U.E.
UE și Albania au semnat un acord de cooperare privind controlul frontierelor, în cadrul eforturilor de prevenire a unui nou val migrator în regiune
Published
6 years agoon
By
Teodora IonUniunea Europeană şi Albania au semnat vineri un acord de cooperare privitor la controlul frontierelor, în cadrul eforturilor de prevenire a unui nou val migrator în regiune, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.
Acordul a fost semnat în numele UE de Herbert Kickl, ministru de interne al Austriei și președinte al Consiliului, și de Dimitris Avramopoulos, comisar pentru migrație, afaceri interne și cetățenie, iar în numele Albaniei de ministrul de interne Fatmir Xhafaj.
”Provocările legate de migrație și securitate nu se opresc la frontierele noastre externe, deci nici eforturile noastre nu ar trebui să se oprească la frontiere. O Europă care oferă protecție este o Europă care cooperează cu țările partenere din vecinătatea sa și dincolo de aceasta. Acordul de astăzi cu Albania – primul de acest fel semnat cu o țară terță – marchează un moment de referință pentru cooperarea externă în domeniul gestionării frontierelor. Sper că acesta va pune bazele unei cooperări mai strânse cu întreaga regiune a Balcanilor de Vest”, a declarat Dimitris Avramopoulos, comisarul pentru migrație, afaceri interne și cetățenie.
Potrivit documentului, agenţia europeană Frontex va putea acţiona nu doar la graniţa externă a UE cu Albania, ci şi pe teritoriul acestui stat, cu acordul autorităţilor de la Tirana.
Frontex se va concentra în mod esenţial pe combatarea migraţiei ilegale, în special pe prevenirea schimbărilor bruşte în fluxurile de migraţie, precum şi pe lupta împotriva infracţionalităţii transfrontaliere.
În temeiul acestui acord, Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă va putea să coordoneze cooperarea operațională dintre statele membre ale UE și Albania în domeniul gestionării frontierelor externe ale UE. Poliția de frontieră și garda de coastă la nivel european va putea desfășura activități la frontierele externe, la care vor participa unul sau mai multe state membre învecinate și Albania. Vor fi posibile inclusiv intervenții pe teritoriul albanez, cu aprobarea Albaniei.
Activitățile prevăzute de acord au ca scop combaterea migrației neregulamentare, în special a schimbărilor bruște ale fluxurilor de migrație, și a criminalității transfrontaliere. Acestea pot include furnizarea unei asistențe tehnice și operaționale sporite la frontieră. Fiecare operațiune va trebui să se desfășoare pe baza unui plan convenit între Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă, pe de o parte, și Albania, pe de altă parte.
Proiectul de decizie privind încheierea acordului a fost trimis Parlamentului European, care va fi invitat să îl aprobe pentru ca acordul să poată fi încheiat.
Acordul privind statutul semnat astăzi cu Albania este primul acord încheiat cu o țară terță. Negocierile cu Albania au început în decembrie 2017, iar proiectul de acord privind statutul a fost parafat de comisarul Avramopoulos și de ministrul de interne albanez Xhafaj în luna februarie. Consiliul a autorizat semnarea acordului la 13 iulie 2018.
Proiectele de acord privind statutul cu fosta Republică iugoslavă a Macedoniei și cu Serbia au fost deja parafate la 18 iulie și, respectiv, la 20 septembrie. Negocierile cu Muntenegru și cu Bosnia și Herțegovina sunt în curs de desfășurare.
Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă poate să trimită echipe și să efectueze operațiuni comune pe teritoriul unor țări terțe vecine, sub rezerva încheierii în prealabil a unui acord privind statutul între Uniunea Europeană și țara în cauză. În septembrie, Comisia a propus consolidarea suplimentară a poliției de frontieră și a gărzii de coastă la nivel european, conferindu-i un nivel de ambiție corespunzător și permițând desfășurarea de efective și derularea de operațiuni comune în țări situate în afara vecinătății imediate a UE.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.
