Connect with us

COMISIA EUROPEANA

UE declară anul 2022 “Anul European al Tineretului” pentru a onora eforturile tinerilor de a depăși obstacolele pe care le-a provocat COVID-19

Published

on

© CaleaEuropeana - Zaim Diana

Consiliul UE și Parlamentul European  au  declarat luni 2022 “Anul European al Tineretului” pentru a onora eforturile tinerilor de a depăşi decepţiile pe care le-au întâmpinat şi pe care le-a provocat criza COVID-19.

Tinerii au îndurat multe greutăţi în timpul pandemiei. Anul European al Tineretului va include conferințe, evenimente, cât și campanii de informare și promovare. Un coordonator național va monitoriza activitățile la nivelul fiecărei țări, se arată în comunicatul oficial

Programul, care a fost negociat de Parlamentul European şi de statele membre, urmează să fie aprobat oficial.

„Perioada pandemiei a fost deosebit de grea pentru tineri. Aceștia s-au confruntat cu închiderea școlilor, nu au putut, în multe cazuri, să își practice hobby-urile și au întâmpinat dificultăți în a-și vedea prietenii. Aceștia merită un An European care să îi pună în centrul atenției. Și merită să fie ascultați atunci când factorii de decizie ai UE își asumă sarcina de a elabora politicile europene”, a declarat Simona Kustec, ministrul sloven al educației. 

Consiliul a reușit să obțină un angajament din partea Comisiei Europene de a implica tinerii în punerea în aplicare a Anului European, împreună cu coordonatorii naționali.

Comisia Europeană a salutat acordul politic la care au ajuns luni seară Parlamentul European și Consiliul UE de a face din 2022 „Anul European al Tineretului”. Ca urmare a anunțului făcut de președinta Ursula von der Leyen în discursul său privind starea Uniunii, Comisia Europeană a adoptat în octombrie propunerea sa oficială de a face din 2022 „Anul European al Tineretului. 

Comisia va coordona pe parcursul anului 2022 o serie de activități în strânsă legătură cu Parlamentul European, statele membre, autoritățile regionale și locale, organizațiile de tineret și tinerii înșiși. Inițiativele dezvoltate în cadrul Anului European al Tineretului vor fi sprijinite cu 8 milioane de euro de la Erasmus+ și de la Corpul european de solidaritate, suplimentul dedicat Anului European al Tineretului decis de autoritatea bugetară pentru 2022.

Alte programe și instrumente ale Uniunii vor contribui, de asemenea, în mod semnificativ la obiectivele și activitățile Anului European. Tinerii europeni vor beneficia de numeroase oportunități de a dobândi cunoștințe, aptitudini și competențe pentru dezvoltarea lor profesională și pentru a-și consolida angajamentul civic pentru a modela viitorul Europei.

Reamintim că Ursula von der Leyen, a anunțat în timpul discursului său anual din plenul Parlamentului European de la Strasbourg că le va oferi tinerilor un nou program, denumit „ALMA”, care le va da posibilitatea de a lucra temporar într-un alt stat membru.

De asemenea, von der Leyen, a anunțat în timpul discursului său anual din plenul Parlamentului European de la Strasbourg că le va oferi tinerilor un nou program, denumit „ALMA”, care le va da posibilitatea de a lucra temporar într-un alt stat membru.

Anul European al Tineretului va urmări patru obiective:

  • Reînnoirea perspectivelor pozitive pentru tineri, cu accentul pus pe efectele negative pe care pandemia de COVID-19 le-a avut asupra lor, subliniind în același timp modul în care tranziția ecologică și digitală și alte politici ale Uniunii oferă oportunități pentru tineri și pentru societate în general;
  • Sprijinirea tinerilor prin intermediul activităților pentru tineret, în special a celor cu mai puține oportunități, care provin din medii defavorizate și diverse sau care aparțin unor grupuri vulnerabile și marginalizate, pentru a dobândi cunoștințe și competențe relevante și pentru a deveni cetățeni activi și implicați;
  • Sprijinirea tinerilor pentru a dobândi o mai bună înțelegere și promovarea activă a diverselor oportunități disponibile, fie la nivelul UE, fie la nivel național, regional sau local, pentru a sprijini dezvoltarea personală, socială, economică și profesională;
  • Integrarea politicii pentru tineret în toate domeniile de politică relevante ale Uniunii, în conformitate cu Strategia UE pentru tineret 2019 – 2027, pentru a încuraja introducerea perspectivei tinerilor în procesul de elaborare a politicilor.

