Connect with us

U.E.

UE, pregătită să ia măsuri după condamnarea liderilor forțelor pro-democratice belaruse. Borrell: Este un alt exemplu deplorabil de parodiere continuă a justiției de către Lukashenko

Published

on

© European Union, 2022

Uniunea Europeană condamnă sentințele cu închisoarea ale regimului Lukashenko împotriva a cinci dintre reprezentanții forțelor pro-democratice belaruse aflați în exil și se declară „pregătită” să ia măsuri ca răspuns la încălcarea continuă a drepturilor populației din Belarus.

Toți au părăsit Belarusul după izbucnirea protestelor din august 2020. Demonstrațiile au fost cele mai mari și cele mai susținute de la preluarea mandatului de către Lukașenko în 1994. De atunci, acesta conduce țara cu o mână de fier. Guvernul său a declanșat o represiune brutală împotriva protestatarilor, reținând peste 35.000 de persoane și agresând mii de alți oameni.

„Ieri, regimul lui Lukașenko a atins un nou nivel minim în încercările sale de a-i reduce la tăcere pe cei care se ridică în apărarea libertăților fundamentale ale oamenilor din Belarus și care contestă regimul său ilegitim. Cinci reprezentanți proeminenți ai opoziției democratice belaruse aflați în exil au fost condamnați la pedepse lungi și nejustificate cu închisoarea, în absență și în cadrul unor procese închise. Aceștia au fost vizați doar pentru că au luptat pentru drepturile democratice și justiție, cerând alegeri libere și corecte”, a declarat Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell.

Liderul forțelor pro-democratice belaruse, Sviatlana Tsikhanouskaya, care a fost nevoită să fugă în Lituania, stat vecin membru al UE, după protestele declanșate de alegerile prezidențiale contestate din 2020, a fost condamnată în absență la 15 ani de închisoare pentru acuzații de înaltă trădare și „conspirație pentru preluarea puterii”. De asemenea, membrii Consiliului de Coordonare Pavel Latushko, Maryya Maroz, Volha Kavalkova și Siarhei Dylevski au fost condamnați primul la 18 ani de închisoare, iar cei trei din urmă la câte 12 ani de închisoare.

Acuzațiile decurg din masivele demonstrații antiguvernamentale care au izbucnit împotriva liderului belarus Aleksandr Lukashenko, care susținea că a câștigat un al șaselea mandat prezidențial. Lukashenko, care se află la putere de aproape trei decenii, este un aliat cheie al liderului rus Vladimir Putin.

Sentințele au fost pronunțate după ce, vineri, Minskul l-a condamnat la 10 ani de închisoare pe activistul pentru drepturile omului Ales Bialiatski, laureat al Premiului Nobel, o măsură care a atras condamnarea pe scară largă la nivel internațional.

În context, șeful diplomației europene a transmis că „UE condamnă aceste sentințe absurde, care au fost construite pe baza unor acuzații fabricate de trădare, extremism, conspirație și incitare la ură”. „Acesta este un alt exemplu deplorabil de parodiere continuă a justiției și de abuz politic al sistemului judiciar de către Lukașenko”, a subliniat Josep Borrell.

„UE va continua să îi sprijine pe toți cei care luptă cu curaj pentru un Belarus independent și democratic și este pregătită să ia măsuri ca răspuns la continuarea încălcării scandaloase a drepturilor populației sale”, a mai adăugat oficialul european.

Tot astăzi, ministrul de externe Bogdan Aurescu a denunțat verdictele anunțate de regimul totalitar al președintelui belarus Aleksandr Lukașenko.

„Verdictele în contumacie pentru liderii Belarusului democratic arată natura totalitară a regimului Lukașenko”, a scris Aurescu, pe Twitter. „România este alături de Svetlana Tihanovskaia, de ceilalți lideri ai opoziției belaruse și de poporul belarus în căutarea unui viitor democratic și pentru respectarea deplină a drepturilor omului!“, a subliniat șeful diplomației române.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

REPUBLICA MOLDOVA

Premierul Estoniei, înainte de summitul Comunității Politice Europene de la Chișinău: Vom transmite un mesaj puternic că Moldova nu este singură

Published

on

© European Union 2022

Premierul Estoniei, Kaja Kallas, a transmis vineri, într-un mesaj video, că summitul Comunității Politice Europene de la Chișinău va transmite un mesaj puternic că Republica Moldova “nu este singură”.

“Aștept cu nerăbdare să particip la reuniunea la nivel înalt a Comunității Politice europene din Moldova. Pentru a discuta despre cum putem consolida împreună securitatea și stabilitatea continentului european. Împreună trebuie, de asemenea, să sprijinim Moldova și să transmitem un mesaj puternic că Moldova nu este singură”, a spus Kallas, într-un mesaj video distribuit pe contul oficial de Twitter pentru summitul din 1 iunie al Comunității Politice Europene, găzduit de Republica Moldova.

