Connect with us

INTERNAȚIONAL

UE a promis Afganistanului un sprijin de 1.2 mld. de euro în următorii patru ani cu condiția menținerii realizărilor politice și de dezvoltare

Published

on

© European Union, 2020

Uniunea Europeană și-a reconfirmat marți, 24 noiembrie, solidaritatea de lungă durată și parteneriatul cu poporul afgan, promițând sprijin în valoare de 1.2 miliarde EUR în perioada 2021-2025, atât în cadrul asistenței pe termen lung, cât și în caz de urgență, în cadrul Conferinței „Pace, prosperitate și autonomie” în Afganistan, potrivit unui comunicat.

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate/vicepreședinte al Comisiei Europene, Josep Borrell, a declarat la sesiunea de deschidere a conferinței:

„Negocierile de pace din interiorul Afganistanului au început, însă violențele teribile încă provoacă mari suferințe poporului afgan, Afganistanul se află la o răscruce. Poporul afgan se poate baza pe sprijinul Uniunii Europene pentru un viitor prosper și pașnic pentru țara lor, însă sprijinul nostru se bazează pe protejarea democrației, a drepturilor omului și a progresului social.”

Comisarul pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, care a anunțat angajamentul UE la conferință și a participat la un eveniment secundar privind combaterea corupției, a declarat:

„Angajamentul nostru față de poporul afgan este de 1.2 miliarde de euro pentru următorii patru ani. Asistența noastră va sprijini agenda autorităților afgane pentru dezvoltare și modernizare democratică, durabilă, contribuind la scoaterea oamenilor din sărăcie, la îmbunătățirea guvernanței, la reducerea corupției și la îmbunătățirea vieții cotidiene a poporului afgan.”

Sprijin semnificativ, dar condiționat

Angajamentul financiar semnificativ demonstrează că UE este de neclintit în hotărârea sa de a promova un Afganistan pașnic, democratic, suveran și prosper, meritat și așteptat de mult timp de poporul său și clarifică faptul că asistența UE pentru dezvoltare se bazează pe condiții și principii clare.

Aceste condiții sunt prezentate într-un document realizat de UE în colaborare cu parteneri internaționali importanți ai țării, care, împreună, oferă 80% din asistența internațională Afganistanului. După cum a reiterat Înaltul Reprezentant/vicepreședintele Borrell și comisarul Urpilainen la conferință, sprijinul UE pentru Afganistan este condiționat de un proces de pace favorabil incluziunii, deținut de afgani și condus de afgani, care se bazează pe realizările politice și sociale din ultimii 19 ani. Menținerea pluralismului democratic, a ordinii constituționale, a transparenței instituționale și a responsabilității, precum și a statului de drept, promovarea în continuare a drepturilor omului și a libertăților fundamentale, în special pentru femei, copii și minorități, inclusiv a libertății mass-mediei, și urmărirea păcii, dezvoltării și prosperității durabile, sunt esențiale pentru viitorul Afganistanului.

Multe dintre principiile sprijinului UE și internațional sunt reflectate în comunicatul politic comun și în Cadrul de Parteneriat cu Afganistan, care au fost adoptate la conferință.

Asistența pentru dezvoltare a UE face obiectul adoptării următorului cadru financiar multianual al UE, în conformitate cu orientările propuse de Comisia Europeană la 2 iunie. Această asistență va sprijini punerea în aplicare a celui de-al doilea cadru național pentru pace și dezvoltare din Afganistan, care acoperă perioada 2021-2025. Sprijinul UE va contribui, de asemenea, la abordarea nivelurilor tot mai mari de sărăcie din Afganistan în urma pandemiei COVID-19.

Pe lângă sprijinul pentru dezvoltare, UE va continua, de asemenea, să ofere asistență umanitară imparțială, care să economisească vieți, să stimuleze răspunsul coronavirusului, precum și să ajute victimele conflictelor și ale strămutărilor forțate, inclusiv prin furnizarea de alimente de urgență, servicii de protecție pentru a aborda violența bazată pe gen, educația copiilor, Precum și advocacy pentru respectarea dreptului umanitar internațional de către toate părțile la conflict.

În 2016, UE a promis în mod similar Afganistanului 1.2 miliarde de euro pe o perioadă de patru ani. Plățile reale din 2016–2020 au depășit 1.75 miliarde EUR. În perioada 2002-2020, Uniunea Europeană s-a angajat în total peste 5.1 miliarde EUR în Afganistan. Afganistanul este cel mai mare beneficiar al asistenței UE pentru dezvoltare din lume. Sprijinul UE vizează menținerea realizărilor politice și de dezvoltare din ultimii 19 ani și este ghidat de principii democratice și de drepturile omului puternice.

