Connect with us

SUA

UE condamnă sancțiunile SUA împotriva Curții Penale Internaționale după aprobarea unei anchete privind abuzurile militarilor americani în Afganistan

Published

on

@ DoD photo by Staff Sgt. William Tremblay, U.S. Army/Released

Comisia Europeană este ferm împotriva oricărei încercări de a împiedica activitatea Curții Penale Internaționale (CPI), întrucât astfel de acțiuni subminează sistemul internațional de justiție penală, a declarat joi purtătorul de cuvânt pentru afaceri externe al Comisiei Europene, Peter Stano, comentând sancțiunile SUA împotriva oficialilor CPI, informează AFP, preluat de Agerpres.

Miercuri, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat că procurorul CPI Fatou Bensouda din Gambia și șeful Diviziei jurisdicție, complementaritate și cooperare, Phakiso Mochochoko din Lesotho, au fost adăugați pe lista neagră a Biroului de control al activelor străine. 

Ca urmare, eventualele lor bunuri din SUA vor fi îngheţate, iar accesul la sistemul financiar american le este interzis.

În martie, CPI a autorizat începerea unei anchete cu privire la presupuse crime de război comise de părțile la conflictul din Afganistan, inclusiv personalul SUA. Ca răspuns, pe 11 iunie, președintele american Donald Trump a emis un ordin executiv care autoriza sancțiuni împotriva oficialilor CPI.

„Uniunea Europeană este ferm împotriva tuturor încercărilor de a submina sistemul internațional de justiție penală prin împiedicarea activității instituțiilor sale de bază, iar Curtea Penală Internațională este una dintre instituțiile cheie ale justiției penale. Ne-am angajat să ne consolidăm sprijinul acordat CPI deoarece aceasta este un factor cheie în lupta împotriva impunității”, a spus Stano într-un briefing. Acesta a adăugat că UE se opune sancțiunilor extrateritoriale adoptate de țări terțe, iar reprezentanța de la Washington a transmis îngrijorările sale administrației americane.

De asemenea, un mesaj dur a fost transmis și de șeful diplomației UE, Josep Borrell, care a calificat sancțiunile americane drept „inacceptabile și fără precedent, care încearcă să obstrucționeze investigațiile și procedurile judiciare ale Curții”. 

Borrell a atenționat că CPI „trebuie să poată lucra independent și imparțial, fără interferențe externe”, caracteristici care sunt „fundamentale pentru legitimitatea hotărârilor sale”.

Astfel, Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate a cerut Statelor Unite să își reconsidere poziția și să inverseze măsurile luate.

„Uniunea Europeană este neclintită în sprijinul său pentru universalitatea Statutului de la Roma și pentru CPI. O vom apăra cu hotărâre de orice încercare care vizează obstrucționarea cursului justiției și subminarea sistemului internațional de justiție penală”, a mai subliniat înaltul oficial european. 

La rândul său, preşedintele adunării statelor care fac parte din CPI, judecătorul O-Gon Kwon, a respins cu fermitate aceste măsuri „fără precedent şi inacceptabile împotriva unei organizaţii internaţionale fondate pe tratate”.

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

INTERNAȚIONAL

Volodimir Zelenski cere aliaților o ”presiune puternică asupra Rusiei”, iar Donald Trump critică atacurile asupra Kievului: Vladimir, oprește-te!

Published

on

© The White House/Flickr

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a evidențiat încă o dată că Ucraina, în comparație cu Rusia, a fost de acord cu solicitarea președintelui american Donald Trump de încetare necondiționată a focului, informează The Guardian.

Ucraina nu ”vede acum o presiune puternică asupra Rusiei” și nici noi sancțiuni împotriva Moscovei, în ciuda refuzului acesteia de a progresa în discuții, a subliniat Zelenski, aflat în Africa de Sud, vizită pe care a fost nevoit să o scurteze în urma unor noi atacuri ale Moscovei, de data aceasta asupra Kievului.

Amintind de scurta pauză de Paște, liderul ucrainean a menționat că ”din păcate, după Paște, Rusia a reluat atacurile pe front și loviturile asupra orașelor noastre”.

