Connect with us

INTERNAȚIONAL

UE a promis Afganistanului un sprijin de 1.2 mld. de euro în următorii patru ani cu condiția menținerii realizărilor politice și de dezvoltare

Published

on

© European Union, 2020

Uniunea Europeană și-a reconfirmat marți, 24 noiembrie, solidaritatea de lungă durată și parteneriatul cu poporul afgan, promițând sprijin în valoare de 1.2 miliarde EUR în perioada 2021-2025, atât în cadrul asistenței pe termen lung, cât și în caz de urgență, în cadrul Conferinței „Pace, prosperitate și autonomie” în Afganistan, potrivit unui comunicat.

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate/vicepreședinte al Comisiei Europene, Josep Borrell, a declarat la sesiunea de deschidere a conferinței:

„Negocierile de pace din interiorul Afganistanului au început, însă violențele teribile încă provoacă mari suferințe poporului afgan, Afganistanul se află la o răscruce. Poporul afgan se poate baza pe sprijinul Uniunii Europene pentru un viitor prosper și pașnic pentru țara lor, însă sprijinul nostru se bazează pe protejarea democrației, a drepturilor omului și a progresului social.”

Comisarul pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, care a anunțat angajamentul UE la conferință și a participat la un eveniment secundar privind combaterea corupției, a declarat:

„Angajamentul nostru față de poporul afgan este de 1.2 miliarde de euro pentru următorii patru ani. Asistența noastră va sprijini agenda autorităților afgane pentru dezvoltare și modernizare democratică, durabilă, contribuind la scoaterea oamenilor din sărăcie, la îmbunătățirea guvernanței, la reducerea corupției și la îmbunătățirea vieții cotidiene a poporului afgan.”

Sprijin semnificativ, dar condiționat

Angajamentul financiar semnificativ demonstrează că UE este de neclintit în hotărârea sa de a promova un Afganistan pașnic, democratic, suveran și prosper, meritat și așteptat de mult timp de poporul său și clarifică faptul că asistența UE pentru dezvoltare se bazează pe condiții și principii clare.

Aceste condiții sunt prezentate într-un document realizat de UE în colaborare cu parteneri internaționali importanți ai țării, care, împreună, oferă 80% din asistența internațională Afganistanului. După cum a reiterat Înaltul Reprezentant/vicepreședintele Borrell și comisarul Urpilainen la conferință, sprijinul UE pentru Afganistan este condiționat de un proces de pace favorabil incluziunii, deținut de afgani și condus de afgani, care se bazează pe realizările politice și sociale din ultimii 19 ani. Menținerea pluralismului democratic, a ordinii constituționale, a transparenței instituționale și a responsabilității, precum și a statului de drept, promovarea în continuare a drepturilor omului și a libertăților fundamentale, în special pentru femei, copii și minorități, inclusiv a libertății mass-mediei, și urmărirea păcii, dezvoltării și prosperității durabile, sunt esențiale pentru viitorul Afganistanului.

Multe dintre principiile sprijinului UE și internațional sunt reflectate în comunicatul politic comun și în Cadrul de Parteneriat cu Afganistan, care au fost adoptate la conferință.

Asistența pentru dezvoltare a UE face obiectul adoptării următorului cadru financiar multianual al UE, în conformitate cu orientările propuse de Comisia Europeană la 2 iunie. Această asistență va sprijini punerea în aplicare a celui de-al doilea cadru național pentru pace și dezvoltare din Afganistan, care acoperă perioada 2021-2025. Sprijinul UE va contribui, de asemenea, la abordarea nivelurilor tot mai mari de sărăcie din Afganistan în urma pandemiei COVID-19.

Pe lângă sprijinul pentru dezvoltare, UE va continua, de asemenea, să ofere asistență umanitară imparțială, care să economisească vieți, să stimuleze răspunsul coronavirusului, precum și să ajute victimele conflictelor și ale strămutărilor forțate, inclusiv prin furnizarea de alimente de urgență, servicii de protecție pentru a aborda violența bazată pe gen, educația copiilor, Precum și advocacy pentru respectarea dreptului umanitar internațional de către toate părțile la conflict.

În 2016, UE a promis în mod similar Afganistanului 1.2 miliarde de euro pe o perioadă de patru ani. Plățile reale din 2016–2020 au depășit 1.75 miliarde EUR. În perioada 2002-2020, Uniunea Europeană s-a angajat în total peste 5.1 miliarde EUR în Afganistan. Afganistanul este cel mai mare beneficiar al asistenței UE pentru dezvoltare din lume. Sprijinul UE vizează menținerea realizărilor politice și de dezvoltare din ultimii 19 ani și este ghidat de principii democratice și de drepturile omului puternice.

