Connect with us

MAREA BRITANIE

UE ia în calcul lansarea unei noi proceduri de infringement împotriva Regatului Unit după ce Londra a prezent planul de revizuire unilaterală a protocolului privind Irlanda de Nord

Published

on

©European Union, 2016/ Source: EC - Audiovisual Service

Regatul Unit a prezentat luni legislația de modificare unilaterală a protocolului privind Irlanda de Nord, într-o acțiune pe care Uniunea Europeană, prin vocea vicepreședintelui Comisiei Europene pentru relații interinstituționale, Maros Sefcovic, o consideră ca fiind ”dăunătoare pentru încrederea reciprocă”, anunță Euronews.

Protocolul, care a fost negociat și aprobat atât de Bruxelles, cât și de Londra, menține Irlanda de Nord în piața unică europeană pentru a evita o frontieră dură cu Republica Irlandeză. Acest lucru înseamnă că mărfurile care călătoresc din Marea Britanie în Irlanda de Nord trebuie să fie verificate, creând efectiv o frontieră de facto în Marea Irlandei.

Guvernul conservator al lui Johnson susține acum că protocolul pune în pericol Acordul din Vinerea Mare, care a pus capăt deceniilor de violențe pe Insula Irlanda, în timp ce unioniștii din Irlanda de Nord refuză să se alăture unui nou guvern descentralizat până când nu se va da curs preocupărilor lor.

Citiți și:
Premierul Boris Johnson apreciază că principala obligație internațională a Marii Britanii este aceea de a respecta acordul de pace din Irlanda de Nord

Cu toate acestea, UE a refuzat să redeschidă negocierile privind protocolul, cerând ca orice modificare să fie făcută în cadrul acestuia. Ea a avertizat că orice altă acțiune unilaterală de modificare a acordului ar încălca dreptul internațional.

”Renegocierea protocolului este nerealistă. Nu a fost găsită nicio soluție alternativă viabilă pentru acest echilibru delicat, negociat îndelung. Orice renegociere ar aduce pur și simplu o incertitudine juridică suplimentară pentru oamenii și întreprinderile din Irlanda de Nord. Din aceste motive, Uniunea Europeană nu va renegocia protocolul”, a fost reacția fermă a lui Sefcovic dată publicității la scurt timp după prezentarea legislației mai sus amintite.

Acesta a subliniat că Uniunea Europeană a dat dovadă de înțelegere față de dificultățile practice de punere în aplicare a protocolului încă de la început.

”Luăm act cu îngrijorare semnificativă de decizia de astăzi a guvernului britanic de a prezenta o legislație care să nu aplice elemente esențiale ale protocolului. Acțiunea unilaterală dăunează încrederii reciproce. Comisia va evalua acum proiectul legislativ britanic. În special, protocolul oferă operatorilor economici din Irlanda de Nord acces la piața unică a UE pentru mărfuri. Abordarea guvernului britanic pune în pericol acest acces și oportunitățile aferente”, a completat oficialul european.

Maros Sefcovic a invitat ”guvernul britanic să se angajeze împreună cu noi în vederea găsirii unor soluții comune”, Comisia Europeană fiind ”pregătită să își joace rolul – așa cum a făcut-o încă de la început”.

Până atunci însă, reacția Uniunii Europene la ”acțiunile unilaterale ale Regatului Unit va reflecta” obiectivul de punere în aplicare a protocolului și va fi ”proporțională”.

Ca un prim pas, Comisia va lua în considerare continuarea procedurii de infringement, lansată împotriva guvernului britanic în martie 2021. Am suspendat această acțiune în justiție în septembrie 2021 în spiritul unei cooperări constructive pentru a crea spațiul necesar pentru a căuta soluții comune. Acțiunea unilaterală a Regatului Unit contravine direct acestui spirit. De asemenea, Comisia va lua în considerare lansarea unor noi proceduri de infringement care să protejeze piața unică europeană de riscurile pe care încălcarea protocolului le creează pentru întreprinderile din UE și pentru sănătatea și siguranța cetățenilor UE. În paralel, și în conformitate cu angajamentul ferm și de lungă durată al UE față de întreprinderile și cetățenii din Irlanda de Nord, vom prezenta în curând mai multe detalii despre modelul nostru de punere în aplicare flexibilă a protocolului, bazat pe soluții durabile în cadrul protocolului”, a detaliat vicepreședintele executivului european acțiunile pe care instituția din care face parte le are în vedere.

