Connect with us

MAREA BRITANIE

UE ia în calcul lansarea unei noi proceduri de infringement împotriva Regatului Unit după ce Londra a prezent planul de revizuire unilaterală a protocolului privind Irlanda de Nord

Published

on

©European Union, 2016/ Source: EC - Audiovisual Service

Regatul Unit a prezentat luni legislația de modificare unilaterală a protocolului privind Irlanda de Nord, într-o acțiune pe care Uniunea Europeană, prin vocea vicepreședintelui Comisiei Europene pentru relații interinstituționale, Maros Sefcovic, o consideră ca fiind ”dăunătoare pentru încrederea reciprocă”, anunță Euronews.

Protocolul, care a fost negociat și aprobat atât de Bruxelles, cât și de Londra, menține Irlanda de Nord în piața unică europeană pentru a evita o frontieră dură cu Republica Irlandeză. Acest lucru înseamnă că mărfurile care călătoresc din Marea Britanie în Irlanda de Nord trebuie să fie verificate, creând efectiv o frontieră de facto în Marea Irlandei.

Guvernul conservator al lui Johnson susține acum că protocolul pune în pericol Acordul din Vinerea Mare, care a pus capăt deceniilor de violențe pe Insula Irlanda, în timp ce unioniștii din Irlanda de Nord refuză să se alăture unui nou guvern descentralizat până când nu se va da curs preocupărilor lor.

Citiți și:
Premierul Boris Johnson apreciază că principala obligație internațională a Marii Britanii este aceea de a respecta acordul de pace din Irlanda de Nord

Cu toate acestea, UE a refuzat să redeschidă negocierile privind protocolul, cerând ca orice modificare să fie făcută în cadrul acestuia. Ea a avertizat că orice altă acțiune unilaterală de modificare a acordului ar încălca dreptul internațional.

”Renegocierea protocolului este nerealistă. Nu a fost găsită nicio soluție alternativă viabilă pentru acest echilibru delicat, negociat îndelung. Orice renegociere ar aduce pur și simplu o incertitudine juridică suplimentară pentru oamenii și întreprinderile din Irlanda de Nord. Din aceste motive, Uniunea Europeană nu va renegocia protocolul”, a fost reacția fermă a lui Sefcovic dată publicității la scurt timp după prezentarea legislației mai sus amintite.

Acesta a subliniat că Uniunea Europeană a dat dovadă de înțelegere față de dificultățile practice de punere în aplicare a protocolului încă de la început.

”Luăm act cu îngrijorare semnificativă de decizia de astăzi a guvernului britanic de a prezenta o legislație care să nu aplice elemente esențiale ale protocolului. Acțiunea unilaterală dăunează încrederii reciproce. Comisia va evalua acum proiectul legislativ britanic. În special, protocolul oferă operatorilor economici din Irlanda de Nord acces la piața unică a UE pentru mărfuri. Abordarea guvernului britanic pune în pericol acest acces și oportunitățile aferente”, a completat oficialul european.

Maros Sefcovic a invitat ”guvernul britanic să se angajeze împreună cu noi în vederea găsirii unor soluții comune”, Comisia Europeană fiind ”pregătită să își joace rolul – așa cum a făcut-o încă de la început”.

Până atunci însă, reacția Uniunii Europene la ”acțiunile unilaterale ale Regatului Unit va reflecta” obiectivul de punere în aplicare a protocolului și va fi ”proporțională”.

Ca un prim pas, Comisia va lua în considerare continuarea procedurii de infringement, lansată împotriva guvernului britanic în martie 2021. Am suspendat această acțiune în justiție în septembrie 2021 în spiritul unei cooperări constructive pentru a crea spațiul necesar pentru a căuta soluții comune. Acțiunea unilaterală a Regatului Unit contravine direct acestui spirit. De asemenea, Comisia va lua în considerare lansarea unor noi proceduri de infringement care să protejeze piața unică europeană de riscurile pe care încălcarea protocolului le creează pentru întreprinderile din UE și pentru sănătatea și siguranța cetățenilor UE. În paralel, și în conformitate cu angajamentul ferm și de lungă durată al UE față de întreprinderile și cetățenii din Irlanda de Nord, vom prezenta în curând mai multe detalii despre modelul nostru de punere în aplicare flexibilă a protocolului, bazat pe soluții durabile în cadrul protocolului”, a detaliat vicepreședintele executivului european acțiunile pe care instituția din care face parte le are în vedere.

Comisia Europeană a propus deja propriile sale modificări ale protocolului în încercarea de a ieși din impas, însă Regatul Unit a considerat că acestea nu sunt suficiente.