UE s-a numărat printre cei mai generoși donatori umanitari din Afganistan. Asistența umanitară totală acordată de UE în această țară începând din 1994 se ridică la aproape 1 miliarde EUR.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

NATO

Defender Europe 21: A început în România cel mai exercițiu militar SUA în Europa. 1.000 de parașutiști americani, polonezi, olandezi și germani au aterizat în România

Published

on

© Forțele Aeriene Române/ Facebook

Peste 1.000 de parașutiști americani, polonezi, olandezi, germani și români au aterizat luni pe aerodromul Bazei Aeriene din Boboc, dând startul exercițiului militar “Swift Response 21” ca parte a amplelor desfășurări din cadrul Defender Europe 21, cel mai mare exercițiu militar al SUA în Europa. Exercițiul a debutat concomitent cu Summitul formatului București 9, din care fac parte statele NATO de pe flancul estic, reuniunea fiind găzduită de președintele Klaus Iohannis, iar președintele SUA Joe Biden a participat în premieră în format videoconferință.

Potrivit Ministerului Apărării Naționale, în timpul exercițiului Swift Response 21/Defender Europe 21, care se desfășoară în perioada 1–15 mai, Divizia 82 Aeropurtată americană (82nd Airborne Division) execută “trei operații aeropurtate multinaționale pentru a demonstra capacitatea strategică de reacție, interoperabilitatea și determinarea de a sprijini Alianța Nord-Atlantică”.

În acest context, aproximativ 7.000 de parașutiști militari din Divizia 82 Aeropurtată a SUA și Brigada 6 Aeropurtată din Polonia, precum și din alte nouă state, vor executa operații de tip Joint Forcible Entry în Estonia, Lituania și România.

Divizia americană va conduce aceste operații prin structuri de comandă înaintate dispuse în România (Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu și Baza Aeriană Boboc).

Punctul de greutate, în România, este reprezentat de Brigada 6 Aeropurtată poloneză, care va executa, în data de 10 mai, în Boboc, operații Joint Forcible Entry cu trei batalioane multinaționale.

Din organica brigăzii va face parte și o subunitate românească, generată de Batalionul 495 Parașutiști „Căpitan Ștefan Șoverth”.


Swift Response se desfășoară ca parte a Defender Europe 21, cel mai mare exercițiu militar al SUA în Europa, care a început zilele trecute în Albania și care reunește peste 28.000 de forțe multinaționale din 26 de națiuni ce vor desfășura operațiuni aproape simultane în mai mult de 30 de zone de antrenament din 12 țări, inclusiv în România.

Prin intermediul Defender Europe 21, România și propune să atingă capabilitatea operațională a Corpului Multinaţional Sud-Est de la Sibiu, subiect discutat de oficialii Armatei României cu generalul-locotenent John Kolasheski, comandantul Corpului V al Forţelor Terestre ale Statelor Unite ale Americii, aflat zilele acestea în România.

Continue Reading

NATO

Miniștrii apărării ai României și Poloniei au discutat, la București, despre consolidarea contribuției reciproce la structurile militare NATO găzduite de cele două state aliate

Published

on

© Ministerul Apărării Naționale

Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, l-a primit luni, la sediul MApN, pe omologul său polonez, Mariusz Blaszczak, unul dintre subiectele discutate vizând dezvoltarea cooperării în domeniu în format bilateral, în context regional, precum şi în cadrul Alianţei Nord-Atlantice şi Uniunii Europene, informează MApN într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Ministrul polonez al Apărării se află în România în contextul participării la Summitul B9, care are loc la Bucureşti.

”Cei doi oficiali au apreciat importanţa acestui an pentru ţările noastre, în 2021 împlinindu-se un centenar de la încheierea Alianţei defensive de securitate România – Polonia. În acest context, miniştrii Apărării au discutat pe marginea demersurilor comune întreprinse pentru evidenţierea importanţei Parteneriatului strategic, printre acestea numărându-se şi activităţi bilaterale în domeniul istoriei militare, conferinţe şi mese rotunde dedicate relaţiilor militare dintre România şi Polonia în perioada interbelică şi alte evenimente cultural-ştiinţifice”, se arată într-un comunicat al MApN.

În cadrul discuţiilor, miniştrii Ciucă şi Blaszczak au abordat subiecte de interes comun privind agenda NATO şi UE, în contextul derulării, la nivelul celor două organizaţii, a proceselor de reflecţie privind viitorul Alianţei Nord-Atlantice (NATO 2030), în contextul pregătirii Summitului NATO din luna iunie, precum şi elaborării, la nivelul Uniunii Europene, a Busolei Strategice.

