Connect with us

U.E.

UE propune OMC un răspuns comercial multilateral pentru a crește producția de vaccinuri anti-COVID-19, asigurând astfel un acces echitabil și universal

Published

on

© European Commission/ Twitter

Uniunea Europeană propune un răspuns comercial multilateral puternic la pandemie prin extinderea producției de vaccinuri și tratamente împotriva COVID-19, asigurând astfel un acces universal și echitabil.

Prin propunerea înaintată Organizației Mondiale a Comerțului, Uniunea Europeană subliniază rolul central al acestei organizații în răspunsul la criza sanitară și solicită membrilor OMC să convină asupra unui set de angajamente, inclusiv în ceea ce privește drepturile la proprietatea intelectuală.

”UE și-a manifestat în mod activ solidaritatea cu restul lumii încă de la începutul pandemiei. Uniunea Europeană a autorizat exporturi ce reprezintă aproximativ jumătate din cantitatea totală de vaccinuri produse în Europa. Obiectivul nostru imediat și urgent este de a asigura un acces echitabil pentru țările cu venituri mici și mijlocii, de a distribui vaccinurile pe scară mai largă și mai rapid. Și continuăm să contribuim la accelerarea producției. UE propune soluții concrete pe termen scurt și mediu pentru a asigura accesul universal la prețuri accesibile. Aștept cu nerăbdare să discut săptămâna viitoare cu liderii G7 despre modul în care putem atinge acest obiectiv. Dincolo de criza actuală, este important să asigurăm pregătirea la nivel mondial pentru viitoarele pandemii: diversificarea producției, astfel încât aceasta să nu fie centralizată doar într-o mână de țări, și consolidarea rezilienței infrastructurii de sănătate în țările cel mai puțin dezvoltate”, a transmis președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. 

Astfel, UE invită guvernele să:

 1. se asigure că vaccinurile, tratamentele și substanțele componente pot fi transportate fără restricții la frontieră;
 2. încurajeze producătorii să își extindă producția, asigurându-se că statele care au cea mai mare nevoie de vaccinuri le primesc la un preț accesibil;
 3. să faciliteze utilizarea licențelor obligatorii în cadrul Acordului existent al OMC privind aspectele legate de comerț ale drepturilor de proprietate intelectuală (TRIPS). Acordul TRIPS oferă deja această flexibilitate, fiind un instrument legitim în timpul pandemiei, care poate fi utilizat rapid acolo unde este necesar.

Primul aspect are drept obiectiv limitarea aplicării restricțiilor asupra exporturilor și menținerea lanțurilor de aprovizionare. Uniunea Europeană sfătuiește țările producătoare să fie pregătite să exporte o cantitate echitabilă din producția lor internă de vaccinuri. Lanțurile de aprovizionare sunt interconectate și nu ar trebui perturbate, consideră UE. Mai mult, Uniunea este de părere că aprovizionarea COVAX nu ar trebui să fie niciodată restricționată și nicio măsură nu ar trebui să limiteze comerțul cu elementele necesare producției de vaccinuri și tratamente anti-COVID-19.

Prin al doilea punct, UE solicită guvernelor să încurajeze și să sprijine producătorii și dezvoltatorii de vaccinuri pentru a extinde producția de ser și pentru a asigura țărilor cu venituri mici și mijlocii o aprovizionare cu vaccinuri la prețuri accesibile. Astfel de acțiuni ar trebui să se traducă prin acorduri de licențiere, schimbul de expertiză, prețuri diferențiate, inclusiv vânzări non-profit către țările cu venituri mici, investiții în instalații de producție în țările în curs de dezvoltare.

UE se așteaptă ca toți producătorii și dezvoltatorii de vaccinuri să își asume angajamente concrete care să sporească aprovizionarea țărilor în curs de dezvoltare vulnerabile. În acest sens, UE salută angajamentul unor companii precum BioNTech și Pfizer, Johnson & Johnson și Moderna, care s-au angajat deja să livreze anul acesta 1,3 miliarde de doze către țările cu venituri mici fără profit și către țările cu venituri medii la un cost mai mic.

