MAREA BRITANIE
UE propune Marii Britanii un pachet de măsuri menit să faciliteze tranzitul mărfurilor în Irlanda de Nord, în încercarea de a pune capăt tensiunilor comerciale post-Brexit
Published
4 years agoon
By
Teodora Ion
Comisia Europeană a prezentat miercuri un set de aranjamente pe măsură pentru a răspunde dificultăților cu care se confruntă cetățenii din Irlanda de Nord din cauza ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană, prin facilitarea, în continuare, a circulației mărfurilor din Marea Britanie în această provincie.
Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, această propunere vine în urma unor discuții extinse purtate în ultimele luni cu Guvernul britanic, precum și a unor acțiuni de informare ale Comisiei Europene în rândul liderilor politici, al întreprinderilor, al societății civile și al altor părți interesate din Irlanda de Nord. De asemenea, prezintă idei bazate pe elemente ridicate în documentul de comandă al Regatului Unit publicat în iulie 2021.
”Am ascultat și m-am implicat cu părțile interesate din Irlanda de Nord. Propunerile de astăzi reprezintă răspunsul nostru sincer la preocupările acestora. Am depus o muncă intensă pentru ca acestea să producă o schimbare tangibilă pe teren, ca răspuns la preocupările exprimate de populația și întreprinderile din Irlanda de Nord. Așteptăm cu nerăbdare să ne angajăm serios și intens cu guvernul britanic, în interesul tuturor comunităților din Irlanda de Nord. Sper ca în următoarele săptămâni să ajungem împreună la o soluție pe care Irlanda de Nord o merită cu adevărat”, a transmis vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic.
Comisia consideră că acest pachet de măsuri va face o diferență reală pe teren în Irlanda de Nord și abordează problemele legate de Brexit în ceea ce privește circulația mărfurilor din Marea Britanie în Irlanda de Nord, probleme care au fost ridicate de cetățenii și întreprinderile nord-irlandeze. Aceste măsuri vin în completarea pachetului care a fost prezentat în iunie 2021, care facilitează circulația animalelor vii din Marea Britanie în Irlanda de Nord.
Pachetul propune flexibilități suplimentare în domeniul alimentelor, al sănătății plantelor și animalelor, al vămilor, al medicamentelor și al angajamentului cu părțile interesate din Irlanda de Nord. Acesta propune un model diferit pentru punerea în aplicare a protocolului, în care fluxul de mărfuri între Marea Britanie și Irlanda de Nord – în ceea ce privește mărfurile destinate să rămână în Irlanda de Nord – este facilitat într-o măsură semnificativă. Această facilitare este posibilă datorită unei serii de măsuri de protecție și de supraveghere sporită a pieței pentru a se asigura că mărfurile nu intră pe piața unică a UE.
Acest pachet deschide calea spre soluționarea tuturor problemelor de punere în aplicare rămase nerezolvate, stabilind astfel predictibilitatea, stabilitatea și certitudinea pentru cetățenii și întreprinderile din Irlanda de Nord.
O soluție în patru puncte
Colegiul comisarilor a aprobat patru documente informative (texte nelegislative) care acoperă următoarele domenii:
- O soluție personalizată pentru Irlanda de Nord în ceea ce privește sănătatea alimentelor, a plantelor și a animalelor (și anume ”Aspecte sanitare și fitosanitare”) – care conduce la o reducere de aproximativ 80% a controalelor.
Această propunere ar duce la o soluție specifică în domeniul sănătății publice, fitosanitare și animale (adică ”SPS”). În practică, acest lucru înseamnă o procedură de certificare mult simplificată și o reducere semnificativă (aproximativ 80%) a controalelor oficiale pentru o gamă largă de produse cu amănuntul care circulă din Marea Britanie pentru a fi consumate în Irlanda de Nord. Acest lucru se adaugă la soluțiile pe care UE le-a prezentat la 30 iunie, care facilitează circulația animalelor vii din Marea Britanie în Irlanda de Nord.
