UE salută decizia Coreei de Nord de a suspenda testele sale nucleare și balistice: Este o ”etapă pozitivă, mult așteptată”

Uniunea Europeană a salutat sâmbătă ”o etapă pozitivă, mult așteptată”, după ce Coreea de Nord a anunțat că suspendă testele nucleare și cu rachete intercontinentale, cu doar o săptămână înaintea de summitul intercoreean, decizie care a fost primită pozitiv și de către președintele american Donald Trump, dar și de președinția sud-coreeană, precum și de China și Rusia, aliați ai Phenianului, conform unui comunicat al Serviciului European de Acțiune Externă.

Anunțul făcut de liderul nord-coreean Kim Jong Un arată dorinţa sa de ”a-şi respecta obligaţiile internaţionale” şi de a se conforma rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU, a subliniat Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă și de Securitate, Federica Mogherini, exprimându-și în același timp speranţa că viitoarele întrevederi între liderii american, nord-coreean şi sud-coreean se vor putea solda cu ”rezultate suplimentare, concrete”.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un, a anunțat sâmbătă suspendarea testelor nucleare și cu rachete ale Coreei de Nord, potrivit agenției de presă sud-coreene.

”Din 21 aprilie, Coreea de Nord va opri testele nucleare şi lansarea de rachete balistice intercontinentale”, a transmis agenţia de presă oficială KCNA din Coreea de Nord, preluată de Yonhap. KCNA a precizat şi că va fi închis un poligon nuclear din nordul ţării ”pentru a garanta transparenţa suspendării testelor nucleare”.

Decizia de îngheţare a programului de înarmare nucleară şi cu rachete a fost luată la o şedinţă plenară a Partidului Muncitorilor din Coreea, cu o săptămâna înainte de întâlnirea lui Kim cu preşedintele Coreei de Sud, Moon Jae-in. După acest eveniment, urmează o întâlnire a liderului nord-coreean cu preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, la sfârşitul lui mai sau începutul lui iunie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.