Connect with us

U.E.

UE plănuiește creșterea prezenței sale în Afganistan și se bazează pe „rolul strategic” al Qatarului pentru evitarea colapsului socioeconomic al țării

Published

on

© EEAS/Twitter

UE plănuiește creșterea prezenței sale în Afganistan și se bazează pe „rolul strategic” al Qatarului pentru evitarea colapsului socioeconomic al țării, potrivit Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate. 

„Trebuie să avem oameni pe teren în Afganistan, pe lângă lucrătorii noștri umanitari. Așadar, întrebarea nu este dacă ar trebui să avem o prezență minimă a UE, asupra căreia toate statele membre sunt de acord, ci când și cum. Lucrăm la opțiunile posibile, ținând cont de situația de securitate. Am avut o misiune de prospectare din partea oficialilor SEAE (Serviciul European de Acțiune Externă, n.r.) și vom evalua acum următorii pași”, a afirmat Josep Borrell, într-o postare pe blogul său. 

Afirmația vine în contextul în care există multe semne că situația din țară se înrăutățește. De exemplu, am asistat la formarea unui guvern interimar care nu este nici incluziv, nici reprezentativ și există informații conform cărora femeile și fetele sunt excluse din școli și universități, ceea ce contravine asigurărilor inițiale din partea talibanilor. În plus, situația economică este dezastruoasă, ceea ce riscă să agraveze criza umanitară în curs de desfășurare, 18 milioane de persoane având nevoie de asistență. 

„Afganistanul este una dintre cele mai sărace țări din lume, mai mult de o treime din populație trăind cu mai puțin de 2 dolari americani pe zi. De ani de zile, a fost puternic dependentă de ajutorul extern: în 2020, asistența internațională a reprezentat 43% din PIB-ul țării, iar 75% din salariile plătite în administrația publică proveneau din ajutorul extern. În special, ajutorul a fost utilizat pentru a finanța un deficit comercial de aproximativ 30% din PIB. Afganistanul trebuie să importe aproape toate produsele industriale, toți combustibilii fosili și o mare parte din grâul necesar pentru a hrăni o țară care este departe de a fi autosuficientă și care a fost grav afectată de secete”, precizează șeful diplomației europene. 

De la preluarea puterii de către talibani, UE a decis să majoreze ajutorul umanitar de la 57 de milioane de euro la 200 de milioane de euro și, împreună cu statele noastre membre, s-a angajat să aloce 677 de milioane de euro pentru a ajuta milioanele de afgani care suferă.

Citiți și Podul aerian umanitar al UE a transportat 25 tone de încărcături medicale vitale în Afganistan. 18 milioane de persoane au nevoie „disperată” de asistență

Cu toate acestea, UE a sistat asistența pentru dezvoltare, la fel ca și statele sale membre și partenerii săi care împărtășesc aceleași idei, iar FMI și Banca Mondială au suspendat deocamdată accesul Afganistanului la programele lor din cauza legitimității incerte a noului guvern afgan. În plus, noile autorități nu au acces la cele 9 miliarde de dolari deținute în active înghețate în rezervele băncii centrale, care sunt în mare parte depuse în afara țării, în special la Rezerva Federală a SUA. În cele din urmă, retragerea forțelor străine și a civililor din țară i-a privat pe mulți afgani de surse importante de venit.

„Această situație duce la o devalorizare rapidă a monedei afgane și la o inflație ridicată: există indicii că prețurile alimentelor au crescut cu cel puțin 50% mai mult de când talibanii au preluat puterea. Sistemul bancar afgan rămâne în mare parte paralizat, oamenii fiind în imposibilitatea de a retrage bani din conturile lor, în timp ce sistemul de sănătate, care depindea în mare măsură de ONG-uri și de ajutorul străin, este pe punctul de a se prăbuși. Dacă situația continuă și în condițiile în care se apropie iarna, aceasta riscă să se transforme într-o catastrofă umanitară. Oamenii disperați ar putea părăsi țara, creând o mișcare migratorie în masă, afectând statele vecine care găzduiesc deja peste trei milioane de refugiați afgani”, avertizează Josep Borrell. 

