Connect with us

RUSIA

UE reacționează după acțiunile cibernetice ostile ale Rusiei: Deplângem astfel de acţiuni, care subminează legislaţia internaţională şi instituţiile internaţionale

Published

on

Uniunea Europeană și-a arătat joi îngrijorarea față de acțiunile Rusiei care a fost acuzată că se află în spatele atacurilor cibernetice care au vizat Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW), care, la cererea guvernului britanic, s-a ocupat de investigarea identității agentului neurotoxic folosit în cazul Skripal.

Acest act agresiv arată dispreţ pentru obiectivul solemn al OIAC, vizată de o tentativă de atac cibernetic din partea a patru presupuşi agenţi GRU”, se menţionează într-un comunicat semnat de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Seucritate, Federica Mogherini.

Deplângem astfel de acţiuni, care subminează legislaţia internaţională şi instituţiile internaţionale”, se menţionează în text.

Nu doar Uniuena Europeană și-a arătat îngrijorarea față de acțiunile ostile ale Rusiei, ci și NATO.

Rusia trebuie să înceteze modelul său de comportament nesăbuit, inclusiv utilizarea forței împotriva vecinilor săi, încercarea de a interfera în procesele electorale și campaniile de dezinformare pe scară largă, a cerut, joi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Reacția înaltului oficial aliat survine după declaraţia publicată de Ministerul Afacerilor Externe britanic cu privire la acţiunile cibernetice ostile ale serviciilor militare ruse de informaţii, o poziție similară fiind prezentată și de către Olanda la reuniunea miniștrilor Apărării din țările NATO.

Secretarul general al NATO a mai arătat că aliații sunt solidari ”cu decizia guvernelor olandeze și britanice de a face un apel către Rusia din cauza încercărilor sale flagrante de a submina legea și instituțiile internaționale”. De altfel, România se numără printre primele țări care și-au exprimat solidaritatea cu Marea Britanie în privința acțiunilor cibernetice ostile ale Rusiei, conform unui mesaj al Ministerului Afacerilor Externe.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

CONSILIUL UE

Cazul Navalnîi: Germania pledează pentru sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei: Relaţiile au ajuns la cel mai scăzut nivel

Published

on

© Germany in the EU/ Facebook

Ministrul german de externe, Heiko Maas, le-a solicitat luni omologilor săi din Uniunea Europeană să dea undă verde pregătirii de sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei, anunță Reuteres, citat de Agerpres.

”Sunt favorabil de a dispune pregătirea de sancţiuni suplimentare, a unor liste cu persoane concrete”, a declarat Maas la sosirea la reuniunea Consiliului pentru Afaceri Externe al UE (CAE), subliniind că opozantul rus Aleksei Navalnîi nu doar că a fost condamnat la o pedeapsă cu închisoarea, ci şi va fi trimis să o execute într-un lagăr de muncă.

”În acelaşi timp, trebuie să discutăm despre modul în care să menţinem un dialog constructiv cu Rusia, chiar dacă relaţiile au ajuns cu siguranţă la cel mai scăzut nivel”, a adăugat Maas.

Uniunea Europeană intenționează să instituie inderdicții de călătorie și să înghețe activele pentru o serie de aliați ai președintelui rus, Vladimir Putin, ca urmare a încarcerării lui Navalnîi, conform unor diplomați, informează DPA.

În acelaşi timp, potrivit unor observatori independenţi ruşi, precum editorialista de la Novaia Gazeta, Iulia Latînina, trimiterea lui Navalnîi într-un lagăr de muncă echivalează cu moartea.

În emisiunea sa săptămânală de la postul de radio Eho Moskvî, Latînina nu a exclus ca autorităţile ruse să-l elimine fizic pe opozant în lagăr, dând vina pe vreun deţinut, sub motivul că ‘diferite lucruri ţi se pot întâmpla într-un asemenea loc dacă mai şi ai gura slobodă’.

Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, urmează să aibă o întrevedere informală cu reprezentanți ai echipei lui Aleksei Navalnîi.

