COMISIA EUROPEANA
UE prelungește beneficiile comerciale pentru Ucraina
Published
2 years agoon
Suspendarea taxelor de import, a contingentelor și a măsurilor de protecție comercială pentru exporturile ucrainene către Uniunea Europeană – cunoscute sub numele de măsuri comerciale autonome (ATM) – rămâne în vigoare pentru încă un an, a anunțat Comisia Europeană.
În vigoare din 4 iunie 2022, ATM-urile pentru liberalizarea comerțului cu Ucraina au avut un efect pozitiv asupra comerțului Ucrainei cu UE. Împreună cu culoarele de solidaritate, ATM-urile au asigurat menținerea fluxurilor comerciale dinspre Ucraina către UE în 2022, în pofida perturbărilor cauzate de război și în ciuda tendinței generale de scădere puternică a schimburilor comerciale ale Ucrainei în general.
Unilaterale și de natură temporară, ATM-urile extind în mod semnificativ domeniul de aplicare a liberalizării tarifare în cadrul Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) UE-Ucraina prin suspendarea tuturor taxelor și contingentelor restante, precum și a taxelor pentru măsurile antidumping și de salvgardare asupra importurilor ucrainene în momentele de dificultate ale Ucrainei.
Măsurile se referă doar la patru produse agricole – grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui – originare din Ucraina. Aceste măsuri excepționale sunt mai bine direcționate în ceea ce privește domeniul de aplicare și, de asemenea, nu se vor aplica semințelor pentru însămânțare. În această perioadă, aceste produse pot continua să fie puse în liberă circulație în toate statele membre ale Uniunii Europene, cu excepția Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României și Slovaciei. Produsele pot continua să circule sau să tranziteze aceste cinci state membre prin intermediul unui regim de tranzit vamal comun sau pot fi direcționate către o țară sau un teritoriu din afara UE.
De cealaltă parte, UE va elimina treptat, până la 15 septembrie 2023, măsurile preventive excepționale și temporare adoptate la 2 mai 2023 cu privire la importurile de grâu, porumb, semințe de rapiță și semințe de floarea-soarelui din Ucraina, în temeiul măsurilor de salvgardare excepționale din Regulamentul privind măsurile comerciale autonome. Domeniul de aplicare al acestor măsuri se reduce în continuare de la 17 la 6 linii tarifare pentru cele 4 produse vizate. Aceste măsuri temporare și specifice au fost adoptate din cauza blocajelor logistice privind aceste produse în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia și cu condiția ca statele membre să nu mențină nicio măsură restrictivă. Eliminarea treptată va permite realizarea unor îmbunătățiri semnificative ale culoarelor de solidaritate și abordarea provocărilor legate de scoaterea din țară a cerealelor ucrainene pentru această recoltă.
Aceste măsuri continuă să fie necesare pentru o perioadă limitată de timp, având în vedere circumstanțele excepționale ale blocajelor logistice grave și ale capacității limitate de depozitare a cerealelor înainte de sezonul de recoltă, înregistrate în cinci state membre. Așa cum s-a convenit, a fost creată o platformă comună de coordonare pentru a coordona eforturile Comisiei, Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României și Slovaciei, precum și ale Ucrainei, în vederea îmbunătățirii fluxului comercial dintre Uniune și Ucraina, inclusiv a tranzitului de produse agricole de-a lungul coridoarelor.
Vicepreședintele executiv Valdis Dombrovskis conduce acest proces la nivel politic. La 2 iunie a avut loc o primă reuniune de lansare a acestei platforme de coordonare la nivel tehnic.
Îmbunătățirea culoarelor de solidaritate va fi, prin urmare, monitorizată de această platformă de facilitare a exporturilor.
În cazul în care tranzitul de mărfuri ucrainene este împiedicat de cerințe excesiv de împovărătoare în unul sau mai multe dintre cele cinci state membre, Comisia va reevalua dacă mai există condițiile de fond pentru impunerea acestor măsuri preventive.
Aceste măsuri excepționale și temporare respectă pe deplin angajamentul ferm al UE de a sprijini Ucraina și de a păstra capacitatea acesteia de a-și exporta cerealele, care sunt esențiale pentru a hrăni lumea și a menține prețurile alimentelor la un nivel scăzut, în fața provocărilor reprezentate de agresiunea neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei și a civililor săi.
Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.
