Connect with us

U.E.

UE a fost artizanul din spatele unei declarații a membrilor OMC privind facilitarea accesului pe piață a exporturilor ucrainene

Published

on

© Valdis Dombrovskis/Twitter

UE a fost artizanul din spatele unei declarații a membrilor Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) privind facilitarea accesului pe piață a exporturilor ucrainene în contextul amenințării cu o criză alimentară la nivel global pe fondul blocadei ruse a porturilor ucrainene de la Marea Neagră, informează Comisia Europeană

Într-o declarație comună emisă în cadrul unei reuniuni organizate de UE înaintea deschiderii celei de-a 12 Reuniuni Ministeriale a OMC, de la Geneva, membrii organizației și-au exprimat profunda îngrijorare cu privire la impactul devastator al războiului asupra capacității Ucrainei de a exporta și importa, precum și cu privire la consecințele mai ample ale războiului asupra comerțului mondial și a securității alimentare. Miniștrii și-au exprimat, de asemenea, disponibilitatea de a facilita accesul pe piață, inclusiv tranzitul, pentru exporturile ucrainene. UE dă un exemplu, întrucât a decis recent să permită accesul fără taxe și fără contingente pe piața UE pentru toate exporturile ucrainene, precum și „culoarele de solidaritate” pentru a ajuta bunurile ucrainene să ajungă pe piețele internaționale.

De asemenea, într-o declarație comună separată privind securitatea alimentară, convenită în noaptea zilei de joi spre vineri, membrii OMC s-au angajat să evite restricțiile nejustificate la exportul de produse alimentare și să îmbunătățească transparența în ceea ce privește orice restricții la export care apar. În plus, a fost luată o decizie de exceptare completă a achizițiilor umanitare pentru Programul Alimentar Mondial de la restricțiile la export.

Acordul asupra acestui pachet arată că OMC este pregătită să reacționeze la circumstanțele excepționale cu care se confruntă mulți membri, având în vedere aprovizionarea redusă a piețelor mondiale ca urmare a războiului Rusiei împotriva Ucrainei și a blocării de către aceasta a exporturilor de cereale ale Ucrainei.

Miniștrii comerțului din cele 164 de state membre ale organizației s-au reunit pentru prima dată după aproape cinci ani, săptămâna aceasta, conferința fiind amânată de două ori din cauza restricțiilor cauzate de pandemia COVID-19.

În context, UE salută rezultatele pozitive în domenii-cheie ale celei de a 12-a Conferințe ministeriale a OMC, încheiate vineri, pe fondul unor tensiuni comerciale globale sporite și al unei crize de securitate alimentară provocate de invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina. 

În pofida unor provocări fără precedent, această reuniune ministerială a OMC a reușit să obțină rezultate de importanță globală. Am demonstrat că putem răspunde unor probleme urgente, cum ar fi criza emergentă a securității alimentare și pandemia. S-a ajuns la un acord istoric privind interzicerea subvențiilor dăunătoare în domeniul pescuitului pentru a susține sustenabilitatea. Am menținut moratoriul privind taxele de import pentru comerțul electronic, care a fost vital pentru IMM-uri și pentru tranziția digitală. De asemenea, UE a fost vârful de lance al unui eveniment major de solidaritate pentru Ucraina. În ultimele 5 zile, am depus eforturi pentru a depăși divergențele profunde. Cu toate acestea, am convenit, de asemenea, că este nevoie urgentă de o reformă profundă a organizației, care să acopere toate funcțiile sale principale. În cele din urmă, este vorba despre restabilirea încrederii și a implicării politice a tuturor membrilor și despre susținerea sistemului comercial multilateral bazat pe norme, cu o OMC reformată în centrul său. Vom lucra fără întârziere în acest sens”, a declarat vicepreședintele executiv al Comisiei Europene și comisarul pentru comerț, Valdis Dombrovskis.

Celelalte rezultate atinse în cadrul acestui eveniment sunt enumerate mai jos:

Membrii au convenit asupra unui acord multilateral semnificativ pentru a pune capăt subvențiilor dăunătoare pentru pescuit. Acesta include o interdicție fermă a subvențiilor care contribuie la pescuitul ilegal, nereglementat și nedeclarat (INN), cu dispoziții fără precedent în materie de transparență. În al doilea rând, acesta include o interdicție absolută a subvențiilor pentru pescuitul nereglementat în marea liberă. Aceasta este o interdicție istorică pentru zonele cele mai vulnerabile, care nu dispun de un regim de gestionare a pescuitului stabilit și coordonat. Și, în al treilea rând, dispoziția privind stocurile supraexploatate va aduce norme de durabilitate pentru subvențiile privind stocurile cele mai vulnerabile în prima fază a acordului.