La rândul său, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, și-a exprimat speranța că această reuniune va aduce lumină asupra modului în care UE va acționa unitar pentru gestionarea relației ”în curs de coliziune” cu Rusia.

Discuțiile legale de relația UE-Rusia vin în urma vizitei lui Borrell la Moscova, desfășurate la începutul lunii februarie, care a proocat numeroase reacții ca urmare a umilirii suferite de Bruxelles.

Moscova a declarat persona non grata diplomaţi din Germania, Polonia şi Suedia acuzaţi de participarea la o manifestaţie în favoarea opozantului Aleksei Navalnîi, condamnat la închisoare.

Rusia și-a motivat decizia, precizând că cei trei diplomați au participat la aceste adunări ”ilegale pe 23 ianuarie” la Sankt-Petersburg şi Moscova, considerând ”astfel de acţiuni inacceptabile şi incompatibile cu statutul lor diplomatic”.

Ulterior, Germania, Polonia și Suedia au recurs la măsuri de retorsiune față de expulzările din Rusia, iar cele trei țări UE au declarat “persona non grata” câte un diplomat rus.

Continue Reading

RUSIA

Președintele american Joe Biden nu intenționează să invite Rusia în G7

Published

on

© The White House/ Flickr

Preşedintele american, Joe Biden, nu intenţionează să adreseze o invitaţie Rusiei pentru a participa la G7, a făcut cunoscut vineri Casa Albă, spre deosebire de predecesorul său Donald Trump care s-a arătat favorabil acestei idei, notează AFP.

“Nu cred că vom adresa noi invitaţii Rusiei ori să reiterăm noi invitaţii Rusiei”, a spus purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, jurnaliştilor care călătoresc cu preşedintele SUA la bordul Air Force One, informează Agerpres.

“Desigur, o invitaţie ar fi făcută în colaborare cu partenerii noştri din G7”, a adăugat ea, conchide sursa citată.

Rusia a fost expulzată din ceea ce era atunci clubul G8 în 2014, după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea, care nu a fost niciodată recunoscută de comunitatea internaţională.

Ofițerul de presă al lui Joe Biden a făcut aceste precizări după ce liderul american a participat vineri la prima reuniune virtuală a țărilor G7, unde cele mai puternice democrații ale lumii au discutat despre contracararea politicilor “neorientate spre piață” ale Chinei și un tratat global pentru sănătate.

Atât în contextul reuniunii G7, cât și în cadrul participării la ediția specială virtuală a Conferinței de Securitate de la München, premierul Boris Johnson și-a anunțat intenția de a invita la summitul G7 trei țări democratice din Asia-Pacific – India, Australia și Coreea de Sud, subliniind că grupul celor șapte reprezintă “cea mai mare reuniune a democrațiilor liberale bazate pe comerț liber”.

Pe de altă parte, la conferința amintită, Joe Biden a susținut vineri seară primul său discurs către aliații europeni, unde a făcut apel la o comunitate transatlantică unită în fața Rusiei.

Liderul de la Casa Albă a comparat provocările reprezentate de China din perspectiva atacurilor la adresa democrației cu atitudinea Rusiei. Astfel, președintele american l-a acuzat pe președintele rus Vladimir Putin și Kremlinul că încearcă să furnizeze o imagine că SUA și Occident sunt la fel de corupte ca Rusia.

Putin încearcă să slăbească proiectul european și alianța noastră NATO. El vrea să submineze unitatea transatlantică și hotărârea noastră. Pentru că este mult mai ușor pentru Kremlin să intimideze și să amenințe statele individuale, nu să negocieze cu o comunitate transatlantică puternică și strâns unită“, a spus Biden.

Deși la începutul mandatului său a reînnoit alături de Vladimir Putin acordul nuclear New START dintre Washington și Moscova, Biden a transmis foarte ferm că Statele Unite vor răspunde în apărarea intereselor SUA și ale aliaților față de acțiunile agresive ale Rusiei.