Pentru a proteja integritatea pieței unice, acest lucru ar face obiectul unei serii de condiții și garanții, cum ar fi respectarea de către Regatul Unit a angajamentului său de a finaliza construcția de posturi permanente de control la frontieră, ambalaje și etichete specifice care să indice faptul că bunurile sunt destinate exclusiv vânzării în Regatul Unit și o monitorizare consolidată a lanțurilor de aprovizionare. În plus, garanțiile ar include un mecanism de reacție rapidă la orice problemă identificată în legătură cu produse sau comercianți individuali, precum și măsuri unilaterale din partea UE în cazul în care autoritățile competente din Regatul Unit sau comerciantul în cauză nu reacționează sau nu remediază o problemă identificată. Aceste condiții și garanții specifice ar oferi un mecanism solid de monitorizare și de aplicare a legii care ar face posibilă o reducere semnificativă a controalelor fără a pune în pericol integritatea pieței unice.
- Formalități vamale flexibile pentru a facilita circulația mărfurilor din Marea Britanie în Irlanda de Nord – reducerea cu 50% a birocrației
Această soluție constă în măsuri care vor simplifica și facilita formalitățile și procesele vamale. Aceasta va reduce la jumătate documentația necesară în prezent pentru mărfurile care circulă din Marea Britanie în Irlanda de Nord. Această soluție face, de asemenea, obiectul unor garanții, cum ar fi angajamentul Regatului Unit de a oferi acces deplin și în timp real la sistemele informatice, o clauză de revizuire și de reziliere, precum și punerea în aplicare de către autoritățile vamale și de supraveghere a pieței din Regatul Unit a unor măsuri adecvate de monitorizare și de aplicare a legii.
Luate împreună, soluțiile personalizate atât pentru normele sanitare și fitosanitare, cât și pentru cele vamale vor crea un fel de ”cale rapidă” pentru circulația mărfurilor din Marea Britanie către Irlanda de Nord, asigurând în același timp un mecanism solid de monitorizare și de aplicare a legii pentru a proteja integritatea pieței unice.
- Un dialog consolidat cu părțile interesate și autoritățile din Irlanda de Nord
Aceste propuneri vizează îmbunătățirea schimbului de informații cu părțile interesate și cu autoritățile din Irlanda de Nord în ceea ce privește punerea în aplicare a protocolului și a măsurilor relevante ale UE. Astfel, aplicarea protocolului ar deveni mai transparentă, respectând în același timp ordinea constituțională a Regatului Unit.
Această soluție constă în stabilirea unor dialoguri structurate între părțile interesate din Irlanda de Nord (autorități, societate civilă și întreprinderi) și Comisie. Aceasta ar implica crearea unor grupuri structurate cu participarea unor experți pentru a discuta măsurile relevante ale UE care sunt importante pentru punerea în aplicare a protocolului. Părțile interesate din Irlanda de Nord ar fi, de asemenea, invitate să participe la unele reuniuni ale comisiilor de specialitate.
De asemenea, se va crea o legătură mai puternică între Adunarea Irlandei de Nord și Adunarea parlamentară de parteneriat UE – Regatul Unit. De asemenea, va fi creat un site care să prezinte într-un mod clar și cuprinzător legislația UE aplicabilă în Irlanda de Nord.
- Aprovizionarea neîntreruptă cu medicamente din Marea Britanie către Irlanda de Nord pe termen lung
Rezultatul acestei propuneri va fi că societățile farmaceutice din Marea Britanie – atunci când aprovizionează piața nord-irlandeză – își pot păstra toate funcțiile de reglementare acolo unde se află în prezent. Acest lucru înseamnă, de exemplu, că Marea Britanie poate continua să acționeze ca un centru de aprovizionare cu medicamente generice pentru Irlanda de Nord, chiar dacă acum este o țară terță. În acest fel, poate fi asigurată aprovizionarea pe termen lung cu medicamente din Marea Britanie către Irlanda de Nord. Comisia va purta discuții suplimentare cu Regatul Unit și cu părțile interesate înainte de a-și finaliza propunerea de modificare a normelor existente. Această propunere implică modificarea de către UE a propriilor norme privind medicamentele.
Protocolul privind Irlanda și Irlanda de Nord, ca parte integrantă a Acordului de retragere, a fost convenit și ratificat atât de UE, cât și de Regatul Unit.
Acesta este în vigoare de la 1 februarie 2020 și produce efecte juridice în temeiul dreptului internațional. Obiectivul protocolului este de a proteja Acordul din Vinerea Mare (Belfast) în toate dimensiunile sale, menținând pacea și stabilitatea în Irlanda de Nord, evitând o frontieră dură pe insula irlandeză și păstrând în același timp integritatea pieței unice a UE. Pentru ca aceste obiective să fie atinse – și pentru a deschide calea pentru alte oportunități – protocolul trebuie să fie pus în aplicare în totalitate.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