În acest context, Înaltul Reprezentant a evidențiat „rolul crucial” al Qatarului în gestionarea situației din Afganistan, statul din Golf găzduind biroul politic al talibanilor din Doha, menținând contacte deschise cu noile autorități, iar Qatar Airways fiind una dintre puținele companii aeriene civile care zboară spre Kabul, ceea ce are o importanță majoră în procesul de evacuare a persoanelor care au dorit sau care încă doresc să părăsească Afganistanul, inclusiv cetățeni ai UE. 

Josep Borrell a efectuat prima sa vizită în Qatar, în calitate de Înalt Reprezentant al UE, pe 30 septembrie, întâlnindu-se cu Viceprim-ministrul/ministrul afacerilor externe, șeicul Mohammed bin Abdulrahman Al Thani și Emirul Tamim bin Hamad Al Thani.

„Qatar este o țară care joacă un rol strategic în abordarea noii situații din Afganistan. Jucați un rol important în facilitarea interacțiunilor cu autoritățile de la Kabul și cu lumea occidentală. Ați făcut acest lucru în timpul evacuărilor; faceți acest lucru menținând deschis aeroportul din Kabul și sunt sigur că veți continua să faceți acest lucru, asigurând nu numai o trecere sigură pentru cei care au nevoie, ci și furnizarea de sprijin umanitar și, de asemenea, toate contactele și angajamentele necesare pentru a sprijini poporul afgan”, a afirmat șeful diplomației europene, în cadrul vizitei sale recente la Doha.

Ambele părți au convenit asupra necesității de a evita producerea unui colaps socioeconomic în Afganistan, acest lucru necesitând, mai presus de toate, ca talibanii „să ia măsurile care vor permite comunității internaționale să ajute poporul afgan”. Cu toate acestea, Înaltul Reprezentant a subliniat că răspunsul UE la criză va depinde de comportamentul noilor autorităţi afgane şi orice fel de reluare a relaţiilor va presupune respectarea unor condiţii, inclusiv în ceea ce priveşte drepturile omului.

Amintim că la începutul lui septembrie, miniștrii de externe din UE au convenit că „nivelul și natura acestui angajament vor depinde de acțiunile noului guvern” în ceea ce privește prevenirea resurgenței terorismului, respectarea drepturilor omului și a statului de drept, înființarea unui guvern de tranziție incluziv, accesul nemijlocit pentru ajutorul umanitar și permiterea plecării cetățenilor străini și a afganilor aflați în situație de risc care doresc să părăsească Afganistanul. 

În acest sens, Josep Borrell precizează că abordarea UE coincide cu „ceea ce încearcă să facă Qatarul”. 

„În timpul întâlnirilor mele, partea qatareză a explicat cum contactele lor cu talibanii au avut ca scop moderarea comportamentului acestora, de exemplu în ceea ce privește accesul fetelor la educație, care, desigur, nu este incompatibil cu islamul. Am discutat, de asemenea, despre necesitatea de a ajuta persoanele care încă doresc să părăsească Afganistanul și am exprimat aprecierea noastră pentru ajutorul acordat de Qatar în această privință și pentru eforturile de redeschidere a aeroportului din Kabul”, afirmă Înaltul Reprezentant al UE.

Josep Borrell mai spune că i-a „încurajat pe interlocutorii săi din Qatar să continue să își folosească contactele privilegiate cu talibanii, astfel încât cel mai rău scenariu să poată fi evitat”, și a subliniat că UE va continua să lucreze în acest scop.

„Veți juca un rol foarte important în facilitarea transmiterii de mesaje către talibani cu privire la așteptările comunității internaționale, în special ale Uniunii Europene”, a subliniat șeful diplomației europene, la Doha. 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

CHINA

Lituania solicită ajutorul UE în disputa diplomatică cu Beijingul pivind Taiwanul: Este nevoie de o ”reacție puternică pentru a transmite că presiunea economică motivată politic este inacceptabilă”

Published

on

© Užsienio reikalų ministerija/ Facebook

Ministrul lituanian de externe a solicitat Uniunii Europene ajutorul în disputa diplomatică pe care țara sa o are cu China, declanșată de acceptarea Lituaniei ca Taiwanul, teritoriu asupra căruia Beijingul consideră că este suveran, să îți deschidă un birou de reprezentare diplomatică la Vilnius.