CHINA

China a limitat în mod inechitabil accesul dispozitivelor medicale din UE pe piața achizițiilor publice, semnalează CE

Published

on

© European Union, 2022

Uniunea Europeană condamnă acțiunile Chinei de limitare, în mod inechitabil și discriminatoriu, a accesului producătorilor de dispozitive medicale europene la contractele sale publice. Comisia Europeană amenință că va răspunde cu aceeași monedă, informează un comunicat oficial al Executivului European. 

Acest lucru a fost devedit într-un raport publicat de Comisia Europeană care a anchetat în temeiul Instrumentului UE pentru achiziții publice internaționale (IPI). 

„UE își menține angajamentul de a angaja China într-un dialog constructiv menit să abordeze și să elimine măsurile discriminatorii. Cu toate acestea, în absența unei soluții acceptabile, Comisia va evalua acum cu atenție posibilitatea de a adopta măsuri în cadrul Instrumentului pentru Achiziții Publice Internaționale (IPI). În cazul în care se consideră că astfel de măsuri sunt în interesul UE, acestea ar putea include o restricționare sau o excludere a ofertanților chinezi de contracte guvernamentale în UE”, transmite Comisia Europeană. 


Raportul Comisiei publicat astăzi concluzionează că statul chinez a pus în aplicare mai multe forme diferite de discriminare directă și indirectă împotriva dispozitivelor medicale și a furnizorilor din UE, ceea ce a dus la o afectare gravă și recurentă a accesului acestora la piața de pe întreg teritoriul Chinei. Această discriminare afectează toate categoriile de dispozitive medicale.  

Piața achizițiilor publice din UE este una dintre cele mai mari și mai accesibile din lume. În plus, exporturile chineze de dispozitive medicale către UE au înregistrat o creștere de peste 100 % între 2015 și 2023, demonstrând deschiderea generală a pieței UE. 

Instrumentul pentru achizițiile publice internaționale a intrat în vigoare la 29 august 2022. Instrumentul este conceput pentru a restabili echilibrul de oportunități pentru întreprinderile din UE care participă la licitații în afara UE și pentru a promova accesul deschis și echitabil la piețele de achiziții publice din întreaga lume. Principalul său obiectiv este de a încuraja deschiderea reciprocă a piețelor de achiziții publice pentru operatorii economici din UE și pentru livrările din UE.  

La 24 aprilie 2024, Comisia a lansat prima sa anchetă în temeiul regulamentului ca răspuns la măsurile și practicile de pe piața chineză a achizițiilor publice pentru dispozitive medicale. 

Orice măsură adoptată în cadrul IPI trebuie să fie specifică și să se bazeze pe principiile proporționalității și eficienței, luând în considerare în același timp orice posibile probleme legate de aprovizionare.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Vicepreședinta CE Roxana Mînzatu: Uniunea competențelor, esențială pentru competitivitatea și pregătirea Europei

Published

on

Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Roxana Mînzatu, răspunzătoare pentru portofoliul oameni, competențe și pregătire a organizat un prim atelier cu actori cheie din sectorul educației școlare pentru a pune bazele Uniunii competențelor, o viziune ce va fi prezentată în detaliu în data de 5 martie. 

„Uniunea competențelor reprezintă o viziune îndrăzneață și esențială a educației europene de calitate, care va garanta că fiecare european dispune de competențele de viitor necesare pentru a contribui la o Europă competitivă, rezilientă și inovatoare. Am început să lucrăm la această viziune pe care o vom lansa oficial la 5 martie. […] Energia și angajamentul din cadrul primului atelier consultativ de astăzi au fost inspiratoare. Putem obține sprijin pentru Uniunea noastră a competențelor, deoarece aceasta este esențială pentru competitivitatea și pregătirea Europei”, a transmis comisarul european în urma reuniunii. 