Al treilea aspect, cel care face trimitere la proprietatea intelectuală, stabilește că licența de fabricație  reprezintă instrumentul cel mai eficient pentru a facilita extinderea producției și schimbul de expertiză. În cazul în care cooperarea desfășurată în acest fel eșuează, atunci licențierea obligatorie, când un guvern permite altcuiva să producă un produs brevetat fără consimțământul titularului de brevet, reprezintă un instrument legitim într-un context pandemic. Astfel, UE consideră că toți membrii OMC ar trebui:

 • Să fie de acord că pandemia de COVID-19 constituie o situație excepțională de  urgență națională și că se poate renunța în mod legitim la cerința de a negocia cu titularul drepturilor atunci când este necesar;
 • Să sprijine producătorii care sunt pregătiți să producă vaccinuri și/sau tratamente anti-COVID-19 la prețuri accesibile sub licențiere obligatorie astfel încât nivelul remunerației plătite de producător titularului de brevet să reflecte aceste prețuri accesibile;
 • Să convină că licența obligatorie trebuie să acopere orice exporturi destinate țărilor care nu dispun de capacități de producție, inclusiv prin intermediul COVAX.

De asemenea, UE prezintă o comunicare specială privind proprietatea intelectuală organismului OMC responsabil cu punerea în aplicare a Acordului privind aspectele legate de comerț ale drepturilor de proprietate intelectuală (Consiliul TRIPS).

În acest context, UE oferă mai multe detalii și claritate cu privire la fiecare dintre cele trei puncte privind proprietatea intelectuală și le corelează cu dispozițiile specifice din Acordul TRIPS.

În ceea ce privește derogarea mai largă propusă de o serie de membri ai OMC, Comisia Europeană, deși este pregătită să discute orice opțiune care contribuie la stoparea pandemiei cât mai curând posibil, nu este convinsă că aceasta ar oferi cel mai bun răspuns imediat pentru a atinge obiectivul unei distribuții cât mai ample și la timp a vaccinurilor împotriva COVID-19 de care lumea are nevoie urgent.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Cristian Bușoi

Cristian Bușoi, președintele Intergrupului de Luptă împotriva Cancerului din PE, pledează pentru oncologie personalizată: Suntem datori să le oferim pacienților o viață lungă și îngrijire de calitate

Published

on

Eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Intergrupului de Luptă împotriva Cancerului din Parlamentul European, pledează pentru oncologie personalizată.

Acesta a participat luni la dezbaterea internă, care a reunit reprezentanți ai Comisiei Europene, pacienți și reprezentanți ai industriei am discutat despre progresele pe care le-au făcut țările UE în acest domeniu, provocările pe care trebuie să le depășim și soluțiile pe care le avem.

Acesta a amintit că Uniunea Europeană și-a asumat lupta împotriva cancerului și a acordat acesteia o finanțare fără precedent în Europa, nu doar prin planul european de luptă împotriva acestei boli în valoare de 4 miliarde de eruo, dar și prin programul EU4Helath și Orizont Europa.

”Mai departe avem nevoie de cercetători, medici și industrie care să lucreze împreună alături și pentru pacienți, dar și de bugetarea adecvată a cercetării. Finanțarea cercetării la nivelul UE reprezintă doar aproximativ 10% din investiția totală în cercetarea biomedicală din Europa. Prea puțin pentru nevoile curente, iar acest lucru trebuie să se schimbe”, a tras un semnal de alarmă Bușoi.

Eurodeputatul a explicat că Parteneriatul pentru Medicină Personalizată, care va fi stabilit în 2023 în cadrul Orizont Europa, va evidenția ”prioritățile pentru cercetare și educație, va sprijini proiecte de cercetare și va face recomandări pentru o mai bună integrare a medicinei personalizate în practica clinică.”

”Noi proiecte de colaborare în calculul de înaltă performanță și inteligența artificială sunt și ele anunțate de Executivul european pentru a sprijini deciziile de tratament și a promova medicina personalizată. Un registru al inegalităților de cancer care va identifica disparitățile și inegalitățile în îngrijirea cancerului între statele membre și regiuni este de asemena în plan și sunt un susținător al acestuia. O mai bună cooperare între statele membre, dar și la nivel regional și local este în același timp esențială și va asigura valoare adăugată pentru politicile de sănătate inovatoare și durabile”, a subliniat Cristian Bușoi.

