U.E.
UE adoptă al 16-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei la 3 ani de la invazia Ucrainei, pentru a oferi Kievului „cea mai puternică poziție posibilă” în negocieri
Published
2 months agoon

Uniunea Europeană a adoptat, luni, 24 februarie, cel de-al 16-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, consolidând măsurile economice și individuale menite să slăbească capacitatea regimului de la Kremlin de a continua războiul ilegal și neprovocat împotriva Ucrainei. Pachetul de sancțiuni, adoptat la marcarea a trei ani de la începutul invaziei la scară largă, vizează sectoare esențiale ale economiei ruse și include restricții asupra entităților și persoanelor implicate în susținerea agresiunii.
„De trei ani, Rusia bombardează fără încetare Ucraina, încercând să fure teritorii care nu-i aparțin. Acest nou set de sancțiuni vizează nu doar flota de transport petrolier din umbră a Rusiei, ci și cei care sprijină funcționarea tancurilor petroliere nesigure, utilizarea controlerelor de joc video pentru drone, băncile care facilitează eludarea sancțiunilor și instituțiile de propagandă care răspândesc dezinformare”, a declarat Kaja Kallas, Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate.
Noi sancțiuni asupra economiei și industriei militare ruse
Pachetul include 83 de noi listări – 48 de persoane și 35 de entități – responsabile pentru acțiuni care amenință suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. De asemenea, UE introduce noi criterii care permit sancționarea operatorilor flotei fantomă a Rusiei și a celor care beneficiază de complexul său militar-industrial.
Flota fantomă a Rusiei, utilizată pentru a eluda plafonul de preț impus petrolului rusesc, se află acum sub sancțiuni extinse, cu 74 de nave suplimentare interzise în porturile UE, ridicând totalul la 153. În sectorul financiar, UE a impus, pentru prima dată, interdicții asupra tranzacțiilor instituțiilor financiare non-rusești care utilizează sistemul SPFS al Băncii Centrale a Rusiei, destinat neutralizării sancțiunilor occidentale. În plus, 13 bănci regionale rusești au fost excluse din serviciile financiare specializate ale UE.
Pe lângă restricțiile asupra sectorului energetic și industrial, 53 de noi entități, dintre care o treime din Rusia, iar restul din țări precum China (inclusiv Hong Kong), India, Kazahstan, Singapore, Turcia, Emiratele Arabe Unite și Uzbekistan, au fost sancționate pentru sprijinul lor acordat Rusiei în dezvoltarea tehnologică a sistemelor militare. Lista bunurilor interzise pentru export către Rusia a fost extinsă, incluzând software pentru prelucrarea metalelor, compuși chimici utilizați în gaze lacrimogene și controlere pentru drone.
Blocarea propagandei și interdicții de transport
UE a suspendat licențele de difuzare pentru opt instituții media controlate de Kremlin, printre care NewsFront, RuBaltic și Krasnaya Zvezda, acuzate că au contribuit la justificarea războiului și destabilizarea regiunii. Totodată, interdicțiile asupra transportului de mărfuri și accesului în porturi și aeroporturi au fost consolidate, interzicând operatorilor europeni să facă afaceri cu infrastructura rusă utilizată pentru transportul dronelor și rachetelor.
În sectorul energetic, UE a extins interdicțiile asupra exporturilor de echipamente și software utilizate în explorarea petrolului și gazelor naturale și a interzis furnizarea de servicii pentru proiecte petroliere rusești, inclusiv controversatul proiect Vostok.
Mesajul UE: „Rusia trebuie să plătească”
Într-o declarație comună emisă luni, liderii UE au reiterat sprijinul ferm pentru Ucraina, evidențiind că sancțiunile sunt un mijloc esențial de presiune pentru a opri agresiunea rusă. „Fiecare pachet de sancțiuni privează Kremlinul de fonduri pentru război. Cu negocierile în curs pentru a pune capăt agresiunii ruse, trebuie să oferim Ucrainei cea mai puternică poziție posibilă. Sancțiunile sunt un instrument de presiune”, a subliniat Kaja Kallas.
Până în prezent, Uniunea Europeană a oferit Ucrainei sprijin economic, umanitar, financiar și militar în valoare de 135 miliarde de euro, din care 48,7 miliarde au fost alocate pentru asistență militară. „Viitorul Ucrainei și al cetățenilor săi este în Uniunea Europeană”, au transmis președinții Consiliului European, Comisiei Europene și Parlamentului European, reafirmând angajamentul de integrare a Ucrainei în UE.
Prin adoptarea acestui nou pachet de sancțiuni, Uniunea Europeană transmite un mesaj clar: agresiunea Rusiei nu va rămâne nepedepsită, iar sprijinul pentru Ucraina va continua până la restabilirea păcii și securității internaționale.
Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

