Connect with us

CONSILIUL UE

UE dă o nouă lovitură regimului lui Putin și adoptă un nou pachet de sancțiuni care vizează sectoare importante pentru economia rusă. Alte 116 persoane și entități au fost incluse pe lista măsurilor punitive

Published

on

© European Union 2024

Consiliul Uniunii Europene a adoptat astăzi un al 14-lea pachet de măsuri restrictive economice și individuale, dând o nouă lovitură regimului lui Putin și celor care perpetuează războiul său ilegal, neprovocat și nejustificat de agresiune împotriva Ucrainei.

Potrivit unui comunicat al instituției, Aceste măsuri sunt menite să vizeze sectoare valoroase ale economiei ruse, precum energia, finanțele și comerțul și să facă tot mai dificilă eludarea sancțiunilor UE.

”Sancțiunile noastre au slăbit deja în mod semnificativ economia rusă și l-au împiedicat pe Putin să își ducă la îndeplinire planurile de distrugere a Ucrainei, deși acesta continuă încă agresiunea ilegală împotriva civililor și a infrastructurii civile. Cel de-al 14-lea pachet de sancțiuni demonstrează unitatea noastră în sprijinirea Ucrainei și în încercarea de a limita activitățile criminale ale Rusiei împotriva ucrainenilor, inclusiv eforturile de a eluda măsurile UE”, a transmis Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell.

Pachetul de astăzi include măsuri restrictive privind alte 116 persoane și entități responsabile de acțiuni care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei, precum și următoarele măsuri sectoriale:

Energie

Pentru a se asigura că instalațiile UE nu sunt utilizate pentru transbordarea gazului natural lichefiat (GNL) rusesc către țări terțe, reducând astfel veniturile semnificative pe care Rusia le obține din vânzarea și transportul GNL, UE va interzice serviciile de reîncărcare a GNL rusesc pe teritoriul UE în scopul operațiunilor de transbordare către țări terțe. Aceasta acoperă atât transferurile de la navă la navă și de la navă la țărm, cât și operațiunile de reîncărcare și nu afectează importul, ci doar reexportul către țări terțe prin UE. Comisia Europeană va monitoriza punerea în aplicare și evoluția acestei decizii și poate propune măsuri de atenuare, dacă este necesar.

În plus, UE va interzice investițiile noi, precum și furnizarea de bunuri, tehnologii și servicii pentru finalizarea proiectelor GNL aflate în construcție, precum Arctic GNL 2 și Murmansk GNL. Se introduc restricții la importul de GNL rusesc prin terminalele UE care nu sunt conectate la sistemul de gaze naturale.

Anti-eludare

UE se dotează cu instrumente suplimentare pentru a combate eludarea.

În primul rând, societățile-mamă din UE vor trebui să depună toate eforturile pentru a se asigura că filialele lor din țări terțe nu iau parte la nicio activitate care duce la un rezultat pe care sancțiunile încearcă să îl prevină.

În al doilea rând, pentru a contribui la contracararea reexportului de echipamente de luptă descoperite în Ucraina sau esențiale pentru dezvoltarea sistemelor militare rusești, s-a decis că operatorii din UE care vând astfel de echipamente de luptă către țări terțe vor trebui să pună în aplicare mecanisme de due diligence capabile să identifice și să evalueze riscurile de reexport către Rusia și să le reducă.

În plus, operatorii din UE care transferă know-how industrial pentru producția de bunuri pentru câmpurile de luptă către omologi comerciali din țări terțe vor trebui să includă în prezent dispoziții contractuale pentru a se asigura că acest know-how nu va fi utilizat pentru bunuri destinate Rusiei.

Finanțe

Consiliul a decis să interzică utilizarea ”Sistemului de transfer de mesaje financiare” (SPFS), un serviciu specializat de mesagerie financiară dezvoltat de Banca Centrală a Rusiei pentru a neutraliza efectul măsurilor restrictive. Entităților din UE care operează în afara Rusiei li se va interzice să se conecteze la SPFS sau la servicii de mesagerie financiară specializate echivalente.

