cadrul unei reuniuni organizate de UE înaintea deschiderii celei de-a 12 Reuniuni Ministeriale a OMC, de la Geneva, membrii organizației și-au exprimat profunda îngrijorare cu privire la impactul devastator al războiului asupra capacității Ucrainei de a exporta și importa, precum și cu privire la consecințele mai ample ale războiului asupra comerțului mondial și a securității alimentare. Miniștrii și-au exprimat, de asemenea, disponibilitatea de a facilita accesul pe piață, inclusiv tranzitul, pentru exporturile ucrainene. UE dă un exemplu, întrucât a decis recent să permită accesul fără taxe și fără contingente pe piața UE pentru toate exporturile ucrainene, precum și „culoarele de solidaritate” pentru a ajuta bunurile ucrainene să ajungă pe piețele internaționale.
De asemenea, într-o declarație comună separată privind securitatea alimentară, convenită în noaptea zilei de joi spre vineri, membrii OMC s-au angajat să evite restricțiile nejustificate la exportul de produse alimentare și să îmbunătățească transparența în ceea ce privește orice restricții la export care apar. În plus, a fost luată o decizie de exceptare completă a achizițiilor umanitare pentru Programul Alimentar Mondial de la restricțiile la export.
Acordul asupra acestui pachet arată că OMC este pregătită să reacționeze la circumstanțele excepționale cu care se confruntă mulți membri, având în vedere aprovizionarea redusă a piețelor mondiale ca urmare a războiului Rusiei împotriva Ucrainei și a blocării de către aceasta a exporturilor de cereale ale Ucrainei.
Miniștrii comerțului din cele 164 de state membre ale organizației s-au reunit pentru prima dată după aproape cinci ani, săptămâna aceasta, conferința fiind amânată de două ori din cauza restricțiilor cauzate de pandemia COVID-19.
În context, UE salută rezultatele pozitive în domenii-cheie ale celei de a 12-a Conferințe ministeriale a OMC, încheiate vineri, pe fondul unor tensiuni comerciale globale sporite și al unei crize de securitate alimentară provocate de invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina.
„În pofida unor provocări fără precedent, această reuniune ministerială a OMC a reușit să obțină rezultate de importanță globală. Am demonstrat că putem răspunde unor probleme urgente, cum ar fi criza emergentă a securității alimentare și pandemia. S-a ajuns la un acord istoric privind interzicerea subvențiilor dăunătoare în domeniul pescuitului pentru a susține sustenabilitatea. Am menținut moratoriul privind taxele de import pentru comerțul electronic, care a fost vital pentru IMM-uri și pentru tranziția digitală. De asemenea, UE a fost vârful de lance al unui eveniment major de solidaritate pentru Ucraina. În ultimele 5 zile, am depus eforturi pentru a depăși divergențele profunde. Cu toate acestea, am convenit, de asemenea, că este nevoie urgentă de o reformă profundă a organizației, care să acopere toate funcțiile sale principale. În cele din urmă, este vorba despre restabilirea încrederii și a implicării politice a tuturor membrilor și despre susținerea sistemului comercial multilateral bazat pe norme, cu o OMC reformată în centrul său. Vom lucra fără întârziere în acest sens”, a declarat vicepreședintele executiv al Comisiei Europene și comisarul pentru comerț, Valdis Dombrovskis.
Celelalte rezultate atinse în cadrul acestui eveniment sunt enumerate mai jos:
Membrii au convenit asupra unui acord multilateral semnificativ pentru a pune capăt subvențiilor dăunătoare pentru pescuit. Acesta include o interdicție fermă a subvențiilor care contribuie la pescuitul ilegal, nereglementat și nedeclarat (INN), cu dispoziții fără precedent în materie de transparență. În al doilea rând, acesta include o interdicție absolută a subvențiilor pentru pescuitul nereglementat în marea liberă. Aceasta este o interdicție istorică pentru zonele cele mai vulnerabile, care nu dispun de un regim de gestionare a pescuitului stabilit și coordonat. Și, în al treilea rând, dispoziția privind stocurile supraexploatate va aduce norme de durabilitate pentru subvențiile privind stocurile cele mai vulnerabile în prima fază a acordului.
De asemenea, în ceea ce privește următorii pași specifici în direcția reformei OMC, miniștrii s-au angajat să consolideze capacitatea acesteia de a fi un forum credibil pentru negocieri și de a monitoriza evoluțiile politicii comerciale globale. În mod esențial, există un angajament de a restabili un sistem de soluționare a litigiilor pe deplin funcțional cel târziu până în 2024. Reforma OMC este o prioritate esențială pentru UE, deoarece este esențială pentru a asigura stabilitatea și pentru a promova o abordare bazată pe norme a comerțului internațional.
S-a convenit, de asemenea, asupra unei declarații privind răspunsul la pandemii și pregătirea viitoare, precum și asupra unei derogări de la anumite obligații în materie de proprietate intelectuală privind vaccinurile COVID-19. Ca răspuns la circumstanțele excepționale ale pandemiei COVID și pentru a răspunde solicitărilor din partea țărilor în curs de dezvoltare, miniștrii au convenit asupra unei derogări de la anumite obligații procedurale în temeiul Acordului TRIPS, care permite fabricarea și exportul rapid al vaccinurilor COVID-19 fără consimțământul titularului de brevet. În același timp, acordul menține un cadru funcțional de proprietate intelectuală cu stimulente pentru investiții, cercetare și transfer de tehnologie.
În cele din urmă, s-a ajuns la un acord de prelungire a moratoriului privind taxele vamale pentru comerțul electronic până la următoarea reuniune ministerială a OMC.