Connect with us

RUSIA

UE și Germania resping decizia Rusiei de a plasa trei ONG-uri germane pe lista „organizațiilor indezirabile”: Este un regres serios al eforturilor de a avea relații mai bune

Published

on

© Auswartiges Amt/ Twitter

Uniunea Europeană respinge decizia luată de Procurorul General al Rusiei la 26 mai de a include trei organizații neguvernamentale (ONG-uri) germane pe lista „organizațiilor indezirabile”, potrivit unei declarații a Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE).

„Această decizie, care vizează Forum Russischsprachiger Europaer e.V., Zentrum fur die Liberale Moderne GmbH și Deutsch-Russischer Austausch e.V., este cel mai recent exemplu al disprețului autorităților ruse față de o societate civilă vibrantă. Decizia Procurorului General al Rusiei dăunează, în cele din urmă, intereselor poporului rus și posibilităților de dialog deschis și liber”, se precizează în declarația serviciului diplomatic al UE.

SEAE mai transmite că Uniunea Europeană sprijină pe deplin rolul-cheie jucat de ONG-urile independente în dezvoltarea înțelegerii reciproce dincolo de frontiere și în îmbunătățirea relațiilor dintre țări. „Nimic din activitățile acestor ONG-uri nu justifică acest pas”, subliniază Serviciul. 

Prin urmare, UE face apel la autoritățile ruse să revină asupra acestei decizii și să contribuie la promovarea contactelor interumane în beneficiul atât al Rusiei, cât și al Uniunii Europene.

Biroul Procurorului General al Rusiei a afirmat că activitatea celor trei ONG-uri germane „amenință fundamentele ordinii constituționale și securitatea Federației Ruse”.

Reacția Berlinului nu a întârziat să apară, ministrul german de externe, Heiko Maas, subliniind că „interzicerea activității organizațiilor care se străduiesc să promoveze înțelegerea între cele două țări și popoare ale noastre este un regres serios pentru eforturile noastre de a avea relații mai bune cu Rusia”, relatează DW. „Nimic din activitatea lor nu poate fundamenta sau justifica un astfel de pas”, a adăugat el.

Prin urmare, Maas a făcut apel la guvernul rus să revină asupra deciziei și să „încurajeze schimbul liber cu societatea civilă”. „Reprezentanților societății civile trebuie să li se permită să își desfășoare activitatea fără a fi criminalizați”, a punctat șeful diplomației germane.

Potrivit sursei citate mai sus, două dintre ONG-uri participă la Dialogul de la Sankt-Petersburg, un forum germano-rus care reunește societatea civilă, alături de experți ai grupurilor de reflecție și factori de decizie politică din ambele țări.

Măsura vine ca urmare a unei legi rusești controversate care impune ONG-urilor care primesc finanțare străină și se angajează în „activități politice” să se înregistreze ca „agenți străini”.

Toate cele trei ONG-uri își au sediul în Berlin.

Zentrum fur die Liberale Moderne GmbH se descrie ca fiind un grup de reflecție pentru democrație, libertate și deschidere către lume. Acesta cooperează cu Centrul Saharov din Moscova, dedicat protecției drepturilor omului în Rusia.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

RUSIA

Secretarul de stat american și ministrul rus de externe au discutat telefonic despre ”pașii următori” în negocierile care vizează pacea în Ucraina

Published

on

© MFA Russia/ X

Secretarul de stat american Marco Rubio a discutat cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov despre ”pașii următori” în demersurile privind pacea în Ucraina și ”au convenit să continue să lucreze pentru restabilirea comunicării între Statele Unite și Rusia”.

