UE amână decizia privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen până în septembrie

Liderii statelor UE au hotarat joi seara sa amane pana in septembrie decizia cu privire la o eventuala intrare in spatiul Schengen a Romaniei si Bulgariei, arata un proiect de declaratie finala pentru acest summit obtinut de AFP şi preluat de EurActiv.ro.

Din cauza opozitiei Olandei, o aderare nu poate fi considerata in acest moment si se anticipeaza ca o decizie cu privire la acest subiect va luata “in septembrie 2012”, potrivit documentului.

De acum incolo, Europa va ajuta Bucurestiul si Sofia sa identifice masurile ce trebuie adoptate pentru a permite aderarea lor la acea data.

Cele doua tari se asteptau la un refuz in cadrul summitului de joi, din cauza opozitiei Olandei, care apreciaza ca acestea nu au progresat indeajuns in domeniul securizarii frontierelor si a luptei impotriva coruptiei. Insa Romania si Bulgaria sperau sa obtina cel putin o garantie a arpobarii aderarii la spatiul Schengen in aceasta vara. In cele din urma, decizia a fost amanata pana in septembrie.

Consideram ca Bulgaria si Romania nu au facut tot ce trebuia. Au inegistrat progrese, dar nu suficiente pentru a indeplini criteriile Schengen la nivelul dorit de noi”, a declarat la Bruxelles premierul olandez Mark Rutte, potrivit HotNews.ro.

Sursa articol: EurActiv.ro, HotNews.ro
Sursa foto: basarabeni.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.