Uniunea Europeană îi critică pe talibani, la un an de la preluarea puterii prin forță, pentru că ”au încălcat și nesocotit drepturile femeilor și fetelor afgane, care rămân private de educație secundară, în timp ce noile restricții privind codurile vestimentare și circulația le-au exclus și mai mult din majoritatea aspectelor vieții economice și publice”.
”În urmă cu un an, talibanii și-au încălcat promisiunile față de poporul afgan și față de comunitatea internațională de a negocia o soluționare a conflictului afgan care durează de zeci de ani. În schimb, ei au răsturnat prin forță guvernul afgan bazat pe constituție, iar talibanii nu au reușit să stabilească un sistem politic incluziv, ignorând astfel aspirațiile poporului afgan. Mai concret, au încălcat și nesocotit grav drepturile femeilor și fetelor afgane, care rămân private de educație secundară, în timp ce noile restricții privind codurile vestimentare și circulația le-au exclus și mai mult din majoritatea aspectelor vieții economice și publice. Mecanismele de protecție a femeilor și fetelor împotriva violenței și a căsătoriilor forțate au fost desființate, iar violența domestică este în creștere”, este menționat într-o declarație a unui purtător de cuvânt al Serviciului European de Acțiune Externă.
Acesta atrage atenția și asupra faptului că ”populația, inclusiv grupurile etnice și religioase, în special Hazara și populația șiită, se confruntă cu abuzuri instituționalizate și sistemice ale drepturilor lor economice, sociale, culturale, civile și politice. Încălcările și abuzurile includ execuții extrajudiciare, arestări și detenții arbitrare, tortură, rele tratamente și intimidare. Libertatea de opinie, de exprimare, de presă, de întrunire pașnică și de asociere sunt încălcate”, a avertizat UE prin oficialul mai sus amintit.
În contextul în care nu există ”un guvern afgan recunoscut”, Uniunea Europeană a ”colaborat cu comunitatea internațională pentru a găsi soluții de principiu, pragmatice și creative pentru a sprijini poporul afgan și pentru a atenua criza umanitară și economică”.
”UE a alocat peste 300 de milioane de euro sub formă de ajutor umanitar și a mobilizat 330 de milioane de euro pentru a menține serviciile de bază și a susține mijloacele de subzistență, prin intermediul partenerilor ONU și al organizațiilor locale și internaționale și al ONG-urilor. UE intenționează să își continue sprijinul acordat poporului afgan în strânsă coordonare cu partenerii internaționali. UE a restabilit o prezență minimă la Kabul, asigurând furnizarea de asistență, facilitând coordonarea operațională și reprezentând politicile și pozițiile UE”, mai precizează oficialul european.
Acesta a a reiterat angajamentul ”față de poporul afgan și față de stabilitatea, prosperitatea și pacea durabilă în Afganistan și în regiune”.
”Acest lucru va necesita un proces politic favorabil incluziunii, cu participarea deplină, egală și semnificativă a tuturor bărbaților și femeilor afgane. Pledăm pentru protecția și respectarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale în conformitate cu convențiile internaționale, la care Afganistanul, în calitate de stat parte, ar trebui să adere, respectând în același timp dreptul internațional umanitar. Afganistanul nu trebuie să rămână un refugiu sigur pentru teroriști și nici o amenințare la adresa securității internaționale”, conchide purtătorul de cuvânt.
În urma unei ofensive de amploare, talibanii au preluat anul trecut, în august, controlul asupra Afganistanului, după ce Statele Unite au decis să se retragă din această țară, după o misiune care s-a întins pe două decenii.
De atunci, respectarea drepturilor femeilor a cunoscut un regres, talibanii impunând restricții din ce în ce mai severe, fapt criticat în luna mai a acestui an de G7.
Tot în acest an, mai precis la sfârșitul lunii martie, talibanii au închis, de asemenea, liceele şi colegiile pentru fete, la doar câteva ore după redeschiderea lor, anunţată de mult timp.