UE elimină barierele nejustificate privind libertatea de înființare a companiilor europene pe piața unică, printr-o directivă care facilitează conversiile, fuziunile și diviziunile transfrontaliere ale companiilor din UE, se precizează într-un comunicat.
,,Aceste noi reguli permit companiilor din UE să profite cât mai mult de piața unică, astfel încât să rămână competitive la nivel global. În același timp, directiva prevede garanții adecvate care descurajează abuzurile și protejează interesele legitime ale lucrătorilor, ale acționarilor minoritari și ale creditorilor ”, a declarat Anna-Maja Henriksson, ministrul finlandez al justiției.
Această directivă este una dintre cele două propuneri depuse de Comisie în aprilie 2018 pentru modernizarea dreptului companiilor din UE. Cealaltă, o directivă a Parlamentului European și a Consiliului de modificare a Directivei (UE) 2017/1132 în ceea ce privește utilizarea instrumentelor și proceselor digitale în dreptul companiilor, a fost adoptată în iunie 2019.
Conform cifrelor puse la dispoziție de Comisie, în UE există aproximativ 24 de milioane de companii, dintre care aproximativ 80% sunt societăți cu răspundere limitată. Aproximativ 98-99% din aceste societăți cu răspundere limitată sunt întreprinderi mici și mijlocii. Acestea din urmă vor fi principalii beneficiari ai economiilor considerabile generate de această directivă.
Noile reguli introduc proceduri complexe pentru conversiile și diviziunile transfrontaliere și prevăd reguli suplimentare privind fuziunile transfrontaliere ale companiilor cu răspundere limitată stabilite într-un stat membru al UE. De asemenea, oferă și alte simplificări care se vor aplica la toate cele trei operațiuni. Acestea includ posibilitatea accelerării procedurii prin renunțarea la rapoarte pentru membri și angajați în cazul în care acționarii sunt de acord sau dacă compania sau oricare dintre filialele sale nu au angajați.
Directiva stabilește proceduri pentru a verifica legalitatea operațiunilor transfrontaliere în raport cu legislația națională relevantă și introduce o procedură obligatorie de control anti-abuz. Procedura va permite autorităților naționale să blocheze o operațiune transfrontalieră atunci când este realizată în scopuri abuzive sau frauduloase, adică atunci când este concepută pentru a sustrage sau a eluda legislația națională sau a UE sau este destinată scopurilor penale.
Textul convenit prevede reguli similare cu privire la drepturile de participare a angajaților în conversii, fuziuni și divizii transfrontaliere. De asemenea, se asigură că angajații vor fi informați și consultați în mod adecvat cu privire la impactul preconizat al operațiunii. Drepturile acționarilor minoritari și fără vot se vor bucura de o protecție mai mare. În același timp, creditorilor companiei în cauză li se acordă garanții mai clare și mai fiabile.
În sfârșit, directiva încurajează utilizarea instrumentelor digitale pe toată durata operațiunilor transfrontaliere. Va fi posibilă completarea formalităților, cum ar fi eliberarea certificatului de preoperare, online. Toate informațiile relevante vor fi schimbate prin registrele de afaceri existente, interconectate digital.