Connect with us

SUA

UE cere Statelor Unite ”să treacă de la vorbe la fapte” pentru a soluţiona disputa referitoare la comerţul cu oţel şi aluminiu

Published

on

© EC - Audiovisual Service

Statele Unite trebuie ”să treacă de la vorbe la fapte” pentru a soluționa disputa cu Uniunea Europeană referitoare la comerțul cu oțel și aluminiu, a transmis vicepreședintele executiv al Comisiei Europene pentru o economie în serviciul cetățenilor, Valdis Dombrovskis, informează AFP și Reuters, citate de Agerpres.

”Le-am transmis SUA un mesaj clar despre disponibilitatea noastră de a soluţiona această chestiune într-o manieră corectă şi echilibrată, prin suspendarea dublării automate a contramăsurilor noastre justificate. Acum Statelor Unite le revine să treacă de la vorbe la fapte”, a spus Dombrovskis în faţa eurodeputaţilor, reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg.

Potrivit Reuters, un proiect de declarație a summitului UE-SUA, ce urmează să aibă loc la 15 iunie la Bruxelles, arată că cele două părți sunt decise să renunțe la tarifele de oțel înainte de 1 decembrie în acest an și să evite dispute comerciale transatlantice, o politică promovată cu efervescență de fostul ocupant al fotoliului de la Casa Albă, Donald Trump. 

Uniunea Europeană a dat dovadă de deschidere și a eliminat mai multe tarife.

Amintim că Uniunea Europeană și Statele Unite au stabilit în luna august a anului trecut un pachet de reduceri de taxe vamale pentru anumite produse, precum homarii americani sau brichete și alimente europene, reprezentând primele reduceri de taxe negociate de două părți în mai mult de două decenii, dar mai sunt multe alte aspecte care trebuie discutate, precum subvențiile ilegale din domeniul aviatic.

În martie 2021, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele american, Joe Biden, au convenit suspendarea, ”ca simbol al unui nou început”, a tarifelor impuse de UE și SUA în contextul disputelor Airbus-Boeing pentru o perioadă de 4 luni.

Uniunea Europeană este nevoită să stingă conflictele comerciale de pe frontul occidental pentru a-și concentra atenția asupra Estului, unde există o Chină cu o economie planificată. Se așteaptă ca Statele Unite să se alăture efrotului de contracarare a ascensiunii economice, politice și militare a Chinei. 

De altfel, la începutul lunii februarie, liderul american a atenționat că rivalitatea între SUA și China va lua forma unei ”competiții extreme”, asigurând totodată că vrea să evite ”un conflict” între primele două puteri mondiale.

Acesta a promis că se va opune avansului autoritarismului, ”în special ambițiilor crescânde ale Chinei”. În același timp, Joe Biden s-a angajat, fară a preciza însă cum, să ”contreze abuzurile economice ale Chinei”, ”acţiunile sale agresive”, şi să apere drepturile omului, conlucrând în acelaşi timp cu Beijingul ”atunci când va fi în interesul Americii”.

În egală măsură, Joe Biden a invitat Europa să acționeze la unison cu Statele Unite, atenționând că va fi ”o concurență dură” cu China și a dat asigurări că aceasta nu va deveni cea mai puternică țară din lume cât timp este el în funcție.

Mărturie că SUA, sub administrația Biden, și Uniunea Europeană și-au dat mâna pentru a arăta că ”democrațiile sunt cele mai potrivite pentru a proteja cetățenii, a promova demnitatea și a genera prosperitate“ stă prima reuniune la nivel înalt a dialogului dintre cele două privind China, organizată la finalul lunii mai. 

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

ROMÂNIA

Ambasadorul României în SUA a discutat cu consilierul pentru securitate națională al lui Joe Biden despre creșterea prezenței militare americane în România

Published

on

© Ambasada României în Statele Unite ale Americii/ Facebook

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Andrei Muraru, a participat miercuri, 4 august 2021, la o convorbire telefonică cu Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al Președintelui SUA, alături de ambasadorii la Washington ai statelor din Formatul București 9 (B9), informează Ambasada României la Washington într-un comunicat.

