Connect with us

INTERNAȚIONAL

Disensiuni în cadrul UE: Acordul cu Ucraina dă naştere unor noi polemici

Published

on

Chestiunea semnării unui nou pact cu Ucraina a dat naştere unor noi disensiuni în rândul statelor membre ale UE. În ciuda derogării consecvente, din ce în ce mai frecvente, a Ucrainei de la standardele democratice ale Uniunii, unele ţări susţin cu fervoare ideea semnării pactului în toamna anului viitor, pe când altele propun amânarea acestuia până când Ucraina va respecta întocmai cerinţele democratice ale UE şi se va ralia la acquis-ul comunitar.

Făcând parte din prima categorie Cehia, Lituania, Polonia şi Slovacia vor ca UE să semneze Tratatul de comerţ şi asociere politică în cadrul summit-ului Parteneriatului Estic care va avea loc în toamna anului viitor, în Vilnius, sub preşedinţia lituaniană a UE.

Tratatul „nu reprezintă un premiu acordat guvernului ucrainean, ci mai degrabă o modalitate de a deschide noi perspective pentru cetăţenii ucraineni şi de a impune o agendă europeană conducerii statului”, a declarat un oficial al unuia dintre cele patru state. Mai mult decât atât, Serviciul European de Acţiune Externă a dezvăluit intenţia optimistă a UE de a semna în cadrul summit-ului de la Vilnius acorduri de asociere atât cu Ucraina, cât şi cu Moldova, Georgia şi Armenia [1].

Parteneriatul Estic (PE) este un cadru de cooperare cu şase ţări ex-sovietice de la graniţa estică a UE:  Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina. Ca urmare a unei viziuni comune împărtăşite de Polonia şi Suedia programul a fost lansat în mai 2009.

PE oferă statelor partenere o serie de oportunităţi de colaborare, precum:

includerea progresivă a acestor ţări în economia UE, prin zone de liber schimb, care vor include toate schimburile comerciale, inclusiv cele de energie, dar și o intergrare economică regională, prin crearea unei comunități economice de vecinătate, prin acorduri bilaterale;

„pacte de mobilitate și securitate”, care presupun lupta împotriva migraţiei, modernizarea sistemelor de azil, structuri integrate de gestionare a frontierelor, care au ca obiectiv final eliminarea vizelor de călătorie;

o mai bună mobilitate a forţei de muncă, prin deschideri punctuale ale pieţei muncii din UE;

securitate energetică sporită pentru UE şi parteneri, printr-o serie de instrumente atât multilaterale, cât şi bilaterale cu ţările din Parteneriatul Estic;

programe care sprijină dezvoltarea economică şi socială a ţărilor partenere [2].

Deşi iniţial Polonia şi Suedia au avut o viziune unitară, de-a lungul timpului de la lansarea PE, abordarea lor a ajuns la poluri opuse în ceea ce priveşte  Ucraina. Suedia, Finlanda, Danemarca şi Olanda aparţin altei categorii de state,  care susţin că pactul de asociere trebuie îngheţat pe o perioadă nedeterminată, până când tranziţia democratică îşi va relua cursul în conformitate cu cerinţele Uniunii. Această abordare fermă a fost declanşată de politicile nedemocratice avansate de actuala guvernare la alegerile parlamentare care au avut loc în octombrie, precum şi de întemniţarea membrilor opoziţiei. Grupul acestor state susţine elaborarea unor criterii stricte pentru Ucraina în vederea deschiderii perspectivei de a semna tratatul, precum eliberarea Iuliei Timoşenco şi reformarea sistemului judiciar.  Mai mult decât atât, unele dintre ele vor să anuleze vizita lui Ianukovici la Bruxelles care ar avea loc în februarie sau martie cu ocazia summitului UE-Ucraina. Împotrivirea lor este acerbă şi datorită faptului că, lăsând la o parte tranziţia democratică deficitară, Ucraina nici nu a respectat criteriile şi măsurile cerute de UE pentru a se ralia la acquis-ul comunitar.