You may like
Comisia Europeană lansează o consultare pentru a clarifica normele privind modelele de inteligență artificială cu uz general
Vicepreședintele american JD Vance avertizează că secolul al XXI-lea ar putea fi “o perioadă foarte întunecată pentru întreaga umanitate”
Serviciile olandeze de informații militare semnalează că Rusia își intensifică atacurile hibride asupra Europei: Efectul potențial asupra securității noastre este fără precedent
Ursula von der Leyen și Antonio Costa vor participa la funeraliile Papei Francisc, programate pentru sâmbătă
Roberta Metsola se declară “onorată” să primească Premiul Timișoara pentru Valori Europene, salutând susținerea valorilor care ne definesc ca europeni
Președinta Comisiei Europene avertizează X, Meta, Apple și TikTok să respecte regulile în Europa: Suntem pregătiți să punem în aplicare toate normele digitale de care dispunem
COMISIA EUROPEANA
Comisia Europeană lansează o consultare pentru a clarifica normele privind modelele de inteligență artificială cu uz general
Published
6 hours agoon
April 22, 2025By
Andreea Radu
Comisia Europeană invită părțile interesate să contribuie cu experiența lor practică la conturarea unor reguli clare și accesibile privind modelele de inteligență artificială cu uz general (GPAI), care vor fi incluse în viitoarele orientări ale Comisiei.
Potrivit comunicatului oficial, orientările vor clarifica conceptele-cheie care stau la baza dispozițiilor din Legea IA privind modelele GPAI.
Documentul aflat în pregătire va oferi explicații detaliate pentru întrebări esențiale, precum: „ce este un model de inteligență artificială cu uz general?”, „care entități sunt considerate furnizori în diferite configurații?” și „ce acțiuni constituie introducerea pe piață?”. De asemenea, orientările vor descrie rolul Biroului pentru Inteligență Artificială în sprijinirea respectării cerințelor legale.
Help shape the EU guidelines on general-purpose AI (GPAI) models under the AI Act.
We invite all stakeholders and citizens to share feedback by 22 May in a targeted consultation.#EUHaveYourSay
— European Commission (@EU_Commission) April 22, 2025
Totodată, va fi explicat modul în care semnarea Codului de bune practici – dacă este aprobat de Biroul și Consiliul pentru Inteligență Artificială – poate reduce povara administrativă pentru furnizori și poate funcționa ca un reper pentru conformitatea cu reglementările.
În acest sens, orientările vor completa Codul de bune practici privind GPAI, aflat în prezent în faza finală de elaborare.
Toți actorii interesați – inclusiv furnizori de modele GPAI, furnizori secundari de sisteme IA, reprezentanți ai societății civile, ai mediului academic, experți și autorități publice – sunt invitați să trimită opinii până pe 22 mai.
Orientările nu vor avea caracter obligatoriu, dar vor aduce clarificări cu privire la modul în care Comisia, în calitate de autoritate responsabilă cu supravegherea și aplicarea regulilor privind GPAI, intenționează să le interpreteze și implementeze în baza Actului privind IA. Publicarea orientărilor și a versiunii finale a Codului de bune practici este așteptată înainte de luna august 2025.
În plus, ca parte a eforturilor sale de a sprijini părțile interesate în punerea în aplicare a Legii privind inteligența artificială, Comisia va lansa în curând o consultare specifică privind clasificarea sistemelor de inteligență artificială drept sisteme cu risc ridicat.
U.E.
Serviciile olandeze de informații militare semnalează că Rusia își intensifică atacurile hibride asupra Europei: Efectul potențial asupra securității noastre este fără precedent
Published
7 hours agoon
April 22, 2025By
Teodora Ion
Rusia își intensifică atacurile hibride împotriva Olandei și a aliaților săi europeni pentru a influența și a slăbi societățile acestora, a declarat marți serviciile olandeze de informații militare MIVD, informează Politico Europe.
Raportul anual al agenției precizează că Rusia a încercat să perturbe alegerile europene din 2024 prin lansarea de atacuri cibernetice asupra site-urilor web aparținând partidelor politice olandeze și companiilor de transport public, cu scopul de a îngreuna votul cetățenilor olandezi.
MIVD: Nederland wordt steeds vaker geconfronteerd met hybride aanvallen die onze samenleving proberen te ontwrichten en verzwakken. Russische brutaliteit neemt daarbij toe.
Lees hier meer over het jaarverslag: https://t.co/ankfrz29bM pic.twitter.com/gJxIOol41p
— Ministerie van Defensie (@Defensie) April 22, 2025
”MIVD nu consideră că amenințarea rusă împotriva Europei scade, ci crește. Chiar și după un posibil sfârșit al războiului cu Ucraina”, a declarat în raport directorul MIVD și viceamiralul Peter Reesink.
”Există evoluții turbulente în politica internațională și în domeniul alianțelor …. Viteza cu care se întâmplă acest lucru și efectul potențial asupra securității noastre este fără precedent”, a adăugat el.
MIVD a dezvăluit mai multe operațiuni rusești recente în Țările de Jos, inclusiv primul atac cunoscut de sabotaj cibernetic al unui grup de hackeri ruși care a vizat sistemele digitale ale unei instalații publice olandeze nespecificate în 2024. Potrivit raportului, impactul atacului a fost minim și nu a generat niciun prejudiciu.
