Connect with us

ȘTIRI POZITIVE

UE: Prima initiativa cetateneasca europeana incununata de succes

Published

on

water-sinkComisia a decis sa raspunda pozitiv primei initiative cetatenesti europene incununate de succes in domeniile in care are competenta de a lua masuri. Organizatorii initiativei cetatenesti Right2Water au invitat Comisia sa se asigure ca toti cetatenii UE se bucura de dreptul la apa si la salubritate, sa excluda aprovizionarea cu apa si gestionarea resurselor de apa din sfera de aplicare a normelor pietei interne si a liberalizarii si sa isi intensifice eforturile pentru a garanta accesul universal la apa si la salubritate in intreaga lume.

Vicepresedintele Maros Sefcovic a declarat: “Cetatenii Europei si-au exprimat punctul de vedere, iar astazi Comisia a oferit un raspuns pozitiv. Acest prim exercitiu democratic paneuropean, condus de cetateni, are drept rezultat direct beneficii pentru cetatenii din Europa si din tarile in curs de dezvoltare, prin imbunatatirea calitatii apei, a infrastructurii, a salubritatii si a transparentei. Ii felicit pe organizatorii acestei initiative pentru reusita lor.”, potrivit site-ului Comisiei Europeane la Bucuresti.

Reactia Comisiei este prezentata intr-o comunicare ce incepe prin a evidentia volumul de munca enorm realizat deja de UE in domeniul apei si al salubritatii. De exemplu, in cadrul UE, s-au stabilit standarde ambitioase in ceea ce priveste calitatea apei si s-a acordat sprijin financiar pentru extinderea si imbunatatirea infrastructurii de aprovizionare cu apa in statele membre.

Decizia referitoare la optimizarea serviciilor de aprovizionare cu apa le revine in exclusivitate autoritatilor statelor membre, iar Comisia va continua sa respecte normele prevazute in tratat care impun UE obligatia de a-si pastra neutralitatea in ceea ce priveste deciziile nationale care reglementeaza regimul de proprietate asupra societatilor furnizoare de apa. In mod similar, in cadrul negocierilor comerciale internationale, Comisia va continua sa se asigure ca alegerile facute la nivel national, regional si local cu privire la modalitatile de gestionare a serviciilor legate de apa sunt respectate si protejate.

Legislatia UE a tinut seama in mod sistematic de natura unica a serviciilor legate de apa si de salubritate pentru satisfacerea nevoilor de baza ale populatiei. Serviciile de distributie si de aprovizionare cu apa, precum si cele legate de epurarea apelor reziduale, sunt deja excluse in mod expres din sfera de aplicare a libertatii de a presta servicii transfrontaliere. De asemenea, anul trecut, Comisia a exclus serviciile de aprovizionare cu apa din Directiva privind atribuirea contractelor de concesiune , ca rezultat direct al ingrijorarilor exprimate de publicul larg.

La nivel mondial, UE si statele sale membre furnizeaza in prezent aproape 1,5 miliarde de euro/an pentru programele legate de aprovizionarea cu apa, salubritate si igiena (WASH) din tarile in curs de dezvoltare, ceea ce face ca Uniunea sa fie cel mai mare donator din lume in acest domeniu.

Mai multe initiative:

Initiative deschise pentru semnaturi

Initiative cu semnaturile stranse

Initiative prezentate comisiei

Initiative la care Comisia a raspuns

 

 

 

 

 

.

ȘTIRI POZITIVE

Sibiul a fost desemnat a șasea cea mai bună destinație turistică europeană în 2020, devansând Parisul sau Roma

Published

on

© Calea Europeană/ Zaim Diana

Sibiul a fost desemnat cea de-a șasea destinație turistică europeană a anului 2020 în urma unei campanii desfășurate de Asociația European Best Destinations, în care Sibiul a devansat destinații turistice precum Paris, Roma sau Cork, informează un comunicat de presă al Primăriei Municipiului Sibiu remis CaleaEuropeană.ro.

Din 15 ianuarie și până în 5 februarie, Sibiul a participat în competiția pentru cele mai bune destinații turistice europene ale anului 2020. Sibiul a fost nominalizat să concureze în acest an pentru cea mai bună destinaţie turistică europeană, după ce în 2007 a fost primul oraş din România cu statutul de Capitală Culturală Europeană şi în 2019 a fost prima regiune gastronomică europeană de la noi din ţară. De asemenea, la 9 mai 2019, Sibiul a găzduit primul summit din istorie al șefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană organizat chiar de Ziua Europei.

