Țări membre UE s-au solidarizat cu Lituania, care se confruntă cu un număr crescut al migranților și solicitanților de azil care intră în țara baltică prin Belarus, și au decis să trimită sprijin prin Mecanismul de Protecție Civilă al UE.
Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, douăsprezece țări au oferit deja ajutor, constrând în corturi, paturi și generatoare. Executivul european este responsabil de coordonarea și finanțarea a până la 75% dintre consturile de transport:
- Austria: 300 de perne, 500 de seturi de lenjerie de pat, 20 de containere de apă, 200 de bidoane, 5 generatoare, 1.000 de pături;
- Croația: 200 de saci de dormit, 200 de pături, 200 de perne, 200 de saltele, 100 de paturi supraetajate, 10 corturi de iarnă;
- Cehia: 20 de corturi, 20 de încălzitoare, 500 de pături, 500 de saci de dormit, 100 de paturi pliabile, 100 de saltele;
- Estonia: 10 corturi, 10 încălzitoare, 10 aparate de aer condiționat, 10 lămpi de iluminat interior, 100 de paturi pliabile, 100 de scaune pliabile, 100 de saci de dormit și 30 de mese pliabile;
- Finlanda: 3 corturi de depozit, 2.000 de pături;
- Grecia: 2.000 de pături, 192 de saltele, 192 de paturi supraetajate și 400 de perne;
- Letonia: 3.000 de pături, 3 corturi cu încălzitoare, 3 generatoare electrice și 5 kituri de iluminat interior;
- Norvegia: 2.500 de paturi supraetajate, 5.000 de saltele;
- Polonia: 20 de corturi, 5 încălzitoare de corturi, 300 de paturi de campanie, 100 de perne, 1.200 de pături, 100 de taburete, 6 generatoare, 10 mese, 100 de dulapuri;
- Slovacia: 360 de scaune pliabile, 2 generatoare electrice, 300 de saci de dormit, 2 rezervoare de apă, 10 seturi de iluminat, 120 de mese pliabile, 100 de saltele de dormit, 54 de încălzitoare, 360 de pături și 6 corturi;
- Slovenia: 400 de rații alimentare, 700 de pături și 20 de generatoare electrice;
- Suedia: 75 de corpuri de iluminat interior, 6 generatoare, 1.280 de paturi supraetajate și 1.007 saltele.
”Frontiera Lituaniei reprezintă granița externă a UE, care se confruntă în prezent cu un aflux fără precedent de migranți și solicitanți de azil. Aceste persoane, multe dintre ele vulnerabile, au nevoie urgentă de sprijin. Uniunea Europeană și alte state membre nu vor lăsa Lituania singură în această situație dificilă. Deja multe țări UE au oferit sprijin și suntem pregătiți să trimitem mai mult ajutor, în funcție de necesități”, a transmis comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič.
La rândul său, comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a criticat ”regimul autoritar din Belarus care exploatează ființe umane din rațiuni politice”, calificând acest lucru drept unul ”inacceptabil”. ”Uniunea Europeană și statele membre dau dovadă de o puternică solidaritate cu Lituania și, împreună, susținem pe deplin societatea civilă din Belarus. Sprijinul umanitar va asigura satisfacerea nevoilor de bază, cum ar fi hrana și adăpostul. Comisia este pregătită să ofere în continuare fonduri de urgență Lituaniei, în funcție de necesități. De asemenea, agențiile Uniunii oferă rapid sprijin: Biroul European de Sprijin pentru Azil ajută la protejarea persoanelor, la gestionarea primirii și la procesarea cererilor de azil; Frontex mobilizează personal și echipamente pentru a proteja frontiera externă europeană; iar Europol mobilizează personal pentru a contribui la protejarea securității interne europene”, a explicat oficialul european.
Consiliul Uniunii Europene a impus noi măsuri restrictive împotriva regimului de la Minsk ca urmare a escaladării încălcărilor grave ale drepturilor omului în Blearus și reprimării violențe a societății civile, precum și a opoziției democratice și a jurnaliștilor, sancționând, de asemenea, deturanrea avionului Ryanair și arestarea jurnalistului disident Roman Protasevici și a prietenei acestuia, Sofia Sapega.
Noile sancțiuni economice specifice includ interdicția vizând vânzarea, furnizarea, transferul sau exportul, în mod direct sau indirect, către oricine din Belarus, de echipamente, de tehnologii sau de produse software destinate în principal pentru monitorizarea sau interceptarea internetului sau a comunicațiilor telefonice, precum și de produse și tehnologii cu dublă utilizare destinate utilizării militare și anumitor persoane, entități sau organisme din Belarus.
Într-o dovadă de unitate cu decizia UE, Statele Unite, Marea Britanie și Canada au adoptat și ele noi sancţiuni împotriva Belarusului, acuzând reprimarea mişcării de opoziţie de către regimul preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.
De asemenea, Uniunea Europeană a avertizat că autoritățile din Belarus vor avea de plătit un preț pentru reprimarea societății civile.
Ca represalii pentru aceste sancţiuni, Belarusul le permite migranţilor ilegali care doresc să ajungă în UE să treacă graniţa în Lituania. Mai mult, guvernul de Vilnius acuză autorităţile de la Minsk că aduc în Belarus migranţi cu avionul de la Bagdad şi Istanbul şi apoi îi trimit către Lituania.
Anul trecut, 74 de persoane au trecut granița Lituaniei cu Belarus. În 2021, aproape 2.100 de persoane au intrat în Lituania, în special în lunile iunie și iulie. Cele mai multe dintre persoanele care trec în Lituania din Belarus provin din Irak, Republica Congo, Camerun, Guineea și Iran.