În încheiere, președintele Intergrupului de Luptă împotriva Cancerului a subliniat că ”suntem, așadar, datori să protejăm ceea ce funcționează și să reparăm acolo unde există erori pentru ca pacienții cu cancer să aibă șanse mai mari la o viață lungă și îngrijire de calitate.”

Emblematicul program al Uniunii Europene EU4Helath, un pilon al Uniunii Sănătății, a intrat în vigoare la 26 martie, după ce a primit avizul pozitiv din partea Consiliului Uniunii Europene, la 17 martie, și din partea Parlamentului European, la 9 martie.

Acesta este pus în aplicare de noua Agenție Executivă pentru domeniile Sănătății și Digital, a cărei activitate a început la 1 aprilie. 

Cu un buget de 5,1 miliarde de euro, EU4Health va contribui la consolidarea rezilienței sistemelor de sănătate, urmărind, în egală măsură, să asigure un nivel ridicat de protecție a sănătății umane în toate politicile și activitățile Uniunii, în conformitate cu abordarea ”O singură sănătate” (One Health).

Propus de Comisie la 28 mai 2020, programul este răspunsul UE la pandemia de COVID-19, care a avut un impact major asupra personalului medical, a pacienților și a sistemelor de sănătate din Uniune.

”UE pentru sănătate” este, din punct de vedere financiar, cel mai mare program al UE în domeniul sănătății și va oferi finanțare țărilor UE, organizațiilor din domeniul sănătății și ONG-urilor.

Programul ”UE pentru sănătate” își propune:

 • să îmbunătățească și să promoveze sănătatea în Uniune;
 • să protejeze cetățenii Uniunii împotriva amenințărilor transfrontaliere grave la adresa sănătății;
 • să amelioreze disponibilitatea, accesibilitatea și caracterului abordabil al medicamentelor, al dispozitivelor medicale și al produselor relevante în situații de criză;
 • să consolideze sistemele de sănătate, reziliența acestora și utilizarea eficientă a resurselor.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană intensifică sprijinul acordat sectorului cultural prin intermediul unui ghid online privind finanțarea UE

Published

on

© Creative Europe/ Facebook

Comisia Europeană a lansat un nou ghid interactiv care cartografiază toate oportunitățile de finanțare disponibile la nivelul UE pentru sectoarele culturale și creative, denumit „CulturEU”, un ghișeu unic care reunește 75 de oportunități de finanțare din 21 de programe diferite, de la Europa Creativă și Orizont Europa la fondurile structurale și InvestEU.

În doar câteva clicuri, instrumentul interactiv online poate direcționa orice entitate culturală europeană către cel mai adecvat sprijin financiar din partea UE pe care îl are la dispoziție, se arată în comunicatul oficial. 

„Libertatea artistică, creativitatea și diversitatea culturală sunt emblematice pentru modul nostru de viață european. Europa este un motor cultural care are nevoie de sectoarele sale creative și culturale pentru a prospera. Alături de Next Generation EU, lansăm astăzi un nou instrument online pentru a permite artiștilor, creatorilor și profesioniștilor noștri din domeniul culturii să navigheze cu ușurință printre schemele de sprijin disponibile la nivelul UE și să le aleagă cele mai relevante. Împreună putem realiza o redresare durabilă pentru sectoarele creative și culturale din întreaga Europă”, a transmis vicepreședintele pentru promovarea modului de viață european, Margaritis Schinas. 

Ghidul a fost elaborat pentru a ajuta partenerii care lucrează în sectoarele culturale și creative, indiferent de tipul și dimensiunea lor, să navigheze în peisajul finanțării UE, să înțeleagă ce oportunități le stau la dispoziție și, în cele din urmă, să acceseze mai ușor finanțarea UE.

Părțile interesate pot filtra în mod automat oportunitățile de finanțare relevante în funcție de nevoile lor, de sectorul lor și de tipul de organizație pe care o reprezintă. Ghidul este completat de exemple și bune practici care pot servi drept sursă de inspirație. CulturEU va fi actualizat periodic cu cele mai recente informații privind noile cereri de propuneri și va fi disponibil în toate limbile UE la începutul anului 2022.

