Spațiul a devenit un domeniu strategic în care marile puteri sunt acum în competiție, a atras atenția comisarul european pentru piață internă, Thierry Breton, într-o pledoarie pentru o Europă care nu ”este naivă și care își apără interesele și libertatea de a acționa în spațiu”.
”Europa este o putere spațială. Are expertiza, capacitatea industrială, start-up-urile și resursele necesare pentru a juca un rol important pe scena mondială. Dar nu este momentul să ne complacem. Sectorul spațial trece printr-o transformare masivă. Pe de o parte, boom-ul operatorilor privați schimbă modelul de afaceri al spațiului, combinând atât industria mare, cât și cea mică, ecosistemele spațiale și digitale. Aceasta este o oportunitate majoră pentru Europa. Trebuie să eliberăm acest potențial. Pe de altă parte, spațiul este un domeniu contestat în mod exponențial”, a transmis oficialul european în cadrul celei de-a 14-a Conferință europeană privind spațiul.
Breton consideră că Uniunea Europeană trebuie să își concentreze atenția asupra acestui domeniu, prezentând astfel cele patru priorități ale sale pentru anul în curs:
A. Consolidarea avantajelor existente, ”dezvoltându-ne în același timp pentru a face față provocărilor viitoare”: Comisarul european pentru piață internă a amintit de sistemul european de navigație Galileo, dar și de sistemul de observare a Pământului, Copernicus. În ceea ce privește lansarea sateliților, Breton este de părere că UE trebuie să și dezvolte ”o strategie europeană de lansatoare cu drepturi depline, care să îi asigure nevoile, poziția globală și autonomia pentru următorii 20-30 de ani”. Acesta a anunțat că, în curând, Uniunea va lansa ”Alianța europeană pentru lansatoare spațiale pentru a defini o foaie de parcurs tehnologic și o abordare europeană holistică a lansatoarelor”.
B. Pregătirea Europei pentru viitorul de mâine prin anticiparea provocărilor și evitarea dependențelor strategice. Thierry Breton militează pentru o infrastructură europeană a a conectivității spațiale, bazată pe patru piloni:
- accesul la internet de mare viteză pentru toți europenii, punând capăt zonelor moarte;
- menținerea Europei conectate, indiferent de ceea ce se întâmplă în rețelele terestre;
- crearea unui infrastructuri ultrasecurizate datorită criptării cuantice;
- o adevărată infrastructură geopolitică.
”A doua inițiativă esențială pe care o voi lansa în următoarele săptămâni este definirea strategiei europene pentru gestionarea traficului spațial. Un spațiu din ce în ce mai aglomerat amenință viabilitatea și securitatea infrastructurii și operațiunilor spațiale. Mai mult de 1 milion de deșeuri orbitează în jurul Pământului și numărul acestora este în continuă creștere! Se preconizează că, în următorii ani, vor fi lansați peste 30 000 de noi sateliți. Uniunea dispune deja de capacități de supraveghere și urmărire, datorită capacităților puse la dispoziție de statele membre în cadrul consorțiului EU SST. Monitorizăm în timp real aproape 240 de sateliți, inclusiv Galileo și Copernicus, pentru a-i proteja împotriva oricărui risc de coliziune”, a mai spus Breton.
C. Inovarea în domeniul spațial. ”Vreau să mobilizez toate instrumentele de care dispunem. În primul rând, prin intermediul primului parteneriat spațial din istorie, vom reuni industria spațială, institutele de cercetare, mediul academic și autoritățile publice, cu un singur scop: să elaborăm – prin intermediul unor foi de parcurs tehnologice – planuri pe termen lung și să coordonăm investițiile în inovarea spațială. În al doilea rând, sunt hotărât să utilizez achizițiile publice într-un mod strategic, inclusiv în cadrul proiectelor noastre spațiale mari”, a completat comisarul european pentru piață internă.
D. Dimensiunea de apărare a politicii spațiale: ”Dincolo de domeniile tradiționale de apărare, ne confruntăm în mod colectiv cu noi amenințări în noi domenii strategice și contestate”, a atras atenția Breton, care a anunțat că UE va propune până anul viitor o strategie privind apărarea și spațiul. În primul rând, ar trebui să extindem dimensiunea de apărare în infrastructurile UE existente și viitoare. Galileo este o demonstrație clară a faptului că o infrastructură comună aflată sub control civil poate satisface nevoile de apărare și securitate și că putem stabili o guvernanță adecvată, bazată pe încredere. Ar trebui să reproducem această abordare pentru programul Copernicus, în cadrul noii inițiative de conectivitate securizată și, bineînțeles, în cadrul STM. În al doilea rând, ar trebui să dezvoltăm noi infrastructuri cu dublă utilizare, integrând de la început nevoile de apărare. În al treilea rând, ar trebui să ne reducem dependențele tehnologice și să consolidăm reziliența lanțurilor noastre valorice în sectoare esențiale pentru spațiu, cum ar fi cel cuantic, inteligența artificială și cipurile. Acest lucru este esențial pentru a asigura integritatea, securitatea și funcționarea infrastructurilor noastre spațiale. În cele din urmă, ar trebui să instituim o nouă guvernanță pentru programul nostru spațial pentru a răspunde cât mai bine amenințărilor. Pe lângă protocolul stabilit de gestionare a crizelor, am putea organiza mai bine o conștientizare comună a situației cu participarea tuturor actorilor. Obiectivul nostru pe termen mediu și lung ar putea fi crearea unui adevărat Comandament european pentru spațiu”, a conchis comisarul european pentru piață internă.