Connect with us

U.E.

UE face eforturi diplomatice pentru oprirea violențelor din Israel și teritoriile ocupate: Atât israelienii, cât și palestinienii au dreptul să trăiască în siguranță și libertate

Published

on

© European Union, 2020

Uniunea Europeană este implicată în mod activ în eforturile diplomatice pentru a contribui la dezamorsarea violențelor în curs de desfășurare în Israel și în teritoriile palestiniene ocupate și pentru a găsi o cale de revenire la negocieri constructive pentru o soluție cu două state, se arată într-un comunicat al Înaltului Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate/vicepreședintele Comisiei Europene (HRVP), Josep Borrell. 

Potrivit sursei citate, în ultimele zile, șeful diplomației europene Josep Borrell și-a continuat acțiunile de sprijinire a eforturilor de dezescaladare a situației extrem de îngrijorătoare din regiune, în special în Gaza și în jurul acesteia. În toate contactele sale, Înaltul Reprezentant Borrell a condamnat tirurile nediscriminatorii de rachete ale Hamas și ale altor grupuri împotriva unor ținte civile din Israel. Înaltul Reprezentant a subliniat că, deși Israelul are dreptul de a-și proteja populația de acest tip de atacuri, trebuie să acționeze în mod proporțional și să evite victimele civile.

De asemenea, în contactele cu interlocutorii săi, HRVP Borrell a subliniat în mod constant necesitatea de a pune capăt imediat escaladării grave a violențelor, de a preveni extinderea acestora și de a se asigura că civilii de toate părțile sunt protejați. Totodată, a făcut apel la respectarea deplină a dreptului umanitar internațional și la acordarea accesului umanitar nelimitat pentru cei care au cea mai mare nevoie de ajutor în Gaza.

„Trebuie abordate cauzele profunde care au condus la această situație. Trebuie respectat status quo-ul locurilor sfinte și trebuie evitate orice acte de incitare în jurul acestora”, a subliniat HRVP în timpul contactelor sale. De asemenea, acesta a reamintit poziția de lungă durată a UE cu privire la necesitatea de a înceta activitățile de colonizare, demolările și evacuările, inclusiv în Ierusalimul de Est.

Înaltul Reprezentant a purtat discuții la începutul acestei săptămâni cu președintele palestinian Mahmoud Abbas și cu ministrul israelian de externe Gabi Ashkenazi. De asemenea, HRVP Borrell a avut un schimb de opinii cu actori regionali cheie, inclusiv cu ministrul de externe al Egiptului, Sameh Shoukry, cu ministrul de externe al Iordaniei, Ayman Safadi, și cu ministrul de externe al Turciei, Mevlüt Çavușoğlu. În același timp, HRVP rămâne în contact strâns cu miniștrii de externe din statele membre ale UE pentru a coordona și a discuta despre modul în care UE poate contribui cel mai bine la încetarea violențelor actuale.

HRVP l-a însărcinat pe reprezentantul special al UE pentru procesul de pace din Orientul Mijlociu, Sven Koopmans, să colaboreze în mod activ cu alți trimiși din Cvartetul pentru Orientul Mijlociu pentru a aborda criza. La fața locului, Delegația UE la Tel Aviv și Reprezentanța UE la Ierusalim colaborează, de asemenea, cu autoritățile israeliene și palestiniene și cu reprezentanții statelor membre.

Prioritatea și mesajul UE în acest context rămân clare: violența trebuie să înceteze de îndată.

„Există o nevoie urgentă de abordare a cauzelor profunde ale conflictului și de găsire a unei căi politice care să permită o revenire la negocieri constructive pentru o soluție cu două state, bazată pe parametrii conveniți la nivel internațional. Atât israelienii, cât și palestinienii au dreptul să trăiască în siguranță și securitate, libertate și democrație. Aceste cicluri constante de violență trebuie să ia sfârșit”, se precizează în comunicat.