În cadrul discuțiilor, Andrei Muraru a subliniat importanța întăririi securității Flancului Estic, inclusiv a consolidării posturii de descurajare din zona Mării Negre, în raport cu provocările de securitate din regiune.

Andrei Muraru și-a exprimat speranța că procesul de reevaluare a posturii globale a SUA va duce la o prezență militară americană consistentă pe Flancul Estic, inclusiv în România.

Convorbirea consilierului pentru securitate națională, Jake Sullivan, cu ambasadorii statelor din Formatul București 9 (B9), a avut ca scop consultarea aliaților NATO cu privire la politicile și activitățile SUA de interes pentru regiune.

În cadrul convorbirii, consilierul președintelui SUA, Jake Sullivan, i-a informat pe ambasadori despre aspecte privind securitatea energetică, în special Nord Stream 2, și a oferit detalii privind relația SUA cu Federația Rusă.

Formatul Bucureşti (B9) este o iniţiativă lansată de președintele României Klaus Iohannis, şi de preşedintele Republicii Polone, Andrzej Duda, la care participă statele membre NATO situate pe Flancul Estic al Alianţei: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria.

La summit-ul organizat în luna mai a acestui an la București a participat pentru prima dată, în format online, un șef de stat american, președintele Joe Biden.

Continue Reading

SUA

Președintele SUA Joe Biden l-a nominalizat ca ambasador în Polonia pe Mark Brzezinski, fiul reputatului diplomat Zbigniew Brzezinski

Published

on

© Wikipedia

Preşedintele Joe Biden l-a nominalizat miercuri ca ambasador al SUA în Polonia pe avocatul american Mark Brzezinski, fiul reputatului specialist al politicii externe americane, Zbigniew Brzezinski, a anunțat Casa Albă într-un comunicat, în pofida rezistenţei Varşoviei, reflectate în mass-media poloneze, transmite AFP, conform Agerpres.

Mark Brzezinski, care vorbeşte poloneză, a făcut deja parte din executivele democratice anterioare, în special ca ambasador în Suedia în administraţia Barack Obama.

În vârstă de 56 de ani, Mark Brzezinski are origini poloneze, fiind fiul regretatului Zbigniew Brzezinski, un mare strateg american născut la Varșovia în 1928 care a fost consilierul de securitate naţională al preşedintelui Jimmy Carter la începutul anilor 1980. Această voce influentă a diplomaţiei americane, în plină perioadă a Războiului Rece, provine dintr-o familie aristocratică. De asemenea, fratele lui Mark, Ian Brzezinski, un expert american în domeniul politicii externe și în domeniul militar, care, între 2001 și 2005 a deținut funcția de adjunct al asistentului secretarului Apărării pentru Europa și NATO în perioada administrației George W. Bush.

Potrivit unui comunicat al Casei Albe, Mark Brzezinski este fondator și director al Brzezinski Strategies LLC. Anterior, a fost director general la Makena Capital Management, unde s-a concentrat pe răspunsul la cererea tot mai mare de portofolii de investiții responsabile din punct de vedere ecologic și social.

Înainte de Makena, Brzezinski a fost primul director executiv al Comitetului executiv de conducere pentru Arctica al Casei Albe și, înainte de aceasta, a fost ambasadorul SUA în Suedia între 2011-2015. Anterior, Brzezinski a fost partener la McGuireWoods LLP din Washington, D.C.

Între 1999 și 2001, a făcut parte din Consiliul de Securitate Națională al președintelui Clinton, mai întâi ca director pentru Rusia și Eurasia, iar apoi ca director pentru Balcani.