You may like
Nivelul de încredere a ucrainenilor în Volodimir Zelenski a scăzut cu 25% în decursul lui 2024 (sondaj KIIS)
Donald Trump și Vladimir Putin vor avea o convorbire telefonică „în următoarele zile sau săptămâni”, spune consilierul pentru securitate națională al președintelui ales al SUA
Ucraina, dispusă să ajute la stingerea incendiilor devastatoare din California. Zelenski: Avem pregătiți 150 de pompieri
În plină criză politică, cancelarul interimar al Austriei dă asigurări că țara sa va rămâne un partener de ”încredere și constructiv” în UE
Zelenski îi mulțumește președintelui Biden pentru sprijinul acordat Ucrainei și pentru consolidarea comunității internaționale
Germania: Olaf Scholz blochează un pachet de ajutor militar de 3 miliarde de euro pentru Ucraina (Der Spiegel)
COMISIA EUROPEANA
Roxana Mînzatu va conduce demersurile de pregătire a inițiativelor CE privind competențele, locurile de muncă și drepturile sociale, de la cârma unuia dintre cele 14 grupuri de proiect create la nivelul instituției
Published
3 days agoon
January 10, 2025Roxana Mînzatu, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene pentru drepturi sociale și competențe, locuri de muncă de calitate și pregătire va prezida grupul de proiect pentru competențe, locuri de muncă și drepturi sociale, unul dintre cele 14 grupuri de proiect create la nivelul Comisiei de președinta Ursula von der Leyen pentru a asigura pregătirea și orientarea politică în realizarea inițiativelor, de la concepție la implementare.
Fiecare grup de proiect are propriul mandat, propria componență, propria durată și propriile metode de lucru. Și fiecare grup va fi prezidat de un membru al Colegiului, desemnat de președinte. Președinții grupurilor respective vor fi responsabili pentru asigurarea îndeplinirii cu succes a mandatului lor pe o perioadă inițială de un an, cu posibilitate de reînnoire a grupurilor pentru durata necesară îndeplinirii misiunii specifice pentru care au fost create.
Este de menționat faptul că grupurile de proiect vor asigura, fără a aduce atingere procesului decizional, coordonarea aspectelor de actualitate, a principalelor inițiative transversale și a politicilor orizontale.
Cele 14 grupuri de proiect privind:
- Pactul pentru o Industrie Curată este prezidat în comun de vicepreședintele executiv pentru tranziție curată, echitabilă și competitivă, Teresa Ribera, de vicepreședintele executiv pentru prosperitate și strategie industrială, Stéphane Séjourné, și de comisarul pentru climă, creștere netă zero și creștere curată, Wopke Hoekstra.
- Inteligența artificială este prezidat de Henna Virkkunen, vicepreședinte executiv pentru suveranitate tehnologică, securitate și democrație.
- Acțiunea externă este prezidat de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate/Vicepreședintele, Kaja Kallas.
- Competențele, locuri de muncă și drepturi sociale este prezidat de vicepreședintele executiv pentru drepturi sociale și competențe, locuri de muncă de calitate și pregătire, Roxana Mînzatu.
- Securitatea economică este prezidat de comisarul pentru comerț și securitate economică, Maroš Šefčovič.
- Uniunea Apărării este prezidat de comisarul pentru apărare și spațiu, Andrius Kubilius.
- Uniunea europeană a economiilor și investițiilor este prezidat de comisarul pentru servicii financiare și Uniunea economiilor și investițiilor, Maria Luís Albuquerque.
- Uniunea Pregătirii este prezidat de comisarul pentru egalitate, pregătire și gestionarea crizelor, Hadja Lahbib.
- Securitatea internă europeană este prezidat de comisarul pentru afaceri interne și migrație, Magnus Brunner.
- Reziliența la apă este prezidat de comisarul pentru mediu, reziliența la apă și o economie circulară competitivă, Jessika Roswall.
- Locuințele accesibile este prezidat de comisarul pentru energie și locuințe, Dan Jørgensen.
- Start-ups și Scale-ups este prezidat de comisarul pentru Startups, cercetare și inovare, Ekaterina Zaharieva.
- Scutul european pentru democrație este prezidat de comisarul pentru democrație, justiție, statul de drept și protecția consumatorilor, Michael McGrath.
- Viziunea pentru agricultură și alimentație este prezidat de comisarul pentru agricultură și alimentație, Christophe Hansen.
Grupurile de proiect au fost formate în conformitate cu metodele de lucru ale Comisiei Europene, adoptate la începutul mandatului actual. Acestea reflectă pe deplin prioritățile politice ale Comisiei, astfel cum sunt definite în orientările politice anunțate de președintele von der Leyen în iulie 2024, precum și în scrisorile de misiune adresate de președinte membrilor colegiului.