Continue Reading

RUSIA

Germania, Polonia și Suedia, retorsiune față de expulzările din Rusia: Cele trei țări UE declară “persona non grata” câte un diplomat rus

Published

on

© MFA Russia/ Flickr

Germania, Suedia şi Polonia au anunţat luni că vor expulza câte un diplomat rus în retorsiune la deciziile anunţate vineri de Rusia, în timp ce şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, se afla într-o vizită oficială la Moscova, relatează Reuters şi AFP.

Ministerul de Externe german a anunţat că a declarat ”persona non grata” un angajat al ambasadei ruse la Berlin. “Rusia a expulzat mai mulţi diplomaţi UE, inclusiv unul de la ambasada germană. Această decizie nu a fost în niciun fel justificată”, a precizat instituţia într-un comunicat, potrivit Agerpres.

“Diplomatul german doar îşi îndeplinea obligaţia de a relata despre evoluţiile de la faţa locului într-un mod legal”, se mai menţionează în comunicat.

Simultan, Suedia a anunţat şi ea că un membru al personalului ambasadei Rusiei la Stockholm va fi nevoit să părăsească ţara, după decizia anunţată vineri de Moscova.

“Acesta este un răspuns clar la decizia inacceptabilă de a expulza un diplomat suedez care doar îşi îndeplinea îndatoririle”, a postat pe Twitter luni ministrul de externe suedez Ann Linde.

La rândul ei, Polonia i-a cerut unui lucrător de la consulatul rus din Poznan să părăsească ţara, a anunţat MAE de la Varşovia într-o postare pe Twitter, relatează Reuters.

“Ministrul de Externe a luat decizia de astăzi în conformitate cu principiul reciprocităţii şi, în coordonare cu Germania şi Suedia, a declarat un angajat al Consulatului general al Rusiei de la Poznan drept ‘persona non grata’ “, a precizat ministerul.

Moscova a declarat persona non grata și a decis expulzarea unor diplomaţi polonezi, germani şi suedezi, la numai câteva ore după ce Josep Borrell s-a întâlnit cu omologul său rus, Serghei Lavrov, pentru a discuta despre relaţiile bilaterale. Rusia și-a motivat decizia în baza faptului că acești diplomați au participat la protestele pro-Navalnîi, opozantul rus încarcerat la revenirea sa în țară după ce a fost otrăvit și condamnat la închisoare.

Într-o reacție imediată la decizia Rusiei, Borrell a transmis că a fost informat de Lavrov cu privire la expulzarea unor diplomați și a condamnat acțiunea Moscovei. În schimb, liderii principalelor grupuri politice din Parlamentul European au interpretat acest gest drept “o palmă pe obrazul Europei” și i-au cerut șefului diplomației UE să vină în plenul Parlamentul European să explice această insultă diplomatică. Mai mult, anumite voci au mers până la a cere demisia lui Josep Borrell din funcția de Înalt Reprezentant al UE, ceea ce ar fi o premieră. O dezbatere în acest sens va avea loc marți.

Justificându-și vizita ca un moment de menținere a canalelor diplomatice, Josep Borrell a spus că relațiile dintre Europa şi Rusia sunt în derivă și se pare că Rusia se deconectează progresiv de Europa şi consideră valorile democratice o ameninţare existenţială.

Am fost la Moscova pentru a testa, prin diplomație principială, dacă guvernul rus era interesat să soluționeze diferențele și să inverseze tendința negativă a relațiilor noastre. Reacția pe care am primit-o arată vizibil într-o altă direcție“, a spus șeful diplomației europene, având în vedere că vizita sa la Moscova a fost aspru criticată și privită ca o umilință la adresa Uniunii Europene.

