UE plănuiește creșterea prezenței sale în Afganistan și se bazează pe „rolul strategic” al Qatarului pentru evitarea colapsului socioeconomic al țării, potrivit Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate.
„Trebuie să avem oameni pe teren în Afganistan, pe lângă lucrătorii noștri umanitari. Așadar, întrebarea nu este dacă ar trebui să avem o prezență minimă a UE, asupra căreia toate statele membre sunt de acord, ci când și cum. Lucrăm la opțiunile posibile, ținând cont de situația de securitate. Am avut o misiune de prospectare din partea oficialilor SEAE (Serviciul European de Acțiune Externă, n.r.) și vom evalua acum următorii pași”, a afirmat Josep Borrell, într-o postare pe blogul său.
Afirmația vine în contextul în care există multe semne că situația din țară se înrăutățește. De exemplu, am asistat la formarea unui guvern interimar care nu este nici incluziv, nici reprezentativ și există informații conform cărora femeile și fetele sunt excluse din școli și universități, ceea ce contravine asigurărilor inițiale din partea talibanilor. În plus, situația economică este dezastruoasă, ceea ce riscă să agraveze criza umanitară în curs de desfășurare, 18 milioane de persoane având nevoie de asistență.
„Afganistanul este una dintre cele mai sărace țări din lume, mai mult de o treime din populație trăind cu mai puțin de 2 dolari americani pe zi. De ani de zile, a fost puternic dependentă de ajutorul extern: în 2020, asistența internațională a reprezentat 43% din PIB-ul țării, iar 75% din salariile plătite în administrația publică proveneau din ajutorul extern. În special, ajutorul a fost utilizat pentru a finanța un deficit comercial de aproximativ 30% din PIB. Afganistanul trebuie să importe aproape toate produsele industriale, toți combustibilii fosili și o mare parte din grâul necesar pentru a hrăni o țară care este departe de a fi autosuficientă și care a fost grav afectată de secete”, precizează șeful diplomației europene.
De la preluarea puterii de către talibani, UE a decis să majoreze ajutorul umanitar de la 57 de milioane de euro la 200 de milioane de euro și, împreună cu statele noastre membre, s-a angajat să aloce 677 de milioane de euro pentru a ajuta milioanele de afgani care suferă.
Citiți și Podul aerian umanitar al UE a transportat 25 tone de încărcături medicale vitale în Afganistan. 18 milioane de persoane au nevoie „disperată” de asistență
Cu toate acestea, UE a sistat asistența pentru dezvoltare, la fel ca și statele sale membre și partenerii săi care împărtășesc aceleași idei, iar FMI și Banca Mondială au suspendat deocamdată accesul Afganistanului la programele lor din cauza legitimității incerte a noului guvern afgan. În plus, noile autorități nu au acces la cele 9 miliarde de dolari deținute în active înghețate în rezervele băncii centrale, care sunt în mare parte depuse în afara țării, în special la Rezerva Federală a SUA. În cele din urmă, retragerea forțelor străine și a civililor din țară i-a privat pe mulți afgani de surse importante de venit.
„Această situație duce la o devalorizare rapidă a monedei afgane și la o inflație ridicată: există indicii că prețurile alimentelor au crescut cu cel puțin 50% mai mult de când talibanii au preluat puterea. Sistemul bancar afgan rămâne în mare parte paralizat, oamenii fiind în imposibilitatea de a retrage bani din conturile lor, în timp ce sistemul de sănătate, care depindea în mare măsură de ONG-uri și de ajutorul străin, este pe punctul de a se prăbuși. Dacă situația continuă și în condițiile în care se apropie iarna, aceasta riscă să se transforme într-o catastrofă umanitară. Oamenii disperați ar putea părăsi țara, creând o mișcare migratorie în masă, afectând statele vecine care găzduiesc deja peste trei milioane de refugiați afgani”, avertizează Josep Borrell.
În acest context, Înaltul Reprezentant a evidențiat „rolul crucial” al Qatarului în gestionarea situației din Afganistan, statul din Golf găzduind biroul politic al talibanilor din Doha, menținând contacte deschise cu noile autorități, iar Qatar Airways fiind una dintre puținele companii aeriene civile care zboară spre Kabul, ceea ce are o importanță majoră în procesul de evacuare a persoanelor care au dorit sau care încă doresc să părăsească Afganistanul, inclusiv cetățeni ai UE.
Josep Borrell a efectuat prima sa vizită în Qatar, în calitate de Înalt Reprezentant al UE, pe 30 septembrie, întâlnindu-se cu Viceprim-ministrul/ministrul afacerilor externe, șeicul Mohammed bin Abdulrahman Al Thani și Emirul Tamim bin Hamad Al Thani.
„Qatar este o țară care joacă un rol strategic în abordarea noii situații din Afganistan. Jucați un rol important în facilitarea interacțiunilor cu autoritățile de la Kabul și cu lumea occidentală. Ați făcut acest lucru în timpul evacuărilor; faceți acest lucru menținând deschis aeroportul din Kabul și sunt sigur că veți continua să faceți acest lucru, asigurând nu numai o trecere sigură pentru cei care au nevoie, ci și furnizarea de sprijin umanitar și, de asemenea, toate contactele și angajamentele necesare pentru a sprijini poporul afgan”, a afirmat șeful diplomației europene, în cadrul vizitei sale recente la Doha.
Ambele părți au convenit asupra necesității de a evita producerea unui colaps socioeconomic în Afganistan, acest lucru necesitând, mai presus de toate, ca talibanii „să ia măsurile care vor permite comunității internaționale să ajute poporul afgan”. Cu toate acestea, Înaltul Reprezentant a subliniat că răspunsul UE la criză va depinde de comportamentul noilor autorităţi afgane şi orice fel de reluare a relaţiilor va presupune respectarea unor condiţii, inclusiv în ceea ce priveşte drepturile omului.
Amintim că la începutul lui septembrie, miniștrii de externe din UE au convenit că „nivelul și natura acestui angajament vor depinde de acțiunile noului guvern” în ceea ce privește prevenirea resurgenței terorismului, respectarea drepturilor omului și a statului de drept, înființarea unui guvern de tranziție incluziv, accesul nemijlocit pentru ajutorul umanitar și permiterea plecării cetățenilor străini și a afganilor aflați în situație de risc care doresc să părăsească Afganistanul.
În acest sens, Josep Borrell precizează că abordarea UE coincide cu „ceea ce încearcă să facă Qatarul”.
„În timpul întâlnirilor mele, partea qatareză a explicat cum contactele lor cu talibanii au avut ca scop moderarea comportamentului acestora, de exemplu în ceea ce privește accesul fetelor la educație, care, desigur, nu este incompatibil cu islamul. Am discutat, de asemenea, despre necesitatea de a ajuta persoanele care încă doresc să părăsească Afganistanul și am exprimat aprecierea noastră pentru ajutorul acordat de Qatar în această privință și pentru eforturile de redeschidere a aeroportului din Kabul”, afirmă Înaltul Reprezentant al UE.
Josep Borrell mai spune că i-a „încurajat pe interlocutorii săi din Qatar să continue să își folosească contactele privilegiate cu talibanii, astfel încât cel mai rău scenariu să poată fi evitat”, și a subliniat că UE va continua să lucreze în acest scop.
„Veți juca un rol foarte important în facilitarea transmiterii de mesaje către talibani cu privire la așteptările comunității internaționale, în special ale Uniunii Europene”, a subliniat șeful diplomației europene, la Doha.