Grupurile de proiect vor facilita colaborarea cu alți membri ai Comisiei și cu serviciile asociate, asigurând colegialitatea și coerența. Grupurile se vor concentra asupra elaborării inițiativelor, realizării priorităților și asigurării coerenței între diferite domenii, în special în domeniile strategice, fără a afecta procesul decizional al Colegiului sau rolul organismelor sale pregătitoare.
În cazul în care apar noi priorități care necesită coordonarea unor elemente de politică transversale suplimentare, pot fi înființate noi grupuri de proiect pentru a răspunde acestor nevoi emergente.
COMISIA EUROPEANA
Ministrul Inovării Bogdan Ivan și vicepreședintele Comisiei Europene pregătesc relansarea industrială a României
Published
3 days agoon
January 10, 2025By
Diana ZaimÎn contextul vizitei vicepreședintelui Comisiei Europene, Stéphane Séjourné, la București, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, salută implicarea UE în consolidarea industriilor viitorului din România și reafirmă sprijinul pentru continuarea proiectelor de succes în vederea reindustrializării României.
„Împreună cu Stéphane Séjourné, Vicepreședintele Comisiei Europene, pregătim relansarea industrială a României. În săptămânile următoare, mă voi consulta cu marile companii românești pentru a consolida strategia industrială a României, care va redefini viitorul economiei noastre. Vom continua proiectele de succes și, împreună cu parteneri din industrie și de la Bruxelles, vom reindustrializa România”, a transmis ministrul Bogdan Ivan într-un mesaj publicat pe pagina oficială de Facebook.
Cei doi oficiali au vizitat compania românească Prime Batteries Technology, care a transformat România în cel mai mare producător de baterii de stocare din Europa Centrală și de Est, cu soluții de ultimă generație pentru sectoare industriale variate.
„Uniunea Europeană susține România să fie un jucător în industriile viitorului și este esențial să utilizăm la maximum resursele noastre: oamenii extraordinari, materialele critice și poziția geostrategică extrem de importantă. Le mulțumesc partenerilor naționali și europeni pentru susținere, deschidere și prietenie. Împreună, înainte”, a mai adăugat acesta.
Înainte de prezentarea oficială a Pactului Comisiei Europene pentru o industrie curată și la câteva săptămâni de la lansarea dialogului strategic privind industria auto, această vizită marchează cea de a patra etapă a turneului realizat de vicepreședintele executiv în cele mai strategice sectoare industriale și lanțuri de aprovizionare din Europa – incluzând, de această dată, un accent specific pe baterii.
Vicepreședintele CE a vizitat și fabrica “Prime Batteries Technology”, o întreprindere română care furnizează baterii litiu-ion de ultimă generație și sisteme personalizate de stocare a energiei pentru o multitudine de sectoare și de întreprinderi din întreaga Europă, precum și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială (INCAS), principalul centru de cercetare în domeniul științelor aerospațiale din România.
COMISIA EUROPEANA
Vicepreședintele Comisiei Europene a vizitat la INCAS “drone inovatoare de clasă mondială”: Viitorul industriei de apărare trebuie să fie “Made in Europe”
Published
3 days agoon
January 10, 2025Viitorul industriilor de mobilitate și de apărare trebuie să fie “Made in Europe”, a afirmat joi Stéphane Séjourné, vicepreședinte executiv pentru prosperitate și strategie industrială al Comisiei Europene, aflat într-o deplasare oficială în România.
După întrevederi cu premierul Marcel Ciolacu, cu ministrul economiei Bogdan Ivan și cu președintele Senatului Ilie Bolojan, cu care a discutat despre competitivitatea economiei românești, vicepreședintele CE a vizitat fabrica “Prime Batteries Technology”, o întreprindere română care furnizează baterii litiu-ion de ultimă generație și sisteme personalizate de stocare a energiei pentru o multitudine de sectoare și de întreprinderi din întreaga Europă, precum și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială (INCAS), principalul centru de cercetare în domeniul științelor aerospațiale din România.
“În România am vizitat 2 campioni ai UE: Centrul de cercetare INCAS și dronele sale inovatoare de clasă mondială sau simulatoarele de zbor și fabrica Prime Batteries, un producător integrat de baterii. Viitorul industriilor de mobilitate și apărare trebuie să fie Made in Europe“, a scris Séjourné, pe X.