Într-o scrisoare adresată vicepreședintelui executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, responsabil pentru o economie în serviciul cetățenilor, și Înaltului Reprezentat al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, Gabrielius Landsbergis a a atras atenția asupra presiunii economice ”inacceptabile”, exercitate de China, care a ajuns la un nivel ”fără precedent”.

Acesta a confirmat într-o scrisoare consultată de Politico că exportatorii lituaniei nu mai pot intra pe piața chineză, numele țării fiind șters de pe lista de control vamal a Chinei.

”Este greu să nu vedem că aceste măsuri recente Chinei sunt o continuare a coerciției economice motivate politic cu care Lituania se confruntă din august 2021. Aceste activități ale autorităților chineze împotriva unui stat membru al UE au un impact direct asupra întregii UE și asupra politicii noastre comerciale comune. V-aș ruga să interveniți pe lângă autoritățile chineze în numele Lituaniei cu scopul de a rezolva situația actuală”, a fost apelul lansat de Landsbergis.

Semnalând importanța ”unității și solidarității UE”, acesta a completat că este nevoie de o ”reacție puternică la nivel european pentru a transmite un semnal Chinei că presiunea economică motivată politic este inacceptabilă și nu va fi tolerată”.

Uniunea Europeană a fost târâtă într-o situație tensionată cu Beijingul din cauza Lituaniei.

Lituania a anunţat din iulie deschiderea unei reprezentanţe la Vilnius sub numele de ”birou de reprezentare al Taiwanului”, ducând la o campanie de presiune din partea Chinei vizând izolarea Taiwanului pe scena internaţională. Beijingul şi-a rechemat ambasadorul din Lituania şi a cerut în august ca statul baltic să-şi recheme ambasadorul de la Beijing, ceea ce Lituania a şi făcut. Acest lucru s-a soldat cu reducerea relațiilor diplomatice dintre cele două țări la nivelul de ”însărcinat cu afaceri”. 

În același timp, statul baltic s-a retras din Platforma 17+1, formată din China şi ţări din Europa Centrală şi de Est, prin care Beijingul urmărește să-și sporească influența în această parte a Europei.

Comisia Europeană a luat apărarea Lituaniei, și a subliniat că deschiderea unui reprezentare a Taiwanului în această țară nu este o încălcare a politicii Uniunii Europene privind ”o singură Chină”.

Separate politic începând din 1949, Taiwanul şi China continentală sunt rivale în a obţine cât mai mulţi aliaţi diplomatici. Regimul comunist se află însă într-un avantaj net, doar 15 state din lume recunoscând statul taiwanez.

Continue Reading

U.E.

Constelația Galilelo se dezvoltă. UE a lansat doi noi sateliți pentru a-și consolida poziția în furnizarea de servicii de navigație și poziționare

Published

on

© ESA - European Space Agency/ Facebook

Comisia Europeană a lansat cu succes doi noi sateliți Galileo de la centrul spațial european din Kourou, Guyana Franceză, ajungându-se în total la un număr de 28 de sateliți Galileo lansați și făcând astfel posibilă furnizarea de servicii mai robuste și de semnale mai precise într-o serie de sectoare industriale.

”Din 2016, serviciul deschis Galileo oferă o precizie de poziționare remarcabilă, care este utilizată până acum de peste două miliarde de utilizatori din întreaga lume. Galileo dispune, de asemenea, de un serviciu de căutare și salvare, care reduce foarte mult timpul de localizare a persoanelor aflate în pericol, și oferă în premieră un serviciu de răspuns, care îi informează pe cei aflați în pericol că apelul lor de ajutor a fost primit. Această lansare consolidează constelația actuală și asigură poziția puternică a Europei în domeniul sateliților și serviciilor de navigație globală”, a transmis comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, potrivit unor comunicate ale instituției omonime și Agenția UE pentru Programul Spațial (EUSPA).

Lansarea Galileo 11 este prima dintr-o serie de șase lansări (cu doi sateliți per lansare), care vor permite ca Galileo să ofere o mai mare precizie utilizatorilor existenți și să deschidă noi oportunități pe piață.