În plus, operatorilor din UE le va fi interzis să efectueze tranzacții cu entități incluse pe o listă specifică utilizând SPFS în afara Rusiei.

În plus, Consiliul introduce o interdicție privind tranzacțiile cu instituțiile financiare și de credit vizate și cu furnizorii de active crypto stabiliți în afara UE, atunci când aceste entități facilitează tranzacții care sprijină baza industrială de apărare a Rusiei prin exportul, furnizarea, vânzarea, transferul sau transportul către Rusia de bunuri și tehnologii cu dublă utilizare, produse sensibile, bunuri de pe câmpul de luptă, arme de foc și muniții.

Finanțarea partidelor politice și a altor organizații

Având în vedere încercările continue ale Rusiei de a interfera cu procesele democratice din UE și de a submina principiile democratice ale acesteia, inclusiv prin campanii de influență și prin promovarea dezinformării, Consiliul a decis că partidele și fundațiile politice, organizațiile neguvernamentale, inclusiv grupurile de reflecție, sau furnizorii de servicii media din UE nu vor mai fi autorizați să accepte finanțare din partea statului rus și a reprezentanților săi.

În conformitate cu Carta drepturilor fundamentale, măsurile convenite astăzi nu vor împiedica furnizorii de servicii media și personalul acestora să desfășoare alte activități în UE, cum ar fi cercetarea și interviurile.

Transporturi

Pentru prima dată, UE a adoptat o măsură care vizează anumite nave care contribuie la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, care fac obiectul unei interdicții de acces în port și al unei interdicții de prestare de servicii. Aceste nave pot fi desemnate din diverse motive, cum ar fi transportul de echipamente militare pentru Rusia, transportul de cereale ucrainene furate și sprijinirea dezvoltării sectorului energetic al Rusiei, de exemplu prin transportul de componente GNL sau transbordări de GNL. Această măsură vizează, de asemenea, navele-cisternă care fac parte din flota fantomă a lui Putin și care eludează plafoanele impuse de UE și de Coaliția pentru plafonarea prețurilor, adoptând în același timp practici de transport înșelătoare, în deplin dispreț față de standardele internaționale. 27 de nave au fost vizate astăzi din aceste motive.

În plus, pentru a evita alte forme de eludare, Consiliul a decis:

  • să extindă interdicția de zbor în UE. Interdicția de aterizare, decolare sau survolare a teritoriului UE se va aplica, de asemenea, oricărei aeronave utilizate pentru un zbor neprogramat și în cazul în care o persoană fizică sau juridică, o entitate sau un organism rus este în măsură să determine efectiv locul sau ora decolării sau aterizării acesteia pentru a ajunge, de exemplu, la o destinație de vacanță sau la o întâlnire de afaceri. În plus, operatorii trebuie să furnizeze orice informații solicitate de autoritățile naționale competente ale statelor membre cu privire la zborurile neprogramate, inclusiv proprietatea asupra aeronavei și, eventual, a pasagerilor
  • să extindă interdicția privind transportul rutier de mărfuri pe teritoriul UE, inclusiv în tranzit, astfel încât să includă operatorii din UE care sunt deținuți în proporție de 25% sau mai mult de o persoană fizică sau juridică rusă.

Controale și restricții la import-export

Consiliul a adăugat 61 de noi entități pe lista celor care sprijină direct complexul militar și industrial al Rusiei în războiul său de agresiune împotriva Ucrainei. Acestea vor face obiectul unor restricții de export mai stricte privind bunurile și tehnologiile cu dublă utilizare, precum și bunurile și tehnologiile care ar putea contribui la îmbunătățirea tehnologică a sectorului de apărare și securitate al Rusiei. Unele dintre aceste entități sunt situate în țări terțe (China, Kazahstan, Kârgâzstan, Turcia și Emiratele Arabe Unite) și au fost implicate în eludarea restricțiilor comerciale și angajate în achiziționarea de produse sensibile utilizate, de exemplu, în producția de drone sau în furnizarea de sprijin material pentru operațiunile militare ruse.

În plus, decizia de astăzi extinde lista articolelor restricționate care ar putea contribui la îmbunătățirea tehnologică a sectorului de apărare și securitate al Rusiei prin adăugarea anumitor mașini-unelte și a anumitor ”vehicule de teren”.