A fost bursier Fulbright în Polonia și este autorul cărții “The Struggle for Constitutionalism in Poland” (Lupta pentru constituționalism în Polonia). Este membru atât al Consiliului pentru Relații Externe, cât și al Comisiei Trilaterale.

Brzezinski a obținut o diplomă de licență la Dartmouth College, o diplomă de avocat la Universitatea din Virginia și un doctorat în științe politice la Universitatea Oxford. Limbile sale străine sunt poloneza și franceza. Regele Suediei i-a acordat Ordinul Regal al Stelei Polare și este laureat al Crucii de Comandor al Ordinului de Merit al Republicii Polone.

În schimb, Varşovia şi-a exprimat rezerve faţă de numirea lui Mark Brzezinski, care urmează să fie confirmată printr-un vot de Senatul american.

Polonia, un aliat apropiat al Statelor Unite în Europa de Est, şi-a arătat recent nemulţumirea faţă de decizia preşedintelui Biden de a da undă verde de facto controversatului gazoduct Nord Stream 2.

Varşovia, la rândul său, se confruntă cu critici din partea Washingtonului pe subiectul unui text de lege supus examinării în parlament, acuzat că “subminează mass-media independente”, documentul vizând în special canalul privat TVN, deţinut de grupul american Discovery Channel.

“Regresul democratic continuu al guvernului polonez, cea mai recentă manifestare fiind efortul de a submina mass-media independente şi una din cele mai mari investiţii americane din ţară, este profund îngrijorător”, au apreciat miercuri, într-un comunicat, un grup de senatori americani – democraţi şi republicani.

În iulie, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price, a avertizat deja Polonia că “o presă liberă şi independentă” este “esenţială pentru democraţie”. 

Continue Reading

SUA

Joe Biden promite că SUA vor fi „arsenalul de vaccinuri” al lumii în lupta cu COVID-19

Published

on

© The White House/ Flickr

Președintele american Joe Biden promite că SUA vor fi „arsenalul de vaccinuri” al lumii în lupta cu COVID-19, în contextul în care Casa Albă a anunțat marți că 500 milioane de doze de vaccin vor fi distribuite până în 2022 către 100 de țări cu venituri mici, informează AFP, preluat de Agerpres.

Pe măsură ce încearcă să stimuleze creșterea numărului de vaccinări la nivel național, Biden a evidențiat, de asemenea, progresul administrației sale în ceea ce privește distribuția de vaccinuri către restul lumii – o inițiativă favorizată în parte de ritmul încetinit al vaccinării interne care a crescut stocul de doze al țării. Aproximativ 90 de milioane de americani eligibili cu vârsta de 12 ani și peste nu au primit încă o doză de vaccin.

Biden a anunțat că SUA au donat și expediat peste 110 milioane de doze de vaccinuri COVID-19 în peste 60 de țări, începând din Afganistan și până în Zambia.

„Vaccinați America și ajutați la vaccinarea lumii”, a spus Biden, „Așa vom învinge această boală”.

Președintele american a promis că SUA vor fi „arsenalul de vaccinuri” pentru întreaga lume, dar, deși considerabile, cele 110 milioane de doze pe care SUA le-au donat în mare parte prin intermediul unui program global de vaccinare cunoscut sub numele de COVAX reprezintă o mică parte din ceea ce este necesar la nivel mondial.

Casa Albă a precizat marți, într-o declarație, că SUA la sfârșitul lunii august va începe să expedieze 500 de milioane de doze de vaccin Pfizer prevăzute pentru 100 de țări cu venituri mici până în iunie 2022.

Biden se angajase să expedieze peste 80 de milioane de doze peste hotare până la sfârșitul lunii iunie, dar nu a reușit să distribuie decât o mică parte din această cantitate din cauza obstacolelor logistice și de reglementare din țările beneficiare.

Ritmul expedierilor s-a accelerat semnificativ pe parcursul lunii iulie.