Sectoarele culturale și creative au fost grav afectate de restricțiile ample instituite în timpul pandemiei de COVID-19. De la începutul pandemiei, Comisia a luat o serie de măsuri pentru a aborda consecințele pandemiei asupra sectoarelor culturale și creative, completând și sprijinind acțiunile statelor membre: sprijin financiar, cooperare la nivelul UE respectând totodată competențele naționale, investiții.

Acțiunile întreprinse până în prezent la nivelul UE pentru a sprijini sectoarele culturale și creative includ:

 • creșterea sprijinului financiar al UE pentru sectoarele culturale și creative cu aproape 2,5 miliarde EUR din programul Europa creativăcrea și aproape 2 miliarde EUR din programul Orizont Europa, sume dedicate proiectelor culturale, creative și favorabile incluziunii în perioada 2021-2027;
 • alocarea de fonduri din Mecanismul de redresare și reziliență.
 • aprobarea ajutorului național în temeiul Cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat pentru o sumă totală de peste 420 de milioane EUR;
 • publicarea de orientări ale UE privind redeschiderea și redresarea în condiții de siguranță a sectorului;
 • lansarea unei platforme dedicate, Creatives Unite, pentru ca artiștii, artiștii interpreți sau executanți și alți profesioniști din domeniul cultural și creativ să facă schimb de informații, inițiative și idei. Această platformă numără în prezent peste 43 000 de utilizatori.

Comisia continuă să coordoneze și să faciliteze schimburile la nivelul UE pentru a examina provocările cu care se confruntă sectoarele culturale și creative în momentul de față și oportunitățile de care dispun acestea.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Vasile Blaga: Pașaportul European de Securitate Socială, un prim pas în protejarea drepturilor muncitorilor români în UE

Published

on

© Vasile Blaga / Facebook

Pașaportul European de Securitate Socială reprezintă un instrument de protecție a drepturilor muncitorilor din Uniunea Europeană, a declarat luni europarlamentarul Vasile Blaga (PNL, PPE) pentru CaleaEuropeană.ro.

Parlamentul European a adoptat în sesiunea plenară de săptămâna trecută de la Strasbourg o rezoluție prin care eurodeputații solicită Comisiei Europene accelerarea procedurilor pentru introducerea Pașaportului European de Securitate Socială.

”Acest pașaport va avea un rol extrem de important mai ales în cazul muncitorilor mobili din Uniune și va contribui activ la combaterea fraudelor sociale și a muncii la negru. Mai mult, acest act va face mult mai ușoară protejarea drepturilor muncitorilor, dar și situația contribuțiilor lor la asigurările sociale. În același timp, acest pașaport va fi un instrument extrem de util în simplificarea și eficientizarea procedurilor birocratice și administrative în zona pieței mobile a muncii”, a declarat eurodeputatul PPE Vasile Blaga.

Acesta a subliniat că numărul muncitorilor români care circulă în piața europeană a muncii este extrem de ridicat și a atras atenția că foarte multe cazuri în care lucrătorii români au fost abuzați, li s-au ignorat drepturi fundamentale de către angajatorii din alte țări sau nu li s-au plătit asigurările sociale.

“Acest pașaport poate fi un prim pas în protejarea mult mai riguroasă a drepturilor acestora peste granițele României în Uniunea Europeană. Complexitatea implementării Pașaportului European de Securitate Socială vine din faptul că acesta va trebui să țină cont de toate particularitățile sistemelor naționale de asigurări sociale nedevenind, totodată, o condiție pentru exercitarea liberei circulații”, a adăugat eurodeputatul PPE.

Într-o rezoluție adoptată joi cu 598 voturi pentru, 59 împotrivă și 38 abțineri, eurodeputații au îndemnat Comisia Europeană să accelereze planurile pentru un pașaport european de securitate socială (PESS) pentru a facilita transferabilitatea drepturilor de securitate socială pentru lucrătorii mobili.