Relațiile UE-Rusia vor fi discutate pe parcursul viitoarelor reuniuni ale miniștrilor de externe din UE și la Consiliul European din 25-26 martie, însă subiectul ar putea fi menționat și în cadrul reuniunii prin videoconferință a liderilor UE din 25-26 februarie.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

Cristian Bușoi48 mins ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE: Producția vaccinurilor COVID-19 reprezintă astăzi o povocare industrială

MAREA BRITANIE2 hours ago

Ministerul britanic de Interne: Peste 830.000 de români s-au înregistrat pentru a rămâne în Regatul Unit după ce acesta a părăsit Uniunea Europeană

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Forța de muncă din domeniul sănătății și îngrijirii pe termen lung în UE va trebui să crească cu 11 milioane de lucrători până în 2030 pentru a gestiona nevoile unei populații în curs de îmbătrânire

S&D2 hours ago

Raportul eurodeputatului Victor Negrescu privind educația digitală a fost aprobat cu o largă majoritate în Comisia pentru Educație din Parlamentul European

Cristian Bușoi3 hours ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE: Vom reuși să învingem diabetul dacă vom folosi fondurile alocate prin programele Orizont Europa și EU4Health și dacă vom profita de oportunitățile pe care ni le oferă digitalizarea

Dan Motreanu4 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu atrage atenția că UE s-ar putea confrunta în următorii zece ani cu ”abandonul efectiv a 5 milioane de hectare de teren” agricol: România, printre țările cele mai afectate

RENEW EUROPE4 hours ago

Eurodeputatul Vlad Gheorghe a depus o serie de amendamente prin care solicită ca modificarea kilometrajului la mașini să fie infracțiune pedepsită în toate statele UE

Dragoș Pîslaru4 hours ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru: Europa trebuie să facă mai mult pentru a combate sărăcia în rândul copiilor, iar Garanția pentru copii este soluția

INTERNAȚIONAL4 hours ago

18 companii au abandonat proiectul gazoductului Nord Stream 2 de teama sancțiunilor SUA

Corina Crețu4 hours ago

Corina Crețu salută propunerea CE de a prelungi cu 10 ani măsura privind eliminarea taxelor de roaming, astfel încât românii aflați la muncă în străinătate să poată comunica fără povara unor costuri suplimentare

Cristian Bușoi1 day ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE, pledează pentru ”investiții masive în cercetare, inovare și tehnologii digitale”: Vor contribui la dezvoltarea economiilor statelor UE și la îmbunătățirea vieții cetățenilor

ROMÂNIA2 days ago

Valeriu Gheorghiță: România, pe locul 2 în UE la administrarea schemei complete de vaccinare anti-COVID

Dragoș Pîslaru3 days ago

Dragoș Pîslaru: Soliditatea PNRR constă în stimularea sinergiilor între măsurile celor șase piloni de reformă și dezvoltare ai Mecanismului de Redresare și Reziliență

INTERNAȚIONAL3 days ago

Israelul și Egiptul au convenit să construiască un gazoduct offshore pentru a creşte exporturile de gaze naturale lichefiate către Europa

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul de externe Bogdan Aurescu i-a transmis omologului slovac intenția României de aprofundare a schimburilor comerciale cu Slovacia și a investițiilor reciproce

Cristian Bușoi2 weeks ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Energie din PE, solicită Comisiei Europene să evalueze centrala nucleară de la Ostrovets pentru a asigura respectarea celor mai înalte standarde internaționale de securitate ecologică și nucleară

ENGLISH2 weeks ago

EPP Local Dialogue: Emil Boc and Markku Markkula pledge their commitment to employing the local innovation potential of their communities to build stronger regional cohesion post-COVID19 pandemic

PPE2 weeks ago

Eurodeputatul Vlad Nistor: Josep Borrell ar fi trebuit să se urce în avion și să plece la Bruxelles când a aflat despre expulzarea diplomaților europeni la Moscova

PPE2 weeks ago

Eurodeputatul Vlad Nistor: Vizita lui Josep Borrell la Moscova este umilitoare pentru UE, pentru standardele democratice pe care trebuie să le apere în lume

Dragoș Pîslaru2 weeks ago

Dragoș Pîslaru, co-raportor al PE pentru Mecanismul de Redresare și Reziliență: Ne-am îndeplinit promisiunea de a evita ca următoarea generație să fie „carantinată” și am plasat copiii și tinerii în centrul redresării

Advertisement
Advertisement

Trending