Comisia Europeană a propus deja propriile sale modificări ale protocolului în încercarea de a ieși din impas, însă Regatul Unit a considerat că acestea nu sunt suficiente.

Citiți și:
UE își respectă angajamentul pentru a asigura aprovizionarea continuă cu medicamente în Irlanda de Nord și prezintă o serie de propuneri menite să dezamorseze tensiunile post-Brexit cu Londra

Prin soluția propusă, Comisia și-a îndeplinit intenția de a facilita punerea în aplicare pe teren a Protocolului privind Irlanda/Irlanda de Nord, în concordanță cu pachetul de soluții ambițioase pentru Irlanda de Nord, prezentat la 13 octombrie 2021. UE a fost dispusă să își modifice propria legislație privind medicamentele pentru a asigura următoarele aspecte:

  • Medicamentele generice (cum ar fi paracetamolul) pot fi autorizate cu respectarea procedurilor naționale din Regatul Unit, în conformitate cu normele UE privind medicamentele. Cetățenii din Irlanda de Nord vor avea acces la aceste medicamente în același timp cu cetățenii din restul Regatului Unit.
  • Cetățenii din Irlanda de Nord vor avea, de asemenea, acces la medicamente inovatoare care salvează vieți (inclusiv noi medicamente împotriva cancerului) în același timp cu cetățenii din Regatul Unit. O „soluție tranzitorie” va permite furnizarea în Irlanda de Nord a oricărui medicament nou autorizat în Regatul Unit, până când autorizația relevantă este acordată și în UE. Această „soluție tranzitorie” se adaugă mecanismelor existente privind uzul compasional și în regim de urgență prevăzute de legislația UE.
  • Toate funcțiile de reglementare pot rămâne în Regatul Unit dacă în prezent se află acolo.
  • Pentru medicamentele introduse în Irlanda de Nord din restul Regatului Unit, testarea loturilor nu trebuie repetată dacă a fost deja efectuată în Marea Britanie sau UE.
  • Nu sunt necesare autorizații de fabricație sau licențe de import pentru medicamentele furnizate din Marea Britanie în Irlanda de Nord, sub rezerva anumitor condiții.
  • Autorizarea de către autoritatea de reglementare din Regatul Unit poate permite companiilor situate în Marea Britanie să utilizeze aceeași cutie de medicamente și același prospect atunci când aprovizionează piețele din Marea Britanie și Irlanda de Nord. Nu ar fi necesare ambalaje separate.
  • Malta, Cipru și Irlanda vor beneficia de anumite derogări pentru o perioadă de trei ani. De exemplu, în această perioadă, în cele trei țări, importatorii de medicamente din Regatul Unit nu vor trebui să dețină autorizații de fabricație, iar în cazul medicamentelor respective nu se va repeta testarea loturilor dacă aceasta a fost deja efectuată în Regatul Unit. Astfel, operatorii vor avea mai mult timp la dispoziție pentru a se adapta. Se lucrează la o soluție permanentă pe termen lung în contextul Strategiei farmaceutice a UE.

Propunerile impuneau totodată Regatului Unit să respecte anumite condiții:

  • Propunerea prevede cerințe privind ambalarea pentru a se asigura faptul că medicamentele autorizate de Regatul Unit nu intră pe piața unică.
  • Regatul Unit își asumă responsabilitatea exclusivă pentru autorizarea medicamentelor pentru Irlanda de Nord. Acest lucru depinde de respectarea în mod substanțial de către Regatul Unit a legislației UE privind calitatea, siguranța și eficacitatea medicamentelor de uz uman atunci când eliberează autorizații de introducere pe piață pentru Irlanda de Nord. Se reduc astfel riscurile pentru piața unică a UE.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

MAREA BRITANIE

SUA, în coordonare cu Regatul Unit, interzic importul de aluminiu, cupru și nichel din Rusia pentru a limita ”capacitatea lui Putin de a duce războiul ilegal împotriva Ucrainei”

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Statele Unite, prin Departamentul Trezoreriei, în coordonare cu Regatul Unit, au emis două noi interdicții pentru a întrerupe veniturile pe care Rusia le obține din exportul de aluminiu, cupru și nichel.