UE a introdus, de asemenea, restricții suplimentare privind exporturile de bunuri care contribuie în special la consolidarea capacităților industriale rusești (de exemplu, produse chimice, inclusiv minereuri de mangan și compuși din pământuri rare, materiale plastice, utilaje de excavare, monitoare și echipamente electrice), precum și restricții suplimentare privind importul de heliu din Rusia, care reprezintă o sursă de venituri semnificative pentru regim.

Liechtenstein este adăugat pe lista țărilor partenere care aplică un set de măsuri restrictive privind importurile de fier și oțel din Rusia, precum și un set de măsuri de control al importurilor care sunt substanțial echivalente cu cele ale UE.

Protecția operatorilor din UE

Pachetul include, de asemenea, măsuri care să permită operatorilor din UE să solicite despăgubiri pentru prejudiciile cauzate de companiile rusești ca urmare a punerii în aplicare a sancțiunilor și a exproprierilor. De asemenea, se creează instrumentul pentru întocmirea unei liste de societăți care fac obiectul unei interdicții de tranzacționare pentru imixtiunea în arbitrajul și competența instanțelor.

Pachetul de astăzi va impune restricții privind acceptarea cererilor de înregistrare în UE a anumitor drepturi de proprietate intelectuală de către resortisanți și societăți din Rusia, cu scopul de a compensa acțiunile guvernului și ale instanțelor ruse care îi privează în mod nelegitim pe titularii drepturilor de proprietate intelectuală din UE de protecția acestora în Rusia.

În sfârșit, va fi interzisă achiziționarea, importul, transferul sau exportul de bunuri culturale ucrainene și de alte bunuri de importanță arheologică, istorică, culturală, științifică rară sau religioasă, în cazul în care există motive întemeiate de a suspecta că bunurile au fost scoase ilegal din Ucraina.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

CONSILIUL UE

Miniștrii de externe din UE se pregătesc boicoteze o reuniune diplomatică la nivel înalt pe care președinția Ungariei la Consiliul UE ar trebui să o găzduiască

Published

on

© European Union 2022

Miniștrii afacerilor externe ai Uniunii Europene sunt pregătiți să ignore Ungaria prin organizarea unei reuniuni a Consiliului Afaceri Externe în august, în loc să se deplaseze la Budapesta pentru o reuniune similară organizată de Ungaria premierului Viktor Orbán, relatează Politico Europe.

Conform tradiției, țara care deține președinția prin rotație a Consiliului UE, în acest caz Ungaria, găzduiește o reuniune informală a miniștrilor afacerilor externe, denumită Gymnich.

Și Ungaria intenționează să organizeze o astfel de reuniune la Budapesta în perioada 28-29 august – o ocazie excelentă pentru Orbán de a încerca să modeleze agenda de politică externă a blocului și pentru ministrul său de externe, Péter Szijjártó, de a se afla în centrul atenției.

Dar după ce Orbán a obstrucționat ajutorul pentru Ucraina și după ce a efectuat vizitele sale de pace autoproclamate la Moscova și Beijing, pentru întâlniri cu Vladimir Putin și Xi Jinping, pe care nu le-a coordonat cu ceilalți 26 de lideri naționali ai UE, mulți miniștri de externe au căutat o modalitate de a evita să devină recuzită în ceea ce ei cred că ar fi un alt spectacol de propagandă al lui Orbán.

Astfel, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, va convoca miniștrii la un consiliu “formal” pentru afaceri externe în același timp cu reuniunea Ungariei lui Orbán, potrivit a trei diplomați UE citați de Politico Europe.

Această decizie vine după ce trimisul Ungariei la UE, Bálint Ódor, a fost aspru criticat de colegii săi la o reuniune de la începutul acestei luni, Slovacia fiind singura țară care nu a luat cuvântul la întâlnirea în care europenii au discutat chiar scenariul întreruperii președinției maghiare a Consiliului UE și preluarea, mai devreme, de către Polonia a acestei responsabilități. Prin boicotarea summitului său de afaceri externe, miniștrii speră să limiteze comportamentul Ungariei și expunerea acesteia.