You may like
România înregistrează cel mai mare deficit de cont curent din UE în trimestrul al treilea din 2024 (Eurostat)
UE alocă încă 148 milioane de euro sub formă de ajutor umanitar pentru Ucraina și Republica Moldova
UE are în vedere o atenuare a sancțiunilor pentru Siria, care se află în tranziție după răsturnarea Regimului al-Assad
În plină criză politică, cancelarul interimar al Austriei dă asigurări că țara sa va rămâne un partener de ”încredere și constructiv” în UE
Germania va investi 400 de milioane de euro în achiziționarea de noi avioane destinate misiunilor navale și în modernizarea unei baze aeriene
Roxana Mînzatu va conduce demersurile de pregătire a inițiativelor CE privind competențele, locurile de muncă și drepturile sociale, de la cârma unuia dintre cele 14 grupuri de proiect create la nivelul instituției
U.E.
Șefa diplomației germane avertizează asupra riscurilor pentru pacea fragilă din Siria, în contextul discuțiilor despre ridicarea sancțiunilor UE
Published
30 minutes agoon
January 13, 2025Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a avertizat că actori regionali precum Turcia și Israel ar putea amenința pacea fragilă din Siria, în contextul reuniunii avute duminică, la Riad, între diplomați europeni și din Orientul Mijlociu, pentru a discuta despre ridicarea sancțiunilor UE, transmite Politico.
„Turcia își urmărește propria politică de securitate. Sunt în discuții intense cu Israelul pentru a-i convinge să oprească acțiunile militare acolo”, a declarat Baerbock pentru POLITICO într-un interviu. „Și apoi, după cum am spus, mai sunt toate celelalte miliții de pe teren care au exploatat brutal anii de război civil.”
Unterstützung eines innersyrischen politischen Prozesses, Wiederaufbau und eine bessere Zukunft für alle Syrer*innen – darum geht es heute bei der internationalen #Syrien-Konferenz in #Riad. @ABaerbock in Riad 1/3 pic.twitter.com/ChVHAx5I99
— Auswärtiges Amt (@AuswaertigesAmt) January 12, 2025
Baerbock, care a vizitat Damascul pe 3 ianuarie, a remarcat semnale pozitive din partea noilor conducători ai Siriei, afirmând că promisiunea acestora de a include „toți actorii” în tranziția politică a țării „sună bine până acum”, dar rămâne de văzut dacă vor pune în aplicare această promisiune. „Succesul procesului este în mâinile acestui guvern de tranziție”, a spus ea.
Referindu-se la Hayat Tahrir al-Sham (HTS), o grupare desprinsă din al-Qaeda care a preluat controlul asupra Siriei într-o ofensivă fulgerătoare luna trecută, Baerbock a subliniat: „Trebuie să ne amintim constant că, da, aceasta este o miliție teroristă.”
HTS este susținută de diverse miliții sprijinite de Turcia, cunoscute sub numele de Armata Națională Siriană, formând un grup complex cu interese concurente.
Baerbock a participat la o întâlnire la Riad, alături de șefa diplomației UE, Kaja Kallas, și de diplomați europeni și din Orientul Mijlociu, pentru a discuta despre relaxarea sancțiunilor înaintea unei reuniuni a miniștrilor de externe ai UE la Bruxelles pe 27 ianuarie.
„Vom analiza cum putem relaxa sancțiunile”, a scris Kallas pe X, confirmând că sancțiunile împotriva Siriei vor fi pe agenda miniștrilor de externe. „Dar acest lucru trebuie să se facă în urma unui progres tangibil în tranziția politică care reflectă diversitatea Siriei.”
La întâlnirea de la Riad, un grup de țări ale UE — Franța, Germania, Țările de Jos, Spania, Finlanda și Danemarca — au solicitat ca blocul să renunțe la sancțiunile împotriva Siriei, pregătind terenul pentru o decizie formală de ridicare a restricțiilor la reuniunea din 27 ianuarie.
Un document semnat de aceste țări, obținut de POLITICO, se concentrează pe transportul între UE și Siria, eliminarea interdicției asupra exportului de tehnologie pentru petrol și gaze și redeschiderea relațiilor bancare și de investiții.
Bashar al-Assad a fost la putere aproape 25 de ani, iar familia sa a condus Siria pentru mai mult de jumătate de secol. Regimul său, aliat cu Iranul și Rusia, a reprimat brutal drepturile omului, folosind arme chimice împotriva civililor în războiul civil care a devastat țara începând din 2011.
Milioane de sirieni strămutați trăiesc în prezent în UE, unde multe țări au suspendat aplicațiile pentru azil după căderea regimului Assad. Cel puțin o țară, Austria, a declarat că plănuiește să deporteze sirieni.
