Connect with us

U.E.

UE pregătește 3,3 miliarde de euro sprijin financiar pentru Balcanii de Vest: Avem o responsabilitate specială să ajutăm în această pandemie partenerii din Balcanii de Vest. Viitorul lor se află în mod clar în UE

Published

on

© European Parliament

Comisia Europeană anunță un pachet de sprijin financiar în valoare de peste 3,3 miliarde de euro, mobilizat în comun cu Banca Europeană de Investiții, în beneficiul cetățenilor din Balcanii de Vest. Acest pachet își propune să abordeze nevoile imediate de sănătate și nevoile umanitare generate de pandemia COVID-19, precum și să ajute la redresarea socială și economică a statelor din regiune. 

Pe lângă sprijinul consolidat, în contribuția sa, înaintea reuniunii liderilor în cadrul summitului UE-Balcanii de Vest din 6 mai, Comisia prezintă și parametrii generali ai sprijinului pe termen lung care va fi prezentat mai târziu în acest an sub forma unui Planul Economic și de Investiții pentru regiune.

Avem o responsabilitate specială să ajutăm în această pandemie partenerii noștri din Balcanii de Vest, deoarece viitorul lor se află în mod clar în Uniunea Europeană. UE mobilizează un pachet financiar substanțial, confirmând-ne solidaritatea. Împreună vom depăși această criză și ne vom recupera. Și dincolo de asta, vom continua să sprijinim regiunea, inclusiv cu reformele necesare pe calea lor spre UE, întrucât recuperarea va funcționa eficient doar dacă țările își îndeplinesc angajamentele”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Sprijinul UE acordat Balcanilor de Vest în combaterea coronavirusului

Pachetul de sprijin financiar al UE de peste 3,3 miliarde de euro include realocări din Instrumentul de asistență pentru preaderare în valoare de 38 de milioane EUR pentru asistență imediată în sectorul sănătății, în special prin furnizarea de materiale esențiale pentru salvarea de vieți, cum ar fi echipament de protecție personală, măști si ventilatoare; 389 milioane EUR pentru a face față nevoilor de redresare socială și economică și un pachet de reactivare economică de 455 milioane EUR, în strânsă cooperare cu instituțiile financiare internaționale. Acesta include, de asemenea, o propunere de asistență macro-financiară pentru 750 de milioane de euro și un pachet de asistență de 1,7 miliarde de euro de la Banca Europeană de Investiții.

Privind spre viitor – un plan economic și de investiții pentru redresare economică

Balcanii de Vest vor avea nevoie de sprijin continuu pentru a gestiona impactul pandemiei odată ce trece criza coronavirusului. Comisia Europeană va prezenta anul acesta un Plan Economic și de Investiții pentru regiune, pentru stimularea redresării pe termen lung, stimularea creșterii economice și sprijinirea reformelor necesare pentru ca partenerii balcanici să meargă mai departe pe calea UE.

Pentru perioada 2021-2027, Comisia a propus un pachet total 14,5 miliarde EUR pentru Instrumentul III de preaderare, din care cea mai mare parte este destinată Balcanilor de Vest. Comisia prevede o dublare a subvențiilor prin Cadrul de investiții pentru Balcanii de Vest și o creștere substanțială a garanțiilor financiare pentru susținerea investițiilor publice și private în regiune printr-un instrument dedicat de garantare în cadrul aceluiași instrument.

Șefii de stat și de guvern din UE și cei din Balcanii de Vest se vor întruni la 6 mai 2020 pentru discuții despre provocările și oportunitățile comune. Inițial prevăzută sub forma unui summit la Zagreb, întâlnirea se va desfășura acum prin videoconferință din cauza pandemiei COVID-19. Propunerile de astăzi reprezintă contribuția Comisiei înaintea acestei reuniuni.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

COMISIA EUROPEANA

Comisarul european pentru sănătate: Un vaccin împotriva COVID-19 ar putea fi disponibil până la sfârșitul anului 2020

Published

on

© Ministerul Sănătății/ Facebook

Un vaccin împotriva COVID-19 ar putea fi disponibil până la sfârşitul anului 2020, a declarat duminică comisarul european pentru sănătate Stella Kyriakides, potrivit dpa, informează Agerpres.