Conform planului de distribuire al Casei Albe, aproximativ 75% din dozele americane sunt distribuite prin intermediul COVAX, care urmărește să ajute țările cu venituri mici și medii, iar restul sunt trimise partenerilor și aliaților SUA.

Casa Albă insistă asupra faptului că nu se urmărește nimic în schimbul vaccinurilor, ceea ce contrastează cu abordarea adoptată de Rusia și China, despre care susține că au folosit accesul la vaccinurile produse la nivel național ca pe un instrument de influență geopolitică.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
ROMÂNIA9 mins ago

MIPE lansează platforma Oportunități de Finanțare UE, interfață între mediul instituțional și beneficiari și instrument principal la nivelul României privind identificarea de parteneri

U.E.1 hour ago

Uniunea Europeană cere Belarusului încetarea imediată a ”instrumentalizării inacceptabile” a migranților

Dragoș Pîslaru1 hour ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru va continua în septembrie discuțiile cu ministrul educației privind Agenda Europeană de Competențe și Garanția pentru Copii

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Ajutor umanitar: România donează peste 1 milion de doze de vaccin anti-COVID-19 cetățenilor din Tunisia, Egipt, Albania și Vietnam

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Regatul Unit a primit statutul de ”partener de dialog” din partea ASEAN, avansând pe calea consolidării relațiilor cu economiile din regiunea indo-pacifică

U.E.2 hours ago

Ministrul german al Sănătății: Vaccinarea este un act patriotic cu implicații pentru toți

ROMÂNIA3 hours ago

Premierul Florin Cîțu anunță că România trimite pompieri în Grecia pentru stingerea incendiilor: Este o premieră acest lucru

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Afganistan: UE face apel la încetarea urgentă și permanentă a focului

Marian-Jean Marinescu4 hours ago

Trei proiecte-pilot depuse de Marian-Jean Marinescu au primit calificativul maxim din partea Comisiei Europene: În toamnă, după ce vor fi adoptate de Parlamentul European, vor intra în lucru

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Comisia Europeană își intensifică acțiunile pentru un învățământ primar și secundar incluziv și de înaltă calitate

ROMÂNIA3 days ago

Primele 5000 de cărți electronice de identitate vor fi emise de MAI în cadrul unui proiect-pilot din Cluj-Napoca

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Comisarul european Janez Lenarcic îi răspunde premierului sloven, care l-a acuzat că acționează împotriva intereselor țării sale: Prejudiciile sunt provocate de cei care subminează statul de drept

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Emmanuel Macron, aflat la Tokyo pentru Jocurile Olimpice, a discutat cu premierul japonez despre lupta împotriva schimbărilor climatice și despre o regiune ”indo-pacifică liberă”

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Republica Moldova: Bogdan Aurescu a anunțat un nou sprijin de 300.000 euro pentru societatea civilă și presa independentă

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Vizita lui Bogdan Aurescu la Chișinău: România va fi mereu alături de Maia Sandu. R. Moldova poate deveni un model de orientare pro-europeană în vecinătatea estică a UE

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu apreciază că viteza cu care România va face tranziția la o economie verde va fi diferită de cea a altor țări UE: Partenerii europeni trebuie să ne sprijine mai mult

IMAGINEA ZILEI2 weeks ago

IMAGINEA ZILEI Militari ai Forțelor Aeriene SUA ajută localnicii afectați de inundațiile devastatoare din Germania

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Se vor construi trei centre de mari arși la București, Timișoara și Târgu Mureș. Finanțarea se va face printr-un program cu Banca Mondială

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Recunoștință și respect față de militarii români care au participat la acțiunile din Afganistan. Sunt eroi ai României

ROMÂNIA2 weeks ago

România: CE constată o îmbunătățire a cadrului general privind situația statului de drept în 2021, dar subliniază necesitatea desființării SIIJ și modificarea codurilor penale

Team2Share

Trending