Galileo este sistemul propriu global de navigație prin satelit al UE, un sistem civil aflat sub control civil, care furnizează informații precise de poziționare și datare. Galileo are ca scop să asigure independența Europei față de alte sisteme de navigație prin satelit, precum și autonomia sa strategică în domeniul navigației prin satelit.

Printre alte activități spațiale ale UE, se numără Copernicus (date de observare a Pământului deschise și gratuite, referitoare la suprafața terestră, la atmosferă, la mări și oceane, la schimbările climatice și pentru securitate și gestionarea situațiilor de urgență), EGNOS (sistem regional de navigație prin satelit) și supravegherea și urmărirea spațială (SST).

Continue Reading

Dan Motreanu

Eurodeputatul Dan Motreanu: În Grupul PPE, susținem o educație de calitate, condiție prealabilă pentru creșterea economică

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Europarlamentarul Dan Motreanu (PNL, PPE) reiterează importanța implementării unui Spațiu European al Educației (SEE) până în 2025. Astfel, în Parlamentul European, Dan Motreanu a votat recent un raport în acest sens, prin care a solicitat măsuri importante pentru un acces mai facil la educație de calitate și echitabil.

„În Grupul PPE, susținem o educație de calitate, condiție prealabilă pentru creșterea economică și crearea de locuri de muncă pentru cetățenii europeni. Conținutul programelor și organizarea sistemelor de învățământ reprezintă o competență națională și trebuie să rămână așa. Pe de altă parte, noile provocări – digitalizarea, tranziția climatică, demografice, de securitate – necesită mobilizarea instrumentelor europene și a politicilor de sprijin în cadrul Spațiului european al educației (SEE)”, a transmis deputatul european într-un mesaj pe pagina de Facebook.

Printre solicitări eurodeputatul Dan Motreanu  se numără următoarele:

 • sprijinirea competențelor lingvistice la toate nivelurile, astfel încât toți elevii să aibă cunoștințe suficiente în cel puțin alte două limbi oficiale ale UE până la sfârșitul învățământului gimnazial;
 • SEE să reprezinte un reper în recunoașterea diplomelor și calificărilor în întreaga UE și extinderea recunoașterii reciproce automate a diplomelor și a perioadelor de studiu în străinătate;
 • digitalizarea și conectarea tuturor universităților prin crearea unei platforme universitare europene online;
 • schimb de informații și de bune practici prin intermediul platformei SEE ca portal public interactiv multilingv;
 • stabilirea de priorități, obiective, termene pentru acțiuni și rezultate intermediare clare pentru SEE și finanțare dedicată SEE în cadrul financiar multianual viitor.

Potrivit europarlamentarului liberal, în următorii 7 ani, Romania dispune de o finanțare europeană masivă pentru a dezvolta sistemul educațional.

 • 3,97 miliarde euro vor fi disponibile în Programul Operațional Educație si Ocupare (POEO). Bazat pe documentul programatic România Educată, POEO finanțează, printre altele:îmbunătățirea participării copiilor la educație antre-preșcolară si preșcolară, prevenirea părăsirii timpurii a școlii si creșterea accesului si a participării grupurilor dezavantajate la educație și formare profesională, creșterea calității ofertei de educație și formare profesională pentru a asigurarea echitații sistemului și o mai bună adaptare la dinamica pieței muncii și la provocările inovării și progresului tehnologic, valorificarea potențialului tinerilor pe piața muncii.

De asemenea, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, România are la dispoziție 3.605,97 miliarde euro dedicate educației, mai informează deputatul european.

3.605,97 miliarde euro vor fi disponibile prin Planul național de redresare și reziliență (PNRR), unde se vor finanța o serie de reforme și investiții, precum:

  • dezvoltarea unui sistem de servicii de educație timpurie unitar, incluziv și de calitate.
  • construirea, echiparea și operaționalizarea a 110 creșe.
  • înființarea, echiparea și operaționalizarea a 412 servicii complementare pentru grupurile defavorizate.
  • reforma sistemului de învățământ obligatoriu pentru prevenirea și reducerea părăsirii timpurii a școlii.
  • sprijinirea unităților de învățământ cu risc ridicat de abandon școlar.
  • programul de formare la locul de muncă pentru personalul didactic.
  • asigurarea echipamentelor și a resurselor tehnologice digitale pentru unitățile de învățământ.
  • școala online – dezvoltarea platformei de evaluare și realizarea de conținut.
  • digitalizarea universităților și pregătirea acestora pentru profesiile digitale ale viitorului.