Aceasta subliniază că o Europă rezilientă trebuie să înceapă cu competențe de bază: „Să fim pe deplin conștienți și, împreună, să acționăm în consecință: Competitivitatea și reziliența Europei încep cu competențele de bază, cu educația din grădinițe și școli, cu profesorii și directorii de școli”.

O Uniune a competențelor va însemna instrumente ambițioase care vor ajuta tinerii să-și dezvolte abilitățile de care au nevoie pentru a reuși în viață și în carierele lor viitoare; vor face învățământul mai atractiv prin îmbunătățirea condițiilor de muncă, a evoluției în carieră și prin sprijinirea profesorilor să țină pasul cu schimbările din profesie; dar vor dezvolta și cultiva talente pentru a se asigura că Europa rămâne un lider în materie de idei, tehnologii și inovații noi.

Reamintim că săptămâna trecuta, comisarul european Roxana Mînzatu a avut o serie de întâlniri cu Joseph Garrell, președintele Asociației Universităților Europene (EUA), și cu Jan Palmowski, secretarul general al Alianței Universităților Europene de Cercetare Intensivă, ca parte a eforturilor sale de pregătire a Uniunii Competențelor.

    Citiți și: Roxana Mînzatu va conduce demersurile de pregătire a inițiativelor CE privind competențele, locurile de muncă și drepturile sociale, de la cârma unuia dintre cele 14 grupuri de proiect create la nivelul instituției

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

UE își exprimă îngrijorarea față de noile norme ale Washingtonului privind exportul de cipuri de inteligență artificială: Nu reprezentăm un ”risc de securitate” pentru SUA

Published

on

© European Union 2021

Uniunea Europeană și-a exprimat îngrijorarea cu privire la noile norme privind exportul de cipuri pentru inteligența artificială impuse de Washington care ar putea afecta unele țări membre și companiile acestora, insistând că Europa nu reprezintă un ”risc de securitate” pentru Statele Unite.

”Suntem îngrijorați cu privire la măsurile adoptate astăzi de SUA de restricționare a accesului la exporturile de cipuri avansate de inteligență artificială pentru anumite state membre ale UE și pentru întreprinderile acestora. Considerăm că este, de asemenea, în interesul economic și de securitate al SUA ca UE să cumpere cipuri AI avansate din SUA fără restricții: cooperăm strâns, în special în domeniul securității, și reprezentăm o oportunitate economică pentru SUA, nu un risc de securitate”, au transmis vicepreședintele executiv Henna Virkkunen, responsabilă pentru suveranitate tehnologică, securitate și democrație, și Maros Sefcovic, care se ocupă de comerț și securitate economică, precum și de relații interinstituționale și transparență.

Cei doi au anunțat că au transmis deja preocupările lor actualei administrații SUA și și-au arătat nerăbdarea de a colabora în mod constructiv cu următoarea administrația, sub conducerea lui Trump.

”Suntem încrezători că putem găsi o modalitate de a menține un lanț de aprovizionare transatlantic sigur în ceea ce privește tehnologia IA și supercomputerele, în beneficiul întreprinderilor și cetățenilor noștri de pe ambele maluri ale Atlanticului”, au mai spus Virkkunen și Sefcovic.

Administrația Biden al cărei mandat se încheie în această lună a prezentat luni noi norme privind exportul de cipuri informatice avansate utilizate în domeniul inteligenței artificiale, anunță Deutsche Welle.

Acest cadru este văzut ca un efort de a împiedica China și alte țări să aibă acces la tehnologii avansate.

”În prezent, SUA este lider mondial în domeniul inteligenței artificiale – atât în ceea ce privește dezvoltarea inteligenței artificiale, cât și proiectarea cipurilor de inteligență artificială – și este esențial să păstrăm această poziție”, a declarat reporterilor Gina Raimondo, secretarul pentru comerț.

