Preşedintele chinez Xi Jinping a avertizat luni împotriva unui ”nou război rece” care nu poate să ducă decât la un ”impas”, într-un mesaj video adresat Forumului Economic Mondial de la Davos, desfășurat online în acest an pe fondul pandemiei de COVID-19.
“Construirea de clanuri sau declanşarea unui nou război rece, respingerea, ameninţarea sau intimidarea celorlalţi, impunerea decuplării, perturbarea lanţurilor de aprovizionare sau stabilirea de sancţiuni pentru a provoca izolarea nu ar face decât să împingă lumea către divizare şi chiar confruntare. Iar confruntarea ne va duce într-un impas” a subliniat Xi Jinping, într-un discurs citat de AFP, informează Agerpres.
France Presse notează că, fără a numi SUA, Xi Jinping s-a prezentat ca apărător al multilateralismului şi mondializării, aşa cum a făcut de altfel şi la ediţia forumului de acum patru ani, înainte de venirea la putere a lui Donald Trump.
Mesajul liderului chinez vine la mai puțin de o săptămână după instalarea la Casa Albă a noului președinte Joe Biden, în timp ce regimul de la Beijing se teme că administrația Biden ar putea continua politica administrației Trump, care a pornit o adevărată confruntare comercială și tehnologică cu China.
Preşedintele chinez a asigurat că Beijingul, ca adept al unei politici externe independente şi paşnice, “lucrează din greu la menţinerea de relaţii de prietenie şi cooperare cu alte ţări” şi că jocul cu “sumă zero” sau “câştigătorul ia totul” nu reprezintă filozofia călăuzitoare a poporului chinez, a consemnat Xinhua.
Însă, notează France Presse, principala temere a Beijingului este că Joe Biden ar putea încerca să-i unească pe occidentali împotriva Chinei. De altfel, în cadrul audierii sale în Senatul SUA, viitorul secretar de stat Antony Blinken a promis revigorarea alianțelor SUA, promițând că America revine în “prima linie” și că anunțând că va conta pe aliații săi pentru a “câștiga competiția cu China” și a contracara Rusia. În același timp, noul secretar american al apărării, Lloyd Austin, a descris China drept cea mai dificilă problemă pentru SUA.
Totodată, după depunerea jurământului de președinte, Joe Biden a utilizat prilejul discursului său inaugural pentru a respinge politica “America first” a predecesorului său Donald Trump și pentru a promite că “ne vom repara alianțele” și “ne vom angaja din nou cu lumea” internațională.
Apoi, noul lider de la Casa Albă a discutat telefonic, atât cu prim-ministrul britanic Boris Johnson, cât și cu președintele francez Emmanuel Macron, despre nevoia revigorare a relației de transatlantice și despre necesitatea coordonării în mai multe dosare de politică externă, inclusiv în ce privește China, Iranul și Rusia.
Asemenea Rusiei, China s-a numărat printre cele din urmă țări ale lumii care l-au felicitat pe Joe Biden, după ce în timpul campaniei electorale fostul vicepreședinte american l-a criticat în termeni duri pe preşedintele chinez Xi Jinping, spunând despre acesta că “nu are niciun os democratic în scheletul său”.
Nu în ultimul rând, acordul de principiu de investiții încheiat de Uniunea Europeană cu China la 30 decembrie anul trecut, în ultimele zile ale președinției germane a Consiliului UE, a fost criticat de fosta administrație de la Washington, iar presa occidentală a speculat că acest acord ar putea provoca tensiuni cu noua administraţie după ce Joe Biden a propus un dialog transatlantic cu privire la ”provocarea strategică reprezentată de asertivitatea internaţională crescândă a Chinei”.
Joe Biden este așteptat în Europa în primăvara lui 2021, atât pentru un summit NATO, cât și pentru o reuniune extraordinară cu șefii de stat sau de guvern din Uniunea Europeană, pentru a relansa relațiile dintre Europa și Statele Unite, afectate de perioada în care Donald Trump s-a aflat la putere.