Miercuri, 5 februarie a fost publicat clasamentul competiției, ținându-se cont de numărul de voturi înregistrat de fiecare destinație pe platforma europeanbestdestinations.com. Sibiul a obținut locul 6 cu 30.178 de voturi exprimate.

Pe primele cinci poziții s-au situat orașele Colmar (Franța), Atena (Grecia), Tbilisi (Georgia), Viena (Austria) și Cascais (Portugalia). Sibiul a devansat în clasament destinații turistice precum Paris, Roma sau Cork (Irlanda).

“Sibiul a obținut un rezultat frumos și confirmăm astfel statutul de destinație turistică de talie europeană. Mai presus de clasament, Sibiul are o importantă oportunitate de promovare turistică la nivel european prin acest program și o vom utiliza la maxim pentru a continua dezvoltarea în acest domeniu. Mulțumesc tuturor celor care au votat și au susținut Sibiul!”, a declarat Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu

Organizatorii au transmis o scrisoare de felicitare primarului Sibiului, subliniind că: “Destinația Sibiu oferă o varietate extraordinară de experiențe, obiective istorice de vizitat și evenimente importante. Sibiu se clasează între destinațiile din Europa recomandate a fi vizitate și reprezintă un motor economic și turistic al Transilvaniei. Sibiul este un oraș plăcut pentru locuit, dar și o locație bună pentru investiții, destinația bifând toate atuurile unui oraș pe care turiștii l-au așezat între orașele care merită vizitate. Proiectele pe care le dezvoltați (….) au pus Sibiul în lumina reflectoarelor (…) Alegând să extindeți zonele verzi, să creați infrastructura pentru un transport prietenos cu mediul, pentru sport și pentru petrecerea timpului liber, locuitorii Sibiului au fost așezați în centrul atenției administrației orașului. Aceste alegeri, aceste proiecte, contribuie în mare măsură la atractivitatea Sibiului”

Conform statisticilor organizatorilor, cele mai multe voturi pentru Sibiu au venit din România, Germania și Austria, dar și din Spania și Italia. De asemenea, Sibiul se situează în top 10 al preferințelor turiștilor asiatici care vizitează Europa.

Datorită rezultatelor obținute, Sibiul va fi promovat pe parcursul anului 2020 la nivel european ca una dintre cele mai bune destinații europene pentru un city break cultural, pentru experiențe gastronomice și călătorii romantice.

Sibiul a fost nominalizat să concureze în acest an pentru cea mai bună destinaţie turistică europeană, după ce în 2007 a fost primul oraş din România cu statutul de Capitală Culturală Europeană şi în 2019 a fost prima regiune gastronomică europeană de la noi din ţară. De asemenea, la 9 mai 2019, Sibiul a găzduit primul summit din istorie al șefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană organizat chiar de Ziua Europei.

 

Continue Reading

ȘTIRI POZITIVE

Planul european de luptă împotriva cancerului. Un tânăr român, supraviețuitor de cancer, discurs în Parlamentul European: ”Sunt aici, am supraviețuit, dar atât de mulți din țara mea nu o fac”

Published

on

Un tânăr din România și un fost jucător profesionist de fotbal din Bulgaria, ambii supraviețuitori ai luptei împotriva cancerului, au fost invitați marți de Comisia Europeană, în plenul Parlamentului European, să își prezinte mărturiile în lupta pe care au dus-o împotriva bolii responsabile de moartea a 1,2 milioane de persoane, anual, potrivit statisticilor europene.

Victor Gîrbu, tânăr supraviețuitor de cancer, membru al Comunității de Tineri Supraviețuitori de Cancer Temerarii, ambasador al rețelei Youth Cancer Europe, și Stiliyan Petrov, fost jucător de fotbal pentru echipa națională a Bulgariei și echipe de club din Bulgaria și Marea Britanie, au fost vorbitori la evenimentul de lansare a consultării publice la nivelul UE cu privire la Planul european de luptă împotriva cancerului, care a avut loc în hemiciclul Parlamentului European.

