Connect with us

ROMÂNIA

UE: Bogdan Aurescu participă la reuniunea miniștrilor de externe de la Luxemburg. Relația cu Rusia, rolul UE în Procesul de Pace din Orientul Mijlociu și evoluțiile din Belarus, temele principale pe agendă

Published

on

© European Union 2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa luni, 21 iunie 2021, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE (CAE), care se va desfășura la Luxemburg, informează un comunicat de presă.

În cadrul reuniunii, miniștrii de externe europeni vor aborda cele mai recente evoluții în relația UE – Rusia, rolul UE în Procesul de Pace în Orientul Mijlociu, precum și situația din Mali/Sahel, Liban, Iran, Turcia și Etiopia. De asemenea, vor avea dezbateri referitoare evoluțiile din Belarus, America Latină și Irak, inclusiv în cadrul un schimb de opinii informal cu ministrul de externe irakian, Fuad Hussein. În marja CAE, Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, va găzdui un mic-dejun informal cu liderul opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia.

Discuțiile referitoare la Belarus au ca obiectiv evaluarea stadiului implementării deciziilor liderilor europeni de la reuniunea din 24-25 mai, ca răspuns la continuarea acțiunilor represive inacceptabile ale regimului de la Minsk, inclusiv deturnarea zborului civil Ryanair. Vor fi, de asemenea, evaluate modalitățile prin care UE poate susține societatea civilă, inclusiv din perspectiva unui viitor democratic al țării. Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu se va referi la importanța acțiunilor UE privind adoptarea unui pachet cuprinzător de sancțiuni și adoptarea de măsuri restrictive în domenii economice relevante, pentru a transmite un mesaj politic puternic autorităților din Belarus și, în același timp, la identificarea pașilor următori în vederea promovării Planului economic pentru un Belarus democratic, ca măsură pozitivă a UE în sprijinul populației, proiect propus în octombrie 2020 de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, împreună cu omologii polon și lituanian. De asemenea, va prezenta, inclusiv în cadrul schimbului de opinii cu liderul opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, acțiunile de sprijin pentru societatea civilă întreprinse și avute în vedere de România.

În ceea ce privește Rusia, discuțiile au loc în pregătirea dezbaterii liderilor europeni din 24-25 iunie 2021, în baza Comunicării comune a Comisiei Europene și Serviciului European de Acțiune Externă privind relațiile UE-Rusia. Șeful diplomației române va reitera necesitatea unei abordări unitare și strategice și importanța celor cinci principii directoare ale UE în relația cu Rusia, pe baza cărora trebuie să continue acțiunile UE în această relație. 

Dezbaterea privind Irak și dejunul informal cu ministrul irakian de externe, Fuad Hussein, vor viza evoluțiile interne, cu accent pe alegerile parlamentare ce vor fi organizate în toamna acestui an, stadiul reformelor, situație de securitate, precum și situația regională. Ministrul român al afacerilor externe va sublinia importanța unui sprijin sporit al UE pentru democratizarea și asigurarea stabilității Irakului și va exprima sprijinul României pentru organizarea unei misiuni a UE de observare a alegerilor pentru ca acestea să fie libere, corecte și incluzive. Va reliefa importanța strategică a Irakului pentru stabilitatea regiunii și va menționa implicarea constantă a României în susținerea eforturilor în această privință.

Discuția privind Turcia va avea loc în pregătirea reuniunii liderilor europeni care va avea loc la 24-25 iunie 2021. România va exprima susținerea pentru dezvoltarea în continuare a relațiilor cu Turcia, fiind necesară continuarea eforturilor pentru menținerea unei oferte pozitive, în cadrul parametrilor definiți în Declarația din martie 2021 a liderilor, cu accent pe reluarea Dialogurilor la nivel înalt, cooperarea economică și contactele interumane.

Discuțiile privind Procesul de Pace în Orientul Mijlociu (PPOM) se vor referi la activitatea Reprezentantului special al UE, Sven Koopmans, precum și la evoluțiile interne recente. România va exprima sprijin pentru mandatul Reprezentantului Special al UE pentru PPOM și va saluta eforturile depuse de acesta în vederea reluării activității Cvartetului.

Situația din Mali va fi abordată din perspectiva evoluțiilor îngrijorătoare în contextul celei de a doua lovituri de stat în decurs de nouă luni. Ministrul afacerilor externe va informa cu privire la dezvoltările susținute de România, ca președinție a Comunității Democrațiilor, cu privire la situația din această țară (http://www.mae.ro/node/55903).

Miniștrii vor avea o discuție strategică privind America Latină și Caraibi, în contextul impactului puternic al pandemiei asupra acestei regiuni, precum și al deteriorării situației în urma evoluțiilor politice și socio-economice. România va exprima sprijinul atât pentru consolidarea angajamentului UE față de regiune, în conformitate cu deciziile Consiliului Afaceri Externe din 12 octombrie 2020, cât și pentru cooperarea la nivel regional și multilateral.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ROMÂNIA

ICI București subliniază importanța digitalizării și interoperabilității platformelor guvernamentale la Conferința de deschidere a Sistemului Integrat de Management al Resurselor Umane (SIMRU)

Published

on

© ICI București

ICI București a fost prezent la Conferința de deschidere a Sistemului Integrat de Management al Resurselor Umane (SIMRU), desfășurată pe 20 martie 2025 și organizată de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici. Evenimentul a reunit specialiști din domeniul resurselor umane și IT din administrația publică centrală, marcând un pas important în digitalizarea proceselor de management al resurselor umane.