Cei doi oficiali au fost de acord privind utilitatea asigurării unei abordări complementare a celor două procese şi, în context extins, a consolidării palierului de cooperare dintre cele două organizaţii, pe teme de interes comun.

România şi Polonia sunt legate nu doar de o lungă şi statornică prietenie, ţările noastre sunt conectate permanent prin eforturile de consolidare a securităţii flancului estic al NATO şi de întărire a posturii de descurajare şi apărare. În cadrul întâlnirii de astăzi am evidenţiat importanţa continuării implicării noastre în proiectele comune, respectiv abordarea coerentă a prezenţei înaintate aliate în regiune şi consolidarea contribuţiei reciproce la structurile multinaţionale găzduite de cele două state aliate. Doar împreună putem face faţă provocărilor!“, a declarat ministrul Nicolae Ciucă.

În marja discuţiilor bilaterale, cei doi miniştri au participat şi la inaugurarea expoziţiei dedicate Centenarului Alianţei România-Polonia (1921-2021) la sediul MApN, iar ministrul polon al apărării a acordat decoraţii unor reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale. 

Președinții celor nouă state aliate de pe flancul estic al NATO au denunțat luni acțiunile agresive ale Rusiei în vecinătatea Alianței Nord-Atlantice și au pledat ca aliații NATO să abordeze împreună ascensiunea globală a Chinei, într-o declarație comună adoptată la capătul summitului formatului București 9 găzduit de președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni și la care a participat, în premieră, în format virtual, președintele Statelor Unite, Joe Biden.

Reuniți în pregătirea summitului NATO din 14 iunie, în prezența virtuală a secretarului general Jens Stoltenberg, liderii aliaților est-europeni și-au reafirmat angajamentul de a spori cheltuielile militare în materie de apărare și dezideratul ca summitul aliat să paveze drumul spre un nou capitol în relaţia transatlantică.

“NATO rămâne piatra de temelie a stabilităţii şi securităţii euro-atlantice. Ne-am împărtăşit opiniile privind evoluţia NATO până în 2030 şi dincolo de acest termen. Reafirmăm hotărârea noastră consecventă de a menţine o legătură transatlantică puternică şi durabilă, bazată pe unitate şi solidaritate aliate, o legătură care rămâne fundamentul apărării noastre colective, aşa cum este consacrat în Articolul 5 al Tratatului de la Washington. Rolul Statelor Unite ale Americii pentru securitatea Europei este indispensabil”, au transmis președinții României, Poloniei, Bulgariei, Cehiei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Slovaciei și Ungariei.

Vom continua să ne adaptăm şi să ne consolidăm pe mai departe capacitatea de descurajare şi apărare (…) Sprijinim şi aşteptăm decizii substanţiale şi ambiţioase la apropiatul Summit NATO. Susținem conceptele militare strategice adoptate recent pentru consolidarea descurajării şi apărării Alianţei noastre şi ne angajăm să le implementăm integral“, au punctat ei.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

UE face apel la încetarea imediată a violențelor dintre israelieni și palestinieni și la respectarea status quo-ului locurilor sfinte

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Uniunea Europeană face apel la încetarea imediată a violențelor dintre israelieni și palestinieni, pentru a evita noi victime omenești, precum și la respectarea status quo-ului locurilor sfinte, potrivit declarației de luni seara a unui purtător de cuvânt al șefului diplomației europene, Josep Borrell.

Intensificarea semnificativă a violențelor în Cisiordania ocupată, inclusiv în Ierusalimul de Est, precum și în Gaza și în jurul acesteia trebuie să înceteze imediat. Tirul de rachete din Gaza împotriva populațiilor civile din Israel este total inacceptabil și alimentează o dinamică de escaladare. Toți liderii au responsabilitatea de a acționa împotriva extremiștilor. Status quo-ul locurilor sfinte trebuie respectat pe deplin. Reiterăm apelul nostru către toate părțile de a se angaja în eforturi de dezescaladare. Trebuie prevenite cu prioritate noi victime civile”, este mesajul transmis de Serviciul European de Acțiune Externă al UE

Mişcarea Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, dar şi alte grupuri armate palestiniene din această zonă au intensificat luni seara tirurile de rachete către sudul Israelului, apropiindu-se de Ierusalim, potrivit armatei israeliene.

În acest context, premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat că „Israelul va reacţiona cu forţă (…), oricine atacă va plăti un preţ mare” și că „actualul conflict ar putea dura ceva timp”, în condițiile în care „organizaţiile teroriste din Gaza au trecut o linie roşie lansând rachete până în zona Ierusalimului”, citează Agerpres.