Citiți și:
UE își respectă angajamentul pentru a asigura aprovizionarea continuă cu medicamente în Irlanda de Nord și prezintă o serie de propuneri menite să dezamorseze tensiunile post-Brexit cu Londra

Prin soluția propusă, Comisia și-a îndeplinit intenția de a facilita punerea în aplicare pe teren a Protocolului privind Irlanda/Irlanda de Nord, în concordanță cu pachetul de soluții ambițioase pentru Irlanda de Nord, prezentat la 13 octombrie 2021. UE a fost dispusă să își modifice propria legislație privind medicamentele pentru a asigura următoarele aspecte:

  • Medicamentele generice (cum ar fi paracetamolul) pot fi autorizate cu respectarea procedurilor naționale din Regatul Unit, în conformitate cu normele UE privind medicamentele. Cetățenii din Irlanda de Nord vor avea acces la aceste medicamente în același timp cu cetățenii din restul Regatului Unit.
  • Cetățenii din Irlanda de Nord vor avea, de asemenea, acces la medicamente inovatoare care salvează vieți (inclusiv noi medicamente împotriva cancerului) în același timp cu cetățenii din Regatul Unit. O „soluție tranzitorie” va permite furnizarea în Irlanda de Nord a oricărui medicament nou autorizat în Regatul Unit, până când autorizația relevantă este acordată și în UE. Această „soluție tranzitorie” se adaugă mecanismelor existente privind uzul compasional și în regim de urgență prevăzute de legislația UE.
  • Toate funcțiile de reglementare pot rămâne în Regatul Unit dacă în prezent se află acolo.
  • Pentru medicamentele introduse în Irlanda de Nord din restul Regatului Unit, testarea loturilor nu trebuie repetată dacă a fost deja efectuată în Marea Britanie sau UE.
  • Nu sunt necesare autorizații de fabricație sau licențe de import pentru medicamentele furnizate din Marea Britanie în Irlanda de Nord, sub rezerva anumitor condiții.
  • Autorizarea de către autoritatea de reglementare din Regatul Unit poate permite companiilor situate în Marea Britanie să utilizeze aceeași cutie de medicamente și același prospect atunci când aprovizionează piețele din Marea Britanie și Irlanda de Nord. Nu ar fi necesare ambalaje separate.
  • Malta, Cipru și Irlanda vor beneficia de anumite derogări pentru o perioadă de trei ani. De exemplu, în această perioadă, în cele trei țări, importatorii de medicamente din Regatul Unit nu vor trebui să dețină autorizații de fabricație, iar în cazul medicamentelor respective nu se va repeta testarea loturilor dacă aceasta a fost deja efectuată în Regatul Unit. Astfel, operatorii vor avea mai mult timp la dispoziție pentru a se adapta. Se lucrează la o soluție permanentă pe termen lung în contextul Strategiei farmaceutice a UE.

Propunerile impuneau totodată Regatului Unit să respecte anumite condiții:

  • Propunerea prevede cerințe privind ambalarea pentru a se asigura faptul că medicamentele autorizate de Regatul Unit nu intră pe piața unică.
  • Regatul Unit își asumă responsabilitatea exclusivă pentru autorizarea medicamentelor pentru Irlanda de Nord. Acest lucru depinde de respectarea în mod substanțial de către Regatul Unit a legislației UE privind calitatea, siguranța și eficacitatea medicamentelor de uz uman atunci când eliberează autorizații de introducere pe piață pentru Irlanda de Nord. Se reduc astfel riscurile pentru piața unică a UE.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

MAREA BRITANIE

Post-BREXIT: Regatul Unit lansează procedura de soluționare a litigiilor cu UE privind accesul la programele de cercetare europene

Published

on

© European Union 2012 - EP

Guvernul britanic a inițiat consultări oficiale cu UE, în vederea finalizării participării Regatului Unit la programele UE în domeniul științei și cercetării. Acest lucru survine ca urmare a întârzierilor persistente ale UE în ceea ce privește punerea în aplicare a acordului încheiat în cadrul Acordului Comercial și de Cooperare (ACC), informează un comunicat

La 16 august 2022, guvernul britanic a scris Comisiei Europene pentru a solicita consultări privind finalizarea cât mai curând posibil a participării Regatului Unit la programele UE (Orizont Europa, Copernicus, Cercetare și Formare Euratom, Fuziune pentru Energie) și accesul la serviciile din cadrul programelor (Supraveghere și Monitorizare Spațială).

Participarea Regatului Unit a fost convenită cu UE în cadrul ACC în 2020, în care se stipulează cu claritate că aceasta va avea loc cât mai curând posibil, atunci când legislația UE relevantă va fi finalizată. Potrivit Guvernului britanic, acest calendar a fost vital pentru ca cercetătorii și întreprinderile din Regatul Unit să poată participa pe deplin încă de la începutul programelor UE respective. Însă, au trecut mai bine de 18 luni de când s-a convenit asupra ACC, iar UE a refuzat să dea curs asocierii Regatului Unit.