Mesaje similare au fost transmise zilele trecute și de cancelarul german Olaf Scholz, președintele Consiliului European Charles Michel, de președinta Parlamentului European Roberta Metsola, de președintele francez Emmanuel Macron și de președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

Mesajul președintelui Consiliului European vine la câteva zile de la ampla manifestare intitulată Adunarea Națională “Moldova Europeană”, care s-a desfășurat în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, la 21 mai, cu zece zile înainte ca R. Moldova să găzduiască, tot la Chișinău, summitul Comunității Politice Europene (CPE), a doua astfel de reuniune după summit-ul inaugural din octombrie anul trecut, de la Praga.

La această manifestare, peste 75.000 de cetățeni au adoptat o rezoluție prin care cer includerea aderării la UE în Constituție, iar președinta Maia Sandu și președinta Parlamentului European Roberta Metsola au susținut discursuri.

Liderii de la Chișinău, în frunte cu președinta Maia Sandu, speră că această adunare cetățenească și summitul CPE vor oferi un impuls puternic pentru obținerea unei decizii în vederea începerii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

Summitul Comunității Politice Europene urmează să se concentreze pe chestiuni legate de securitate și migrație, energie și conectivitate în Europa.

R. Moldova a obținut la 23 iunie anul trecut, alături de Ucraina, statutul de țară candidată pentru aderarea la UE.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Olaf Scholz: La 1 iunie, familia europeană se reunește în R. Moldova, o țară care are tot sprijinul nostru și nu este singură

Published

on

© Administrația Prezidențială

Cancelarul federal german Olaf Scholz a declarat că în data de 1 iunie, familia europeană se va aduna în Republica Moldova, reconfirmând sprijinul pentru această țară.

“În data de 1 iunie, familia europeană se va aduna în Republica Moldova, o familie care este unită în lupta pentru o cooperare pașnică, pentru prosperitatea economică, pentru drepturile omului și pentru democrație. Credem că războiul nu-și mai are locul în Europa. Ne adresăm celor care suferă în urma agresiunii și amenințărilor din partea Moscovei. Acesta este mesajul puternic pe care îl va transmite Summitul Comunității Politice Europene. Iată de ce R. Moldova are tot sprijinul nostru. Iată de ce R. Moldova nu este singură”, a declarat Olaf Scholz, într-un mesaj video distribuit pe contul oficial de Twitter pentru summitul din 1 iunie al Comunității Politice Europene, găzduit de Republica Moldova.

Mesaje similare au fost transmise zilele trecute și de președintele Consiliului European Charles Michel, de președinta Parlamentului European Roberta Metsola, de președintele francez Emmanuel Macron și de președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

Mesajul președintelui Consiliului European vine la câteva zile de la ampla manifestare intitulată Adunarea Națională “Moldova Europeană”, care s-a desfășurat în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, la 21 mai, cu zece zile înainte ca R. Moldova să găzduiască, tot la Chișinău, summitul Comunității Politice Europene (CPE), a doua astfel de reuniune după summit-ul inaugural din octombrie anul trecut, de la Praga.

La această manifestare, peste 75.000 de cetățeni au adoptat o rezoluție prin care cer includerea aderării la UE în Constituție, iar președinta Maia Sandu și președinta Parlamentului European Roberta Metsola au susținut discursuri.

Liderii de la Chișinău, în frunte cu președinta Maia Sandu, speră că această adunare cetățenească și summitul CPE vor oferi un impuls puternic pentru obținerea unei decizii în vederea începerii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

Summitul Comunității Politice Europene urmează să se concentreze pe chestiuni legate de securitate și migrație, energie și conectivitate în Europa.

R. Moldova a obținut la 23 iunie anul trecut, alături de Ucraina, statutul de țară candidată pentru aderarea la UE.

Continue Reading

U.E.

Ursula von der Leyen a vizitat zonele din Italia afectate de inundații: ”Europa este cu voi”

Published

on

© Ursula von der Leyen/ Twitter

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a vizitat regiunea Emilia Romagna, din nordul Italiei, devastată de inundații, pentru a transmite că ”Europa este cu voi”.

”Este sfâșietor să vezi asta, să vezi inundațiile, apa, pământul sub apă, acoperit de apă, dar și să vezi noroiul și aceste cicatrici adânci ale multiplelor alunecări de teren. Așa că, într-adevăr, a fost foarte util să vedem de sus amploarea pagubelor și a devastării, dar și problemele foarte diferite pe care le provoacă. Aceasta este o regiune care, după cum mi-a spus președintele Bonaccini, este foarte prosperă din punct de vedere economic. Emilia-Romagna are o istorie lungă, o istorie bogată. Așadar, este cu atât mai dureros să vedem cât de profunde sunt distrugerile și devastarea din această regiune”, a menționat von der Leyen, alături de premierul italian, Giorgia Meloni, după ce a survolat din elicopter zona afectată. 

Aceasta a amintit și de solidaritatea de care au dat dovadă statele membre, venind în ajutorul Italiei, prin Mecanismul de protecție civilă.

”Sunt aici pompe de apă din Franța, Belgia, Slovacia, Slovenia. Mai mult de 100 de persoane au venit să lucreze cu aceste pompe de apă. Aceasta este solidaritatea europeană în cea mai bună formă. Dar sunt, de asemenea, profund impresionată de sutele de voluntari care au venit aici, de îngerii din noroi. A fost uimitor să văd impactul pozitiv pe care îl poate avea solidaritatea”, a mai spus oficialul european.

Președinta Comisiei Europene a anunțat că ”rezerva pentru criza agricolă va fi declanșată”.

”Cred că Fondul de solidaritate este adecvat pentru a sprijini acest lucru. Știm că, pentru Fondul de solidaritate, trebuie să existe întotdeauna o evaluare a nevoilor, o evaluare a pagubelor la început. Din păcate, această regiune are deja o experiență. Pentru că în urmă cu 11 ani a avut loc un cutremur îngrozitor. Dar noi avem o abordare structurată. De asemenea, doresc să menționez fondurile de coeziune care pot fi utilizate. Și dacă ne uităm în viitor pentru prevenire, slavă Domnului, în planul NextGenerationEU, avem 6 miliarde de euro pentru prevenirea inundațiilor, prevenirea cutremurelor, consolidarea infrastructurii”, a detaliat Ursula von der Leyen sursele de sprijin.

Zeci de mii de personae sunt sinistrate în urma inundațiilor care au devasta nord-estul Italiei, în vreme ce numeroase case au fost înghițite de ape, iar cătune au rămas izolate din cauza unor noi alunecări de teren, informează Agerpres.

Intemperiile care au devastat regiunea Emilia-Romagna au provocat și moartea mai multor persoane persoane şi au transformat străzile oraşelor în râuri.

Continue Reading

Facebook

NATO14 hours ago

Olanda „ia serios în considerare” trimiterea de avioane F-16 Ucrainei

NATO14 hours ago

NATO: Germania își relochează sistemul de apărare antirachetă Patriot din Slovacia în Lituania în vederea summit-ului de la Vilnius

NATO16 hours ago

Cancelarul german Olaf Scholz afirmă că summit-ul NATO de la Vilnius se va concentra pe sprijinirea concretă a Ucrainei

REPUBLICA MOLDOVA1 day ago

Premierul Estoniei, înainte de summitul Comunității Politice Europene de la Chișinău: Vom transmite un mesaj puternic că Moldova nu este singură

REPUBLICA MOLDOVA1 day ago

Olaf Scholz: La 1 iunie, familia europeană se reunește în R. Moldova, o țară care are tot sprijinul nostru și nu este singură

U.E.2 days ago

Ursula von der Leyen a vizitat zonele din Italia afectate de inundații: ”Europa este cu voi”

NATO2 days ago

Mircea Geoană: Buna guvernare, transparența și combaterea corupției sunt importante pentru ca România să-și atingă potențialul strategic, economic și uman

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Comisia Europeană și compania BioNTech-Pfizer modifică termenii contractului privind livrarea de vaccinuri împotriva COVID-19, reducând numărul de doze și prelungind termenul de livrare

ROMÂNIA2 days ago

MCID și ADR fac un nou pas spre digitalizarea României prin lansarea aplicației mobile ROeID, care asigură identitatea digitală a tuturor cetățenilor români

CONSILIUL UE2 days ago

Ungaria contestă un demers al Parlamentului European care îi pune la îndoială capacitatea de a exercita președinția semestrială a Consiliului UE, ce urmează să o preia la jumătatea lui 2024

NATO3 days ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

POLITICĂ3 days ago

Ziua Eroilor. Klaus Iohannis: Prin lupta pentru desăvârșirea unității naționale, înaintașii noștri au acționat decisiv pentru conectarea României la spațiul politic european

ROMÂNIA4 days ago

Nicolae Ciucă a apreciat reiterarea de către președintele federal Steinmeier a sprijinului Berlinului pentru aderarea României la Spațiul Schengen

POLITICĂ4 days ago

Klaus Iohannis cere coaliției ca rotația guvernamentală să se desfășoare “sticlă”: Oamenii trebuie să vadă că nu este vorba de tras sfori. Numai de instabilitate nu avem nevoie

ROMÂNIA4 days ago

Steinmeier l-a asigurat pe Iohannis că Germania se va implica pentru aderarea României la Schengen: Cancelarul Scholz și miniștrii de externe și interne vor aduce argumente Austriei și Olandei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a înregistrat în Parlamentul European petiția pentru sprijinirea satelor românești și a fermierilor români

REPUBLICA MOLDOVA7 days ago

Adunarea Națională “Moldova Europeană”. Maia Sandu: Calea aleasă de Moldova, calea europeană. Trebuie să aderăm la UE până în 2030

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Dorin Recean: La Chişinău încă nu cad rachete, asta datorită ucrainenilor, dar Republica Moldova este atacată hibrid

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu: Regiunea Mării Negre are potențialul de a deveni un centru internațional de oportunități prin extinderea și modernizarea surselor de energie

NATO1 week ago

Black Sea and Balkans Security Forum: Premierul Nicolae Ciucă evidențiază importanța revizuirii planurilor de apărare în contextul în care o ”putere ca Rusia merge spre un război de uzură”

Team2Share

Trending