Franţa şi Marea Britanie fac parte dintr-un grup distinct, neutru, pe când Germania este încă indecisă. Deşi un oficial polonez a declarat că în urma unei întrevederi dintre cancelarul german Angela Merkel şi premierul polonez Donald Tusk care a avut loc pe 14 noiembrie, aceasta a declarat că Gemania susţine planul Vilnius, totuşi conform declaraţiilor venite din partea altei surse, poziţia Germaniei este alta. Conform acesteia, Merkel a făcut o promisiune familiei lui Timoşenko de a face tot posibilul să o elibereze din închisoare. Prin urmare, încă nu se poate spune cu exactitate care este politica Germaniei.

Poziţia statelor nordice se pare că este împărtăşită şi de un număr mare de ONG-uri şi membrii ai congresului SUA, care sunt de părere că UE ar trebui să impună interdicții de călătorie unor parlamentari fideli clanului Ianukovici. Însă, UE vrea să evite un scenariu similar celui al Belarusului, diplomaţii europeni declarând că UE nu va lua în considerare această opţiune.

La începutul acestui an UE a îngheţat activele unor oficiali din Belarus şi le-a impus interdicţie de călătorie în UE. În vederea consolidării măsurilor restrictive împotriva celor vinovaţi de represiuni contra reprezentanţilor societăţii civile şi ai opoziţiei democratice din Belarus, UE a adăugat 29 de firme şi 21 de magistraţi şi oficiali ai autorităţilor pe lista sa “neagră”, care includea deja alţi 230 de oligarhi (sursa principală finanţatoare a dictaturii).  Reacţia Belarusului a fost de a  răspunde cu “arme” egale, interzicând la rândul ei dreptul de intrare pe teritoriul său oficialilor europeni care au impus sancțiunile . Deşi măsurile luate de UE au fost cauzate de situaţia deficitară internă din Belarus, puterea concentrându-se prin acţiuni nedemocratice împotriva comunităţilor societăţii civile şi opoziţiei, efectul lor a fost de a degrada considerabil relaţiile dintre cei doi actori internaţionali, crescând foarte mult influenţa Rusiei.

„Partea ucraineană ne-a transmis mesajul că integrarea europeană continuă să fie un obiectiv principal al statului şi că UE este considerată a fi principalul partener, aşa că nu vrem să renunţăm la asta”, a declarat un oficial nordic.[3]

Această chestiune va fi analizată şi de Parlamentul European, care  va susţine o dezbatere pentru a adopta o rezoluţie privind impactul alegerilor parlamentare Ucrainene asupra relaţiilor cu UE, rezoluţia urmând a fi adoptată pe 13 decembrie.[4]

Faptul că după o perioadă duplicitară în care statul Balerus a avut o politică de balansare între UE şi Rusia, acum a luat o direcţie concretă unitară, Uniunea Eurasiatică, în care Rusia este putere hegemonică, oferă un motiv destul de puternic pentru UE să evite acelaşi scenariu şi cu Ucraina. Cu toate acestea, divergenţa de opinii îngreunează demersurile UE, cât si predictibilitatea situaţiei negocierilor pentru încheierea acordului de asociere. Indiferent care va fi poziţia Uniunii, ceea ce e clar este că acţiunile Ucrainei până în toamna anului viitor vor conduce către un scenariu sau altul.

Articolul face parte din ultimul număr din 2012 al buletinului Politica sub lupa CEPE, disponibil aici.

 

[1] Andrew Rettman, „EU countries split on Ukraine treaty”, EuObserver, 26 noiembrie 2012, http://euobserver.com/foreign/118316

[2] „UE lansează ‘Parteneriatul Estic’ sperând să obţină linişte la granița de răsărit”, EurActiv, 8 mai 2009,

http://www.euractiv.ro/uniunea-europeana/articles%7CdisplayArticle/articleID_17140/UE-lanseaza-‘Parteneriatul-Estic’-sperand-sa-obtina-liniste-la-granita-de-rasarit.html;

[3] Andrew Rettman, „EU countries split on Ukraine treaty”, EuObserver, 26 noiembrie 2012, http://euobserver.com/foreign/118316;

[4] „European Parliament To Consider Resolution On Ukraine On December 12-13”, Ukrainian News Agency, 27 noiembrie 2012, http://un.ua/eng/article/422794.html;

 

Autor: Maria Sabina LAZĂR, Center for European Policy Evaluation
Foto: wikipedia

SUA

Președintele Joe Biden a semnat un ordin executiv care restabilește relațiile SUA cu Organizația Mondială a Sănătății

Published

on

© Joe Biden/ Facebook

Noul președinte al Statelor Unite, Joe Biden, a semnat miercuri, în prima sa zi la Casa Albă, un ordin executiv care oprește procesul de retragere a SUA din Organizația Mondială a Sănătății, o decizie prin care inversează o hotărâre anterioară a predecesorului său Donald Trump.