„Guvernul britanic s-a implicat pe larg la nivelul UE în încercarea de a rezolva această problemă. Este clar că UE nu respectă acordul încheiat. Asocierea la aceste programe rămâne preferința Regatului Unit, dar întârzierile UE creează o incertitudine intolerabilă pentru cercetătorii și întreprinderile din Regatul Unit și din statele membre ale UE. Acesta este motivul pentru care Guvernul ia măsuri pentru a demara consultări cu scopul de a finaliza participarea Regatului Unit. Acesta este un mecanism convenit în cadrul ACC pentru a rezolva problemele dintre Regatul Unit și UE”, precizează comunicatul.

Guvernul britanic mai menționează că sprijinirea sectorului de cercetare și dezvoltare din Regatul Unit în această perioadă și asigurarea unei colaborări continue rămâne o prioritate.

„Astfel, în paralel cu începerea consultărilor, Regatul Unit continuă să elaboreze planuri îndrăznețe și ambițioase pentru aranjamente alternative la nivel național în cazul în care UE continuă să refuze să își respecte angajamentele. La 20 iulie 2022, guvernul britanic a lansat o publicație care prezintă mai multe detalii despre aceste planuri. În cazul în care întârzierile continuă, guvernul britanic va fi obligat să decidă dacă va pune în aplicare aceste aranjamente.”

Totodată, executivul britanic subliniază că „acum, mai mult ca niciodată, Regatul Unit și UE ar trebui să colaboreze pentru a aborda provocările noastre comune, de la neutralitatea climatică la sănătatea globală și securitatea energetică”. „Guvernul britanic este pregătit să colaboreze cu Comisia Europeană pentru a rezolva această problemă și așteaptă cu interes un angajament constructiv în timpul consultărilor”, adaugă instituția. 

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Regatul Unit, prima țară care aprobă un vaccin bivalent anti-COVID dezvoltat de Moderna

Published

on

© European Union, 2020/ Source: EC - Audiovisual Service

Regatul Unit a devenit prima țară care a aprobat un vaccin bivalent, dezvoltat de Moderna, care atacă atât virusul SARS-CoV-2 original, cât și varianta mai nouă Omicron, informează BBC.

Vaccinul îmbunătățit ar trebui să fie disponibil ca rapel de toamnă și să ofere o protecție mai bună împotriva noilor variante ale SARS-CoV-2. Tuturor persoanelor de peste 50 de ani și celor din grupurile cu risc ridicat li se va oferi o formă de rapel începând de luna viitoare.

Moderna a declarat că ar putea furniza doze în următoarele câteva săptămâni, dar nu a fost încă anunțat cine anume le va primi.

Vaccinurile originale utilizate în pandemie au fost concepute pentru a antrena organismul să lupte împotriva primei forme a virusului care a apărut în orașul Wuhan, din China, la sfârșitul anului 2019.

De atunci, virusul SARS-CoV-2 a suferit mutații substanțiale, apărând un flux de noi variante care pot evita unele dintre mecanismele de apărare a sistemului nostru imunitar. Acestea au provocat valuri mari de cazuri în întreaga lume.

Vaccinul Moderna vizează atât tulpina originală, cât și prima variantă Omicron (BA.1), care a apărut iarna trecută. Acesta este cunoscut ca un vaccin bivalent, deoarece vizează două forme de SARS-CoV-2.

Agenția de Reglementare a Medicamentelor și Produselor de Sănătate din Marea Britanie a analizat dovezile și a acordat vaccinului aprobarea pentru utilizarea la adulți.

„Prima generație de vaccinuri Covid-19 utilizate în Marea Britanie continuă să ofere o protecție importantă împotriva bolii și să salveze vieți. Ceea ce ne oferă acest vaccin bivalent este o unealtă perfecționată în arsenalul nostru pentru a ne ajuta să ne protejăm împotriva acestei boli pe măsură ce virusul continuă să evolueze”, a declarat dr. June Raine, directorul executiv al autorității de reglementare.

Rezultatele experimentelor efectuate pe 437 de persoane au arătat că vaccinul actualizat este sigur și oferă o protecție imunitară mai bună împotriva variantelor mai noi.

Nivelurile de anticorpi capabili să se atașeze la și să dezactiveze Omicron (BA.1) au fost mai ridicate la persoanele cărora li s-a administrat noul vaccin. Testele împotriva variantelor mai recente ale Omicron (BA.4 și BA.5), care provoacă actualul val din Marea Britanie, au arătat, de asemenea, niveluri mai ridicate de protecție cu vaccinul actualizat.