Situaţia din Cisiordania şi Ierusalimul de Est a fost tensionată de la începutul Ramadanului, luna sfântă de post şi rugăciune a musulmanilor. Numeroşi palestinieni sunt furioşi întrucât poliţia israeliană a restricţionat accesul în unele zone din Oraşul Vechi.

Violențele dintre cele două părți s-au intensificat luni seara când Israelul celebra Ziua Ierusalimului, care marchează cucerirea jumătăţii de est a oraşului în timpul Războiului de Şase Zile din 1967.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

ROMÂNIA7 mins ago

Florin Cîțu: Merg la Bruxelles să mă asigur că vom avea un PNRR aprobat cu prioritățile noastre. Este nevoie să accelerăm ritmul economiei

ROMÂNIA1 hour ago

Florin Cîțu promite modificarea legislației și alocarea resurselor necesare pentru finalizarea proiectelor de infrastructură: Este obiectivul pentru care merg la Bruxelles

Dragoș Tudorache1 hour ago

Dragoș Tudorache, președintele Comisiei pentru inteligență artificială din PE: Inteligența artificială va schimba modul în care lucrăm și ne va transforma economia

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Premierul Florin Cîțu participă astăzi, la Bruxelles, la o cină de lucru cu președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen

IMAGINEA ZILEI3 hours ago

FOTO Cascada Niagara, iluminată în culorile Uniunii Europene, de Ziua Europei

COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR3 hours ago

Emil Boc, la Conferința ”România verde și digitală”: Orașele au oportunitatea de a avea acces la resurse din finanțare europeană

NATO3 hours ago

Defender Europe 21: A început în România cel mai exercițiu militar SUA în Europa. 1.000 de parașutiști americani, polonezi, olandezi și germani au aterizat în România

POLITICĂ4 hours ago

Liderul PMP Cristian Diaconescu salută decizia lui Joe Biden de a coopera mai strânsă cu aliații NATO de pe flancul estic: B9 – un summit de succes pentru securitatea României

EVENIMENTE4 hours ago

„Provocări și oportunități de mediu pentru România”: Dezbatere CaleaEuropeană.ro cu Nicu Stefănuță și Octavian Berceanu (LIVE, 12 mai, ora 13:30)

Gheorghe Falcă4 hours ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă anunță o nouă investiție majoră cu fonduri europene în județul Arad: 7 milioane de euro ajung la Curtici

NATO20 hours ago

Klaus Iohannis, către Joe Biden, la summitul B9: Pledez pentru o creștere a prezenței militare a SUA în România și sudul flancului estic al NATO

NATO21 hours ago

Secretarul general al NATO: Participarea lui Joe Biden la Summitul “București 9” demonstrează angajamentul SUA de a întări Alianța Nord-Atlantică

NATO1 day ago

Klaus Iohannis: Prezența lui Joe Biden și a lui Jens Stoltenberg la summitul B9 arată că am reușit să creștem reziliența și postura de descurajare a NATO pe flancul estic

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Comisarul european Adina Vălean anunță că trenul Connecting Europe Express își va începe călătoria de promovarea a transportului feroviar verde în toamnă. Pe 18 septembrie, trenul se va opri și la București

CONSILIUL EUROPEAN2 days ago

Moment istoric la Strasbourg. Emmanuel Macron și liderii instituțiilor UE au lansat Conferința privind viitorul Europei: Să ne scriem noi înșine noile noastre legende

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: Conferința privind viitorul Europei reprezintă oportunitatea de a construi un nou scop comun

PARLAMENTUL EUROPEAN2 days ago

Președintele PE, la lansarea Conferinței privind Viitorul Europei: Dacă reflecțiile cetățenilor implică o actualizare a Tratatelor, să fim curajoși! Nu ar trebui să existe niciun tabu legat de modul în care funcționează UE

Dragoș Pîslaru2 days ago

Dragoș Pîslaru: Prima idee pentru viitorul Europei este legătura dintre economic și social. Europa nu este doar despre milioane de euro, ci despre milioane de cetățeni

Dragoș Pîslaru4 days ago

Dragoș Pîslaru, înaintea Summitului Social de la Porto: Dacă nu înțelegem că trebuie să integrăm categoriile vulnerabile, ne punem valorile democrației în pericol

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

Marian-Jean Marinescu subliniază că cea mai importantă armă a UE împotriva populiștilor este ”conținutul activității noastre” și cere statelor membre să se implice pentru a câștiga ”bătălia comunicării”

Advertisement
Advertisement

Trending