UE investește în securizarea frontierelor externe. Câți bani va primi România

500_Euro_BanknotenRomânia va primi cel puțin 61 milioane euro, după ce Parlamentul European a aprobat, joi, alocarea a 2,6 miliarde de euro, în perioada 2014-2020, pentru securizarea frontierelor externe ale Uniunii Europene, se arată într-un comunicat al Grupului PPE.

Mai mult de jumătate din valoarea acestui fond va reveni statelor membre care aplică prevederile Schengen sub forma unei asistenţe financiare pentru programele lor naţionale de securizare a frontierelor.

Comunicatul arată că România va primi un sprijin financiar de cel puţin 61 de milioane de euro. Aceste programe vor fi completate cu acţiuni coordonate de UE şi cu un mecanism de reacţie rapidă, pentru a face faţă situaţiilor de urgenţă.

“Trebuie să creştem securitatea graniţelor noastre externe. Conflictele şi tensiunile din apropierea Uniunii fac din acest lucru un obiectiv esenţial. Am introdus criterii comune de evaluare a nivelului de securitate a frontierelor, o premieră în domeniu. Acestea vor permite armonizarea sistemelor şi procedurilor la frontierele statelor membre. În plus, criteriile comune de evaluare vor permite să nu existe discrepanţe între frontierele statelor membre şi să se elimine posibilitatea ca statele membre noi care au echipat frontierele pentru a fi acceptate în Spaţiul Schengen să depăşească nivelul de securitate al vechilor state membre”, a declarat europarlamentarul PDL Marian-Jean Marinescu, raportor pe acest dosar.

Potrivit lui Marinescu, aceste fonduri vor ajuta la combaterea mai eficientă a criminalităţii transfrontaliere şi imigraţiei ilegale.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.