Connect with us

U.E.

UE și Japonia încheie un parteneriat de apărare și securitate, primul de acest fel al Uniunii în regiunea Indo-Pacifică

Published

on

© Josep Borrell Fontelles/X

Pe fondul îngrijorării că „Ucraina de astăzi ar putea fi Asia de Est mâine”, Japonia și Uniunea Europeană au convenit să lanseze un parteneriat de apărare și securitate care va pune bazele unei cooperări mai strânse în domenii critice precum securitatea maritimă și legăturile în industria de apărare.

Noul parteneriat a fost anunțat vineri, la Tokyo, de ministrul de externe Takeshi Iwaya și de șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, în contextul primului dialog strategic dintre șefii diplomațiilor niponă și europeană  și reprezintă o măsură care, potrivit experților, subliniază sentimentul lor comun al urgenței și al percepției amenințărilor, pe fondul preocupărilor suprapuse cu privire la o aliniere strategică în creștere între China, Rusia și Coreea de Nord.

„Întrucât Japonia și UE se confruntă cu un mediu de securitate din ce în ce mai provocator, obiectivul este de a dezvolta, aprofunda și consolida cooperarea și dialogul în toate domeniile de securitate și apărare”, a declarat Iwaya înainte de reuniune, adăugând că demersul „anticipează o mai mare colaborare în domenii precum securitatea maritimă, spațiul, securitatea cibernetică și amenințările hibride, inclusiv manipularea și interferența informațiilor străine”, relatează publicația niponă Japan Times.

Mai concret, cele două părți urmăresc să structureze, să optimizeze și să consolideze cooperarea și dialogul bilateral în domenii-cheie. Printre acestea se numără cooperarea navală, cum ar fi formarea și consolidarea în comun a capacităților altor țări din regiunea Indo-Pacific, găsirea unor modalități comune de combatere a terorismului și explorarea unor potențiale căi pentru inițiative comune în industria de apărare, întrucât părțile îmbrățișează argumentul conform căruia securitatea regiunilor Euro-Atlantică și Indo-Pacific este „inseparabilă”.

Parteneriatul are în vedere, de asemenea, un schimb sporit de informații privind amenințările hibride și amenințările cibernetice, inclusiv prin proiectul UE „Consolidarea cooperării în materie de securitate în și cu Asia” și prin politica sa de securitate și apărare comună, aceasta din urmă permițând, de asemenea, Europei să își asume un rol principal în operațiunile internaționale de menținere a păcii în coordonare cu Organizația Națiunilor Unite.

Alte obiective ale parteneriatului includ lansarea unui dialog bilateral privind securitatea la nivel de director general și explorarea unui posibil acord privind protecția informațiilor.

De asemenea, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate s-a întâlnit, vineri, și cu ministrul japonez al apărării, generalul Nakatani, pentru a discuta preocupările comune în materie de securitate, relatează Ministerul Apărării din Japonia. Ministrul Nakatani și-a exprimat îngrijorarea cu privire la recenta lansare a unei rachete balistice intercontinentale (ICBM) de către Coreea de Nord și la cooperarea militară în creștere cu Rusia, pe care Borrell le-a condamnat, de asemenea. Aceștia au trecut în revistă progresele înregistrate în cooperarea Japonia-UE în domeniul apărării, inclusiv participarea Japoniei la Forumul Schuman pentru securitate și apărare și exercițiile comune de combatere a pirateriei. Ambii lideri s-au angajat să consolideze colaborarea dintre Japonia și UE în domenii precum securitatea maritimă, amenințările cibernetice, spațiale și hibride, astfel cum se subliniază în noul Parteneriat de securitate și apărare Japonia-UE.

Deși Japonia este prima țară din regiunea Indo-Pacific care adoptă un astfel de cadru cu UE, relațiile de securitate ale Bruxelles-ului cu regiunea nu se vor limita la Tokyo. Există planuri de lansare a unui parteneriat de apărare similar cu Coreea de Sud, întrucât Borrell se va deplasa luni la Seul pentru un dialog strategic bilateral inaugural.

Înaintea vizitei, Înaltul Reprezentant Borrell a declarat că vizita va fi o oportunitate de a consolida relațiile UE cu Japonia și Republica Coreea și de a stimula cooperarea bilaterală și regională, inclusiv în domeniul securității și apărării.