”Lui Putin nu-i place prezența Ucrainei” în Africa și caută să pună presiune pe Ucraina și SUA în procesul de pace.

Rusia a bombardat Kievul joi dimineață, la doar câteva ore după ce președintele american Donald Trump l-a criticat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru respingerea unei propuneri de acord de pace care ar recunoaște controlul Moscovei asupra Crimeei, informează Politico Europe.

Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina a anunțat că peste 70 de persoane au fost rănite în atac și cel puțin 42 au fost spitalizate, inclusiv șase copii.

Uniunea Europeană, prin Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politică de securitate, Kaja Kallas, a condamnat în termeni duri atacul Kremlinului asupra Ucrainei.

O reacție a venit și din partea lui Donald Trump pe rețeaua de socializare Truth Social.

”Nu sunt mulțumit de loviturile rusești asupra Kievului. Nu sunt necesare și au venit într-un moment foarte prost. Vladimir, OPREȘTE-TE! 5000 de soldați mor pe săptămână. Hai să încheiem acordul de pace”, a fost solicitarea liderului american la adresa omologului rus, adresându-i-se direct.

Noile atacuri ale Rusiei au loc pe fondul presiunii în creștere exercitată de administrația Trump asupra Kievului.

Recent, Donald Trump a amenințat că va abandona negocierile pentru încetarea focului între Rusia și Ucraina și l-a criticat din nou pe Zelenski, de data aceasta ca urmare a declarațiilor ferme ale liderului ucrainean cu privire la Peninsula Crimeea.

”Nimeni nu îi cere lui Zelenski să recunoască Crimeea ca teritoriu rusesc, dar, dacă vrea Crimeea, de ce nu s-au luptat pentru ea acum 11 ani, când a fost predată Rusiei fără să se tragă un foc?“, a scris Trump într-o postare pe Truth Social.

Citiți și: Trump amenință că va abandona negocierile pentru încetarea focului între Rusia și Ucraina: Vom spune doar “sunteți niște oameni oribili” și vom renunța

“Suntem aproape de un acord”. Trump îl acuză pe Zelenski că declarațiile ferme privind Crimeea dăunează negocierilor, în timp ce Rusia atacă Kievul cu drone

Mergem descendent pe linia de reprezentare diplomatică și vedem că și vicepreședintele american J.D. Vance a lansat un ultimatum pentru un acord Ucraina-Rusia prin “înghețarea” liniilor teritoriale, altfel SUA se retrag din negocieri.

Citiți și: Vance lansează un ultimatum pentru un acord Ucraina-Rusia prin “înghețarea” liniilor teritoriale, altfel SUA se retrag din negocieri. “Nu vom recunoaște legal ocuparea Crimeei” – reacția tranșantă a lui Zelenski

Reacțiile acestora au putut fi anticipate în urmă cu câteva zile, când secretarul de stat american Marco Rubio a atenționat că SUA ar putea renunța la eforturile de pace Ucraina-Rusia dacă nu se înregistrează progrese în câteva zile.

Intransigența Washingtonului este evidențiată de absența lui Rubio de la discuțiile ce urmau să aibă loc la Londra.

Marea Britanie, care trebuia să găzduiască marți discuții la nivel ministerial privind războiul din Ucraina între aliații Kievului, a fost nevoită să retrogradeze întâlnirea la nivel de experți după ce secretarul de stat american a dezvăluit că nu va participa

Continue Reading

SUA

Secretarul american al Trezoreriei îi subliniază premierului ucrainean ”necesitatea de a încheia discuțiile tehnice și de a semna parteneriatul economic cât mai curând posibil”

Published

on

© Denys Shmyhal / X

Secretarul american al Trezoreriei, Scott Bessent, a evidențiat într-o întâlnire cu premierul ucrainean Denys Shmyhal ”beneficiile parteneriatului economic dintre popoarele Statelor Unite și Ucrainei”.

Într-un comunicat, Departamentul Trezoreriei consemnează că ”discuțiile tehnice extrem de productive dintre cele două părți continuă”.