Agenția a detectat, de asemenea, o operațiune cibernetică rusă care viza infrastructura critică din Țările de Jos, posibil în pregătirea unor sabotaje viitoare. Operațiunea nu a avut succes, se menționează în raport.
”Trăim într-o zonă gri între război și pace”, a comentat ministrul olandez al apărării, Ruben Brekelmans, cu privire la raport.
”Pentru a preveni vulnerabilitățile în fața Rusiei, o redimensionare rapidă a forțelor noastre armate și a industriei de apărare este esențială. Numai atunci vom putea preveni noi agresiuni rusești în Europa”, a adăugat el.
U.E.
Ursula von der Leyen și Antonio Costa vor participa la funeraliile Papei Francisc, programate pentru sâmbătă
Published
7 hours agoon
April 22, 2025By
Andreea Radu
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Antonio Costa, vor participa la funeraliile Papei Francisc, programate pentru sâmbătă, 26 aprilie.
Vaticanul a anunțat că ceremonia va avea loc sâmbătă, în Basilica Sfântul Petru, începând cu ora locală 10:00 (11:00, ora României).
Printre liderii politici care și-au anunțat până acum participarea la funeraliile Papei Francisc, decedat luni la vârsta de 88 de ani, se numără Ilie Bolojan, Donald Trump, Emmanuel Macron, Volodimir Zelenski și Javier Gerardo, președintele Argentinei, țara natală a Suveranului Pontif.
Șefi de state și de guvern din toată Europa au reacționat imediat după anunțul morții Papei Francisc, în a doua zi de Paște, evocând personalitatea, vocația și valoarea spirituală și simbolică a pontificatului său, situat între compasiune, smerenie și progresism și considerat unul al apărării celor săraci și suferinzi.
„Astăzi, lumea deplânge moartea Papei Francisc. El a inspirat milioane de oameni, mult dincolo de Biserica Catolică, prin smerenia și dragostea sa atât de pură pentru cei mai puțin norocoși. Gândurile mele sunt alături de toți cei care simt această pierdere profundă. Fie ca ei să găsească alinare în ideea că moștenirea Papei Francisc va continua să ne ghideze pe toți către o lume mai dreaptă, mai pașnică și mai plină de compasiune”, a scris, pe X, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
La rândul său, Antonio Costa a declarat că se alătură „milioanelor de oameni din întreaga lume care plâng moartea Sanctității Sale Papa Francisc”, referindu-se la Suveranul Pontif ca fiind “profund plin de compasiune” și căruia îi păsa de marile provocări globale ale timpului nostru, precum migrația, schimbările climatice, inegalitățile, pacea.
Citiți și: Papa Francisc a încetat din viață la vârsta de 88 de ani, în a doua zi de Paște (Vatican)
Papa Francisc a murit luni la vârsta de 88 de ani, a anunțat Vaticanul. Suveranul Pontif a trecut în neființă în a doua zi de Paște, nu înainte de a-și face apariția duminică, în prima zi de Paște, în Piața Sfântul Petru pentru a-i binecuvânta pe credincioși în tradiționala “Urbi et Orbi”.
Decesul său a fost anunțat de cardinalul Kevin Farrell, șambelan al Vaticanului.
“Dragi frați și surori, cu profundă tristețe trebuie să anunț moartea Sfântului Părinte Francisc. În această dimineață, la ora 7.35, episcopul Romei, Francisc, s-a întors la casa Tatălui. Întreaga sa viață a fost dedicată slujirii Domnului și Bisericii Sale. El ne-a învățat să trăim valorile Evangheliei cu fidelitate, curaj și iubire universală, în special în favoarea celor mai săraci și marginalizați. Cu imensă recunoștință pentru exemplul său de adevărat discipol al Domnului Isus, încredințăm sufletul Papei Francisc iubirii milostive infinite a Dumnezeului Unic și Treimic”, a anunțat Vaticanul, într-un comunicat.
Născut la 17 decembrie 1936, la Buenos Aires, sub numele de Jorge Mario Bergoglio, Papa Francisc a fost al 266-lea episcop al Romei și papă al Bisericii Catolice, ales la 13 martie 2013 de către conclavul cardinalilor, fiind primul papă non-european după Papa Grigore al III-lea, primul papă sud-american din istorie și primul papă iezuit.
Jorge Mario Bergoglio s-a născut într-o familie de imigranți italieni. A fost hirotonit preot în ordinul iezuit în anul 1969. În perioada 1973-1979, a fost principalul lider al acestui ordin în Argentina. A devenit episcop auxiliar de Buenos Aires în 1992 și arhiepiscopul acestui oraș în 1998. A fost numit cardinal în 2001 de papa Ioan Paul al II-lea.
Francisc, care a fost episcop al Romei, șef al Bisericii Catolice și suveran al Vaticanului, a devenit papă după ce predecesorul său Benedict al XVI-lea a demisionat.
Vaticanul a publicat luni seară certificatul de deces în care a anunțat că Papa Francisc a murit în urma unui accident vascular cerebral care a provocat o comă și o insuficiență cardio-circulatorie ireversibilă.
În seara morții Sfântului Părinte, Sala de Presă a Sfântului Scaun a publicat testamentul regretatului pontif, care a dispus să fie înmormântat în bazilica Santa Maria Maggiore, nu departe de icoana Fecioarei Maria ”Salus Populi Romani” din Roma.
Pontiful argentinian a cerut ca mormântul să fie simplu, direct în pământ, și să fie inscripționat cu cuvântul ”Franciscus”.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