Evenimentul, desfășurat cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului, a fost deschis de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a spus că Uniunea Europeană se angajează pe o cale comună care va conduce la Planul de acțiune european de luptă împotriva cancerului.

”Împreună putem schimba lucrurile: prin prevenire și cercetare, printr-o nouă strategie în materie de date și prin egalitatea de tratament în întreaga Europă”, a spus von der Leyen.

Citiți și Comisia Europeană a lansat o consultare publică la nivelul UE cu privire la Planul european de luptă împotriva cancerului. Ursula von der Leyen: Împreună putem schimba lucrurile

Invitat să vorbească în Parlamentul European, Victor Gîrbu a spus că ”prevenția și cercetarea” sunt importante în acest efort european de combatere a cancerului. Victor Gîrbu a fost diagnosticat pentru prima dată cu tumora lui Wilms la doar șase luni, suferind prima operație o lună mai târziu. Lupta lui împotriva cancerului a continuat până în 2010, iar astăzi poate trăi o viață normală cu aproximativ 70% din rinichiul stâng. Este licențiat în drept și studiază în prezent diplomația la București.

Victor Gîrbu: ”Sunt aici, am supraviețuit, dar atât de mulți din țara mea nu o fac. Accesul la medicamente și terapie în Europa de Est nu este la fel ca în Europa de Vest”

”Este o absolută onoare să vorbesc în fața dumneavoastră ca un supraviețuitor de cancer. Povestea mea începe când aveam doar șase luni și mama mea a observat ceva în neregulă și m-a dus la doctor. Temerile sale au fost confirmate: rinichii mei nu funcționau corespunzător. Am fost diagnosticat cu tumora lui Wilms. Rinichiul meu drept era afectat aproape în întregime. De aceea, doctorii au decis să-l înlăture în totalitate. Așadar, când aveam șapte luni, am fost supus primei intervenții chirurgicale și unor sesiuni oncologice ulterioare. La vârsta de doi ani, doctorii i-au spus mamei că tumora mi-a afectat și rinichiul stâng, de asemenea. Am continuat tratamentul ani la rândul și de fiecare dată auzeam același lucru. Părea că indiferent ce făceam, nimic nu dădea rezultate. Dar ne-am ținut de plan și lupta mea împotriva cancerului a continuat până în 2010. Toată lumea era pregătită pentru cea mai importantă operație din viața mea. Așa cum unul dintre doctori i-a spus mamei mele după intervenție: doar ce am extirpat tumora de dimensiunea unei portocale din singurul rinichi al fiului dumneavoastră. Datorită muncii lor, eu trăiesc o viață perfect normală cu aproximativ 70% din rinichiul meu stâng. Sunt aici, am supraviețuit, dar atât de mulți din țara mea nu o fac. Accesul la medicamente și terapie în Europa de Est nu este la fel ca în Europa de Vest. Vreau să salut faptul că comisarul a specificat clar că accesul la terapie și tratament va fi pentru toată lumea”, a spus Victor Gîrbu, în Parlamentul European.

Victor Gîrbu este membru al Comunității de Tineri Supraviețuitori de Cancer Temerarii, ambasador al rețelei Youth Cancer Europe, ambele entități fondate de Asociația Little People. Fondatorii acestei asociații, Shajjad și Katie Rizvi, au creat, împreună cu Sarunas Narbutas, președintele Societății lituaniene a cancerului, Fundația Youth Cancer Europe, care înglobează rețele la nivel european în privința luptei împotriva cancerului

Ce acțiuni și măsuri pregătește Uniunea Europeană în lupta împotriva cancerului?

Planul european de luptă împotriva cancerului lansat marți, anunțat de von der Leyen în orientările sale politice, indicat în scrisoarea de misiune a comisarului pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, va fi prezentat până la sfârșitul acestui an și va propune acțiuni pentru fiecare etapă esențială a bolii:

– Măsuri de prevenire: Prevenirea este cel mai simplu și mai eficient mod de a reduce incidența cancerului în UE. Măsurile în materie de prevenire ar putea include un acces mai bun la o alimentație sănătoasă și la acoperire vaccinală; măsuri de reducere a factorilor de risc de mediu, cum ar fi poluarea și expunerea la substanțe chimice; cercetarea și sensibilizarea.