Secretarul Bessent ”a subliniat necesitatea de a încheia discuțiile tehnice și de a semna parteneriatul economic între Statele Unite și Ucraina cât mai curând posibil”, se arată în comunicat.

La rândul său, premierul ucrainean a subliniat că guvernul de la Kiev ”sprijină încheierea unui acord de parteneriat economic și crearea unui fond de investiții pentru reconstrucție”.

”Am discutat aspecte politice importante ale viitorului document. Așteptăm cu interes continuarea dialogului fructuos. Am mulțumit poporului american pentru sprijinul său cuprinzător în contextul invaziei ruse la scară largă. I-am mulțumit președintelui Donald Trump pentru semnarea unui ordin de prelungire a sancțiunilor împotriva Rusiei pentru încă un an și de prelungire a interdicției ca navele deținute de Rusia sau care au legături cu Rusia să intre în porturile americane pentru încă un an. Este esențial să sporim presiunea sancțiunilor asupra agresorului pentru a-l forța să facă pace”, a scris Shmyhal într-un mesaj publicat pe platforma X.

Întâlnirea dintre oficialul american și cel ucrainean vine în contextul în care crește presiunea din partea administrației Trump asupra Kievului cu privire la acceptarea unui acord de pace cu Rusia.

Recent, Donald Trump a amenințat că va abandona negocierile pentru încetarea focului între Rusia și Ucraina și l-a criticat din nou pe Zelenski, de data aceasta ca urmare a declarațiilor ferme ale liderului ucrainean cu privire la Peninsula Crimeea.

”Nimeni nu îi cere lui Zelenski să recunoască Crimeea ca teritoriu rusesc, dar, dacă vrea Crimeea, de ce nu s-au luptat pentru ea acum 11 ani, când a fost predată Rusiei fără să se tragă un foc?“, a scris Trump într-o postare pe Truth Social.

Citiți și: Trump amenință că va abandona negocierile pentru încetarea focului între Rusia și Ucraina: Vom spune doar “sunteți niște oameni oribili” și vom renunța

“Suntem aproape de un acord”. Trump îl acuză pe Zelenski că declarațiile ferme privind Crimeea dăunează negocierilor, în timp ce Rusia atacă Kievul cu drone

Mergem descendent pe linia de reprezentare diplomatică și vedem că și vicepreședintele american J.D. Vance a lansat un ultimatum pentru un acord Ucraina-Rusia prin “înghețarea” liniilor teritoriale, altfel SUA se retrag din negocieri.

Citiți și: Vance lansează un ultimatum pentru un acord Ucraina-Rusia prin “înghețarea” liniilor teritoriale, altfel SUA se retrag din negocieri. “Nu vom recunoaște legal ocuparea Crimeei” – reacția tranșantă a lui Zelenski

Reacțiile acestora au putut fi anticipate în urmă cu câteva zile, când secretarul de stat american Marco Rubio a atenționat că SUA ar putea renunța la eforturile de pace Ucraina-Rusia dacă nu se înregistrează progrese în câteva zile.

Intransigența Washingtonului este evidențiată de absența lui Rubio de la discuțiile ce urmau să aibă loc la Londra.

Marea Britanie, care trebuia să găzduiască marți discuții la nivel ministerial privind războiul din Ucraina între aliații Kievului, a fost nevoită să amâne întâlnirea după ce secretarul de stat american a dezvăluit că nu va participa.

Continue Reading

SUA

Ministrul francez al economiei face apel la o ”fluiditate comercială mai mare” între UE și SUA, având drept țintă ”un veritabil acord de liber schimb”

Published

on

© European Union, 2025

Ministrul francez al economiei și finanțelor, Eric Lombard, a declarat miercuri că Uniunea Europeană și Statele Unite ar trebui să încerce să încheie un acord de liber schimb, informează Politico Europe.

Lombard a făcut apel la ”o mai mare fluiditate comercială, cu orizontul unui veritabil acord de liber schimb între Statele Unite și Europa”, în cadrul unui eveniment organizat miercuri la Washington de postul de presă Semafor. El a făcut apel la ”un nou parteneriat între Europa și Statele Unite, pentru creștere, suveranitate și securitate”.