“Chiar dacă este riscant în acest moment să facem predicţii, avem nişte indicii bune că un vaccin candidat ar putea fi disponibil până la sfârşitul acestui an sau începutul anului viitor”, a declarat Kyriakides pentru ediţia online a Handelsblatt.

Un vaccin nu ar rezolva toate problemele dintr-o dată, dar ar permite revenirea treptată la normalitate odată cu vaccinarea unei “mase critice de cetăţeni, în special a celor din grupurile de risc”, a spus ea.

Comisarul european pentru sănătate a remarcat de asemenea un număr crescând de focare mai mici sau mai mari de coronavirus în mai multe state membre ale UE.

Stella Kyriakides a recomandat guvernelor să procedeze la “izolarea rapidă a sursei de infecţie la nivel local cu ajutorul testelor, urmărirea contactelor şi izolarea imediată a persoanelor contaminate”. 

Comisia Europeană a încheiat luni, 3 august, discuțiile preliminare cu o companie farmaceutică pentru achiziționarea unui potențial vaccin împotriva COVID-19Contractul avut în vedere cu Sanofi-GSK ar oferi posibilitatea ca toate statele membre ale UE să achiziționeze vaccinul. Se preconizează că, odată ce un vaccin s-a dovedit a fi sigur și eficace împotriva COVID-19, Comisia ar dispune de un cadru contractual pentru achiziționarea a 300 de milioane de doze, în numele tuturor statelor membre ale UE.

În acest context, România a solicitat Comisiei Europene zece milioane de doze de vaccin pentru COVID-19 când acesta va fi disponibil.

Continue Reading

U.E.

Conferința donatorilor după exploziile din Beirut: UE oferă încă 30 de milioane de euro ajutor de urgență, în timp ce Emmanuel Macron avertizează că “viitorul Libanului este în joc”

Published

on

© European Union 2020

Uniunea Europeană a adăugat duminică 30 milioane de euro celor 33 de milioane alocate vineri pentru a finanţa ajutorul de urgenţă destinat Libanului, au anunţat președintele Consiliului European Charles Michel și comisarul european pentru gestionarea crizelor Janez Lenarcic.

“Reiterez promisiunea pe care am făcut-o ieri oamenilor din Beirut: nu sunteți singuri. Europa este pregătită să acționeze și puteți conta pe noi”, a spus Michel, conform unei declarații remise CaleaEuropeană.ro, la o zi după ce acesta s-a aflat în capitala Libanului pentru a transmite solidaritatea Uniunii Europene.

“În cursul conferinţei donatorilor pentru Beirut şi pentru libanezi, Comisia Europeană a promis un total de 63 de milioane de euro, dintre care 33 de milioane fuseseră deja anunţate de preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen”, a precizat comisarul Lenarcic într-un comunicat.

“Noua finanţare umanitară din partea UE va fi făcută prin agenţiile ONU, ONG-uri şi organizaţii internaţionale. Ea va constitui obiectul unui control strict. De acest ajutor vor beneficia persoanele cele mai afectate cu scopul de a-şi acoperi necesităţile esenţiale”, a insistat el.

“De asemenea, ne-am angajat să-i susţinem pe libanezi pe termen lung pentru a-i ajuta să se ridice”, a adăugat Lenarcic.

Noua finanţare de 30 milioane de euro promisă urmează să permită “să răspundă necesităţilor celor mai presante ale persoanelor afectate de explozia devastatoare din 4 august la Beirut”, a explicat el.

Gazdă a videoconferinței alături de ONU, preşedintele francez Emmanuel Macron a spus că puterile mondiale ar trebui să lase deoparte dezacordurile şi să sprijine poporul libanez, întrucât însuşi viitorul Libanului este în joc după explozia catastrofală care a devastat în urmă cu cinci zile Beirutul, informează Agerpres.