You may like
Ziua Forțelor Terestre. Premierul Marcel Ciolacu: Rămâne esențial angajamentul de a aloca peste 2% din PIB pentru apărare
Londra amână negocierile de pace privind războiul din Ucraina pe fondul absenței secretarului de stat american Marco Rubio
Ministerul Finanțelor: România se va încadra în 2025 în ținta de deficit de 7% din PIB asumată prin Planul Bugetar – Structural Național pe Termen Mediu
Marco Rubio anunță o amplă reformă a Departamentului de Stat: Vom elimina birocrația ”tentaculară”
FMI avertizează că războiul comercial al lui Trump afectează grav economia globală și sporește riscul unei crize financiare
Șefa diplomației UE, Kaja Kallas, efectuează prima vizită oficială în Republica Moldova
INTERNAȚIONAL
După o discuție cu Keir Starmer, Zelenski anunță că reprezentanți ai Ucrainei se vor afla miercuri la Londra pentru discuții menite să asigure o „încetare necondiționată a focului”
Published
1 day agoon
April 22, 2025By
Andreea Radu
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat, în urma unei convorbiri telefonice cu premierul britanic Keir Starmer, că reprezentanți ai Ucrainei se vor afla miercuri la Londra pentru discuții menite să asigure o „încetare necondiționată a focului” cu Rusia și, ulterior, o „pace reală și durabilă”.
„Chiar de miercuri, reprezentanții noștri vor fi la Londra. Ucraina, Regatul Unit, Franța și Statele Unite — suntem pregătiți să mergem mai departe într-un mod cât mai constructiv, așa cum am procedat și în trecut, pentru a obține o încetare necondiționată a focului, urmată de instaurarea unei păci reale și durabile”, a scris Zelenski, pe X.
I spoke with UK Prime Minister @Keir_Starmer — a good and detailed conversation.
Already this Wednesday, our representatives will be working in London. Ukraine, the United Kingdom, France, and the United States — we are ready to move forward as constructively as possible, just… pic.twitter.com/cLHexIi5UY
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) April 21, 2025
Volodimir Zelenski le-a mulțumit tuturor partenerilor internaționali care continuă să ofere sprijin Ucrainei în eforturile sale de a obține pacea.
„O încetare necondiționată a focului trebuie să fie primul pas către pace, iar acest Paște a arătat clar că acțiunile Rusiei sunt cele care prelungesc războiul”, a adăugat acesta.
De asemenea, Zelenski a discutat cu Starmer și despre cooperarea dintre Ucraina și Regatul Unit în cadrul formatelor europene de securitate.
În contextul intensificării agresiunii ruse asupra Ucrainei, săptămâna trecută, o delegație oficială ucraineană — formată din ministrul afacerilor externe, Andrii Sybiha, ministrul apărării, Rustem Umerov, și șeful cabinetului președintelui, Andriy Yermak — a efectuat o vizită de lucru în Franța.
În cadrul vizitei, delegația ucraineană a participat la o serie de reuniuni bilaterale și multilaterale cu reprezentanți ai statelor din coaliția celor dispuși și capabili să garanteze securitatea Ucrainei, în special Franța, Germania și Regatul Unit.
MAREA BRITANIE
“Mobilizare diplomatică” sub auspiciile lui Macron: SUA, Franța, UK, Germania și Ucraina s-au reunit în premieră la Élysée pentru a susține planul de pace al lui Trump. Urmează noi discuții la Londra
Published
5 days agoon
April 18, 2025
Președintele francez Emmanuel Macron a reafirmat joi sprijinul pentru propunerea președintelui american Donald Trump de a pune capăt războiului din Ucraina, în timp ce a reunit la Palatul Élysée delegații din SUA, Franța, Germania, Marea Britanie și Ucraina s-au întâlnit la Paris pentru a discuta despre eforturile de a pune capăt conflictului din Ucraina.
“Suntem cu toții clar uniți în dorința noastră de pace”, a declarat Emmanuel Macron pe X după discuții, pe care le-a numit “zi de mobilizare diplomatică“.
În timp ce președintele american Donald Trump se întâlnea la Washington cu prim-ministrul italian Giorgia Meloni, Macron i-a primit la Paris pe secretarul de stat american Marco Rubio, pe emisarii Keith Kellogg și Steve Witkoff, pe ministrul de externe britanic David Lammy, pe consilierul pentru securitate națională al premierului britanic, Jonathan Powell, pe consilierul pentru securitate națională al cancelarului german, Jens Plötner, și pe delegația ucrainean formată din șeful biroului prezidențial ucrainean Andriy Yermak, ministrul de externe Andrii Sybiha și pe ministrul apărării Rustem.
A day of diplomatic mobilisation.
I would like to thank the American delegation, @SecRubio, @SE_MiddleEast, and @SPE_Kellogg; the Ukrainian delegation, @AndriyYermak, @Andrii_Sybiha, and @Rustem_Umerov; as well as the representatives from the United Kingdom… pic.twitter.com/edshgli8HY
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) April 17, 2025