De asemenea, în ceea ce privește următorii pași specifici în direcția reformei OMC, miniștrii s-au angajat să consolideze capacitatea acesteia de a fi un forum credibil pentru negocieri și de a monitoriza evoluțiile politicii comerciale globale. În mod esențial, există un angajament de a restabili un sistem de soluționare a litigiilor pe deplin funcțional cel târziu până în 2024. Reforma OMC este o prioritate esențială pentru UE, deoarece este esențială pentru a asigura stabilitatea și pentru a promova o abordare bazată pe norme a comerțului internațional.

S-a convenit, de asemenea, asupra unei declarații privind răspunsul la pandemii și pregătirea viitoare, precum și asupra unei derogări de la anumite obligații în materie de proprietate intelectuală privind vaccinurile COVID-19. Ca răspuns la circumstanțele excepționale ale pandemiei COVID și pentru a răspunde solicitărilor din partea țărilor în curs de dezvoltare, miniștrii au convenit asupra unei derogări de la anumite obligații procedurale în temeiul Acordului TRIPS, care permite fabricarea și exportul rapid al vaccinurilor COVID-19 fără consimțământul titularului de brevet. În același timp, acordul menține un cadru funcțional de proprietate intelectuală cu stimulente pentru investiții, cercetare și transfer de tehnologie.

În cele din urmă, s-a ajuns la un acord de prelungire a moratoriului privind taxele vamale pentru comerțul electronic până la următoarea reuniune ministerială a OMC.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

RUSIA

Estonia, Finlanda și Letonia fac front comun și solicită UE să-și închidă granițele pentru turiștii ruși

Published

on

© European Union 2022

Estonia s-a alăturat Finlandei și Letoniei și a îndemnat Uniunea Europeană să-și închidă granițele pentru turiștii ruși, reluând astfel apelul președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, informează Politico Europe.

”Nu mai eliberați vize turistice pentru ruși. Vizitarea Europei este un privilegiu, nu un drept al omului”, a fost mesajul publicat pe Twitter de premierul Estoniei, Kaja Kallas.

Cu o zi în urmă, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski a îndemnat Occidentul să introducă o interdicție de călătorie pentru ruși.

”Cele mai importante sancțiuni sunt închiderea granițelor – pentru că rușii iau pământul altcuiva”, a declarat Zelenski într-un interviu pentru Washington Post publicat luni, adăugând că rușii ar trebui ”să trăiască în propria lor lume până când își vor schimba filosofia”.

Kallas a subliniat că majoritatea intră în UE prin granița estică a UE cu Rusia, ceea ce reprezintă o povară pentru Estonia, Letonia și Finlanda, acestea fiind ”singurele puncte de acces”.

Premierul finlandez Sanna Marin a declarat luni că ”poziția sa personală este că turismul ar trebui să fie restricționat” și că se așteaptă ca această problemă să fie discutată la următoarele summituri ale liderilor UE.

”Nu este corect ca, în timpul în care Rusia duce un război de agresiune, brutal, în Europa, rușii să poată duce o viață normală, să călătorească în Europa, să fie turiști. Nu este corect”, a declarat ea pentru postul public național de televiziune din Finlanda, Yle.

La rândul său, ministrul leton de externe, Edgars Rinkevics, și-a exprimat sprijinul pentru o astfel de măsură, declarând într-un interviu anterior pentru Politico că țările UE ar trebui să limiteze eliberarea de vize pentru ruși, cu excepția cauzelor de natură umanitară.

Uniunea Europeană a impus deja o serie de sancțiuni împotriva Rusiei pentru că a invadat Ucraina, printre aceste măsuri restrictive numărându-se și închiderea spațiului aerian al UE pentru toate aeronavele ruse și înmatriculate în Rusia, dar nu și închiderea căii rutieră. Astfel, turiștii ruși pot călători în UE cu ajutorul mașinii sau autocarului. 

Continue Reading

Daniel Buda

Comisia Europeană răspunde la interpelarea eurodeputatului Daniel Buda cu privire la scumpirea utilajelor agricole: Luăm măsuri pentru a ajuta industriile europene să atenueze impactul războiului

Published

on

© colaj foto: European Union 2021 - Source : EP / European Union, 2021

Comisia Europeană ia diverse măsuri pentru a ajuta industriile europene să atenueze consecințele negative ale invadării Ucrainei de către Rusia, a fost răspunsul acordat de comisarul european pentru piață internă, Thierry Breton, în urma unei interpelări înaintate de eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală (AGRI) din Parlamentul European.