„Vizita mea la doi dintre cei mai apropiați parteneri ai noștri din Indo-Pacific reprezintă o etapă-cheie în eforturile noastre din ultimii cinci ani de a consolida angajamentul activ al UE în Indo-Pacific. Am asigurat alinierea cu privire la aspectele geopolitice și am promovat valorile pe care le împărtășim. Este un privilegiu să pot călători în aceste ultime luni ale mandatului meu atât la Tokyo, cât și la Seul, nu pentru a-mi lua rămas bun, ci pentru a deschide un nou capitol în relațiile noastre tot mai strânse.”

Potrivit experților, acest lucru se justifică prin faptul că interesele Europei nu sunt doar economice, ci și din ce în ce mai strategice, pe măsură ce discursul global privind securitatea se îndreaptă către regiunea Indo-Pacific.

Acest lucru s-a reflectat în preocupările exprimate atât de Borrell, cât și de Iwaya cu privire la disputele teritoriale și maritime din ce în ce mai tensionate din mările Chinei de Est și de Sud. Înalții diplomați au reafirmat, de asemenea, „importanța strategică” a păcii și stabilității în Strâmtoarea Taiwan pentru securitatea și prosperitatea regională și globală.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

U.E.

”Protestele masive din ultimele zile” din Georgia arată că popoul dorește în continuare ”un viitor în UE”, subliniază Berlinul, criticând Guvernul de la Tbilisi că se îndepărtează de acest obiectiv

Published

on

© European Parliament / X

Guvernul german a declarat luni că sprijină în continuare demersul Georgiei de a deveni membru al Uniunii Europene, în timp ce în capitala Tbilisi au izbucnit proteste față de planurile guvernului de a abandona negocierile de aderare, informează Deutsche Welle.

Georgia a cunoscut un val de proteste de când partidul de guvernământ Visul Georgian a revendicat victoria în alegerile din octombrie, despre care opoziția pro-europeană a afirmat că au fost fraudate.

”Ceea ce este important este că Georgia decide să urmeze această cale, iar oamenii pe care îi vedem protestând doresc să urmeze această cale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului german de Externe, Sebastian Fischer.

În același timp, Fischer a criticat guvernul georgian pentru că se îndepărtează de acest obiectiv.

”Protestele masive din ultimele zile arată, de asemenea, foarte clar că mulți oameni din Georgia doresc în continuare un viitor în UE”, a spus el.

Purtătorul de cuvânt adjunct al guvernului, Wolfgang Büchner, a declarat că Berlinul este alături de poporul georgian, care este atașat valorilor europene ale democrației, libertății de opinie și drepturilor omului și care se așteaptă ca guvernul său să acționeze în consecință.

Președintele german Frank-Walter Steinmeier a condamnat violențele împotriva protestatarilor într-o convorbire telefonică cu președintele pro-UE al Georgiei, Salome Zurabishvili, a declarat purtătoarea de cuvânt a lui Steinmeier, Cerstin Gammelin, într-o postare pe platforma X, fostă Twitter.

Țările baltice au mers mai departe și au decis să impună împreună sancțiuni împotriva unor figuri politice care conduc Georgia, în urma reprimării manifestațiilor pro-UE de către Guvernul partidului Visul Georgian, care a câștigat în octombrie alegerile parlamentare contestate de opoziție.

La rândul său, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Kaja Kallas, a menționat în timpul unei vizite în Ucraina că au fost propuse ”opțiuni” statelor membre ale UE în ce priveşte reacţia faţă de evenimentele din Georgia, inclusiv prin impunerea de sancţiuni, urmând să fie găsit un acord.

UE este alături de ”poporul georgian și de alegerea sa pentru un viitor european”, iar revenirea Georgiei la valorile europene și la calea aderării la UE este în mâinile liderilor georgieni, evidenția aceasta într-o reacție la decizia Guvernului de la Tbilisi de a suspenda procesul de aderare la familia europeană.

Parlamentul European a solicitat la finalul lunii noiembrie organizarea de noi alegeri în Georgia în termen de un an. Drept răspuns, Prim-ministrul georgian Irakli Kobakhidze a anunțat că deschiderea negocierilor de aderare la UE va fi eliminată de pe agenda Georgiei și că țara va refuza subvențiile bugetare ale UE până la sfârșitul anului 2028.

Gestul a fost deplâns de ambasadorul UE în Georgia, în vreme ce România și-a arătat sprijinul pentru poporul georgian în lupta sa legitimă pentru demnitate, libertate și viitor european.