“Dacă în aceeași zi are loc un consiliu oficial pentru afaceri externe, organizat de Înaltul Reprezentant, miniștrii nu vor putea merge la Budapesta”, a declarat unul dintre diplomați.

Un alt diplomat a adăugat că, prin boicotarea reuniunii de la Budapesta, ceilalți miniștri de externe doresc să “trimită un semnal clar că Ungaria nu vorbește în numele UE”.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, și șeful diplomației UE, Josep Borrell, au atenționat deja că președinția Consiliului Uniunii Europene nu reprezintă UE în materie de acțiune și politică externă, după vizitele lui Orban la Moscova și Beijing.

Continue Reading

CONSILIUL UE

“Începe o nouă eră”: Alianța “Patrioţi pentru Europa” lansată de Viktor Orban are suficiente partide pentru a deveni grup politic în Parlamentul European

Published

on

© Viktor Orban/ Facebook

O nouă alianţă de extremă dreapta în Parlamentul European, lansată cu doar o săptămână în urmă de premierul ungar Viktor Orban, are suficiente partide pentru a obţine statutul de grup în legislativul european, informează duminică dpa.

Liderul naţionalist ungar, a cărui ţară deţine de la 1 iulie preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene și a provocat deja controverse prin vizita sa la Moscova, şi-a anunţat pe 30 iunie intenţia de a forma un nou grup parlamentar, numit “Patrioţi pentru Europa“, cu partidul de extremă dreapta austriac şi mişcarea centristă a fostului prim-ministru ceh Andrej Babis.

De atunci, cinci partide din diferite ţări şi-au anunţat aderarea: Partidul pentru Libertate (PVV) al olandezului Geert Wilders, partidele portughez Chega, spaniol VOX şi – ultimele care şi-au anunţat intrarea sâmbătă – Partidul Popular Danez şi partidul de extremă dreapta separatist flamand Vlaams Belang, au precizat Agerpres și Politico Europe.

Ceea ce înseamnă că şapte ţări sunt acum reprezentate în alianţa intitulată “Patrioţi pentru Europa”, o condiţie importantă pentru a forma un grup parlamentar în viitoarea legislatură europeană.

Orban a anunţat că luni va avea loc la Bruxelles o întâlnire cu partidele care formează acest nou grup.

“Începe o nouă eră”, a proclamat el, adăugând că noul grup “va schimba politica europeană”. 

Potrivit premierului ungar, urmează ca partidul de extremă dreaptă francez Adunarea Naţională (RN) să-şi facă la rândul său cunoscută decizia “după turul doi al alegerilor legislative” anticipate din Franţa, care are loc duminică.

Dacă RN ar decide să se alăture grupului, ar prelua de facto conducerea din punct de vedere al numărului de deputaţi, cu cei 30 de europarlamentari ai săi.

Partidul Liga al politicianului italian Matteo Salvini şi-a arătat interesul faţă de noua mişcare, dar nu şi-a confirmat participarea.

Noua alianţă avea nevoie de sprijinul partidelor din şapte ţări pentru a fi recunoscută ca grup de sine stătător în Parlamentul European.

Viktor Orban, al cărui partid Fidesz este neafiliat de când a părăsit Partidul Popular European (PPE, dreapta) în 2021, speră astfel să poată exprima o viziune diferită, împotriva sprijinului militar pentru Ucraina, împotriva “imigraţiei ilegale” şi în favoarea ”familiei tradiţionale”.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Liderii UE critică vizita lui Orban la Moscova, care merge în Rusia pentru a fi un “instrument al păcii”: “Întrebarea este în mâinile cui se află acest instrument”

Published

on

© Zoltan Kovacs/ X

Premierul maghiar Viktor Orban nu a primit niciun mandat din partea Consiliului Uniunii Europene pentru a efectua o vizită la Moscova, a transmis vineri șeful diplomației europene, Josep Borrell, în timp ce președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și premierul polonez Donald Tusk au criticat această vizită, după ce anterior ea nu fusese confirmată.