Pentru moment, Oficiul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) estimează la aproape 120 milioane de dolari sumele necesare pentru a răspunde de urgenţă necesităţilor în materie de sănătate, de relocare temporară, protecţie, igienă, educaţie, securitate alimentară şi logistică (cu implementarea unor instalaţii temporare destinate relansării activităţii în portul din Beirut).

Peste 250.000 de persoane, care au rămas fără adăpost în urma deflagraţiei din Beirut, sunt “extrem de vulnerabile”, potrivit OCHA.

Videoconferinţa reuneşte circa 30 de participanţi, între care preşedintele libanez Michel Aoun şi președintele american Donald Trump, care a comunicat sâmbătă dimineaţa prin Twitter că “toată lumea vrea să ajute Libanul”. De asemenea participă premierul spaniol Pedro Sanchez, omologul său italian Giuseppe Conte, regele Abdullah al Iordaniei, preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi, precum şi reprezentanţi ai Uniunii Europene, Chinei, ai Băncii Mondiale, ai Fondului Monetar Internaţional şi ai Ligii Arabe.

Continue Reading

U.E.

Italia adoptă un nou pachet de redresare economică de 25 de miliarde de euro. Giuseppe Conte: Vom proteja locurile de muncă, afacerile și regiunile țării

Published

on

© www.governo.it

Guvernul italian a adoptat vineri un nou set de măsuri economice în valoare de 25 de miliarde de euro, incluzând o extindere a subvențiilor salariale și o interdicție în privința concedierilor, măsuri care se adaugă sumelor impresionante alocate în perioada de vârf a pandemiei când premierul Giuseppe Conte a anunțat că Roma își pune “puterea de foc în motorul economiei”, aproximativ 750 de miliarde de euro ce reprezintă aproape jumătate din PIB-ul țării.

“Cu aceste măsuri vom proteja locurile de muncă, vom sprijini lucrătorii, afacerile și vom slăbi presiunea termenelor limită de impozitare pentru cetățeni și afaceri, vom ajuta autoritățile locale și regionale și sudul”, a spus Giuseppe Conte într-o conferință de presă.

În conformitate cu noul decret, companiile nu vor avea voie să concedieze angajații atât timp cât vor beneficia de schema de susținere a salariilor legate de coronavirus, care va dura încă 18 săptămâni sau – dacă este folosită în mod intermitent – până la sfârșitul anului, informează Politico Europe.

În mod alternativ, companiile care repornesc activitățile și renunță la sprijinul acordat de către stat vor beneficia de o amânare de patru luni a plăților fiscale.

Printre multe alte măsuri, noul pachet extinde și o plată unică de 400 de euro introdusă în luna mai pentru a ajuta familiile cu venituri mici, prevede reduceri de impozite pentru întreprinderile din sudul Italiei, furnizează miliarde de euro autorităților locale și regionale și extinde un moratoriu pentru rambursarea împrumuturilor către IMM-uri până în ianuarie 2021.

De asemenea, guvernul a extins obligația de a purta măști în spații publice și private închise și de a păstra un metru de distanțare socială până la 7 septembrie. 

“Nu dorim noi restricții, dimpotrivă”, a spus Conte, pledând pentru precauție.

Italia a fost cea mai lovită țară din Uniunea Europeană de pandemia de coronavirus, înregistrând cele mai multe decese și fiind țara cu al doilea cel mai mare număr de infectări, după Spania.

De altfel, Italia va fi una din principalele țări ale beneficiare ale planului de salvare de 750 de miliarde de euro și ale bugetului multianual convenite la 21 iulie de liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Mai mult, noul set de măsuri economice menite să sprijine companiile și locurile de muncă se bazează pe schema instrumentului SURE de 100 de miliarde de euro lansat de Comisia Europeană pentru a preveni concedierile și pentru a salva companiile de la faliment.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending