Uniunea Europeană condamnă sentințele cu închisoarea ale regimului Lukashenko împotriva a cinci dintre reprezentanții forțelor pro-democratice belaruse aflați în exil și se declară „pregătită” să ia măsuri ca răspuns la încălcarea continuă a drepturilor populației din Belarus.
Toți au părăsit Belarusul după izbucnirea protestelor din august 2020. Demonstrațiile au fost cele mai mari și cele mai susținute de la preluarea mandatului de către Lukașenko în 1994. De atunci, acesta conduce țara cu o mână de fier. Guvernul său a declanșat o represiune brutală împotriva protestatarilor, reținând peste 35.000 de persoane și agresând mii de alți oameni.
„Ieri, regimul lui Lukașenko a atins un nou nivel minim în încercările sale de a-i reduce la tăcere pe cei care se ridică în apărarea libertăților fundamentale ale oamenilor din Belarus și care contestă regimul său ilegitim. Cinci reprezentanți proeminenți ai opoziției democratice belaruse aflați în exil au fost condamnați la pedepse lungi și nejustificate cu închisoarea, în absență și în cadrul unor procese închise. Aceștia au fost vizați doar pentru că au luptat pentru drepturile democratice și justiție, cerând alegeri libere și corecte”, a declarat Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell.
Liderul forțelor pro-democratice belaruse, Sviatlana Tsikhanouskaya, care a fost nevoită să fugă în Lituania, stat vecin membru al UE, după protestele declanșate de alegerile prezidențiale contestate din 2020, a fost condamnată în absență la 15 ani de închisoare pentru acuzații de înaltă trădare și „conspirație pentru preluarea puterii”. De asemenea, membrii Consiliului de Coordonare Pavel Latushko, Maryya Maroz, Volha Kavalkova și Siarhei Dylevski au fost condamnați primul la 18 ani de închisoare, iar cei trei din urmă la câte 12 ani de închisoare.
Acuzațiile decurg din masivele demonstrații antiguvernamentale care au izbucnit împotriva liderului belarus Aleksandr Lukashenko, care susținea că a câștigat un al șaselea mandat prezidențial. Lukashenko, care se află la putere de aproape trei decenii, este un aliat cheie al liderului rus Vladimir Putin.
Sentințele au fost pronunțate după ce, vineri, Minskul l-a condamnat la 10 ani de închisoare pe activistul pentru drepturile omului Ales Bialiatski, laureat al Premiului Nobel, o măsură care a atras condamnarea pe scară largă la nivel internațional.
În context, șeful diplomației europene a transmis că „UE condamnă aceste sentințe absurde, care au fost construite pe baza unor acuzații fabricate de trădare, extremism, conspirație și incitare la ură”. „Acesta este un alt exemplu deplorabil de parodiere continuă a justiției și de abuz politic al sistemului judiciar de către Lukașenko”, a subliniat Josep Borrell.
„UE va continua să îi sprijine pe toți cei care luptă cu curaj pentru un Belarus independent și democratic și este pregătită să ia măsuri ca răspuns la continuarea încălcării scandaloase a drepturilor populației sale”, a mai adăugat oficialul european.
Tot astăzi, ministrul de externe Bogdan Aurescu a denunțat verdictele anunțate de regimul totalitar al președintelui belarus Aleksandr Lukașenko.
„Verdictele în contumacie pentru liderii Belarusului democratic arată natura totalitară a regimului Lukașenko”, a scris Aurescu, pe Twitter. „România este alături de Svetlana Tihanovskaia, de ceilalți lideri ai opoziției belaruse și de poporul belarus în căutarea unui viitor democratic și pentru respectarea deplină a drepturilor omului!“, a subliniat șeful diplomației române.