“Unele dintre acțiunile executive pe care semnez astăzi vor contribui la schimbarea cursului crizei COVID-19 și la combaterea schimbărilor climatice în moduri pe care nu le-am făcut până acum”, a spus el.

Biden a semnat un număr total de 17 ordine executive, primul dintre acestea vizând purtarea măștilor de protecție în contextul pandemiei de coronavirus, informează The Guardian și BBC News, cea mai răsunătoare decizie fiind revenirea Statelor Unite la Acordul climatic de la Paris.

Potrivit CNN, ordinul executiv ce vizează OMS este reprezentat de oprirea procesului de retragere a Statelor Unite din Organizația Mondială a Sănătății, doctorul Anthony Fauci devenind șeful delegației americane la OMS.

De altfel, planul COVID publicat pe site-ul Casei Albe promite să “restabilească imediat relația noastră cu Organizația Mondială a Sănătății, care – deși nu este perfectă – este esențială pentru coordonarea unui răspuns global în timpul unei pandemii”.

Administrația Trump a notificat oficial ONU, la 6 iulie 2020, cu privire la retragerea americană din Organizaţia Mondială a Sănătăţii, fostul președinte acuzând OMS că a gestionat greşit pandemia de coronavirus, decizia fiind așteptată să intre în vigoare la 6 iulie 2021. Anterior, Donald Trump a anunțat la 29 mai încetarea relaţiei dintre ţara sa şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii, pe care a acuzat-o încă de la începutul pandemiei de coronavirus că este prea indulgentă cu Beijingul.

La fel ca și în cazul Acordului climatic de la Paris, Joe Biden a promis că va readuce SUA în cadrul OMS după ce va deveni președinte.

Continue Reading

SUA

Președintele Joe Biden a semnat revenirea SUA în Acordul climatic de la Paris. Uniunea Europeană salută decizia

Published

on

© The White House

Noul președinte al Statelor Unite, Joe Biden, a semnat miercuri, în prima sa zi la Casa Albă, revenirea SUA în Acordul de la Paris privind clima, reprezentând prima sa decizie majoră de la preluarea funcției prezidențiale prin care inversează decizia predecesorului său Donald Trump de a retrage țara din această înțelegere.

Biden a semnat un număr total de 17 ordine executive, primul dintre acestea vizând purtarea măștilor de protecție în contextul pandemiei de coronavirus, informează The Guardian și BBC News.

Inversând moștenirea lui Trump, Joe Biden a semnat revenirea SUA la Acordul climatic de la Paris, o decizie salutată imediat de Comisia Europeană.

Nu este un moment mai potrivit să începem ca astăzi”, a declarat Biden reporterilor din Biroul Oval.

Voi începe prin a ține promisiunile pe care le-am făcut poporului american”, a continuat el.

Într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro, vicepreședintele Frans Timmermans și Înaltul Reprezentant Josep Borrell au spus că “așteptăm cu nerăbdare să avem din nou Statele Unite alături de noi în eforturile globale de combatere a crizei climatice”.

Uniunea Europeană salută decizia președintelui Biden ca Statele Unite să adere din nou la Acordul de la Paris privind schimbările climatice.  (…) Criza climatică este provocarea definitorie a timpului nostru și poate fi abordată numai combinând toate forțele noastre. Acțiunea împotriva climei este responsabilitatea noastră globală colectivă“, au spus Timmermans și Borrell.

Acordul climatic de la Paris a fost semnat în 2015. Joe Biden era vicepreședintele SUA atunci când președintele Barack Obama a susținut acest efort global privind clima, Statele Unite fiind una dintre națiunile fanion ale acestui acord în faza sa de negociere.