În cadrul conferinței, s-au discutat beneficiile platformei SIMRU și impactul său asupra eficientizării activităților de resurse umane din sectorul public. Acest sistem digital integrat are rolul de a standardiza și automatiza procese esențiale, precum administrarea personalului, managementul organizațional, pontajul, cererile de concediu, evidența formării profesionale și raportarea.

Evenimentul a oferit participanților oportunitatea de a explora perspectivele de extindere ale platformei, inclusiv posibilitatea integrării unui modul de servicii financiare pentru gestionarea prezenței și a drepturilor salariale în administrația publică centrală.

Reprezentanții ICI București au subliniat importanța digitalizării și interoperabilității platformelor guvernamentale, evidențiind contribuția cercetării și dezvoltării în optimizarea fluxurilor administrative. Participarea institutului la acest eveniment reflectă angajamentul instituției de a sprijini transformarea digitală a administrației publice din România. Prin expertiza sa în cercetare și inovare,

SIMRU este finanțat în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Jalonul 177, fiind parte a investiției „Transformarea digitală în managementul funcției publice”. Această inițiativă face parte din Componenta 14 – Buna Guvernanță, având obiectivul de a reduce birocrația și de a îmbunătăți serviciile publice printr-o funcție publică modernizată și profesionistă.

Continue Reading

ROMÂNIA

Cătălin Predoiu, privind amânarea aderării la Visa Waiver: Nu este o chestiune legată de România. SUA își reevaluează programele privind migrația

Published

on

© Cătălin Predoiu - Facebook

Vicepremierul și ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat sâmbătă, la Suceava, că autoritățile române sunt la zi cu toate operațiunile necesare în cadrul dosarului Visa Waiver. Acesta a subliniat că amânarea aderării României la program nu are legătură cu deficiențe ale părții române, ci cu o decizie a Statelor Unite de a-și reevalua politicile privind migrația, transmite Agerpres.

„În ceea ce privește Visa Waiver, autoritățile române sunt la zi cu toate operațiunile. Din ceea ce am înțeles noi, acolo este vorba, în Statele Unite, de o evaluare a tuturor programelor care sunt contingente subiectului migrație. Nu este o chestiune legată de România sau de Visa Waiver”, a explicat Predoiu.

Citiți și

MAE: Nu există nicio comunicare oficială din partea SUA privind modificarea datei de accedere a României în Visa Waiver. Ambasada României la Washington, în dialog activ cu autoritățile americane

Bolojan afirmă va exista o comunicare comună privind data la care va intra România în Visa Waiver după ce SUA au informat că reanalizează ridicarea vizelor

Marcel Ciolacu: România a îndeplinit toate condițiile pentru Visa Waiver, întârzierea este temporară și de natură tehnică

Declarațiile vicepremierului au fost făcute după ce Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a respins, vineri, acuzațiile senatorului Petrișor Peiu, potrivit cărora autoritățile române nu ar fi respectat cerințele tehnice necesare aderării la program.

„Ceea ce este periculos și incorect comunicat public ieri de către un parlamentar iresponsabil este informația că autoritățile române nu ar fi în linie sau în regulă cu probleme tehnice asociate acestui dosar. Dacă nu am fi fost în regulă, nu am fi fost acceptați în program”, a declarat Predoiu.

Într-un comunicat oficial, MAI a calificat afirmațiile senatorului drept „nefondate” și „alarmiste”, subliniind că România a făcut progrese majore în combaterea criminalității organizate, inclusiv prin cooperare internațională.

Ministerul a precizat că, în 2024, Poliția Română a destructurat 116 grupuri infracționale organizate, în colaborare cu parteneri interni și internaționali, demonstrând astfel angajamentul său în consolidarea Parteneriatului Strategic cu SUA.

„Declarațiile senatorului Petrișor Peiu sunt nefondate, în flagrantă contradicție cu realitatea, alarmiste și riscă să prejudicieze eforturile României în consolidarea Parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii”, a transmis MAI.

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Andrei Muraru a transmis în luna ianuarie 2025 că România a fost acceptată în Visa Waiver și că „românii au fost așezați pe primul loc”. Începând cu 31 martie, anul acesta, românii pot călători în SUA fără vize.

Autoritățile române își mențin angajamentul de a continua colaborarea cu SUA pentru finalizarea cu succes a procesului de aderare la programul Visa Waiver, un obiectiv esențial pentru facilitarea călătoriilor românilor în Statele Unite.