Nicușor Dan și-a prezentat programul “România onestă” cu care speră ajungă președinte, promițând că va aduce specialiști pentru “a da o direcție adecvată statului român”

Comisia Europeană lansează o consultare pentru a clarifica normele privind modelele de inteligență artificială cu uz general

Vicepreședintele american JD Vance avertizează că secolul al XXI-lea ar putea fi “o perioadă foarte întunecată pentru întreaga umanitate”

Serviciile olandeze de informații militare semnalează că Rusia își intensifică atacurile hibride asupra Europei: Efectul potențial asupra securității noastre este fără precedent

Ursula von der Leyen și Antonio Costa vor participa la funeraliile Papei Francisc, programate pentru sâmbătă

Roberta Metsola se declară “onorată” să primească Premiul Timișoara pentru Valori Europene, salutând susținerea valorilor care ne definesc ca europeni

Președinta Comisiei Europene avertizează X, Meta, Apple și TikTok să respecte regulile în Europa: Suntem pregătiți să punem în aplicare toate normele digitale de care dispunem

UE aduce modificări specifice programelor sale de finanțare pentru a sprijini investițiile în domeniul apărării

Vicepreședintele american JD Vance, aflat în vizită în India, și premierul Narendra Modi salută ”progrese semnificative” în discuțiile comerciale

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

Ambasadorul Italiei reafirmă sprijinul țării sale pentru aderarea României la OCDE: Este următorul pas logic în integrarea sa continuă în economia globală și comunitatea euroatlantică
Trending
- ROMÂNIA1 week ago
Delegația Congresului SUA, “mulțumită” de clarificările României privind anularea alegerilor prezidențiale: Nu există nicio preocupare legată de retragerea trupelor americane. Politica strategică militară a SUA rămâne neschimbată (surse)
- CONSILIUL UE1 week ago
UE amână cu până la doi ani obligațiile de raportare privind sustenabilitatea: Directiva “Stop-the-clock”, adoptată în numele competitivității europene și al simplificării pentru mediul de afaceri
- NATO1 week ago
De la Odesa, secretarul general NATO temperează acuzațiile lui Trump la adresa lui Zelenski: Rusia a început acest război. Nu există nicio îndoială
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Răbdarea lui Trump și perspectiva ca Putin să-l tragă pe sfoară în dosarul ucrainean
- ROMÂNIA1 week ago
Prima vizită oficială americană în România după instalarea administrației Trump: O delegație a Congresului SUA se întâlnește cu Bolojan și Ciolacu