Vizita premierului Viktor Orbán la Moscova are loc exclusiv în cadrul relațiilor bilaterale dintre Ungaria și Rusia“, a transmis Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, într-un comunicat.

Ungaria este în prezent statul membru al UE care deține președinția rotativă a Consiliului până la 31 decembrie 2024.

Însă, aceasta nu implică nicio reprezentare externă a Uniunii, care este responsabilitatea președintelui Consiliului European la nivel de șef de stat sau de guvern și a Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate la nivel ministerial.

Prim-ministrul Orbán nu a primit niciun mandat din partea Consiliului UE pentru a vizita Moscova. Poziția UE privind războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei este reflectată în numeroase concluzii ale Consiliului European. Această poziție exclude contactele oficiale dintre UE și președintele Putin. Prin urmare, prim-ministrul ungar nu reprezintă UE sub nicio formă“, a mai spus Borrell.

În același timp, președinta Comisiei Europene a avertizat că “îngăduința nu îl va opri pe Putin”, ci doar “unitatea și hotărârea vor deschide calea către o pace cuprinzătoare, justă și durabilă în Ucraina”.

“După Kiev, la Moscova. A doua oprire a misiunii de pace”, a scris Orban, pe Facebook, el menționând adesea că președinția maghiară a Consiliului UE va fi una pentru pace. 

La o zi de la preluarea președinției Consiliului UE, premierul Ungariei a efectuat prima sa vizită în Kiev de la începutul războiului. Deși l-a asigurat pe Zelenski de sprijinul Ungariei în timpul președinției Consiliului UE, el i-a cerut preşedintelui ucrainean să ia în considerare posibilitatea unei “încetări a focului rapide”, care să fie “limitată în timp şi să permită accelerarea negocierilor de pace”.

Iniţiativa prezentată acum două săptămâni de Moscova pentru a pune capăt războiului din Ucraina presupune anexarea a patru regiuni ucrainene, retragerea trupelor Kievului din estul şi sudul ţării şi renunţarea Ucrainei la planurile de aderare la NATO.

Vizita lui Orban la Moscova vine și înainte de summitul NATO de la Washington de săptămâna viitoare, unde aliații vor marca 75 de ani de la înființarea Alianței și vor lua decizii importante pentru susținerea Ucrainei, un sprijin de la care premierul maghiar a primit asigurări de la actualul secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, și de la succesorul său, Mark Rutte, că Budapesta va fi exceptată.

 

“Vom servi ca un instrument important pentru a face primul pas spre pace”, a transmis Viktor Orban, în timp ce se află în drum spre Moscova.

Acesta a fost interpelat pe rețeaua socială de către premierul polonez Donald Tusk, care a afirmat: “Întrebarea este în mâinile cui se află acest instrument”.

Anterior, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi premierul polonez, Donald Tusk, şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la informaţiile de presă care anunțau o vizită, vineri, la Moscova, a prim-ministrului ungar, Viktor Orban, care tocmai a preluat preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

Citiți și Ungaria eurosceptică a preluat președinția Consiliului UE

În pofida războiului, Ungaria şi-a întărit legăturile politice şi economice cu Kremlinul. Viktor Orban s-a întâlnit, de altfel, cu Vladimir Putin la Beijing în octombrie 2023, pentru a discuta despre cooperarea energetică.

El dezaprobă sancţiunile adoptate împotriva Rusiei şi se remarcă şi prin opoziţia faţă de orice ajutor militar acordat Kievului, blocând în mod regulat eforturile europene în acest domeniu. Orban s-a mai opus cu înverşunare oricăror discuţii privind aderarea Ucrainei la UE, considerând că această ţară nu este pregătită, dar a acceptat în cele din urmă să părăsească masa summitului celor 27 în decembrie, astfel încât ceilalţi 26 de lideri să decidă deschiderea negocierilor.