”Secretarul de stat Marco Rubio a discutat astăzi cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov.  Secretarul de stat a informat Rusia cu privire la operațiunile militare de descurajare ale SUA împotriva Houthis susținuți de Iran și a subliniat că nu vor fi tolerate atacurile continue ale Houthi asupra navelor militare și comerciale ale SUA în Marea Roșie.  Secretarul de stat Rubio și ministrul de externe Lavrov au discutat, de asemenea, pașii următori pentru a da curs întâlnirilor recente din Arabia Saudită și au convenit să continue să lucreze pentru restabilirea comunicării între Statele Unite și Rusia”, menționează Departamentul de Stat al SUA într-un comunicat.

În pofida tensiunilor recente dintre președintele american Donald Trump și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, Kievul a fost de acord cu o încetare a focului de 30 de zile mediată de SUA dacă Moscova pune capăt atacurilor sale, arată Deutsche Welle

Doar că președintele Rusiei a prezentat o serie de avertismente privind acceptarea propunerii înaintate de SUA și Ucraina menite să deschidă calea încetării războiului declanșat de Kremlin.

Consilierul pentru securitate națională al lui Donald Trump, Mike Waltz, a declarat că SUA manifestă ”un optimism precaut” cu privire la reușita unui acord de încetare a focului, deși președintele american Donald Trump a apreciat că discuțiile Washingtonului cu Putin au fost ”foarte bune și productive”.

Președintele rus Vladimir Putin va trebui, ”mai devreme sau mai târziu, să vină la masa” negocierilor, a declarat sâmbătă premierul britanic Keir Starmer după videoconferința organizată la Londra, la care au participat aproximativ 25 de lideri aliați ai Ucrainei.

Dacă Putin vrea cu adevărat pace, este foarte simplu: el trebuie să înceteze atacurile sale barbare contra Ucrainei și să accepte un armistițiu”, a adăugat Starmer, detaliind detaliile discutate de oficiali. 

Aceștia au subliniat nevoie unor acorduri de monitorizare puternice, în eventualitatea în care Rusia va fi de acord cu armistițiul.

În cazul în care Putin refuză o încetare a focului necondiționată, liderii occidentali au convenit să intensifice eforturile de consolidare a poziției Ucrainei prin accelerarea sprijinului militar pentru această țară, prin înăsprirea sancțiunilor contra Moscovei și prin prospectarea căilor legale ”pentru a ne asigura că Rusia plătește pentru daunele pe care le-a produs” Kievului, aluzie la activele rusești înghețate.

În contextul în care planurile ”coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, șefii militari din aproximativ 30 de aliați ai Kievului vor organiza joi, la Londra, o nouă “reuniune de planificare operațională” pentru a stabili modul în care vor trimite trupe de menținere a păcii într-o Ucraină postbelică.

Continue Reading

RUSIA

Trump anunță că SUA au avut “discuții foarte bune și productive” cu Putin: Este o șansă foarte bună ca acest război să se încheie

Published

on

© Kremlin

Președintele american Donald Trump a afirmat vineri că există o “șansă foarte bună” ca războiul dintre Rusia și Ucraina să se poată încheia după discuțiile “productive” de joi cu președintele rus Vladimir Putin.

Am avut ieri discuții foarte bune și productive cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, și există o șansă foarte bună ca acest război oribil și sângeros să se încheie în sfârșit”, a declarat Trump într-o postare pe Truth Social, adăugând că i-a cerut lui Putin să cruțe viața trupelor ucrainene “complet încercuite”.

 

Emisarul american Steve Witkoff a avut o întâlnire lungă cu Putin la Moscova joi seară, a declarat o sursă informată pe această temă pentru Reuters, care a vorbit sub rezerva anonimatului.

În postarea de pe rețeaua Truth Social, Trump nu a divulgat dacă a vorbit la telefon cu Putin.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Putin a folosit întâlnirea pentru a-i transmite lui Trump prin Witkoff un punct de vedere.

El a declarat că Rusia și SUA vor stabili momentul unei convorbiri telefonice între președinții lor după ce Witkoff îl va informa pe Trump.