UE s-a numărat printre cei mai generoși donatori umanitari din Afganistan. Asistența umanitară totală acordată de UE în această țară începând din 1994 se ridică la aproape 1 miliarde EUR.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ROMÂNIA

Ambasadorul României în SUA salută introducerea în Senatul american a proiectului de lege privind securitatea Mării Negre

Published

on

© Andrei Muraru - Facebook

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, salută inițiativa senatorului american, Jeanne Shaheen, de a introduce în Senatul american proiectul de lege privind securitatea Mării Negre – Black Sea Security Act of 2022.

„Alături de Secretarul de Stat din cadrul MAE, Iulian Fota, am întâlnit-o săptămâna trecută pe doamna senator pentru a-i mulțumi pentru inițiativa lăudabilă, cu atât mai mult cu cât elaborarea unei Strategii a SUA pentru Marea Neagră reprezintă o temă constantă promovată de România în ultimii ani”, a transmis ambasadorul român într-un mesaj postat pe pagina de Facebook. 

De asemenea, Andrei Muraru explică importanța acestui proiect legislativ: „Acesta solicită Administrației de la Washington o politică mai robustă a SUA față de regiunea Mării Negre, inclusiv creșterea sprijinului pentru regiune din partea SUA, NATO și UE, asigurarea unei prezențe permanente și durabile pe Flancul Estic, precum și dezvoltarea relațiilor economice dintre SUA și regiunea Mării Negre.”

„Legea solicită elaborarea, în termen de 12 luni, a unei strategii a SUA inter-agenții, urmărind creșterea angajamentului SUA pentru țările din regiune, dezvoltarea asistenței militare și coordonării cu NATO și UE, aprofundarea relațiilor economice, întărirea democrației și securității economice și energetice. Procesul inter-agenții trebuie să identifice inclusiv resursele necesare implementării strategiei pentru perioada 2024-2026”, a mai adăugat acesta. 

Potrivit ambasadorului român, a fost discutată importanța strategică a regiunii noastre și relevanța continuării sprijinului solid pentru Ucraina.

Totodată, eforturile României pentru exportarea cerealelor din Ucraina au fost totodată apreciate de oficialul american.

 

Continue Reading

ROMÂNIA

România ”condamnă ferm acțiunile militare nesăbuite ale forțelor ruse din apropierea centralei nucleare de la Zaporojie”

Published

on

© MAE

România, prin ministrul său de externe, Bogdan Aurescu, ”condamnă ferm acțiunile militare ale forțelor ruse din apropierea centralei nucleare de la Zaporojie”.

”Astfel de acțiuni nesăbuite sunt iresponsabile și comportă riscuri pentru întreaga Europă”, a precizat șeful diplomației române într-un mesaj publicat pe Facebook.

Îngrijorări au venit și din partea Uniunii Europene.

Cu prilejul unei discuții telefonice cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, președintele Consiliului European, Charles Michel, a descris situația ca fiind ”alarmantă”.

La rândul său, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a punctat că ”orice atac asupra unei centrale nucleare este un act sinucigaș”, astfel că a solicitat ca inspectorii internaționali să aibă acces la centrala nucleară de la Zaporojie pentru a efectua verificări imparțiale, mesaj dublat și de directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).

Ministerul rus de Externe a făcut cunoscut luni că este dispus să faciliteze o vizită a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrala nucleară, pe care trupele ruse o controlează practic încă de la începutul campaniei militare din Ucraina.

De cealaltă parte, Ucraina a acuzat Rusia că atacă centrala nucleară şi creează o ”situaţie extrem de periculoasă pentru toată Europa”.

Conform relatărilor Energoatom, compania publică ucraineană din domeniul energiei, centrala nucleară din Zaporojie funcţionează marţi cu riscul încălcării standardelor de siguranţă împotriva radiaţiilor şi la incendiu, informează Unian, citat de Agerpres.

Ca urmare a bombardamentelor ruseşti, unitatea de azot-oxigen şi clădirea auxiliară de la unul dintre reactoarele centralei nucleare de la Zaporojie au fost grav avariate. Riscurile de scurgere de hidrogen şi de emisii de substanţe radioactive persistă, iar pericolul de incendiu este, de asemenea, mare, subliniază Energoatom.

Continue Reading

RUSIA

Estonia, Finlanda și Letonia fac front comun și solicită UE să-și închidă granițele pentru turiștii ruși

Published

on

© European Union 2022

Estonia s-a alăturat Finlandei și Letoniei și a îndemnat Uniunea Europeană să-și închidă granițele pentru turiștii ruși, reluând astfel apelul președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, informează Politico Europe.

”Nu mai eliberați vize turistice pentru ruși. Vizitarea Europei este un privilegiu, nu un drept al omului”, a fost mesajul publicat pe Twitter de premierul Estoniei, Kaja Kallas.

Cu o zi în urmă, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski a îndemnat Occidentul să introducă o interdicție de călătorie pentru ruși.

”Cele mai importante sancțiuni sunt închiderea granițelor – pentru că rușii iau pământul altcuiva”, a declarat Zelenski într-un interviu pentru Washington Post publicat luni, adăugând că rușii ar trebui ”să trăiască în propria lor lume până când își vor schimba filosofia”.