Propunerea este surprinzătoare, având în vedere că Franța a fost un contestatar declarat al TTIP – o propunere de acord comercial transatlantic care a fost negociată între 2013 și 2016 – și puțin probabilă, având în vedere dezacordurile care au compromis obținerea unui acord.

Lombard a declarat că un nou parteneriat cu Washingtonul ar trebui să se bazeze, de asemenea, pe investiții reciproce, statul de drept și durabilitate.

Președintele Donald Trump a impus tarife pentru toate importurile către SUA la începutul acestei luni, înainte de a da înapoi pe fondul turbulențelor financiare, suspendând cele mai mari tarife propuse timp de 90 de zile pentru a crea o deschidere pentru negocierea unui acord comercial.

Lombard a declarat că speră ca UE și SUA să poată evita războiul comercial recurgând la o soluție ”avantajoasă pentru ambele părți”, dar a subliniat, de asemenea, că UE lucrează ”la un răspuns direcționat și măsurat, în cazul în care nu putem ajunge rapid la un acord”.

Ramura de măslin întinsă vine după ce, la începutul acestei luni, președintele francez Emmanuel Macron a îndemnat întreprinderile europene să nu mai investească în SUA ca răspuns la tarifele vamale.

Citiți și: Macron consideră că relaxarea tarifelor SUA este “o poartă deschisă către negocieri”, dar “o pauză fragilă”: Europa trebuie să mobilizeze toate pârghiile pentru a se proteja

Macron face apel la suspendarea investițiilor planificate ale Europei în SUA, calificând tarifele anunțate de Trump ca fiind “brutale și nefondate”

Viitorul cancelar al Germaniei, Friedrich Merz, a resuscitat anterior ideea încheierii unui acord comercial UE-SUA, care fusese lansată și de predecesorul său Olaf Scholz.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
EDUCAȚIE9 hours ago

Prezidențiale 2025: Principalii candidați au semnat “Declarația din Balconul Universității din București pentru păstrarea orientării euroatlantice a României și a valorilor democratice”

ROMÂNIA10 hours ago

România și Banca Mondială continuă colaborarea pentru identificarea celor mai bune soluții de finanțare a sectoarelor strategice ale economiei românești, subliniază Tanczos Barna la Washington

INTERNAȚIONAL10 hours ago

Volodimir Zelenski cere aliaților o ”presiune puternică asupra Rusiei”, iar Donald Trump critică atacurile asupra Kievului: Vladimir, oprește-te!

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI11 hours ago

La întrevederea cu comisarul european pentru buget, Victor Negrescu a susținut interesele României și a reiterat necesitatea unor fonduri europene mai bine adaptate realităților din teren

INTERNAȚIONAL11 hours ago

Șefa diplomației UE condamnă atacul asupra Kievului: Adevăratul obstacol în calea păcii nu este Ucraina, ci Rusia

SĂNĂTATE12 hours ago

Noi parteneriate româno-coreene în sectorul sănătății, discutate la inițiativa președintelui Comisiei pentru sănătate din Camera Deputaților, Alexandru Rogobete

ROMÂNIA12 hours ago

Guvernul aprobă programul național pentru achiziții ecologice. Premierul Marcel Ciolacu: „Va fi un avantaj uriaș pentru firmele românești”

ROMÂNIA12 hours ago

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE12 hours ago

România primește al 14-lea aviz favorabil pentru aderarea la OCDE, pentru politicile agricole, anunță premierul Ciolacu

COMISIA EUROPEANA13 hours ago

Ilie Bolojan, întâlnire cu comisarul european pentru buget: România susține menținerea alocărilor pentru coeziune și agricultură și prioritizarea fondurilor de apărare pentru statele UE de frontiere

ROMÂNIA12 hours ago

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

NATO2 days ago

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

ROMÂNIA2 weeks ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

ROMÂNIA2 weeks ago

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

ROMÂNIA2 weeks ago

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

NATO2 weeks ago

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

ROMÂNIA2 weeks ago

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

ROMÂNIA3 weeks ago

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

Trending