În context, șefa diplomației germane a subliniat importanța stabilizării situației politice din Siria „pentru a ne asigura că cei care au fugit de violență și teroare se pot întoarce într-o zi și pot trăi în siguranță în patria lor.”
G7
Șase țări din UE solicită Comisiei Europene să reducă plafonul de preț al G7 pentru petrolul rusesc: Este momentul să sporim și mai mult impactul sancțiunilor noastre
Published
51 minutes agoon
January 13, 2025By
Teodora IonȘase țări din Uniunea Europeană au solicitat Comisiei Europene să reducă plafonul de 60 de dolari pe baril impus petrolului rusesc de țările G7, susținând că acest lucru ar reduce veniturile Moscovei pentru continuarea războiului din Ucraina, fără a provoca un șoc pe piață, informează Reuters.
Plafoanele de preț pentru țițeiul rusesc transportat pe mare, precum și pentru produsele petroliere rafinate au fost stabilite de țările G7 pentru a reduce veniturile Moscovei din comerțul cu petrol și, în acest fel, pentru a limita capacitatea țării de a-și finanța invazia din Ucraina.
”Măsurile care vizează veniturile din exportul de petrol sunt cruciale, deoarece reduc cea mai importantă sursă de venit a Rusiei”, au declarat Suedia, Danemarca, Finlanda, Letonia, Lituania și Estonia într-o scrisoare adresată executivului european.
”Credem că acum este momentul să sporim și mai mult impactul sancțiunilor noastre prin reducerea plafonului G7 pentru prețul petrolului”, se arată în scrisoare.
G7 a stabilit un plafon de 60 de dolari pentru barilul de țiței rusesc, 100 de dolari pe baril pentru produsele petroliere premium-to-crude și 45 de dolari pe baril pentru produsele discount-to-crude.
Aceste prețuri maxime nu s-au modificat din decembrie 2022 și februarie 2023, când au fost introduse, în timp ce prețurile țițeiului rusesc pe piață au fost sub acest nivel în medie în 2023 și 2024.
”Piața internațională a petrolului este mai bine aprovizionată astăzi decât în 2022, reducând riscul ca un preț plafon mai scăzut să provoace un șoc al aprovizionării”, se arată în scrisoarea celor șase țări.
”Având în vedere capacitatea limitată de stocare și dependența sa foarte mare de exporturile de energie pentru obținerea de venituri, Rusia nu are nicio alternativă pentru a continua exporturile de petrol chiar și la un preț substanțial mai mic”, mai este precizat în scrisoare.
Pachetul adaugă mai multe persoane și entități pe lista de sancțiuni deja existente și vizează entități din Rusia și din țări terțe, care contribuie indirect la consolidarea militară și tehnologică a Rusiei prin eludarea restricțiilor la export.
Sancțiunile adoptate limitează activitatea navelor suplimentare ale statelor terțe care operează pentru a contribui la acțiuni sau politici de sprijinire a acțiunilor Rusiei împotriva Ucrainei.
PARLAMENTUL EUROPEAN
Eurodeputatul Dan Motreanu, apel la combaterea minciunilor răspândite de extremiști: Dezvoltarea României, posibilă doar alături de lumea democratică, UE și NATO
Published
1 hour agoon
January 13, 2025By
Diana ZaimÎntr-un tablou politic încă zdruncinat la nivel național, eurodeputatul Dan Motreanu face apel la combaterea minciunilor despre lumea democratică, răspândite de extremiști, și readuce în prezent un paragraf din testamentul politic al lui Constantin I.C. Brătianu, născut în data de 13 ianuarie 1866, despre importanța rolului jucat de PNL în modernizarea României.
„În întreaga sa activitate, a fost călăuzit de patriotism și de respectarea principiilor democratice. S-a împotrivit acceptării ultimatumului prin care URSS a ocupat Basarabia și Bucovina de Nord și a Dictatului de la Viena prin care Ungaria a ocupat o parte a Transilvaniei. S-a opus instaurării dictaturii comuniste și a fost arestat în mai 1950, la vârsta de 84 de ani, fără să fie judecat. A fost întemnițat în închisoarea de la Sighet, unde a murit la scurt timp, fiind înmormântat în Cimitirul Săracilor. […] Cea mai bună formă de a-i cinsti pe martirii care au murit în închisorile comuniste este să spunem în continuare adevărul, să combatem minciunile despre lumea democratică, răspândite de extremiști. Unii dintre ei fac jocurile Rusiei, aceeași țară care a orchestrat moartea adversarilor comunismului. Dezvoltarea României este posibilă doar alături de lumea democratică, alături de UE și NATO. Avem datoria să apărăm principiile liberale, contestate zilnic de politicienii populiști”, a transmis deputatul european într-un mesaj postat pe pagina de Facebook, dedicat nașterii lui Constantin I. C. Brătianu.