Kallas a subliniat că majoritatea intră în UE prin granița estică a UE cu Rusia, ceea ce reprezintă o povară pentru Estonia, Letonia și Finlanda, acestea fiind ”singurele puncte de acces”.

Premierul finlandez Sanna Marin a declarat luni că ”poziția sa personală este că turismul ar trebui să fie restricționat” și că se așteaptă ca această problemă să fie discutată la următoarele summituri ale liderilor UE.

”Nu este corect ca, în timpul în care Rusia duce un război de agresiune, brutal, în Europa, rușii să poată duce o viață normală, să călătorească în Europa, să fie turiști. Nu este corect”, a declarat ea pentru postul public național de televiziune din Finlanda, Yle.

La rândul său, ministrul leton de externe, Edgars Rinkevics, și-a exprimat sprijinul pentru o astfel de măsură, declarând într-un interviu anterior pentru Politico că țările UE ar trebui să limiteze eliberarea de vize pentru ruși, cu excepția cauzelor de natură umanitară.

Uniunea Europeană a impus deja o serie de sancțiuni împotriva Rusiei pentru că a invadat Ucraina, printre aceste măsuri restrictive numărându-se și închiderea spațiului aerian al UE pentru toate aeronavele ruse și înmatriculate în Rusia, dar nu și închiderea căii rutieră. Astfel, turiștii ruși pot călători în UE cu ajutorul mașinii sau autocarului. 

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA6 hours ago

Ambasadorul României în SUA salută introducerea în Senatul american a proiectului de lege privind securitatea Mării Negre

ROMÂNIA7 hours ago

România ”condamnă ferm acțiunile militare nesăbuite ale forțelor ruse din apropierea centralei nucleare de la Zaporojie”

U.E.8 hours ago

UE alocă 246 milioane de euro pentru furnizarea de servicii esențiale refugiaților palestinieni

RUSIA9 hours ago

Estonia, Finlanda și Letonia fac front comun și solicită UE să-și închidă granițele pentru turiștii ruși

Daniel Buda10 hours ago

Comisia Europeană răspunde la interpelarea eurodeputatului Daniel Buda cu privire la scumpirea utilajelor agricole: Luăm măsuri pentru a ajuta industriile europene să atenueze impactul războiului

euro bani moneda
COMISIA EUROPEANA10 hours ago

Comisia Europeană aprobă României o schemă de ajutor de stat în valoare de 358 mil. de euro pentru sprijinirea întreprinderilor afectate de pandemie 

COMISIA EUROPEANA10 hours ago

Comisia Europeană și Moderna au ajuns la un acord pentru a răspunde mai bine necesităților statelor membre în materie de vaccinuri anti-COVID-19 pentru sezonul rece

COMISIA EUROPEANA11 hours ago

Politica antitrust: Comisia Europeană solicită feedback cu privire la efectele exceptării de care beneficiază consorțiile de transport maritim de linie

ROMÂNIA11 hours ago

Eurostat: România, pe primul loc în UE în ceea ce privește ponderea cheltuielilor pentru protecție împotriva incendiilor. În 2020, țara noastră a alocat 690 de milioane de euro pentru aceste servicii

ROMÂNIA13 hours ago

INS: Deficitul balanței comerciale a urcat la 15 miliarde de euro în primele șase luni, fiind mai mare cu aproape 5 miliarde de euro față de aceeași perioadă a anului trecut

INTERNAȚIONAL5 days ago

Azerbaidjan a lansat operațiunea „Răzbunarea” împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah

ROMÂNIA6 days ago

Guvernul aprobă contractul de finanțare dintre România și BEI privind Spitalul Regional Craiova

ROMÂNIA6 days ago

România este ”peste graficul asumat în fața Comisiei Europene” privind stocurile de gaze naturale. Virgil Popescu: Există un grad de umplere de peste 59%, peste ținta pentru septembrie

REPUBLICA MOLDOVA6 days ago

R. Moldova dorește să reducă consumul de gaze pentru a diminua dependența de Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu: O alternativă o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă a dat asigurări că bugetul din 2023 va putea susține noile prevederi privind educația, iar țința de 15% pentru învățământ va fi atinsă până în 2027

U.E.1 week ago

Premierul spaniol, turneu în Balcanii de Vest: Locul acestei regiuni este în Uniunea Europeană

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis, la Săptămâna Haferland: Dialogul intercultural, sursă a prosperității. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă, la Săptămâna Haferland: Transilvania reprezintă la nivel european un model de toleranță și de bună conviețuire interetnică

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Republica Moldova dorește ”să cumpere gaze din România”. Președinta Maia Sandu: Acest lucru este critic pentru a ne asigura că oamenii noștri nu vor îngheța la iarnă

NATO2 weeks ago

Polonia a semnat contracte de achiziții de arme din Coreea de Sud: Învăţăm lecţia din ceea ce se întâmplă în Ucraina invadată de Rusia

Team2Share

Trending