Menționăm, în context, că și preşedintele american Joe Biden i-a transmis „marea sa îngrijorare” premierului israelian Benjamin Netanyahu pe tema escaladării violenţelor în curs, reafirmând totodată susţinerea sa pentru „dreptul Israelului de a se apăra împotriva atacurilor cu rachete ale Hamas”, în cadrul unor convorbiri telefonice care s-au desfășurat miercuri și sâmbătă, pe măsura intensificării crizei din regiune, relatează Agerpres.

Citiți și Joe Biden a transmis sprijinul SUA pentru securitatea Israelului și pentru dreptul său de a se apăra

De asemenea, liderul Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), Mahmoud Abbas, a fost sunat pentru prima oară sâmbătă de preşedintele american Joe Biden de la sosirea acestuia la Casa Albă, această discuţie telefonică intervenind în plină criză între Israel şi palestinieni, au indicat serviciile ANP din Ramallah, Cisiordania, potrivit sursei citate mai sus.

Cu acest prilej, șeful de la Casa Albă l-a informat pe Mahmoud Abbas despre angajamentul diplomatic al Washingtonului în conflictul în curs și şi-a reiterat ataşamentul pentru o soluţie negociată cu două state, aceasta fiind cea mai bună modalitate de a obţine o soluţie echitabilă şi durabilă la conflictul israeliano-palestinian. Totodată, Biden a subliniat că mişcarea islamistă Hamas trebuie să înceteze tirurile cu rachete asupra Israelului.

Un emisar american a sosit sâmbătă la Tel Aviv în vederea unor discuții pentru detensionarea situației, în contextul în care tulburările dintre Israel și palestinieni continuă.

Ieri, loviturile aeriene ale Israelului asupra unor ținte din Fâșia Gaza au ucis 10 persoane, în timp ce militanții palestinieni din această zonă au lansat rachete asupra Israelului.

Violențele din această săptămână din Gaza și Israel sunt cele mai grave din 2014 încoace.

Acestea au survenit după săptămâni de tensiuni israeliano-palestiniene în creștere în Ierusalimul de Est, care au culminat cu ciocniri în zona locului sfânt venerat atât de musulmani, cât și de evrei. Hamas – grupul militant islamist care controlează Gaza – a început să lanseze rachete după ce a avertizat Israelul să se retragă din zona respectivă, ceea ce a declanșat lovituri aeriene represive.

De la începutul confruntărilor, cel puțin 133 de persoane au fost ucise în Gaza și opt au murit în Israel.

Vineri, confruntările s-au extins în Cisiordania, soldate cu cel puțin 11 palestinieni uciși și sute de răniți. Forțele israeliene au folosit gaze lacrimogene, gloanțe de cauciuc și focuri reale, în timp ce palestinienii au aruncat bombe cu benzină.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

U.E.

Consiliul și-a adoptat poziția cu privire la salariile minime echitabile în UE: Fiecare trebuie să-și permită un nivel de trai decent

Published

on

© European Union, 2020/ Source: EC - Audiovisual Service

Consiliul UE a convenit astăzi, 6 decembrie, asupra poziției sale cu privire la o propunere a Comisiei Europene privind o legislație a UE referitoare la salarii minime adecvate în UE, se arată în comunicatul oficial. 

Salariile echitabile care asigură un nivel de trai decent reprezintă unul dintre principiile Pilonului european al drepturilor sociale. Pentru a îmbunătăți condițiile de muncă și de viață, acest proiect de lege stabilește un cadru pentru a promova niveluri adecvate ale salariilor minime legale, pentru a promova negocierile colective privind stabilirea salariilor.

„Munca ar trebui să fie răsplătită. Nu putem accepta ca oamenii care își investesc toată energia în munca lor să trăiască în continuare în sărăcie și să nu-și permită un nivel de trai decent. Această lege va fi un mare pas înainte spre acest obiectiv”, a transmis Janez Cigler Kralj, ministrul sloven al muncii, familiei, afacerilor sociale și egalității de șanse.