Text din testamentului politic al lui Constantin I.C. Brătianu: „Pe plan extern, România, cea mai luminată ţară din răsăritul Europei, va juca un rol de frunte în cadrul cooperării economice şi politice ale unei Europe Unite. În politica noastră internă va trebui să chezăşuiască iarăşi libertatea individuală şi să se stimuleze iniţiativa particulară în toate domeniile. Partidul va trebui să-şi făurească un program de reforme bine chibzuit, în sfera politicului, a socialului, a culturalului şi a economicului, în vederea realizării unei desăvârşite armonii sociale. Va trebui să luptăm pentru ridicarea stării ţărănimii, a muncitorimii şi a tineretului român”, afirma Constantin I. C. Brătianu.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Șefa diplomației germane avertizează asupra riscurilor pentru pacea fragilă din Siria, în contextul discuțiilor despre ridicarea sancțiunilor UE
Șase țări din UE solicită Comisiei Europene să reducă plafonul de preț al G7 pentru petrolul rusesc: Este momentul să sporim și mai mult impactul sancțiunilor noastre
Eurodeputatul Dan Motreanu, apel la combaterea minciunilor răspândite de extremiști: Dezvoltarea României, posibilă doar alături de lumea democratică, UE și NATO
Autoritatea pentru Digitalizarea României a finalizat interconectarea Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) cu alte baze de date naţionale, jalon din PNRR
România înregistrează cel mai mare deficit de cont curent din UE în trimestrul al treilea din 2024 (Eurostat)
Șeful diplomației daneze admite că Statele Unite au interese de securitate legitime în Arctica: „Suntem pregătiți să continuăm discuțiile cu noul președinte”
Ministrul Energiei demontează încă un fake news: Furnizăm energie R. Moldova în termeni comerciali. Oricine poate verifica datele publice
Polonia, singurul aliat NATO care și-a asumat un buget al apărării de 5% din PIB, susține apelul lui Trump în acest sens: Putem fi “legătura transatlantică” între Europa și SUA
Keir Starmer îl numește pe Michael Ellam pentru a conduce negocierile de resetare a relațiilor dintre Marea Britanie și UE
UE alocă încă 148 milioane de euro sub formă de ajutor umanitar pentru Ucraina și Republica Moldova
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE
Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern
Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa
Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”
“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”
În acordurile imnului UE, Cătălin Predoiu și omologul bulgar au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră în primul minut al anului 2025, marcând aderarea deplină a României și a Bulgariei la Schengen
Guvernul adoptă Ordonanța „Trenuleț”, un set de măsuri fiscal-bugetare pentru reducerea deficitului la 7% în 2025 și menținerea accesului României la fondurile europene și din PNRR
Guvernul a depus jurământul. Klaus Iohannis: Oamenii așteaptă să mențineți ferm traiectoria pro-europeană și euro-atlantică din ultimii 35 de ani. Vă rog să acţionaţi aşa
Guvernul “Ciolacu 2” a primit la limită votul de încredere al Parlamentului României. Cabinetul coaliției PSD-PNL-UDMR va depune jurământul la Cotroceni
După 200 de reuniuni de negociere, UE și Elveția au ajuns la un ”acord istoric” de modernizare a cooperării dintre cele două părți
Trending
- COMISIA EUROPEANA5 days ago
Vicepreședintele Comisiei Europene, Stéphane Séjourné, vine în România înainte de lansarea dialogului strategic privind viitorul industriei auto. El va discuta la INCAS și despre concurența neloială a Chinei pe piața dronelor
- ROMÂNIA1 week ago
Patronatul Proiectanților în Construcții solicită Guvernului măsuri echilibrate pentru susținerea sectorului construcțiilor și a economiei românești
- ROMÂNIA5 days ago
Oficial: România va fi admisă vineri în programul Visa Waiver, iar românii vor putea călători fără vize în SUA
- CONSILIUL EUROPEAN1 week ago
“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”
- CONSILIUL UE1 week ago
Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”