Președintele SUA a declarat că dorește ca Moscova și Kievul să convină asupra unei încetări rapide a focului pentru a întrerupe luptele într-un conflict despre care a avertizat că are potențialul de a se transforma într-un al Treilea Război Mondial și care a costat deja multe vieți de ambele părți.

Președintele american Donald Trump a estimat joi că ar fi “foarte dezamăgitor” ca Rusia să nu accepte armistițiul de 30 de zile în războiul din Ucraina, după ce omologul său rus Vladimir Putin a spus că acceptă această propunere, adăugând însă că rămân detalii de clarificat, liderul de la Kremlin arătându-se preocupat mai ales de faptul că armata ucraineană ar putea profita de acest răgaz pentru a-și reface capacitatea de luptă.

Cât despre declarația dată mai devreme de Putin, care a spus că este “pentru” armistițiu, dar a sesizat de asemenea “nuanțe” și “probleme importante de rezolvat”, președintele american a descris această declarație drept “foarte promițătoare”, dar “incompletă”.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că, din punct de vedere tehnic, Rusia este “în favoarea” propunerii de încetare a focului în Ucraina, dar a precizat că există “nuanțe” și “probleme serioase” care trebuie rezolvate înainte ca propunerea să poată fi avansată.

Liderul de la Kremlin a sugerat că va trebui să negocieze problemele restante “cu colegii și partenerii noștri americani”, sugerând “poate un apel telefonic cu președintele Trump”.

Anterior, consilierul pentru politică externă al președintelui rus Vladimir Putin, Iuri Ușakov, a declarat că a transmis Washingtonului că o încetare a focului de 30 de zile propusă de SUA și Ucraina nu ar face decât să ofere un respiro armatei ucrainene.

Acest armistițiu a fost convenit la negocierile americano-ucrainene desfășurate marți în Arabia Saudită. Statele Unite și Ucraina au adoptat marți, la Jeddah, pe malul Mării Roșii, o declarație comună care conciliază tensiunile dintre Washington și Kiev apărute în urma altercației dintre președinții Donald Trump și Volodimir Zelenski, cu SUA anunțând ridicarea imediată a suspendării schimbului de informații și reluarea asistenței de securitate pentru Ucraina și cu Ucraina acceptând o propunere americană pentru un armistițiu de 30 de zile și pentru pași concreți către restabilirea unei păci durabile, ca urmare a invaziei ruse.

Trump și-a manifestat miercuri speranța că Rusia va accepta propunerea de armistițiu, sugerând totodată că în caz contrar i-ar putea impune noi sancțiuni.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Putin afirmă că Rusia este “în favoarea” încetării focului în Ucraina, dar precizează că există “nuanțe” și face aluzie la un apel telefonic cu Trump

Published

on

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că, din punct de vedere tehnic, Rusia este “în favoarea” propunerii de încetare a focului în Ucraina, dar a precizat că există “nuanțe” și “probleme serioase” care trebuie rezolvate înainte ca propunerea să poată fi avansată, relatează The Guardian.

În timpul unei conferințe de presă comună susținută la Moscova cu liderul belarus Alexander Lukashenko, Putin a declarat că încetarea focului ar trebui “să conducă la o pace durabilă și să elimine cauzele profunde ale acestei crize”, ceea ce ar putea sugera cerințele maximaliste ale Rusiei față de Ucraina și SUA privind mediul de securitate mai larg din Europa de Est.

El a lăudat trupele ruse pentru “avansarea în practic toate zonele liniei de contact” și a subliniat că încetarea focului nu trebuie folosită pentru a reînarma ucrainenii în vederea mobilizării mai multor trupe și a reînarmării pentru confruntări ulterioare.

Putin a enumerat, de asemenea, o serie de probleme practice, inclusiv rezolvarea “incursiunii” ucrainene în regiunea rusă Kursk și monitorizarea oricăror încălcări.

Liderul de la Kremlin a sugerat că va trebui să negocieze problemele restante “cu colegii și partenerii noștri americani”, sugerând “poate un apel telefonic cu președintele Trump”.