Potrivit ministrului sloven, Janez Cigler Kralj, țările cu o acoperire ridicată a negocierii colective tind să aibă o pondere mai mică de lucrători cu salarii mici și salarii minime mai mari decât cele cu o acoperire redusă a negocierii colective: „Din acest motiv, miniștrii au convenit că țările ar trebui să promoveze consolidarea capacității partenerilor sociali de a se angaja în negocieri colective. În cazul în care gradul de acoperire a negocierii colective este sub 70%, acestea ar trebui, de asemenea, să stabilească un plan de acțiune pentru promovarea negocierii colective.”

Promovarea negocierii colective privind stabilirea salariilor

Pentru a promova caracterul adecvat al salariilor minime legale și, astfel, pentru a realiza condiții de muncă și de viață decente, statele membre care au salarii minime legale au sarcina de a institui un cadru procedural pentru a stabili și actualiza aceste salarii minime în conformitate cu un set de criterii stabile și clare. Salariile minime legale vor fi actualizate în mod regulat și în timp util. În plus, cuantumul acestora poate fi ajustat prin mecanisme de indexare automată.

Salarii minime legale adecvate

Miniștrii au convenit, de asemenea, asupra unei serii de măsuri pentru a spori accesul efectiv al lucrătorilor care au dreptul la protecția salariului minim: controale și inspecții adecvate, informații ușor accesibile privind protecția salariului minim, o reamintire a normelor existente privind achizițiile publice, un drept la despăgubiri și sancțiuni pentru angajatorii care nu se conformează.

Colectarea și raportarea datelor

Textul convenit prevede, de asemenea, că statele membre ar trebui să monitorizeze acoperirea și caracterul adecvat al salariului minim. În plus, li se va cere să raporteze Comisiei, la fiecare doi ani, rata de acoperire a negocierilor colective, nivelul salariilor minime legale și ponderea lucrătorilor acoperiți de acestea. Statele membre care au exclusiv contracte colective de muncă vor raporta cu privire la cele mai mici niveluri de salarizare stabilite prin contracte colective și cu privire la salariile celor care nu sunt acoperite de contracte colective. Comisia va analiza aceste date și va prezenta un raport Consiliului și Parlamentului European.


În UE există diferențe mari între statele membre în ceea ce privește acoperirea lucrătorilor prin convenții colective și nivelul salariilor minime. Acesta este, de asemenea, efectul modelelor foarte diferite ale pieței muncii din statele membre. Respectând aceste diferențe, proiectul de lege stabilește un cadru procedural pentru a promova o protecție mai bună și mai eficientă a salariului minim în toate statele membre.

Propunerea Comisiei Europene a fost înaintată celor doi colegiuitori (Parlamentul European și Consiliul UE) la 28 octombrie 2020.

© European Union 2021 – Source : EP

„Propunerea privind salariile minime adecvate este un semnal important că și în vremuri de criză demnitatea muncii trebuie respectată cu sfințenie. Am văzut că pentru prea mulți oameni munca nu mai este rentabilă. Lucrătorii trebuie să aibă acces la salarii minime adecvate și să își poată permite un nivel de trai decent. Propunem astăzi un cadru pentru salariile minime, cu respectarea deplină a tradițiilor naționale și a libertății partenerilor sociali. Odată cu îmbunătățirea condițiilor de muncă și de viață vor fi protejați nu numai lucrătorii noștri, ci și angajatorii care plătesc salarii decente, creându-se totodată baza pentru o redresare echitabilă, incluzivă și rezilientă”, a declarat Ursula von der Leyen.

Abordarea generală la care s-a ajuns astăzi oferă Președinției Consiliului un mandat pentru negocierile cu Parlamentul European. Atât Consiliul, cât și Parlamentul European vor trebui să convină asupra unui text final.

Citiți și: Parlamentul European propune noi reguli care să asigure salarii minime echitabile pe întreg teritoriul Uniunii Europene

Continue Reading

U.E.

UE prelungește cu un an sancțiunile impuse împotriva persoanelor și entităților responsabile de încălarea drepturilor omului în diferite țări din întreaga lume

Published

on

© European Commission/ Twitter

Consiliul Uniunii Europene a prelungit luni cu un an, până la 8 decembrie 2022, sancțiunile impuse împotriva persoanelor și entităților responsabile de încălcări și abuzuri grave ale drepturilor omului în diferite țări din întreaga lume.

Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro, sancțiunile se vor aplica în continuarea tuturor persoanelor și entităților enumerate până în prezent, cu excepția persoanelor decedate, lista ajungând astfel la un total de 14 persoane și patru entități.

Decizia de luni confirma angajamentul UE de a denunța încălcările și abuzurile în materie de drepturi ale omului oriunde acestea ar avea loc, utilizând toate instrumentele, reafirmând în același timp că drepturile omului sunt universale, indivizibile, interdependente și corelate.

Regimul global de sancțiuni al UE în domeniul drepturilor omului, instituit la 7 decembrie 2020, permite UE să vizeze persoane, entități și organisme – inclusiv actori statali și non-statali – responsabile, implicate sau asociate cu încălcări și abuzuri grave ale drepturilor omului la nivel mondial.

Acesta prevede o interdicție de călătorie pentru persoane fizice și înghețarea fondurilor, restricție care se aplică atât persoanelor fizice, cât și entităților.

În plus, persoanelor și entităților din UE li se interzice să pună fonduri la dispoziția celor incluși pe listă, fie direct, fie indirect.

Continue Reading

U.E.

Germania: Social-democrații anunță lista miniștrilor pentru noul guvern, care va fi învestit miercuri

Published

on

© Olaf Scholz/ Twitter

Partidul Social-Democrat din Germania (SPD), care a obținut cel mai bun scor în alegerile din septembrie, și-a anunțat luni mult așteptata listă de miniștri ai cabinetului pentru noul guvern german, care va fi învestit miercuri, informează Deutsche Welle

Karl Lauterbach va ocupa funcția de ministru al sănătății. De-a lungul pandemiei de COVID-19, Lauterbach a îndemnat la măsuri ferme pentru a limita răspândirea virusului. Epidemiolog şi membru al Bundestagului, social-democratul Karl Lauterbach, vârf de lance al promotorilor unor politici rigide de combatere a pandemiei, se bucură de multă simpatie în rândul populaţiei. 

Cancelarul desemnat Olaf Scholz a numit-o pe Nancy Faeser în funcția ministru de interne, fiind prima femeie din istorie care ocupă această poziție în Germania. Christine Lambrecht va conduce Ministerul Apărării.

Social-democraţii au aprobat, la congresul desfăşurat vineri şi sâmbătă, să formeze o coaliţie de guvernare cu verzii şi liberal-democraţii. Votul final a fost contabilizat după ce 598 de delegaţi au votat în favoarea acordului, şapte împotrivă şi trei s-au abţinut. Astfel, documentul a fost adoptat cu un procent de 98,8% din totalul voturilor exprimate. 

Noul guvern va depune jurământul miercuri, 8 decembrie 2021. 

Semaforul funcționează, a exclamat săptămâna trecută Olaf Scholz, viitorul cancelar al Germaniei și succesor al Angelei Merkel, la prezentarea acordului de coaliție dintre SPD, Verzi și Liberali, înțelegere care pune capăt celor patru mandate de cancelar ale lui Merkel și trimite Uniunea Creștin-Democrată în opoziție pentru prima dată după 16 ani.

Cele trei partide care vor forma un guvern în Germania au anunțat în urmă cu câteva zile, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin, că au finalizat un acord privind o coaliție de guvernare.

Înțelegerea vine după ce 21 de reprezentanți ai celor trei partide – social-democrații de centru-stânga (SPD), Verzii ecologiști și Democrații Liberi (FDP), axați pe mediul de afaceri – s-au întâlnit pentru negocierile finale, informează Deutsche Welle.

La capătul unor alegeri cu o prezență la vot de 76,6%, social-democrații au obținut cel mai bun scor politic din ultimii opt ani, clasându-se pe primul loc (25,7%) și plasându-l drept favorit pe vice-cancelarul Olaf Scholz să încerce formarea unei majorități în viitorul Bundestag.

