Connect with us

ROMÂNIA

UE își intensifică eforturile pentru a opri răspândirea pestei porcine africane în Europa prin extinderea campaniei sale la alte nouă țări, inclusiv România

Published

on

© European Union, 2015/Source: EC - Audiovisual Service

UE își intensifică eforturile pentru a opri răspândirea pestei porcine africane în Europa prin extinderea campaniei sale la alte nouă țări, inclusiv România, anunță Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA).

Vara trecută, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) a lansat o campanie majoră de sensibilizare cu privire la această boală în sud-estul Europei. Campania s-a desfășurat în parteneriat cu autoritățile locale din țările care alcătuiesc o “regiune de interes” – Albania, Bosnia și Herțegovina, Croația, Grecia, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia și Slovenia – din cauza apropierii lor de țările în care este prezentă pesta porcină africană.

În prezent, EFSA extinde campania – care se adresează în primul rând fermierilor – la Bulgaria, Republica Cehă, Lituania, Letonia, Polonia, Slovacia, Estonia, Ungaria și România.

Pesta porcină africană (PPA) este o boală virală care afectează porcii domestici și porcii mistreți. Virusul este inofensiv pentru oameni, dar a provocat perturbări economice semnificative în multe țări. Nu există vaccinuri, astfel încât un focar poate necesita sacrificarea unui număr mare de porci crescuți în ferme în zonele afectate.

În calitate de organizație științifică, lucrăm neobosit pentru a produce evaluări și a face recomandări care pot ajuta țările amenințate de pesta porcină africană să își protejeze animalele și economiile. Anul trecut, am decis să ne ducem știința pe teren și să arătăm că EFSA se angajează să ajute fermierii și alte persoane care trăiesc în umbra acestei boli teribile. Campania a fost bine primită în primul val de țări, iar acum mergem mai departe cu mesajul nostru de a detecta, preveni și raporta”, a declarat Nikolaus Kriz, șeful Unității de sănătate animală și fitosanitară a EFSA.

Campania completează eforturile în curs de desfășurare ale Comisiei Europene și ale altor organizații internaționale care vizează eradicarea bolii în Europa.

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ROMÂNIA

2.000 de localități din România vor beneficia de fonduri europene. Ministerul Muncii lansează selecția pentru cel mai amplu program social

Published

on

© Ministerul Muncii și Solidarității Sociale

Începe procesul de selecție pentru cel mai amplu program social din comunitățile rurale, cu o cofinanțare europeană de 815 milioane de euro. Astfel, 2.000 de localități vor avea servicii integrate pentru asistență socială, medicală și consiliere școlară. Programul – derulat în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Sănătății și Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) – urmărește creșterea incluziunii sociale și reducerea sărăciei. Perioada de implementare: Ianuarie 2025 – Decembrie 2029.

Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale a lansat procesul de selecție pentru 2.000 de comune care vor beneficia de finanțare în cadrul proiectului „Furnizare de servicii integrate în comunitățile rurale – facilitarea accesului persoanelor vulnerabile la servicii de bază eficiente şi de calitate”.

În cele 2.000 de comunități rurale vor funcționa Echipe Comunitare Integrate (ECI) formate din specialiști în #asistență socială, sănătate și educație care vor găsi soluții personalizate pentru fiecare beneficiar în parte.

„Este un proiect care vine în sprijinul celor mai vulnerabili dintre noi și pune omul pe primul loc. Îi îndemn pe toți primarii comunelor din România să acceseze acest program – cel mai mare program de asistență socială finanțat din fonduri europene. Prin integrare, grijă și #incluziune putem construi comunități mai puternice și mai solidare”, a declarat ministrul Simona Bucura Oprescu.

Proiectul va ajuta la formarea echipelor comunitare integrate (specialiști în sănătate, asistență socială și educație) în 2.000 de comune. Va oferi sprijin direct persoanelor vulnerabile: pachete alimentare, servicii de îngrijire la domiciliu, consiliere educațională și profesională.

Cu ajutorul finanțărilor, se vor amenaja și dota spațiile destinate furnizării serviciilor sociale. De asemenea, se vor asigura echipamentele și resursele pentru specialiștii locali. De altfel, 200 de angajați SPAS care doresc să urmeze studii superioare în domeniul asistenței sociale vor avea sprijin financiar.

Potrivit Ministerului Muncii, selecția se face în ordinea depunerii solicitărilor până la semnarea a 2.000 de protocoale. UAT-urile interesate trebuie să depună o scrisoare de intenție și documentele necesare la AJPIS a fiecărui județ. Documentele se trimit electronic sau fizic, conform instrucțiunilor din procedura de selecție.

Mai multe detalii despre depunerea dosarului, aici

Continue Reading

ROMÂNIA

România, între cele cinci state ale UE care „dezmembrează” principiile democratice potrivit unui raport privind statul de drept

Published

on

© European Communities, 2006/ Source: EC - Audiovisual Service

Un raport recent al ONG-ului german Uniunea Libertăților Civile pentru Europa (Liberties) plasează România între cele cinci țări europene care subminează statul de drept. Alături de Italia, Bulgaria, Croația și Slovacia, România este considerată o țară care „dezmembrează” principiile democratice, potrivit documentului elaborat de 43 de organizații pentru drepturile omului din 21 de state UE, relatează The Guardian.

Raportul atrage atenția asupra alegerilor prezidențiale recente din România, care au demonstrat cum platforma TikTok poate influența ascensiunea unui politician ultranaționalist. De asemenea, documentul critică tergiversarea adoptării unui proiect de lege menit să asigure independența televiziunii și radioului public, blocat în Parlament încă din 2021.