Această politică de ultim moment a administrației Biden se bazează pe măsurile introduse în 2023, care limitau exportul anumitor cipuri AI către China.

Cu toate acestea, noile norme depășesc granițele Chinei.

Autorizațiile pentru exporturi, reexporturi și transferuri interne vor fi necesare ca parte a controalelor mai stricte asupra cipurilor.

Centrele de date AI vor trebui să îndeplinească standarde de securitate îmbunătățite pentru a se califica pentru importurile de cipuri.

Majoritatea națiunilor s-ar putea confrunta cu restricții. Cadrul propus va limita numărul de cipuri pe care le pot cumpăra.

Un grup de 18 aliați – inclusiv Canada, Germania, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan și Regatul Unit – nu vor fi afectați de cadru, potrivit unei fișe informative furnizate de Casa Albă.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ROMÂNIA40 minutes ago

Care sunt principalele realizări ale României în 2024 și care sunt domeniile în care țara noastră are potențialul de a se dezvolta (clasament al asociației ”Cred în România”)

REPUBLICA MOLDOVA1 hour ago

Maia Sandu avertizează: După criza umanitară provocată pe malul stâng, Kremlinul speră la o criză politică pe malul drept 

SUA2 hours ago

Cu câteva zile înainte de a-i preda ștafeta lui Trump, Joe Biden a semnat un ordin pentru construirea infrastructurii AI: Nu vom permite să fim depășiți când vine vorba de tehnologia care va defini viitorul

EVENIMENTE2 hours ago

Comisarul european Roxana Mînzatu, în dialog cu tinerii din Varșovia (20 ianuarie). Dezinformarea în lumea digitală, tema dezbaterii

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 hours ago

Dan Motreanu va aborda în PE implementarea Mecanismului de stimulare a talentelor: Regiunea Nord-Vest din România va primi sprijin pentru atenuarea schimbărilor demografice

ROMÂNIA DIGITALĂ3 hours ago

ICI București devine partener activ în inițiativa AI Factories: România va juca un rol strategic în inovația tehnologică europeană

NATO3 hours ago

”Santinela Baltică”. NATO își intensifică activitatea în Marea Baltică pentru a proteja infrastructura critică în fața atacurilor hibride

SUA3 hours ago

Ministrul român de externe, alături de secretarul de stat adjunct al SUA pentru Europa: O relație transatlantică puternică, vitală pentru România

REPUBLICA MOLDOVA4 hours ago

Maia Sandu a discutat cu James O’Brien, oficial al Departamentului de Stat al SUA, despre securitatea energetică și consolidarea democrației în R. Moldova

NATO4 hours ago

Armata României își extinde prezența militară la trei din cele opt grupuri de luptă NATO de pe flancul estic

SUA9 hours ago

Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin

INTERNAȚIONAL7 days ago

Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE

U.E.1 week ago

Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern

U.E.1 week ago

Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa

CONSILIUL UE2 weeks ago

Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”

ROMÂNIA2 weeks ago

În acordurile imnului UE, Cătălin Predoiu și omologul bulgar au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră în primul minut al anului 2025, marcând aderarea deplină a României și a Bulgariei la Schengen

ROMÂNIA2 weeks ago

Guvernul adoptă Ordonanța „Trenuleț”, un set de măsuri fiscal-bugetare pentru reducerea deficitului la 7% în 2025 și menținerea accesului României la fondurile europene și din PNRR

POLITICĂ3 weeks ago

Guvernul a depus jurământul. Klaus Iohannis: Oamenii așteaptă să mențineți ferm traiectoria pro-europeană și euro-atlantică din ultimii 35 de ani. Vă rog să acţionaţi aşa

POLITICĂ3 weeks ago

Guvernul “Ciolacu 2” a primit la limită votul de încredere al Parlamentului României. Cabinetul coaliției PSD-PNL-UDMR va depune jurământul la Cotroceni

Trending