Acesta din urmă și-a exprimat îngrijorarea cu privire la creșterea prețurilor pentru utilajele agricole ca urmare a creșterii prețului oțelului.

Buda relatează într-o postare pe Facebook că McAree Engineering, companie de inginerie, a anunțat că prețurile produselor sale vor crește cu 20 % din cauza scumpirii oțelului.

Astfel, unii producători irlandezi sunt obligați să-și revizuiască ofertele pentru echipamentele și utilajele agricole. Această companie produce și furnizează echipamente de producție a furajelor pentru fermierii din Marea Britanie și Irlanda.

”În al doilea trimestru al acestui an, costul oțelului a crescut cu 540 euro pe tonă față de primul trimestru. Pe parcursul anului 2021, prețul angro al acestuia a crescut cu peste 400 %, un record. Din cauză că Rusia și Ucraina furnizează majoritatea materiilor prime, precum minereul de fier și cocsul, iar Rusia este un exportator major de oțel în sine, costurile producției de oțel sunt la cote maxime. Prețul altor metale necesare pentru producția de oțel, precum nichelul, de asemenea a crescut”, detaliază eurodeputatul.

În contextul dat, Daniel Buda a adresat Comisiei Europene o întrebare cu privire la măsurile luate de instituție pentru a sprijini producția utilajelor agricole.

”În martie 2022, Comisia a adoptat un cadru temporar de criză  care permite statelor membre să acorde ajutoare în sume limitate pentru întreprinderile afectate de criza actuală sau de sancțiunile și contra-sancțiunile aferente, să asigure faptul că întreprinderile dispun în continuare de lichidități suficiente și să despăgubească întreprinderile pentru costurile suplimentare suportate ca urmare a prețurilor excepțional de ridicate la gaze și energie electrică”, i-a răspuns comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton.

Acesta a dat asigurări că instituția din care face parte va intensifica ”activitățile privind materiile prime critice și va pregăti o propunere legislativă, așa cum s-a anunțat în planul REPowerEU”.

”La 18 mai 2022, ca răspuns la dificultățile și la perturbările pieței mondiale a energiei cauzate de invadarea Ucrainei de către Rusia, Comisia a prezentat Planul REPowerEU . REPowerEU este un plan de economisire a energiei, de accelerare a producției și implementării de energie curată și de diversificare a surselor noastre de energie. Pentru a spori reziliența industriei și a-i mări competitivitatea, Comisia își va intensifica activitățile privind materiile prime critice și va pregăti o propunere legislativă, așa cum s-a anunțat în planul REPowerEU. În plus, Comisia este conștientă de problema coordonării eforturilor statelor membre pentru asigurarea aprovizionării cu energie la prețuri accesibile a actorilor din industria europeană”, a detaliat Breton.

În încheierea răspunsului său, comisarul european a amintit de platforma pentru reziliența lanțului de aprovizionare, care ajută ”întreprinderile să păstreze, să restructureze sau să înlocuiască lanțurile de aprovizionare existente, să găsească noi parteneri în Europa și să se aprovizioneze cu materiile prime, piesele, componentele și/sau produsele (semi)finite sau serviciile de care au nevoie pentru a-și menține activitatea de producție”.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană aprobă României o schemă de ajutor de stat în valoare de 358 mil. de euro pentru sprijinirea întreprinderilor afectate de pandemie 

Published

on

euro bani moneda
© Calea Europeană-Zaim Diana

Comisia Europeană a aprobat României o schemă de ajutor de stat în valoare de 358 de milioane de euro pentru sprijinirea companiilor mici și mijlocii afectate de pandemia de COVID-19, se arată în comunicatul oficial. 

Schema a fost aprobată în temeiul Cadrului temporar pentru ajutoarele de stat. Măsura va fi deschisă microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și mijlocii afectate de pandemia de coronavirus și care activează în sectoare precum cel al producției, comerțul sau cazări.

În cadrul schemei, ajutorul va lua forma unor subvenții directe. Măsura are ca scop să ajute companiile să finanțeze investițiile în active pentru a depăși deficitul de investiții acumulat în economie din cauza crizei coronavirusului. Se estimează că de această măsură vor beneficia aproximativ 1.000 de companii.