Această evaluare vine în contextul unei recesiuni democratice în Europa, fenomen evidențiat de Liberties din 2019. Organizația avertizează că toate aspectele fundamentale ale statului de drept sunt din ce în ce mai afectate, iar eforturile UE de a combate acest declin sunt insuficiente.

Raportul critică și alte state europene, precum Italia, unde guvernul Giorgiei Meloni este acuzat că sporește controlul politic asupra justiției, sau Ungaria, unde statul a intensificat presiunea asupra ONG-urilor și mass-media. În Bulgaria, au fost semnalate cazuri în care investigațiile anti-corupție au fost folosite împotriva opozanților politici, iar în Slovacia, guvernul lui Robert Fico a desființat biroul procurorului central și a propus un proiect de lege asemănător cu modelul rusesc privind „agenții străini”, care ar putea afecta ONG-urile. În Croația, numirea unui procuror general cu legături strânse cu partidul de guvernământ a ridicat semne de întrebare privind independența justiției.

Pentru a opri acest regres, Liberties cere Comisiei Europene să condiționeze fondurile europene de respectarea statului de drept și să accelereze acțiunile legale împotriva țărilor care încalcă aceste principii.

Uniunea Libertăților Civile pentru Europa (Liberties) este o organizație de monitorizare a respectării drepturilor omului în Uniunea Europeană. Echipa este formată din experți în drepturile omului și în comunicare, care lucrează îndeaproape cu o rețea de membri din Bruxelles și din 18 țări ale UE. Este înregistrată ca organizație neguvernamentală la Berlin și are o prezență la Bruxelles.

Continue Reading

ROMÂNIA

”România este solidară cu poporul Macedoniei de Nord în aceste momente tragice”, transmite Ilie Bolojan după ce mai mulți tineri au pierit într-un incendiu izbucnit într-un club

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele interimar Ilie Bolojan a ”transmis condoleanțe familiilor” celor care au pierit în tragicul incendiu din Kočani, Macedonia de Nord.

”Suntem profund îndurerați de incendiul devastator din Kočani, Macedonia de Nord. Transmitem condoleanțe familiilor care i-au pierdut pe cei dragi și dorim însănătoșire grabnică răniților. România este solidară cu poporul Macedoniei de Nord în aceste momente tragice”, a menționat președintele interimar într-un mesaj publicat pe platforma X.

Un incendiu uriaș produs duminică dimineață într-un club din Macedonia de Nord a provocat moartea a 51 de persoane și rănirea altor aproximativ 100 în orașul Kocani, a declarat ministrul de interne Panche Toshkovski, informează Politico Europe.

Incendiul a izbucnit în jurul orei 2:35 în timpul unui concert al unui grup pop local, în timp ce tinerii care frecventau clubul au folosit artificii pirotehnice care au făcut ca tavanul și acoperișul să ia foc, a declarat ministrul pentru presa locală. Kocani se află la aproximativ 100 de kilometri est de capitala Skopje.

Toshkovski a declarat că poliția a arestat un bărbat, fără a oferi mai multe detalii cu privire la implicarea acestuia. Procurorii colectează dovezi, a spus el.

”În acest moment, cel mai important lucru este să stabilim toate faptele și ce s-a întâmplat”, a declarat Toskovski, exprimând condoleanțe familiilor victimelor, care erau în principal tineri.

Membrii familiilor s-au adunat în fața spitalelor din orașul Kocani, cerând autorităților mai multe informații.

Aproximativ 1 500 de persoane au asistat la spectacolul susținut de ADN, un duo hip-hop cunoscut în Macedonia de Nord.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
U.E.5 minutes ago

Europa de Sud trebuie să cheltuiască mai mult pentru apărare, avertizează ministrul lituanian de externe: „Este timpul să devenim serioși”

ROMÂNIA25 minutes ago

2.000 de localități din România vor beneficia de fonduri europene. Ministerul Muncii lansează selecția pentru cel mai amplu program social

CONSILIUL UE32 minutes ago

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

ROMÂNIA33 minutes ago

România, între cele cinci state ale UE care „dezmembrează” principiile democratice potrivit unui raport privind statul de drept

CONSILIUL UE1 hour ago

Statele UE dau undă verde celei de-a treia plăți de 3,5 miliarde de euro din cadrul Facilității pentru Ucraina, ridicând valoarea totală a sumei livrate până acum către Kiev la 20 miliarde de euro

SUA1 hour ago

SUA se retrag din Centrul Internațional pentru urmărirea penală a crimei de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu solicită CE să propună măsuri de sprijin pentru regiunile UE aflate la granița cu Rusia, Ucraina și Belarus: „Acest lucru va permite o redresare economică eficientă”

INTERNAȚIONAL2 hours ago

”Într-o economie globală în schimbare”, Canada și UE discută despre ”oportunități comerciale transatlantice”

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Giganții europeni din domeniul tehnologiei solicită Ursulei von der Leyen un fond suveran de infrastructură pentru a consolida autonomia strategică

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Erdogan a discutat cu Trump despre situația din Ucraina și Siria, precum și despre ridicarea sancțiunilor privind achiziția de avioane de luptă americane

CONSILIUL UE32 minutes ago

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

MAREA BRITANIE2 days ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

ROMÂNIA3 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL4 days ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ6 days ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII1 week ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

NATO2 weeks ago

Nu putem vorbi de securitate la Marea Neagră fără Turcia, afirmă Ilie Bolojan într-un semnal al susținerii României pentru rolul Turciei în securitatea europeană

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

Ilie Bolojan, după primul său Consiliu European: Am stabilit ca prioritară întărirea flancului estic, de la Baltică la Marea Neagră. Prioritățile militare ale României vor fi stabilite în comun cu NATO

Trending