Conform unui comunicat al Departamentului Trezoreriei al SUA, aceste noi măsuri interzic importul de aluminiu, cupru și nichel de origine rusă în Statele Unite și limitează utilizarea aluminiului, cuprului și nichelului de origine rusă pe bursele mondiale de metale și în tranzacțiile cu instrumente financiare derivate în afara piețelor bursiere.

”Noile noastre interdicții privind metalele cheie, în coordonare cu partenerii noștri din Regatul Unit, vor continua să vizeze veniturile pe care Rusia le poate obține pentru a-și continua războiul brutal împotriva Ucrainei”, a declarat secretarul Trezoreriei, Janet Yellen.

”Luând această măsură într-un mod țintit și responsabil, vom reduce câștigurile Rusiei, protejându-i în același timp pe partenerii și aliații noștri de efectele nedorite de propagare”, a continuat aceasta.

”Limitarea capacității lui Putin de a duce războiul său ilegal împotriva Ucraina este mai bine realizată atunci când acționăm alături de aliații noștri”, a declarat Jeremy Hunt, ministrul britanic al Finanțelor.

”Mulțumită conducerii Marii Britanii în acest domeniu, acțiunea noastră decisivă împreună cu SUA de a interzice în comun metalele rusești de pe cele mai mari două burse va împiedica Kremlinul să direcționeze mai mulți bani către mașina sa de război”, a mai spus acesta.

Conform unui comunicat al Departamentului de Stat al SUA, măsurile intră în vigoare începând de sâmbătă, 13 aprilie.

Ca urmare a acțiunilor de astăzi, London Metal Exchange și Chicago Mercantile Exchange nu vor mai accepta aluminiu, cupru și nichel noi produse de Rusia. 

Bursele de metale joacă un rol central în facilitarea comerțului cu metale industriale în întreaga lume. 

Continue Reading

MAREA BRITANIE

”DragonFire”: Ministrul britanic al Apărării sugerează că Ucraina ar putea primi un laser militar pentru a doborî dronele rusești

Published

on

© Rt Hon Grant Shapps MP/ Twitter

Ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, a sugerat vineri că Ucraina ar putea primi un nou laser militar, aflat într-o etapă experimentală, pentru a o ajuta să se apere în fața dronelor rusești, anunță DPA, citat de Agerpres.

Arma, care poartă numele de DragonFire, ar urma să fie gata pentru utilizare cel mai târziu în 2027 și ar putea avea ”consecințe uriașe” pentru conflictul din Europa, le-a explicat oficialul britanic jurnaliștilor care l-au însoțit într-o vizită de cercetare la Porton Down, Salisbury, în sudul Angliei.

Ministrul britanic al Apărării a mărturisit că dorește să afle dacă poate fi accelerat ritmul de realizare a laserului, astfel încât nouă armă să poată fi utilizată de ucraineni. ”Am venit să accelerez producţia sistemului laser DragonFire deoarece cred că, având în vedere că sunt în curs două mari conflicte, unul pe mare, unul în Europa, ar putea avea consecinţe uriaşe dacă am avea o armă capabilă în special să doboare drone”, a spus el.

Ministerul speră că această armă va reprezenta o alternativă ieftină la rachete pentru acțiuni cum ar fi doborârea dronelor, mai ales că Ucraina a fost din nou ținta unor atacuri cu astfel de echipament militar.

DragonFire este dezvoltat de companiile MBDA, Leonardo şi QinetiQ din domeniul apărării şi de Laboratorul de Ştiinţă şi Tehnologie pentru Apărare (DSTL), subordonat ministerului.

Conform Ministerului Apărării de la Londra, noi reforme pentru accelerarea achiziţiilor necesare au devansat termenul iniţial din 2032 până la care laserul urma să devină operaţional.