De cealaltă parte, CDU/CSU au înregistrat cel mai slab rezultat politic (24,1%) din 1949 încoace, după cel de-al Doilea Război Mondial. La precedentele alegeri, creștin-democrații au obținut 32,9%, iar social-democrații 20,5%.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
U.E.10 mins ago

Consiliul și-a adoptat poziția cu privire la salariile minime echitabile în UE: Fiecare trebuie să-și permită un nivel de trai decent

U.E.17 mins ago

UE prelungește cu un an sancțiunile impuse împotriva persoanelor și entităților responsabile de încălarea drepturilor omului în diferite țări din întreaga lume

U.E.47 mins ago

Germania: Social-democrații anunță lista miniștrilor pentru noul guvern, care va fi învestit miercuri

SĂNĂTATE51 mins ago

EPSCO: Alexandru Rafila participă la prima reuniune a miniștrilor sănătății UE. Îmbunătățirea accesului la medicamente și varianta Omicron, subiecte principale

NEWS52 mins ago

Papa Francisc subliniază că migrația este ”o criză umanitară care îi privește pe toți” și face apel la încetarea pasării ”responsabilității”

NATO1 hour ago

Un distrugător american de rachete ghidate a sosit în portul Constanța, pe flancul estic al NATO

Alin Mituța2 hours ago

Eurodeputatul Alin Mituța: Pentru România, slăbirea Uniunii Europene sau dezintegrarea ei ar fi o catastrofă. Fără UE am fi „un Belarus subdezvoltat economic”

EVENIMENTE2 hours ago

New Strategy Center organizează seria de dezbateri online ”30 Years Since the Dissolution of the USSR”

CONSILIUL UE3 hours ago

Emmanuel Macron prezintă joi prioritățile președinției Franței la Consiliul UE, mandat ce debutează la 1 ianuarie 2022

RUSIA3 hours ago

UE depune eforturi pentru a ”evita o criză”, dar va ”sprijini ferm Ucraina” în cazul unui atac militar din partea Rusiei

ROMÂNIA3 days ago

Premierul Nicolae Ciucă atrage atenția că trebuie elaborată cât mai rapid OUG privind cadrul de implementare a PNRR

ROMÂNIA5 days ago

Klaus Iohannis a decorat cadre medicale, profesori și reprezentați ai societății civile cu prilejul Zilei Naționale a României: O recunoaștere a meritelor oamenilor care aduc cinste țării noastre

MAREA BRITANIE5 days ago

Ziua Națională a României. Ambasadorul Regatului Unit la București: Combaterea problemelor climatice va reprezenta un ”aspect important al cooperării” dintre țările noastre

POLITICĂ5 days ago

Premierul Nicolae Ciucă, îndemn la unitate de Ziua Națională: Marea Unire rămâne cea mai frumoasă pagină din istoria României, o lecție despre coeziune care acum ne este necesară

COMISIA EUROPEANA7 days ago

Ursula von der Leyen salută decizia OMS de a începe negocierile pentru un tratat internațional privind pandemiile: Spiritul de acțiune colectivă, singurul răspuns pentru combaterea pandemiilor

U.E.7 days ago

Charles Michel, la sesiunea specială a Adunării Mondiale a Sănătății pentru un tratat internațional privind pandemiile: Sper că vom face istorie. Abordarea „O singură sănătate” este un „must-have”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Mircea Hava pune la dispoziția oricărei ”comunități care dorește să cunoască și să acceseze fondurile” UE experiența sa de peste 20 de ani ca primar: Banii europeni pot schimba, din temelii, un oraș

ROMÂNIA1 week ago

Varianta Omicron: România trimite un avion Tarom pentru a-și repatria cetățenii blocați în Africa de Sud și se oferă să ajute și alte state UE care nu au reușit acest lucru, în limita capacității aeronavei

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Nicolae Ciucă, întâlnire cu ministrul Sănătății: România urmează recomandările ECDC și ale Comisiei Europene. Românii care vin din țări din sudul Africii vor fi carantinați timp de 14 zile

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 weeks ago

Eurodeputatul Victor Negrescu: Digitalizarea reprezintă soluția pentru a eficientiza statul. Trebuie să fructificăm oportunitățile financiare europene pentru investiții în acest domeniu

Team2Share

Trending