Anterior, consilierul pentru politică externă al președintelui rus Vladimir Putin, Iuri Ușakov, a declarat că a transmis Washingtonului că o încetare a focului de 30 de zile propusă de SUA și Ucraina nu ar face decât să ofere un respiro armatei ucrainene.

Acest armistițiu a fost convenit la negocierile americano-ucrainene desfășurate marți în Arabia Saudită. Statele Unite și Ucraina au adoptat marți, la Jeddah, pe malul Mării Roșii, o declarație comună care conciliază tensiunile dintre Washington și Kiev apărute în urma altercației dintre președinții Donald Trump și Volodimir Zelenski, cu SUA anunțând ridicarea imediată a suspendării schimbului de informații și reluarea asistenței de securitate pentru Ucraina și cu Ucraina acceptând o propunere americană pentru un armistițiu de 30 de zile și pentru pași concreți către restabilirea unei păci durabile, ca urmare a invaziei ruse.

Trimisul special al lui Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, a sosit joi la Moscova pentru a se întâlni cu Putin. Potrivit oficialilor ruși, consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Mike Waltz, a oferit miercuri Moscovei detalii despre armistițiul propus, iar Rusia este pregătită să discute asupra acestuia.

Trump și-a manifestat miercuri speranța că Rusia va accepta propunerea de armistițiu, sugerând totodată că în caz contrar i-ar putea impune noi sancțiuni.

Liderul american a reacționat și joi la declarațiile lui Putin. Primindu-l în Biroul Oval pe secretarul general al NATO, Mark Rutte, Trump a spus că Putin “a făcut o declarație foarte promițătoare, dar nu a fost completă” și că este dispus să discute cu președintele rus pentru a asigura o încetare a focului.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
U.E.45 minutes ago

Europa de Sud trebuie să cheltuiască mai mult pentru apărare, avertizează ministrul lituanian de externe: „Este timpul să devenim serioși”

ROMÂNIA1 hour ago

2.000 de localități din România vor beneficia de fonduri europene. Ministerul Muncii lansează selecția pentru cel mai amplu program social

CONSILIUL UE1 hour ago

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

ROMÂNIA1 hour ago

România, între cele cinci state ale UE care „dezmembrează” principiile democratice potrivit unui raport privind statul de drept

CONSILIUL UE2 hours ago

Statele UE dau undă verde celei de-a treia plăți de 3,5 miliarde de euro din cadrul Facilității pentru Ucraina, ridicând valoarea totală a sumei livrate până acum către Kiev la 20 miliarde de euro

SUA2 hours ago

SUA se retrag din Centrul Internațional pentru urmărirea penală a crimei de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu solicită CE să propună măsuri de sprijin pentru regiunile UE aflate la granița cu Rusia, Ucraina și Belarus: „Acest lucru va permite o redresare economică eficientă”

INTERNAȚIONAL3 hours ago

”Într-o economie globală în schimbare”, Canada și UE discută despre ”oportunități comerciale transatlantice”

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Giganții europeni din domeniul tehnologiei solicită Ursulei von der Leyen un fond suveran de infrastructură pentru a consolida autonomia strategică

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Erdogan a discutat cu Trump despre situația din Ucraina și Siria, precum și despre ridicarea sancțiunilor privind achiziția de avioane de luptă americane

CONSILIUL UE1 hour ago

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

MAREA BRITANIE2 days ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

ROMÂNIA3 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL4 days ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ6 days ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII1 week ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

NATO2 weeks ago

Nu putem vorbi de securitate la Marea Neagră fără Turcia, afirmă Ilie Bolojan într-un semnal al susținerii României pentru rolul Turciei în securitatea europeană

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

Ilie Bolojan, după primul său Consiliu European: Am stabilit ca prioritară întărirea flancului estic, de la Baltică la Marea Neagră. Prioritățile militare ale României vor fi stabilite în comun cu NATO

Trending