Comisia a constatat că schema românească este în conformitate cu condițiile stabilite în cadrul temporar.

În special: ajutorul (i) nu va depăși 1% din bugetul total al schemei pentru fiecare beneficiar; (ii) va beneficia de investiții în active corporale și necorporale, dar nu și de investiții financiare; (iii) nu va depăși intensitățile maxime ale ajutorului, stabilite în cadrul temporar; și (iv) va fi acordat până la 31 decembrie 2022.

Comisia a concluzionat că măsura este necesară, adecvată și proporțională pentru a facilita dezvoltarea anumitor activități economice, care sunt importante pentru o redresare durabilă a economiei, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (c) din TFUE și cu condițiile stabilite în cadrul temporar. Pe această bază, Comisia a aprobat măsura în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat. Mai multe informații privind cadrul temporar și alte acțiuni întreprinse de Comisie pentru a aborda impactul economic al pandemiei de coronavirus pot fi găsite aici.

Continue Reading

Facebook

RUSIA44 mins ago

Estonia, Finlanda și Letonia fac front comun și solicită UE să-și închidă granițele pentru turiștii ruși

Daniel Buda2 hours ago

Comisia Europeană răspunde la interpelarea eurodeputatului Daniel Buda cu privire la scumpirea utilajelor agricole: Luăm măsuri pentru a ajuta industriile europene să atenueze impactul războiului

euro bani moneda
COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Comisia Europeană aprobă României o schemă de ajutor de stat în valoare de 358 mil. de euro pentru sprijinirea întreprinderilor afectate de pandemie 

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Comisia Europeană și Moderna au ajuns la un acord pentru a răspunde mai bine necesităților statelor membre în materie de vaccinuri anti-COVID-19 pentru sezonul rece

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Politica antitrust: Comisia Europeană solicită feedback cu privire la efectele exceptării de care beneficiază consorțiile de transport maritim de linie

ROMÂNIA3 hours ago

Eurostat: România, pe primul loc în UE în ceea ce privește ponderea cheltuielilor pentru protecție împotriva incendiilor. În 2020, țara noastră a alocat 690 de milioane de euro pentru aceste servicii

ROMÂNIA5 hours ago

INS: Deficitul balanței comerciale a urcat la 15 miliarde de euro în primele șase luni, fiind mai mare cu aproape 5 miliarde de euro față de aceeași perioadă a anului trecut

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Zelenski, recunoscător SUA pentru ajutorul militar: Fiecare dolar primit reprezintă un pas spre înfrângerea adversarului

U.E.5 hours ago

Cancelarul german Olaf Scholz, sub lupa anchetatorilor în cadrul unei anchete privind un uriaș scandal fiscal

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Volodimir Zelenski a discutat cu cel de-al 42-lea președinte al SUA, Bill Clinton, despre împiedicarea Rusiei să înghețe conflictul din Ucraina

INTERNAȚIONAL5 days ago

Azerbaidjan a lansat operațiunea „Răzbunarea” împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah

ROMÂNIA6 days ago

Guvernul aprobă contractul de finanțare dintre România și BEI privind Spitalul Regional Craiova

ROMÂNIA6 days ago

România este ”peste graficul asumat în fața Comisiei Europene” privind stocurile de gaze naturale. Virgil Popescu: Există un grad de umplere de peste 59%, peste ținta pentru septembrie

REPUBLICA MOLDOVA6 days ago

R. Moldova dorește să reducă consumul de gaze pentru a diminua dependența de Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu: O alternativă o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă a dat asigurări că bugetul din 2023 va putea susține noile prevederi privind educația, iar țința de 15% pentru învățământ va fi atinsă până în 2027

U.E.1 week ago

Premierul spaniol, turneu în Balcanii de Vest: Locul acestei regiuni este în Uniunea Europeană

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis, la Săptămâna Haferland: Dialogul intercultural, sursă a prosperității. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă, la Săptămâna Haferland: Transilvania reprezintă la nivel european un model de toleranță și de bună conviețuire interetnică

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Republica Moldova dorește ”să cumpere gaze din România”. Președinta Maia Sandu: Acest lucru este critic pentru a ne asigura că oamenii noștri nu vor îngheța la iarnă

NATO2 weeks ago

Polonia a semnat contracte de achiziții de arme din Coreea de Sud: Învăţăm lecţia din ceea ce se întâmplă în Ucraina invadată de Rusia

Team2Share

Trending