– Depistarea și diagnosticarea precoce: Măsurile de îmbunătățire a șanselor de a obține rezultate prin diagnosticarea precoce ar putea include creșterea gradului de acoperire a populației țintă pentru depistarea cancerului; utilizarea intensivă a soluțiilor digitale și asistență tehnică pentru statele membre.

– Tratament și îngrijire: Măsurile de îmbunătățire a rezultatelor îngrijirii și tratamentului cancerului ar putea include îmbunătățirea accesului la tratamente de înaltă calitate și adoptarea de noi terapii; măsuri de asigurare a disponibilității și accesibilității din punct de vedere financiar a medicamentelor esențiale; inovare și cercetare.

– Calitatea vieții: Măsurile de asigurare a celei mai bune calități posibile a vieții pentru pacienții care suferă de cancer, pentru supraviețuitori și pentru îngrijitori ar putea include măsuri de îmbunătățire a reintegrării profesionale; prevenirea discriminării; acordarea de îngrijiri paliative și transferurile de bune practici.

ambele entități fondate de Asociația Little People, va fi unul dintre vorbitorii principali ai acestui eveniment de lansare care va avea loc în hemiciclul Parlamentului European

Continue Reading

ȘTIRI POZITIVE

Președintele Grupului Ambasadorilor Francofoni din Franța, Luca Niculescu, a înmânat la Paris Marele Premiu al Ambasadorilor Francofoni diplomatului Claude Martin

Published

on

© Ambasada României în Franța

Ambasadorul României, Luca Niculescu, președintele Grupului Ambasadorilor Francofoni din Franța (G.A.F.F.) a înmânat, joi, Marele Premiu al GAFF diplomatului Claude Martin pentru cartea ”Diplomația nu este un dineu de gală”, informează un comunicat al Ambasadei României la Paris remis CaleaEuropeană.ro.

Ceremonia a avut loc la Academia Franceză și a fost găzduită de Hélène Carrere d’Encausse, Secretarul perpetuu al Academiei, în prezența a numeroși academicieni, ambasadori, reprezentanți ai corpului diplomatic și ai Organizației Internaționale a Francofoniei și jurnaliști.

Președintele GAFF, ambasadorul Luca Niculescu, a subliniat valoarea simbolică a lansării acestui premiu în săptămâna dedicată francofoniei, mișcare ce împlinește în acest an 50 de ani de existență.

„Alături de Academia Franceză, în fiecare an ambasadorii francofoni vor premia o carte de diplomație, istorie sau politică internațională scrisă de un autor din lumea francofonă. Sunt foarte fericit să văd că această inițiativă, pe care am lansat-o în urmă cu un an, a prins viață. Volumul este excepțional : sunt 30 de ani din istoria Chinei trăiți pe viu, dar și momente importante din construcția europeană sau descrierea unor mecanisme de funcționare ale înaltei administrații franceze”.

Diplomatul Claude Martin, fost ambasador al Franței în China și Germania, a mărturisit că această carte este „o scrisoare de dragoste pentru limba franceză și diplomație”. De altfel, a subliniat el, „limba franceză este, prin definiție, limba gândirii, a poeziei, a diplomației și a spiritului”. Claude Martin a amintit, de asemenea, „istoria comună atât de călduroasă dintre România și Franța”.

Iar editoarea Marion Hennebert a spus despre cartea ambasadorului Claude Martin, că «ne poartă de-a lungul unei jumătăți de secol din istoria Chinei, Europei și Franței».

Marele Premiu al Grupului Ambasadorilor Francofoni din Franța (GAFF)  este rezultatul unui parteneriat cu Academia Franceză și Academia de Științe Morale și Politice din Franța și are sprijinul Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF).

Premiul Ambasadorilor Francofoni este relansarea, într-o nouă formulă, a Premiului Ambasadorilor, care fost decernat începând din 1948 și până în 2014 Printre cei recompensați în trecut se numără ca Antoine de Saint-Exupéry, André Maurois, Georges Duby sau Raymond Aron.

Ambasadorul României în Franța, Luca Niculescu este președinte al GAFF din februarie 2019. Grupul Ambasadorilor Francofoni din Franța (GAFF) reunește ambasadori din state și guverne membre, asociate și observatoare la Organizația Internațională a Francofoniei (OIF), acreditați în Franța. Creat în februarie 2014, GAFF are drept obiectiv promovarea limbii franceze, a valorilor și principiilor Francofoniei.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending