Liderii Uniunii Europene au făcut un apel vineri la liderii Chinei – președintele Xi Jinping și premierul Li Keqiang – să condamne războiul declanșat de Rusia în Ucraina, să nu sprijine Rusia în încercarea sa de a eluda sancțiunile occidentale și să nu furnizeze arme Moscovei, subliniind că nu este în interesul nimănui să revizuiască “arhitectura de pace” și prezervarea ordinii multilaterale înseamnă că aceasta se bazează pe negocieri și nu pe acțiuni militare.
“Este în joc reputația Chinei“, a atras atenția președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la finalul summitului UE – China, în timp ce președintele Consiliului European Charles Michel a afirmat că acest summit nu a fost unul de tip “business as usual”, ci un summit organizat în timp de război, în care europenii au cerut Chinei să sprijine încheierea războiului în Ucraina: “China nu poate închide ochii la încălcarea principiilor dreptului internațional“.
“Trăim cea mai gravă criză de securitate în Europa de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial”, a spus Michel, precizând că prioritatea numărul unu a Uniunii Europene este să oprească războiul ilegal al lui Putin în Ucraina și să protejeze poporul ucrainean.
Summitul s-a încheiat cu un comunicat din partea europenilor, și nu cu o declarație comună, care subliniază că restabilirea păcii și a stabilității în Ucraina este o responsabilitate comună.
Atât Michel, cât și von der Leyen, au subliniat că UE și China, în calitate de actori globali, au fost de acord că acest război este o amenințare la adresa securității globale și a economiei mondiale. De asemenea, ambele părți au subliniat importanța arhitecturii de pace și că nu este în interesul nimănui să încerce să o redefinească.
“Această instabilitate globală nu este în interesul Chinei sau în interesul Uniunii Europene”, a spus Michel, amintind că orice încercare de a atenua efectele sancțiunilor la adresa Rusiei ar însemna prelungirea războiului și punctând faptul că și China ar trebui să pună presiune pe Kremlin pentru a înceta ostilitățile militare.
Invocând reputația Chinei, șefa Comisiei Europene a avertizat China că este vorba despre încredere și decizii privind investițiile pe termen lung, comparând valoarea schimburilor comerciale dintre Europa și Beijing, într-o formă de prevenire asupra potențialelor consecințe pe care China le-ar avea de înfruntat dacă decide să sprijine Rusia.
“În fiecare zi, schimburile comerciale dintre UE și China se ridică la 2 miliarde de euro. Comerțul dintre Rusia și China, 330 de milioane de euro. O prelungire a războiului și mai multe perturbări ale economiei mondiale nu sunt în interesul nimănui“, a spus von der Leyen.
“Trebuie să existe respect pentru dreptul internațional și pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. China, în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, are o responsabilitate specială”, a mai spus ea.
Cu toate acestea, von der Leyen și Michel au transmis clar președintelui Xi Jinping și premierului Li Keqiang faptul că războiul Rusiei în Ucraina “este un moment definitoriu, nu doar pentru Europa, ci și pentru ordinea bazată pe reguli”, deoarece nimic nu va mai fi ca înainte de război.
“Acum este vorba de a adopta o poziție foarte clară de susținere și apărare a ordinii bazate pe reguli, care este foarte clară: dacă aveți conflicte, le rezolvați la masa negocierilor. Nu se întreprind acțiuni militare agresive și, prin urmare, pentru noi este important ca țările din regiune, actorii de pe scena globală să fie foarte clari în această privință, să sprijine această arhitectură de pace care se bazează pe negocieri și nu pe acțiuni militare agresive”, a mai spus ea, în timp ce miniștrii de externe ai Chinei și Rusiei au reafirmat săptămâna aceasta, la Beijing, parteneriatul special dintre China și Rusia, confirmat la începutul lunii februarie printr-o declarație a președinților Xi Jinping și Putin înainte de invazia rusă în Ucraina.
Președintele Consiliului European și președinta Comisiei Europene au reafirmat că abordarea europeană față de China – partener, competitor economic și rival strategic. Ariile de cooperare constructive consemnate la nivelul summitului țin de climă, energie regenerabilă, decarbonizare și lupta împotriva COVID-19.
Însă, liderii UE au recunoscut că în urma reuniunii cu liderii chinezi au rămas și probleme nesoluționate, cerând Beijingului să înceteze măsurile comerciale nejustificate împotriva Lituaniei, ridice sancțiunile împotriva deputaților europeni, să abordeze preocupările globale privind drepturile omului și ale muncii, în special în Xinjiang, să îmbunătățească accesul și condițiile de pe piața sa pentru întreprinderile din UE.