Noul model de achiziţii, intrat în vigoare săptămâna aceasta, ”este conceput pentru a nu aştepta până avem o perfecţiune de 99,9% înainte de a-l trimite pe teren, ci să-l aducem la circa 70%, apoi să-l trimitem şi apoi să îl dezvoltăm în continuare”, a explicat ministrul.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

David Cameron subliniază, după întrevederea cu Blinken, că a avut o întâlnire “privată” cu Trump, cu care a discutat despre “viitorul NATO”

Published

on

© David Cameron/ Twitter

Şeful diplomaţiei britanice David Cameron a cerut marţi Statelor Unite să deblocheze asistenţa militară pentru Ucraina, după o întrevedere rară cu Donald Trump și consultări politico-diplomatice cu omologul său american, Antony Blinken.

În timpul vizitei sale la Washington, David Cameron nu va fi, însă, primit de preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, care blochează adoptarea acestui pachet bugetar în Congres, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Fostul premier conservator a fost “în contact” cu Mike Johnson, dar o întâlnire nu poate avea loc săptămâna aceasta din cauza incompatibilităţii agendelor, potrivit surselor guvernamentale britanice.

Ajuns în Statele Unite luni, Cameron a mers direct în Florida pentru a se întâlni pe fostul preşedinte american Donald Trump, cu care a luat cina la reşedinţa sa din Mar-a-Lago. El a refuzat să ofere detalii despre conţinut discuţiilor, argumentând că a fost o întâlnire “privată”, afirmând în acelaşi timp că a discutat “o serie de subiecte geopolitice importante” cu Donald Trump, inclusiv “viitorul NATO”.

“Printre subiectele abordate au figurat viitoarele alegeri din SUA şi Marea Britanie, probleme politice specifice Brexit-ului, necesitatea ca ţările NATO să îşi satisfacă nevoile în materie de cheltuieli pentru apărare şi încetarea măcelului din Ucraina”, potrivit unui rezumat al conversaţiei difuzat de anturajul lui Trump.

Trump a avut reacții foarte dure la adresa NATO înainte de a câștiga primul mandat de președinte, calificând Alianța drept “învechită”, iar temerile aliaților au crescut după ce fostul președinte – care urmează să se confrunte cu președintele în exercițiu Joe Biden în alegerile din 5 noiembrie – a declarat luna trecută că ar “încuraja” Rusia să “facă ce naiba vrea” cu țările NATO care nu și-au îndeplinit obligațiile financiare față de Alianță. Această poziție a stârnit reacții dure din partea liderilor Franței, PolonieiGermaniei, dar și a oficialilor NATO și UE.

Ulterior întâlnirii cu Trump, în Florida, Cameron s-a deplasat la Washington, unde s-a întâlnit cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.

“În ceea ce priveşte întâlnirea mea cu preşedintele Trump, a fost în întregime în concordanţă” cu cele precedente ale miniştrilor care se întâlnesc cu candidaţi ai opoziţiei în perioada premergătoare alegerilor, a declarat David Cameron, întrebat în timpul unei conferinţe de presă alături de omologul său american Antony Blinken.

“Aceste întâlniri sunt, prin urmare, pe deplin adecvate. Dar a fost o întâlnire privată”, a adăugat el.

Citiți și “Antanta cordială”: Într-un articol de opinie comun, miniștrii de externe ai Marii Britanii și Franței avertizează SUA că “lumea este cu ochii pe noi” în privința ajutorului pentru Ucraina

Într-un mesaj pe contul său de X, Cameron a transmis că Marea Britanie și SUA sunt unite în susținerea Ucrainei în lupta împotriva agresiunii lui Putin și că lucrează alături de Blinken pentru a garanta “sprijinul internațional vital pentru prietenii noștri din Ucraina”.

Premierul ungar Viktor Orban este cel mai recent demnitar străin care s-a întâlnit cu fostul preşedinte în Florida.