Continue Reading

ROMÂNIA

Parchetul European: Cu un prejudiciu de 2,3 mld. de euro din fonduri europene, România se află în top 5 țări UE cu cele mai multe investigații antifraudă deschise în 2024

Published

on

© European Union, 2022

România s-a situat în top 5 țări europene cu cele mai multe investigații deschise de Parchetul European (EPPO) în 2024, alături de Italia, Germania, Bulgaria și Grecia, potrivit datelor publicate în raportul anual de activitate al organismului. 

În total, EPPO a avut 2.666 de investigații active la nivel european, cu un prejudiciu estimat de peste 24,8 miliarde de euro. Cele mai mari pagube investigate s-au înregistrat în Italia (3,48 miliarde de euro), Germania (2,74 miliarde de euro) și România (2,3 miliarde de euro)​.

Fraudele din România sub lupa EPPO

România a avut 251 de cazuri active la sfârșitul anului 2024, dintre care 12 au vizat fraude cu TVA, iar restul au fost legate de deturnarea fondurilor europene și corupție. În total, procurorii EPPO au investigat 380 de infracțiuni financiare cu implicarea autorităților române​.

În ceea ce privește măsurile judiciare, procurorii EPPO din România au obținut ordine de înghețare a activelor în valoare de 45,17 milioane de euro și au confiscat active de 11 milioane de euro. De asemenea, 7 condamnări definitive au fost pronunțate, iar 11 persoane au fost găsite vinovate de instanțe.

La nivel european, fraudele legate de TVA au reprezentat peste 53% din prejudiciul total investigat, iar EPPO a emis 205 rechizitorii în 2024, în creștere cu 47% față de 2023. În total, au fost înghețate active în valoare de 2,42 miliarde de euro​.

Cele mai multe cazuri din România au vizat fraude din programele de dezvoltare regională și urbană (136 de cazuri), agricultură și dezvoltare rurală (67 de cazuri) și programele de ocupare a forței de muncă și coeziune socială (58 de cazuri)​.

Anchete internaționale cu implicarea României

EPPO a coordonat în 2024 mai multe investigații internaționale, unele dintre ele implicând și România. Un exemplu notabil este „Resilient Crime”, o operațiune în care autoritățile române au colaborat cu cele din Italia, Austria și Slovacia pentru destructurarea unei rețele de fraudă cu fonduri europene din programul NextGenerationEU​.


Rolul Parchetului European (EPPO), condus de procurorul-șef european Laura Codruța Kövesi, este de a proteja interesele financiare ale UE prin intermediul dreptului penal. Acesta investighează fraudele care implică fonduri UE de peste 10 000 de euro și fraudele transfrontaliere în materie de TVA care implică prejudicii de peste 10 milioane de euro.

Independent de guvernele naționale, de Comisia Europeană și de alte instituții, organe, oficii și agenții ale UE, EPPO, împreună cu Curtea de Justiție a UE, reprezintă pilonul de justiție al UE. Acesta reprezintă și acționează în numele interesului public european.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
SUA49 minutes ago

Emisarul special al lui Trump califică planul premierului britanic pentru Ucraina drept un „exercițiu de imagine, de fațadă” și critică ideea „că trebuie să fim cu toții ca Winston Churchill”

ROMÂNIA1 hour ago

ICI București subliniază importanța digitalizării și interoperabilității platformelor guvernamentale la Conferința de deschidere a Sistemului Integrat de Management al Resurselor Umane (SIMRU)

U.E.2 hours ago

Comisia Europeană și Parlamentul European își unesc forțele pentru elaborarea unui plan de răspuns la criza locuințelor din UE

SUA15 hours ago

Trimisul special al lui Trump, Steve Witkoff, susține că Ucraina a fost de acord cu organizarea alegerilor prezidențiale

ROMÂNIA20 hours ago

Cătălin Predoiu, privind amânarea aderării la Visa Waiver: Nu este o chestiune legată de România. SUA își reevaluează programele privind migrația

ROMÂNIA21 hours ago

Parchetul European: Cu un prejudiciu de 2,3 mld. de euro din fonduri europene, România se află în top 5 țări UE cu cele mai multe investigații antifraudă deschise în 2024

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE22 hours ago

Corina Crețu (AMEPIP): România, aprecieri din partea OCDE pentru progresele notabile privind guvernanța corporativă a întreprinderilor de stat

ROMÂNIA1 day ago

ICI București a fost prezent la The A/V & IT Convergence Summit 2025

COMUNICATE DE PRESĂ1 day ago

Federația Română de Șah i-a propus guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, preluarea poziției de președinte de onoare

ROMÂNIA1 day ago

Marcel Ciolacu: România a îndeplinit toate condițiile pentru Visa Waiver, întârzierea este temporară și de natură tehnică

POLITICĂ3 days ago

Marcel Ciolacu: România nu-și permite experimente. Crin Antonescu este singura garanție reală că tot ce am construit într-un ritm nemaiîntâlnit de la Revoluție încoace va continua

INTERNAȚIONAL6 days ago

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

CONSILIUL UE6 days ago

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

MAREA BRITANIE1 week ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL1 week ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 weeks ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ2 weeks ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII2 weeks ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

Trending