Cu toate acestea, deși există o protecție mai bună împotriva variantelor cunoscute, nu se știe cu ce ne vom confrunta în lunile următoare și nici cât de bine va funcționa vaccinul actualizat.

 

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Regatul Unit și Danemarca își suplimentează sprijinul financiar și militar furnizat Ucrainei: Stăm umăr la umăr în fața ”invaziei lui Putin”

Published

on

© Oleksii Reznikov/ Twitter

Regatul Unit și Danemarca au anunțat că își vor spori ajutorul militar și financiar destinat Ucrainei. Miniștrii apărării ai celor două țări, Ben Wallace, respectiv Morten Bodskov, s-au întâlnit joi la Copenhaga cu omologul lor ucrainean, Oleksii Reznikov, pentru a discuta despre sprijinul pe termen lung pentru ţara est-europeană invadată de Rusia în 24 februarie, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Astfel, Londra a anunțat că va trimite sisteme de rachete cu capacitate de lansare multiplă (MLRS) în Ucraina, arată un comunicat al Ministerului britanic al Apărării.

În egală măsură, Marea Britanie va oferi un număr semnificativ de rachete de tip M31A1 cu ghidaj, care pot lovi ținte aflate la o distanță de până la 80 km, permițând Ucrainei să continue să se apere.

”Această ultimă tranșă a sprijinului militar va permite forțelor armate ale Ucrainei să se apere împotriva agresiunii ruse. Sprijinul nostru continuu trimite un mesaj foarte clar: Marea Britanie și comunitatea internațională se opun acestui război ilegal și vor sta umăr la umăr, oferind ajutor militar defensiv Ucrainei pentru a o ajuta să se apere în fața invaziei lui Putin”, a dat asigurări Wallace.

Să nu uităm că trupele ucrainene au fost instruite în Marea Britanie cu privire la modul de utilizare a lansatoarelor, astfel încât să poată maximiza eficiența sistemelor.

Acest lucru vine în completarea angajamentului Marii Britanii de a instrui până la 10.000 de soldați ucraineni în ceea ce privește abilitățile de luptă ale infanteriei pe câmpul de luptă în următoarele luni. Canada, Danemarca, Suedia, Finlanda și Țările de Jos au anunțat că vor sprijini programul.

La rândul său, Danemarca a anunțat că va suplimenta cu 110 milioane de euro ajutorul financiar pentru Ucraina, a anunţat premierul danez Mette Frederiksen într-o conferinţă de presă, după reuniunea de la Copenhaga.

”Acesta este un război împotriva valorilor pe care sunt construite Europa şi lumea liberă. Astăzi ne reafirmăm angajamentul de a sprijini Ucraina”, a subliniat şefa executivului danez.

Noile măsuri, printre care trimiterea de instructori în Marea Britanie pentru a pregăti soldaţi ucraineni fără nicio experienţă militară sau cu experienţă limitată şi antrenarea de militari ucraineni pe teritoriul danez, vor duce valoarea totală a asistenţei Danemarcei pentru Ucraina la peste 3 miliarde de coroane daneze (415 milioane de euro).

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA4 days ago

Klaus Iohannis, de Ziua Marinei: Din 2023, vom face un efort pentru a crește bugetul Apărării de la 2% din PIB la 2,5%

ROMÂNIA1 week ago

România, solidară cu Franța în lupta cu incendiile. Țara noastră trimite 17 mijloace de intervenție și 77 de pompieri salvatori

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor săi să colaboreze cu MIPE în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Azerbaidjan a lansat operațiunea „Răzbunarea” împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah

ROMÂNIA2 weeks ago

Guvernul aprobă contractul de finanțare dintre România și BEI privind Spitalul Regional Craiova

ROMÂNIA2 weeks ago

România este ”peste graficul asumat în fața Comisiei Europene” privind stocurile de gaze naturale. Virgil Popescu: Există un grad de umplere de peste 59%, peste ținta pentru septembrie

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

R. Moldova dorește să reducă consumul de gaze pentru a diminua dependența de Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu: O alternativă o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă a dat asigurări că bugetul din 2023 va putea susține noile prevederi privind educația, iar țința de 15% pentru învățământ va fi atinsă până în 2027

U.E.3 weeks ago

Premierul spaniol, turneu în Balcanii de Vest: Locul acestei regiuni este în Uniunea Europeană

ROMÂNIA3 weeks ago

Klaus Iohannis, la Săptămâna Haferland: Dialogul intercultural, sursă a prosperității. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale

Team2Share

Trending