Uniunea Europeană poate oferi Regatului Unit un acord comercial ”extrem de ambițios”, care să includă tarife și cote zero, dar și multe servicii, cu condiția ca Londra să respecte acum și în viitor standardele UE, a anunțat negociatorul-șef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, informează AFP și DPA, citat de Agerpres.
Barnier a prezentat luni, după 48 de ore de la producerea Brexitului, în cadrul unei conferințe de presă, principiile după care Bruxelles-ul se va ghida în negocierile pe care le va purta cu Londra în cele 11 luni ale perioadei de tranziție care durează până la 31 decembrie 2020.
Aceste directive acoperă toate domeniile de interes pentru negocieri, inclusiv cooperarea comercială și economică, aplicarea legii și cooperarea judiciară în materie penală, politica externă, securitatea și apărarea, participarea la programele Uniunii și alte domenii tematice de cooperare.
Recomandarea se bazează pe orientările și concluziile deja existente ale Consiliului European, precum și pe declarația politică din octombrie 2019 ce vizează UE și Regatul Unit.
Bruxelles-ul dorește, de asemenea, un acord ambițios în ceea ce privește serviciile ”cu acoperire sectorială largă”, care să includă ”comerțul digital, proprietatea intelectuală și acces la piețele noastre de achiziții”.
Barnier a a atenționat totuși că există anumite condiții pe care Regatul Unit trebuie să le respecte.
”Suntem pregătiți să oferim toate acestea chiar dacă știm că va exista o competiție puternică între Regatul Unit, vecinul nostru aflat în proximitate, și Uniunea Europeană. Competiția este normală. Dar, pentru că există această proximitatea geografică și interdependență economică, mandatul nostru specifică clar că această ofertă excepțională este condiționată de cel puțin două lucruri”, a subliniat negociatorul-șef al Uniunii Europene.
Primul aspect implică ”garanţii specifice şi eficiente pentru a asigura un teren de joc neted pe termen lung”, Barnier subliniind importanţa menţinerii concurenţei ”loiale şi deschise”.
Cel de-al doilea presupune că acordul de liber schimb trebuie să includă și un acord privind pescuitul.
Cu alte cuvinte, Londra va trebui să fie de acord cu a permite Uniunii Europene să aibă acces la apele sale pentru pescuit şi vice versa.
”Pe lângă cooperarea privind conservarea, gestionarea și reglementarea, obiectivul din dispozițiile privind pescuitul ar trebui să se mențină activitățile de pescuit ale Uniunii. În special, acesta ar trebui să urmărească evitarea dislocărilor economice pentru pescarii din Uniunea Europeană care au pescuit, în mod tradițional, în apele Regatului Unit”, precizează documentul care include directive pentru toate domeniile de interes pentru negocieri, inclusiv cooperarea comercială și economică, aplicarea legii și cooperarea judiciară în materie penală, politica externă, securitatea și apărarea, participarea la programele Uniunii și alte domenii tematice de cooperare, potrivit Politico Europe.
Pentru a atinge acest obiectiv, mai este menționat în document, ”dispozițiile privind pescuitul ar trebui să se bazeze pe condițiile de acces reciproc, pe cote procentuale și pe activitatea tradițională a flotei Uniunii, așadar trebuie să:
– se asigure accesul continuu reciproc la apele Uniunii și Regatului Unit pentru vasele Uniunii și Regatului Unit,
– se defininească cote procentuale fixe, care pot fi ajustate doar cu acordul ambelor părți,
– se organizeze modalități de obținere a autorizațiilor de pescuit și a prevederilor care asigură un tratament egal și de conformitate, inclusiv control comun și activități de inspecție”, este explicat în document.
În același timp, Michel Barnier a atenționat că bunurile care intră în Uniune, din Regatul Unit, vor face obiectul controalelor de reglementare, dacă acesta decide să părăsească piața unică și uniunea vamală europene.
Nu va exista o recunoaştere reciprocă a regulilor privind serviciile financiare, a adăugat reprezentantul UE, astfel că băncile cu sediile în Regatul Unit nu vor putea să-şi ofere în mod automat serviciile oriunde în Uniunea Europeană.
”Există consecinţe mecanice ale alegerilor făcute de Regatul Unit. Companiile trebuie să se adapteze acum la această nouă realitate”, a accentuat Barnier.
Acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, negociat în mare parte de predecesoarea lui Boris Johnson, Theresa May, care și-a dat demisia la 7 iunie , prevede că actuala perioadă de tranziție poate fi prelungită cu un an sau doi, cu condiția ca Londra să solicite acest lucru până, cel târziu, la 1 iulie 2020. Pe durata perioadei de tranziție, normele europene se vor aplica în continuare în Regatul Unit.
Premierul britanic, Boris Johnson a declarat în repetare rânduri că nu dorește o prelungire a perioadei de tranziție, considerând că există suficient timp în cele 11 luni pentru a stabili prevederile unor viitoare acorduri între doi parteneri legați printr-o relație de aproape jumătate de secol, în contradicție cu poziția Bruxelles-ului, care crede că acest calendar este unul strâns.
La baza acestei idei de respingere a extinderii perioadei de traziție posibil să stea și faptul că Regatul Unit nu poate încheia, per se, până la 31 decembrie, acorduri comerciale cu alte state, având în vedere că, până la acea dată va fi în continuare în piața unică și uniunea vamală europene.
Astfel, o prelungire a perioadei de tranziție amână termenul consfințirii negocierilor comerciale cu alte țări printr-un acord, chestiune sensibilă pentru Londra, în contextul în care se vede nevoită să acopere golul lasat de desprinderea de principalul său partener comercial, UE, care reprezintă cea mai mare piață unică din lume, în pofida faptului că a pierdut unul dintre primii trei centri economici de putere.