PESS va permite verificarea în timp real a datelor lucrătorilor mobili de către autoritățile naționale ale statului membru în care intenționează să lucreze. Acesta va contribui la combaterea fraudei sociale și a muncii nedeclarate, și va facilita, în același timp, urmărirea și revendicarea drepturilor și a contribuțiilor la asigurările sociale ale lucrătorilor.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Cristian Bușoi1 hour ago

Cristian Bușoi, președintele Intergrupului de Luptă împotriva Cancerului din PE, pledează pentru oncologie personalizată: Suntem datori să le oferim pacienților o viață lungă și îngrijire de calitate

ENGLISH2 hours ago

MEP Vasile Blaga: The European Social Security Passport, a first step in protecting the rights of Romanian workers in the EU

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Comisia Europeană intensifică sprijinul acordat sectorului cultural prin intermediul unui ghid online privind finanțarea UE

NATO2 hours ago

Desfășurare de forțe în spațiul aerian al României începând cu 1 decembrie: SUA trimit elicoptere de luptă la Baza Mihail Kogălniceanu pentru a proteja flancul estic al NATO

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 hours ago

Eurodeputatul Vasile Blaga: Pașaportul European de Securitate Socială, un prim pas în protejarea drepturilor muncitorilor români în UE

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Franța se alătură Spaniei și trimite Comisiei Europene o solicitare pentru deblocarea a 7,4 miliarde de euro din PNRR, pe lângă prefinanțarea de 5,1 miliarde de euro

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Comisia Europeană sprijină formarea unei „redacții europene de știri” care va reuni 16 agenții de presă

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Ursula von der Leyen salută decizia OMS de a începe negocierile pentru un tratat internațional privind pandemiile: Spiritul de acțiune colectivă, singurul răspuns pentru combaterea pandemiilor

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Comisia Europeană lansează un instrument digital prin care statele UE își pot monitoriza reziliența socială, economică, ecologică, digitală și geopolitică

Alin Mituța4 hours ago

Eurodeputatul Alin Mituța va solicita, din nou, în Comisia CONT din PE o mai bună reprezentare a românilor în conducerea Serviciului European de Acțiune Externă

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Ursula von der Leyen salută decizia OMS de a începe negocierile pentru un tratat internațional privind pandemiile: Spiritul de acțiune colectivă, singurul răspuns pentru combaterea pandemiilor

U.E.4 hours ago

Charles Michel, la sesiunea specială a Adunării Mondiale a Sănătății pentru un tratat internațional privind pandemiile: Sper că vom face istorie. Abordarea „O singură sănătate” este un „must-have”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI7 hours ago

Mircea Hava pune la dispoziția oricărei ”comunități care dorește să cunoască și să acceseze fondurile” UE experiența sa de peste 20 de ani ca primar: Banii europeni pot schimba, din temelii, un oraș

ROMÂNIA1 day ago

Varianta Omicron: România trimite un avion Tarom pentru a-și repatria cetățenii blocați în Africa de Sud și se oferă să ajute și alte state UE care nu au reușit acest lucru, în limita capacității aeronavei

ROMÂNIA1 day ago

Premierul Nicolae Ciucă, întâlnire cu ministrul Sănătății: România urmează recomandările ECDC și ale Comisiei Europene. Românii care vin din țări din sudul Africii vor fi carantinați timp de 14 zile

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

Eurodeputatul Victor Negrescu: Digitalizarea reprezintă soluția pentru a eficientiza statul. Trebuie să fructificăm oportunitățile financiare europene pentru investiții în acest domeniu

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

INTERVIU Eurodeputatul Victor Negrescu: Salariul minim european are menirea să crească standardele sociale în Europa, oferind oportunități egale pentru toți europenii care lucrează în orice stat membru

Alin Mituța4 days ago

Eurodeputatul Alin Mituța: România va deveni un stat sigur pentru fete și femei atunci când vom taxa fiecare violență fizică, sexuală sau emoțională

POLITICĂ4 days ago

Guvernul Nicolae Ciucă a fost învestit de Parlament cu o majoritate covârșitoare. Membrii cabinetului PNL-PSD-UDMR vor depune jurământul la Palatul Cotroceni

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă îndeamnă companiile farmaceutice care produc vaccinul anti-COVID-19 să deruleze campanii de informare în statele UE pentru a combate dezinformarea

Team2Share

Trending