Retragerea decisă de Donald Trump a făcut din Statele Unite singura ţară din 197 de semnatari care se retrage din acordul sigilat sub auspiciile Franței. Casa Albă, în timpul mandatului lui Barack Obama, se angajase să reducă emisiile Statelor Unite cu 26-28% până în 2025 faţă de nivelurile din 2005, în cadrul acordului. În linii mari, Biden este aşteptat să urmărească aceste obiective dacă va fi ales. El a promis că va atinge emisii zero nete până în 2050 în conformitate cu un plan de 2 miliarde de dolari pentru transformarea economiei. Mai mult, Biden l-a desemnat pe fostul secretar de stat John Kerry drept reprezentantul său special în probleme climatice, care va avea inclusiv un loc de membru în Consiliul de Siguranță Națională.

Continue Reading

PPE

Angela Merkel: Inaugurarea lui Joe Biden și a Kamalei Harris, “o sărbătoare a democrației americane și un nou capitol al prieteniei germano-americane”

Published

on

© Munich Security Conference

Cancelarul german Angela Merkel i-a felicitat miercuri pe președintele SUA Joe Biden și pe vicepreședintele Kamala Harris pentru învestirea lor în funcție, salutând debutul unui “nou capitol al prieteniei și cooperării germano-americane”.

Transmit calde felicitări cu ocazia inaugurării președintelui Joe Biden și vicepreședintelui Kamala Harris, o adevărată sărbătoare a democrației americane. Aștept cu nerăbdare un nou capitol al prieteniei și cooperării germano-americane“, a spus Merkel, conform unui mesaj pe Twitter al purtătorului său de cuvânt.

Joe Biden este cel de-al patrulea președinte american care Merkel va colabora, după George W. Bush, Barack Obama și Donald Trump, cu cel din urmă având o relație tensionată și probată astfel prin disensiunile manifestate la summitul NATO din 2018 și la diferite summituri G7.

De asemenea, și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și președinții Consiliului European, Comisiei Europene și Parlamentului European i-au felicitat miercuri pe președintele SUA Joe Biden și pe vicepreședintele Kamala Harris pentru depunerea jurămintelor în funcții, salutând zorii unei noi ere pentru cooperarea transatlantică, un mesaj de felicitare venind și din partea președintelui României. Totodată, reacții și mesaje pozitive au fost transmise și de prim-miniștrii Canadei, Marii Britanii, Spaniei, Finlandei sau Slovaciei.

Anterior inaugurării lui Biden, Parlamentul European a consacrat relației transatlantice o dezbatere în plen, în cadrul căreia președintele Consiliului European Charles Michel a propus instituirea unui pact fondator transatlantic și a vorbit despre concomitența, la Bruxelles, a unui summit NATO și a unui Consiliu European extraordinar cu participarea președintelui SUA Joe Biden în prima parte a acestui an. Separat, șefa executivului european, Ursula von der Leyen, a specificat că noua agendă transatlantică orientată spre viitor a Comisiei Europene se concentrează asupra punctelor în care UE și SUA pot să-și unească forțele pentru a impulsiona schimbarea globală – pe baza valorilor comune, a intereselor și a influenței globale a celor doi actori. 

Pe treptele Capitoliului, templul sacru al democrației americane, Joe Biden a depus jurământul și a devenit oficial cel de-al 46-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, punând capăt unei ere de patru ani de mandat a lui Donald Trump și făcând un apel la unitate națională după o campanie prezidențială dură, într-o țară afectată de pandemia de COVID-19 și extrem de polarizată și divizată ca societate.

“Jur solemn să îndeplinesc cu bună credinţă funcţia de preşedinte al Statelor Unite şi să fac tot ce îmi stă în putinţă să păstrez, să protejez şi să apăr Constituţia Statelor Unite”, a rostit Joe Biden, cu mâna pe o biblie care aparține familiei sale de peste 100 de ani, jurământul care pecetluiește debutul mandatului noului președinte american, în același loc în care în urmă cu 14 zile America și lumea întreagă au asistat la violențe și la o insurecție fără precedent.

Într-un discurs ce a urmat depunerii jurământului, Joe Biden, al doilea președinte catolic după J.F. Kennedy, a transmis și un mesaj către comunitatea internațională, folosindu-se de discursul său inaugural pentru a face un angajament față de aliații globali ai Statelor Unite, după patru ani de agendă “America mai întâi” a lui Donald Trump.