Vizita ministrului Cameron are loc în condiţiile în care un program de asistenţă militară şi economică de 60 de miliarde de dolari destinat Ucrainei continuă să fie blocat în Congres din cauza opoziţiei republicanilor. Congresul american şi-a reluat luni sesiunea parlamentară, după o pauză de două săptămâni.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că ţara sa va pierde războiul dacă acest ajutor rămâne blocat în Congres, într-un moment în care Rusia îşi creşte presiunea în estul ţării.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
INTERNAȚIONAL10 hours ago

Volodimir Zelenski cere ”lumii libere” un ”răspuns unit și hotărât” împotriva Iranului și Rusiei pentru a ”preveni răspândirea terorii în întreaga lume”

INTERNAȚIONAL11 hours ago

Germania va furniza Ucrainei un sistem de apărare antiaeriană Patriot suplimentar, în contextul ”intensificării atacurilor aeriene ruse”

NATO11 hours ago

NATO ”condamnă” atacul Iranului asupra Israelului și ”îndeamnă la reținere”: ”Este esenţial ca actualul conflict din Orientul Mijlociu să nu devină incontrolabil”

CHINA12 hours ago

Cancelarul german Olaf Scholz a început o vizită de trei zile în China, pe fondul tensiunilor economice și războiului rus din Ucraina

ROMÂNIA13 hours ago

România a absorbit 97% din fondurile alocate în cadrul Politicii de Coeziune 2014-2020, anunță ministrul Adrian Câciu: Țara noastră a primit până în acest moment 23,2 miliarde de euro

G714 hours ago

UE condamnă ferm atacul Iranului asupra Israelului și cere evitarea escaladării situației în regiune. Liderii G7 se reunesc prin videoconferință

ROMÂNIA16 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu: Suntem pe deplin solidari cu poporul israelian în fața atacului Iranului. Condamnăm cu fermitate acest atac

ROMÂNIA16 hours ago

România este alături de Israel în fața atacului Iranului, subliniază președintele Senatului, Nicolae Ciucă: Facem apel la evitarea escaladării situației de securitate din regiune deja extrem de dificilă

ROMÂNIA16 hours ago

Președintele Klaus Iohannis: România condamnă cu fermitate atacul Iranului împotriva Israelului. Facem apel la evitarea unei noi escaladări în regiune

INTERNAȚIONAL17 hours ago

Joe Biden condamnă ”în cei mai fermi termeni” atacul Iranului asupra Israelului și îl asigură pe Netanyahu de sprijinul de ”neclintit” al SUA față de securitatea Israelului

NATO3 days ago

Klaus Iohannis explică de ce România nu a investit 2,5% din PIB pentru apărare în 2023: Inflația, lipsa lichidităților la momentul achiziției și a echipamentelor militare

PARLAMENTUL EUROPEAN4 days ago

Regele Philippe al Belgiei, în plenul PE: „Europa și întreaga lume au mare nevoie de speranță”

NATO5 days ago

“România – NATO, 20 ani”. Premierul Marcel Ciolacu: Ancorată ireversibil în comunitatea euro-atlantică, România este o ancoră strategică a NATO pe flancul estic

ROMÂNIA7 days ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că institutele de la Fundeni reprezintă priorități pentru investițiile în sănătate: Nu putem face sănătate performantă în clădiri de 65 de ani

ALEGERI EUROPENE 20241 week ago

Ciolacu, întâlnire cu Scholz la Palatul Victoria: România mizează pe susținerea Germaniei pentru aderarea completă la Schengen și dezvoltarea economiei

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu, la depunerea listei alianței PSD-PNL la europarlamentare: Venim cu o ofertă europeană de stabilitate și de construcție

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul Bogdan Ivan: Prin mințile geniale ale tinerilor cercetători, Romania devine una din cele mai importante țări din regiune și chiar un potențial hub pentru tehnologii emergente, cercetare și inovare

NATO2 weeks ago

Un discurs cât pentru istoria de 75 ani a NATO. Stoltenberg: Europa are nevoie de SUA pentru securitatea sa. Influența aliaților europeni multiplică puterea Americii

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

Klaus Iohannis: Viitoarea agendă strategică UE trebuie să se concentreze pe “consolidarea construcţiei europene” privind securitatea, apărarea și extinderea Uniunii

NATO2 weeks ago

Klaus Iohannis apreciază că șansele sale la șefia NATO sunt “rezonabile”: Nu intenţionez nici să mă retrag, nici să negociez altceva

Trending