Dacă acest lucru se va confirma, va fi prima vizită a unui lider european la Moscova după cea a cancelarului austriac Karl Nehammer, în aprilie 2022.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA DIGITALĂ6 hours ago

Ministrul Bogdan Ivan: Pregătim peste 2000 de IMM-uri pentru digitalizare prin PNRR

INTERNAȚIONAL7 hours ago

Volodimir Zelenski și-a stabilit ca obiectiv ca în noiembrie să aibă toate elementele unui nou plan de pace

INTERNAȚIONAL8 hours ago

Ministrul german de externe începe o vizită în Africa de Vest: Răspândirea instabilității în regiune va avea un impact direct asupra securității în Europa

U.E.8 hours ago

UE prelungește măsurile restrictive împotriva Iranului în contextul sprijinului militar pentru războiul Rusiei în Ucraina și pentru grupurile și entitățile armate din Orientul Mijlociu și regiunea Mării Roșii

U.E.9 hours ago

Care este viziunea pentru politică externă a noii șefe a diplomației UE, Kaja Kallas, potrivit experților (DW)

ROMÂNIA9 hours ago

Sebastian Burduja dă asigurări că Ministerul Energiei face tot ”posibilul pentru a menține sistemul energetic stabil și sigur” și sugerează populației o serie de măsuri pentru a evita supraîncărcarea rețelei

ROMÂNIA11 hours ago

Guvernul a semnat cu Google un memorandum pentru dezvoltarea infrastructurii digitale a României și a obiectivelor Deceniului Digital al Europei

COMISIA EUROPEANA11 hours ago

Comisarul european pentru Transporturi Adina Vălean a demisionat pentru a-și prelua mandatul de eurodeputat. Responsabilitățile sale în materie de transport vor fi preluate temporar de comisarul Wopke Hoekstra

ROMÂNIA12 hours ago

Sebastian Burduja va discuta cu omologii din UE despre rolul energiei geotermale în mixul energetic european și implementarea cadrului politic privind energia în 2030

ROMÂNIA13 hours ago

Directorul general Adrian-Victor Vevera, mesaj la ceas aniversar: ICI București celebrează 54 de ani de excelență. Ne vom continua misiunea de a inova și de a contribui la transformarea digitală a societății

SUA15 hours ago

Joe Biden, discurs către națiune din Biroul Oval după tentativa de asasinat asupra lui Trump: În America, ne rezolvăm diferendele la urnele de vot, nu cu gloanțe

NATO3 days ago

“NATO este ca o căsnicie, trebuie să fi implicat în fiecare zi”, afirmă Stoltenberg la ultimul summit ca secretar general înainte de a preda ștafeta

NATO3 days ago

Amfitrion al celebrării a 75 de ani de NATO, Joe Biden a încheiat un summit bântuit de gafa confundării lui Zelenski cu Putin alăturându-se tradiției SUA care se întinde “de la Truman la Reagan și până la mine” de apărare a NATO

INTERVIURI3 days ago

VIDEO INTERVIU Mircea Geoană, la summitul NATO de la Washington: Sprijinul NATO, o garanție suplimentară că Ucraina și R. Moldova își pot îndeplini calea europeană

NATO4 days ago

Summitul NATO: România, reprezentată de Nicolae Ciucă la lansarea “Pactului pentru Ucraina”, alături de Biden, Zelenski, Macron și ceilalți lideri euro-atlantici

ROMÂNIA4 days ago

Guvernul aprobă Strategia națională în domeniul inteligenței artificiale

MAREA BRITANIE4 days ago

În prima întâlnire cu Volodimir Zelenski, noul premier britanic îl asigură de sprijinul de neclintit al Regatului Unit: Schimbarea guvernului nu schimbă cu nimic sprijinul pe care îl vom oferi

ROMÂNIA4 days ago

Investiție de peste 100 milioane de dolari a PepsiCo într-un depozit automatizat din Popești-Leordeni. Ciolacu: Contribuiți la reducerea deficitului comercial al țării prin exportul producției către alte 17 state din lume

NATO5 days ago

La 75 de ani de NATO, liderii aliați au adoptat Declarația de la Washington: “Cale ireversibilă” a Ucrainei către NATO și o “Alianță capabilă” să apere flancul estic împotriva oricărui adversar

NATO5 days ago

Klaus Iohannis, la Washington: România susține ca perspectiva transatlantică a Ucrainei să fie ireversibilă. Ajutăm Ucraina și R. Moldova pentru că putem să o facem

Trending