Lumea ne privește. America a fost supusă unui test și a ieșit mai puternică. Ne vom repara alianțele și vom colabora din nou cu lumea, nu pentru a face față provocărilor de ieri, ci provocărilor de astăzi și de mâine. Vom conduce nu prin exemplul puterii, ci prin puterea exemplului”, a subliniat noul lider de la Casa Albă.

“Vom fi judecați prin modul în care rezolvăm aceste crize în cascadă din epoca noastră. (…) Vom stăpâni această oră rară și dificilă? Eu cred că da”, a spus noul președinte.

Continue Reading

Facebook

SUA35 mins ago

Președintele Joe Biden a semnat un ordin executiv care restabilește relațiile SUA cu Organizația Mondială a Sănătății

SUA59 mins ago

Președintele Joe Biden a semnat revenirea SUA în Acordul climatic de la Paris. Uniunea Europeană salută decizia

PPE3 hours ago

Angela Merkel: Inaugurarea lui Joe Biden și a Kamalei Harris, “o sărbătoare a democrației americane și un nou capitol al prieteniei germano-americane”

SUA3 hours ago

Președintele francez Emmanuel Macron, către noul omolog american Joe Biden: Bine ați revenit în Acordul de la Paris

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

Liderii UE și NATO îi felicită pe Joe Biden și pe Kamala Harris: Astăzi este începutul unui nou capitol pentru relația transatlantică. Europa este pregătită

SUA6 hours ago

Joe Biden, promisiune către aliați în primul discurs ca președinte al SUA: Ne vom repara alianțele și vom conduce prin puterea exemplului. Vom fi judecați prin modul cum rezolvăm crizele în cascadă din epoca noastră

ROMÂNIA6 hours ago

Klaus Iohannis, mesaj pentru președintele Joe Biden după inaugurarea în funcție: Vom dezvolta Parteneriatul România-SUA și vom lucra în adevăratul spirit al valorilor transatlantice

Dragoș Pîslaru7 hours ago

Dragoș Pîslaru: Statele membre ar trebui să profite de majorarea de 3% din FEAD pentru a sprijini persoanele defavorizate în timpul pandemiei COVID-19

SUA7 hours ago

Joe Biden a depus jurământul solemn și a devenit oficial cel de-al 46-lea președinte al Statelor Unite

SUA7 hours ago

Kamala Harris a depus jurământul și a devenit oficial prima femeie vicepreședinte din istoria Statelor Unite

Dragoș Pîslaru7 hours ago

Dragoș Pîslaru: Statele membre ar trebui să profite de majorarea de 3% din FEAD pentru a sprijini persoanele defavorizate în timpul pandemiei COVID-19

Eugen Tomac12 hours ago

Eugen Tomac i-a solicitat șefului politicii externe a UE să creeze mecanisme care să condiționeze sprijinul financiar acordat partenerilor de garantarea accesului minorităților naționale la educație în limba maternă

RENEW EUROPE13 hours ago

Președintele Consiliului European îi propune lui Joe Biden ca în prima zi de mandat la Casa Albă să construiască un nou pact fondator cu UE pentru „o lume mai bună”

COMISIA EUROPEANA15 hours ago

Președinta Comisiei Europene: Jurământul lui Joe Biden, un mesaj de speranță pentru o lume care așteaptă ca SUA să revină în cercul de state cu idei similare

Eugen Tomac1 day ago

Eurodeputatul Eugen Tomac: Rusia de astăzi se transformă într-un gulag și UE are obligația să acționeze

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Florin Cîțu s-a vaccinat împotriva COVID-19: Am vrut să dau un semnal românilor să se vaccineze

U.E.1 week ago

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan dorește să ”repună pe șine” relațiile Turciei cu UE: Este prioritatea noastră să facem din 2021 un an de succes

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Intenţia noastră este ca de la jumătatea săptămânii viitoare să trecem la etapa a doua de vaccinare

Gheorghe Falcă4 weeks ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă se va vaccina împotriva COVID-19 și îndeamnă la responsabilitate pentru „noi și cei de lângă noi”: Vaccinarea, testul nostru de maturitate

ROMÂNIA4 weeks ago

Campania de vaccinare anti-Covid în România începe cu asistenta care a preluat primul pacient infectat cu virusul SARS-CoV-2

Advertisement
Advertisement

Trending