Germania, Suedia şi Polonia au anunţat luni că vor expulza câte un diplomat rus în retorsiune la deciziile anunţate vineri de Rusia, în timp ce şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, se afla într-o vizită oficială la Moscova, relatează Reuters şi AFP.
Ministerul de Externe german a anunţat că a declarat ”persona non grata” un angajat al ambasadei ruse la Berlin. “Rusia a expulzat mai mulţi diplomaţi UE, inclusiv unul de la ambasada germană. Această decizie nu a fost în niciun fel justificată”, a precizat instituţia într-un comunicat, potrivit Agerpres.
“Diplomatul german doar îşi îndeplinea obligaţia de a relata despre evoluţiile de la faţa locului într-un mod legal”, se mai menţionează în comunicat.
Simultan, Suedia a anunţat şi ea că un membru al personalului ambasadei Rusiei la Stockholm va fi nevoit să părăsească ţara, după decizia anunţată vineri de Moscova.
“Acesta este un răspuns clar la decizia inacceptabilă de a expulza un diplomat suedez care doar îşi îndeplinea îndatoririle”, a postat pe Twitter luni ministrul de externe suedez Ann Linde.
La rândul ei, Polonia i-a cerut unui lucrător de la consulatul rus din Poznan să părăsească ţara, a anunţat MAE de la Varşovia într-o postare pe Twitter, relatează Reuters.
“Ministrul de Externe a luat decizia de astăzi în conformitate cu principiul reciprocităţii şi, în coordonare cu Germania şi Suedia, a declarat un angajat al Consulatului general al Rusiei de la Poznan drept ‘persona non grata’ “, a precizat ministerul.
Moscova a declarat persona non grata și a decis expulzarea unor diplomaţi polonezi, germani şi suedezi, la numai câteva ore după ce Josep Borrell s-a întâlnit cu omologul său rus, Serghei Lavrov, pentru a discuta despre relaţiile bilaterale. Rusia și-a motivat decizia în baza faptului că acești diplomați au participat la protestele pro-Navalnîi, opozantul rus încarcerat la revenirea sa în țară după ce a fost otrăvit și condamnat la închisoare.
Într-o reacție imediată la decizia Rusiei, Borrell a transmis că a fost informat de Lavrov cu privire la expulzarea unor diplomați și a condamnat acțiunea Moscovei. În schimb, liderii principalelor grupuri politice din Parlamentul European au interpretat acest gest drept “o palmă pe obrazul Europei” și i-au cerut șefului diplomației UE să vină în plenul Parlamentul European să explice această insultă diplomatică. Mai mult, anumite voci au mers până la a cere demisia lui Josep Borrell din funcția de Înalt Reprezentant al UE, ceea ce ar fi o premieră. O dezbatere în acest sens va avea loc marți.
Justificându-și vizita ca un moment de menținere a canalelor diplomatice, Josep Borrell a spus că relațiile dintre Europa şi Rusia sunt în derivă și se pare că Rusia se deconectează progresiv de Europa şi consideră valorile democratice o ameninţare existenţială.
“Am fost la Moscova pentru a testa, prin diplomație principială, dacă guvernul rus era interesat să soluționeze diferențele și să inverseze tendința negativă a relațiilor noastre. Reacția pe care am primit-o arată vizibil într-o altă direcție“, a spus șeful diplomației europene, având în vedere că vizita sa la Moscova a fost aspru criticată și privită ca o umilință la adresa Uniunii Europene.
Relațiile UE-Rusia vor fi discutate pe parcursul viitoarelor reuniuni ale miniștrilor de externe din UE și la Consiliul European din 25-26 martie, însă subiectul ar putea fi menționat și în cadrul reuniunii prin videoconferință a liderilor UE din 25-26 februarie.