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
EDUCAȚIE5 hours ago

Rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie, a deschis conferința internațională WAAS, dedicată viitorului educației și leadershipului global

CHINA5 hours ago

Lituania solicită ajutorul UE în disputa diplomatică cu Beijingul pivind Taiwanul: Este nevoie de o ”reacție puternică pentru a transmite că presiunea economică motivată politic este inacceptabilă”

U.E.7 hours ago

Constelația Galilelo se dezvoltă. UE a lansat doi noi sateliți pentru a-și consolida poziția în furnizarea de servicii de navigație și poziționare

Dan Motreanu7 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu: În Grupul PPE, susținem o educație de calitate, condiție prealabilă pentru creșterea economică

U.E.7 hours ago

Noul guvern german va avea în premieră un număr egal de femei și bărbați. Femeile vor ocupa posturi-cheie, precum cel de Interne sau al Apărării

COMISIA EUROPEANA8 hours ago

Comisia Europeană a aprobat decizia de a aloca Irlandei 920,4 milioane de euro din Rezerva de ajustare la Brexit, din care România va primi aproape 40 de milioane de euro

COMISIA EUROPEANA8 hours ago

Ajutoare de stat: Comisia Europeană adoptă Comunicarea revizuită privind asigurarea creditelor la export pe termen scurt

ROMÂNIA8 hours ago

Eurobarometru: Peste 70% dintre români se declară în favoarea principiilor digitale promovate de către Uniunea Europeană

U.E.9 hours ago

Raport oficial: Cu bugete record în domeniul militar în 2020, statele UE au eșuat să colaboreze în domeniul apărării europene

euro bani moneda
U.E.9 hours ago

Bancnotele euro își ”reînnoiesc aspectul”. BCE dorește să redefinească elementele grafice ale bancnotelor euro până în 2024, în colaborare cu cetățenii europeni

ROMÂNIA3 days ago

Premierul Nicolae Ciucă atrage atenția că trebuie elaborată cât mai rapid OUG privind cadrul de implementare a PNRR

ROMÂNIA5 days ago

Klaus Iohannis a decorat cadre medicale, profesori și reprezentați ai societății civile cu prilejul Zilei Naționale a României: O recunoaștere a meritelor oamenilor care aduc cinste țării noastre

MAREA BRITANIE6 days ago

Ziua Națională a României. Ambasadorul Regatului Unit la București: Combaterea problemelor climatice va reprezenta un ”aspect important al cooperării” dintre țările noastre

POLITICĂ6 days ago

Premierul Nicolae Ciucă, îndemn la unitate de Ziua Națională: Marea Unire rămâne cea mai frumoasă pagină din istoria României, o lecție despre coeziune care acum ne este necesară

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Ursula von der Leyen salută decizia OMS de a începe negocierile pentru un tratat internațional privind pandemiile: Spiritul de acțiune colectivă, singurul răspuns pentru combaterea pandemiilor

U.E.1 week ago

Charles Michel, la sesiunea specială a Adunării Mondiale a Sănătății pentru un tratat internațional privind pandemiile: Sper că vom face istorie. Abordarea „O singură sănătate” este un „must-have”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Mircea Hava pune la dispoziția oricărei ”comunități care dorește să cunoască și să acceseze fondurile” UE experiența sa de peste 20 de ani ca primar: Banii europeni pot schimba, din temelii, un oraș

ROMÂNIA1 week ago

Varianta Omicron: România trimite un avion Tarom pentru a-și repatria cetățenii blocați în Africa de Sud și se oferă să ajute și alte state UE care nu au reușit acest lucru, în limita capacității aeronavei

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Nicolae Ciucă, întâlnire cu ministrul Sănătății: România urmează recomandările ECDC și ale Comisiei Europene. Românii care vin din țări din sudul Africii vor fi carantinați timp de 14 zile

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 weeks ago

Eurodeputatul Victor Negrescu: Digitalizarea reprezintă soluția pentru a eficientiza statul. Trebuie să fructificăm oportunitățile financiare europene pentru investiții în acest domeniu

Team2Share

Trending