Calificând discuțiile ca fiind “productive”, liderul francez a precizat că delegațiile au susținut “de la bun început” propunerea lui Trump de a pune capăt războiului din Ucraina “cât mai rapid posibil”.
“Acest lucru demonstrează un angajament european puternic și o dorință de a lucra îndeaproape cu Statele Unite”, a precizat el.
Spunând că s-au angajat într-o “discuție pozitivă și constructivă” cu privire la modul de a obține atât o încetare a focului, cât și o pace cuprinzătoare și durabilă, Macron a adăugat că a vorbit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski înainte și după întâlniri pentru a asigura coordonarea.
“Discuțiile vor continua săptămâna viitoare la Londra”, a adăugat el.
Ulterior dialogului de la Paris, secretarul de stat american Marco Rubio a avut o convorbire telefonică cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, căruia i-a transmis același mesaj pe care echipa americană l-a comunicat delegației ucrainene și aliaților noștri europeni la Paris: “președintele Trump și Statele Unite doresc ca acest război să înceteze și au prezentat acum tuturor părților liniile mari ale unei păci durabile”.
Întâlnirea lui Macron cu delegațiile SUA, Marii Britanii, Germaniei și Ucrainei a avut loc la doar câteva zile după ce emisarul special Steve Witkoff s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin pentru a discuta despre o posibilă încetare a focului în Ucraina, după ce discuțiile dintre Rusia și SUA au stagnat în ultimele săptămâni, iar Ucraina și Europa acuză Moscova că nu își dorește pacea, armata rusă lansând atacuri masive în orașele Krivoi Rog și Sumî.
Președintele francez, împreună cu premierul britanic Keir Starmer, conduce eforturile europene de a oferi Kievului garanții de securitate, inclusiv desfășurarea unei așa-numite forțe de reasigurare în Ucraina, în cazul unui armistițiu.
MAREA BRITANIE
Există o ”șansă mare” ca Marea Britanie și SUA să ajungă la un acord comercial ”extraordinar”, subliniază vicepreședintele JD Vance
Published
1 week agoon
April 15, 2025By
Teodora Ion
Vicepreședintele american JD Vance consideră că există o ”șansă mare” ca Marea Britanie și America să ajungă la un acord comercial ”extraordinar”, ceea ce reprezintă un impuls pentru oficialii britanici care se străduiesc să obțină un acord, informează Politico Europe.
Vance a lăudat ”afinitatea culturală” dintre cele două țări și a subliniat legătura personală a președintelui Donald Trump cu Regatul Unit, vorbind despre perspectiva unui acord.
”Cu siguranță lucrăm din greu cu guvernul lui Keir Starmer” la un acord comercial, a declarat Vance într-un interviu acordat UnHerd. ”Președintele iubește cu adevărat Regatul Unit. El a iubit-o pe regină. Îl admiră și îl iubește pe rege. Este o relație foarte importantă”, a continuat acesta.
Vance a spus despre Trump că ”este un om de afaceri și are o serie de relații de afaceri importante în (Marea Britanie)”, dar ”cred că este mult mai profund decât atât”.
”Există o afinitate culturală reală. Și, desigur, în mod fundamental, America este o țară anglo-saxonă”, a continuat vicepreședintele american.
El crede că ”există o șansă bună ca, da, să ajungem la un mare acord care să fie în interesul ambelor țări”.
Guvernul britanic a încercat să încheie un acord economic cu SUA, urmărind să reducă tarifele de 25% impuse de Trump pentru metale și mașini, precum și taxa minimă de 10 % pe care Trump a impus-o pentru toate produsele importate în SUA.
”Cu Regatul Unit avem o relație mult mai reciprocă decât avem cu, să zicem, Germania. Deși îi iubim pe germani, aceștia sunt foarte dependenți de exporturile către Statele Unite, dar sunt destul de duri cu multe întreprinderi americane care ar dori să exporte în Germania”, a spus Vance.
Regatul Unit și Australia se numără printre țările cărora secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, le acordă în prezent prioritate în vederea încheierii unui acord comercial. O persoană apropiată Casei Albe a declarat pentru POLITICO că Australia ”este un pic mai puțin complexă din punct de vedere al politicii interne” decât Regatul Unit.
Ministrul britanic al industriei, Sarah Jones, a salutat marți comentariile lui Vance, dar nu a dorit să vorbească despre negocieri specifice.
”Știm că suntem într-o poziție bună. Avem conversații bune. Există o înțelegere care trebuie încheiată, dar nu aș putea să vă spun când va fi încheiată, dar este pozitiv faptul că vicepreședintele este optimist cu privire la negocierile noastre”, a declarat ea pentru LBC.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Ziua Forțelor Terestre. Premierul Marcel Ciolacu: Rămâne esențial angajamentul de a aloca peste 2% din PIB pentru apărare

Londra amână negocierile de pace privind războiul din Ucraina pe fondul absenței secretarului de stat american Marco Rubio

Ministerul Finanțelor: România se va încadra în 2025 în ținta de deficit de 7% din PIB asumată prin Planul Bugetar – Structural Național pe Termen Mediu

Negociatorul-șef al bugetului UE 2028-2034, Siegfried Mureșan, cere creșterea bugetului multianual UE pentru a finanța adecvat apărarea, coeziunea și agricultura

Marco Rubio anunță o amplă reformă a Departamentului de Stat: Vom elimina birocrația ”tentaculară”

Boloș: Îngrijirea paliativă nu este un moft. MIPE anunță un apel de proiecte de peste 58 mil. euro pentru investiții în infrastructura serviciilor de paliație

FMI avertizează că războiul comercial al lui Trump afectează grav economia globală și sporește riscul unei crize financiare

Șefa diplomației UE, Kaja Kallas, efectuează prima vizită oficială în Republica Moldova

Ucraina este pregătită să negocieze cu Rusia după încetarea focului, anunță Zelenski înainte de noi discuții cu aliații la Londra

Maia Sandu va participa sâmbătă la funeraliile Papei Francisc: Lumina pe care a aprins-o în inimile oamenilor să ne călăuzească spre o lume mai bună

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

Ambasadorul Italiei reafirmă sprijinul țării sale pentru aderarea României la OCDE: Este următorul pas logic în integrarea sa continuă în economia globală și comunitatea euroatlantică
Trending
- ROMÂNIA1 week ago
Delegația Congresului SUA, “mulțumită” de clarificările României privind anularea alegerilor prezidențiale: Nu există nicio preocupare legată de retragerea trupelor americane. Politica strategică militară a SUA rămâne neschimbată (surse)
- CONSILIUL UE1 week ago
UE amână cu până la doi ani obligațiile de raportare privind sustenabilitatea: Directiva “Stop-the-clock”, adoptată în numele competitivității europene și al simplificării pentru mediul de afaceri
- NATO1 week ago
De la Odesa, secretarul general NATO temperează acuzațiile lui Trump la adresa lui Zelenski: Rusia a început acest război. Nu există nicio îndoială
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Răbdarea lui Trump și perspectiva ca Putin să-l tragă pe sfoară în dosarul ucrainean
- NATO6 days ago
“Dacian Spring 2025”: 4.000 de soldați din zece țări NATO vor participa la un amplu exercițiu militar pe teritoriul României, anunță MApN