👋 In Romania to visit 2 🇪🇺 champions:
👉 INCAS research center, and its world class innovative drones or flight simulators 🛬
👉 @BatteriesPrime, a 💯% integrated battery manufacturerThe future of the mobility & defence industries must be #madeineurope 🇪🇺 pic.twitter.com/YoLxPq5oUn
— Stéphane Séjourné (@steph_sejourne) January 9, 2025
În cadrul acestor vizite, vicepreședintele Comisiei Europene a fost însoțit și de europarlamentarii Dan Nica (PSD, S&D) și Dan Barna (USR, Renew Europe), precum și de șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, Ramona Chiriac.
Vizita la INCAS a fost și o ocazie de a discuta despre concurența neloială exercitată de China pe piața dronelor și despre utilizarea din ce în ce mai relevantă a tehnologiilor dronelor atât în aplicațiile civile, cât și în cele militare, conchide sursa citată.
În luna noiembrie a anului trecut, Guvernul României a semnat la nivel de ministere de resort un protocol de colaborare în domeniul cercetării ştiinţifice şi dezvoltării tehnologice, care pune bazele primului program integrat ce va crea drona românească. Protocolul a fost semnat la sediul INCAS, institutul fiind lider regional în domeniul ştiinţelor aerospaţiale din România, cu o tradiţie de 75 de ani în ingineria aerospaţială, fizica curgerii şi aerodinamica aplicată, care se bazează pe o infrastructură strategică de importanţă naţională.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Nivelul de încredere a ucrainenilor în Volodimir Zelenski a scăzut cu 25% în decursul lui 2024 (sondaj KIIS)
UE are în vedere o atenuare a sancțiunilor pentru Siria, care se află în tranziție după răsturnarea Regimului al-Assad
Șeful Pentagonului propune creșterea cheltuielilor militare cu 50 mld. de dolari, ceea ce ar împinge bugetul pentru apărare la peste 1 trilion de dolari în următorii cinci ani
Donald Trump și Vladimir Putin vor avea o convorbire telefonică „în următoarele zile sau săptămâni”, spune consilierul pentru securitate națională al președintelui ales al SUA
Avem nevoie de o Germanie puternică care, împreună cu Franța, se gândește la o Europă care investește, protejează și se gândește la viitorul său industrial, subliniază un ministru francez
Ucraina, dispusă să ajute la stingerea incendiilor devastatoare din California. Zelenski: Avem pregătiți 150 de pompieri
Suedia nu este în război, dar nici într-o perioadă de pace, subliniază premierul țării, evocând ”atacuri hibride realizate cu bani, dezinformare și amenințări de sabotaj”
Suedia pune la dispoziție trei nave de război și un avion pentru a supraveghea infrastructurile esențiale din Marea Baltică și „flota fantomă” a Rusiei
Regatul Unit se pregătește să devină lider global în inteligența artificială pentru a-și stimula creșterea economică, anunță Keir Starmer
Președintele în funcție al Croației, Zoran Milanović, un critic al UE și al sprijinului occidental pentru Ucraina, a fost reales după o victorie zdrobitoare în fața candidatului partidului aflat la guvernare
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE
Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern
Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa
Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”
“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”
În acordurile imnului UE, Cătălin Predoiu și omologul bulgar au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră în primul minut al anului 2025, marcând aderarea deplină a României și a Bulgariei la Schengen
Guvernul adoptă Ordonanța „Trenuleț”, un set de măsuri fiscal-bugetare pentru reducerea deficitului la 7% în 2025 și menținerea accesului României la fondurile europene și din PNRR
Guvernul a depus jurământul. Klaus Iohannis: Oamenii așteaptă să mențineți ferm traiectoria pro-europeană și euro-atlantică din ultimii 35 de ani. Vă rog să acţionaţi aşa
Guvernul “Ciolacu 2” a primit la limită votul de încredere al Parlamentului României. Cabinetul coaliției PSD-PNL-UDMR va depune jurământul la Cotroceni
După 200 de reuniuni de negociere, UE și Elveția au ajuns la un ”acord istoric” de modernizare a cooperării dintre cele două părți
Trending
- COMISIA EUROPEANA5 days ago
Vicepreședintele Comisiei Europene, Stéphane Séjourné, vine în România înainte de lansarea dialogului strategic privind viitorul industriei auto. El va discuta la INCAS și despre concurența neloială a Chinei pe piața dronelor
- ROMÂNIA5 days ago
Oficial: România va fi admisă vineri în programul Visa Waiver, iar românii vor putea călători fără vize în SUA
- ROMÂNIA1 week ago
Patronatul Proiectanților în Construcții solicită Guvernului măsuri echilibrate pentru susținerea sectorului construcțiilor și a economiei românești
- CONSILIUL EUROPEAN1 week ago
“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”
- CONSILIUL UE1 week ago
Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”