Reacții au venit și din Statele Unite, care au luat hotărârea de a suspenda parteneriatul strategic cu Georgia din cauza “acțiunilor anti-democratice” ale partidului aflat la putere, contestat puternic de poporul pro-european, aflat pentru a cincea zi la rând în stradă pentru a protesta

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE

Published

on

© European Union 2024

Roxana Mînzatu a început mandatul de vicepreședinte executiv al Comisiei Europene pentru drepturi sociale și competențe, locuri de muncă de calitate și pregătire pentru situații de criză, participând luni, în această calitate, la reuniunea la nivel de miniștri ai muncii și politicilor sociale a Consiliul pentru Muncă, Politică Socială, Sănătate și Protecția Consumatorului (EPSCO), informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Reuniunea a constituit un prim prilej pentru vicepreședintele executiv al Comisiei să îi întâlnească pe miniștrii muncii și politicilor sociale din toate statele membre ale Uniunii Europene, pentru a discuta progresul înregistrat la nivel european în ceea ce privește inițiative importante la nivel european, precum progresul înregistrat în legiferarea, la nivel european, a unui cadru de calitate pentru stagiile de pregătire.

Referitor la propunerea Comisiei în acest domeniu, Roxana Mînzatu a subliniat că “stagiile reprezintă o cale importantă pentru tineri de a intra pe piața forței de muncă, iar tinerii merită un început bun pentru viața lor profesională, beneficiind de condiții de muncă decente și de o remunerație echitabilă”.

 

Vicepreședintele executiv al Comisiei a dat asigurări că va continua să lucreze îndeaproape cu statele membre și Parlamentul European pentru ca acest cadru de calitate să fie adoptata cât de curând.

Miniștrii au discutat, de asemenea, despre deficitul de competențe și de forță de muncă la nivelul UE.

“Pentru a debloca potențialul de creștere a UE și a-i spori competitivitatea, avem nevoie de o forță de muncă calificată și adaptabilă. De aproape un deceniu, deficitul de forță de muncă și de competențe a crescut în toate statele membre. Măsurile pentru atenuarea decalajelor în materie de forță de muncă și competențe sunt o prioritate absolută de acțiune sub conducerea mea. Avem nevoie de o Uniune a competențelor pentru a aborda aceste decalaje”, a precizat Roxana Mînzatu.

În opinia vicepreședintelui executiv, “a fost o reuniune excelentă, care a evidențiat numeroasele direcții de lucru importante pentru realizarea unei Europe Sociale mai puternice. Îmi propun ca în acest mandat să contribui la întărirea Europei Sociale, prin capacitarea persoanelor de toate vârstele pentru a le face mai reziliente, atât în societate, cât și pe piața forței de muncă, pentru a le îmbunătăți viața de zi cu zi, acasă și la locul de muncă”.

 

Continue Reading

U.E.

Șeful diplomației ungare, nouă „misiune de pace” la Moscova pentru a promova soluționarea conflictului dintre Rusia și Ucraina la masa negocierilor

Published

on

© Peter Szijjarto/Facebook

Ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, s-a deplasat la Moscova pe 2 decembrie pentru discuții cu omologul său rus, Serghei Lavrov, reafirmând poziția Ungariei în favoarea „păcii”, conform unei postări pe Facebook.

Comentând pe marginea vizitei sale, Szijjártó a declarat că „Ungaria este de partea păcii”, reiterând poziția guvernului de la Budapesta că „războiul din Ucraina nu poate fi soluționat pe câmpul de luptă și o soluție trebuie găsită la masa negocierilor”. El a subliniat că ruperea legăturilor cu Rusia ar face imposibilă o astfel de soluționare.

 

Szijjártó a adăugat că „Ungaria susține dialogul, deoarece aceasta este singura cale prin care există o șansă pentru o misiune de pace de succes”.

Este de remarcat că, în cadrul așa-numitei „misiuni de pace” autoproclamate de Ungaria, premierul Viktor Orbán a călătorit la Moscova, în iulie, pentru a se întâlni cu Vladimir Putin, întâlnire care a stârnit critici dure din partea Uniunii Europene.

Această vizită subliniază disonanțele dintre poziția Ungariei și cea a UE, într-un moment în care majoritatea statelor membre condamnă ferm Rusia pentru agresiunea împotriva Ucrainei.

În pofida războiului, Ungaria şi-a întărit legăturile politice şi economice cu Kremlinul. Viktor Orban s-a întâlnit, de altfel, cu Vladimir Putin la Beijing în octombrie 2023, pentru a discuta despre cooperarea energetică.

El dezaprobă sancţiunile adoptate împotriva Rusiei şi se remarcă şi prin opoziţia faţă de orice ajutor militar acordat Kievului, blocând în mod regulat eforturile europene în acest domeniu. Orban s-a mai opus cu înverşunare oricăror discuţii privind aderarea Ucrainei la UE, considerând că această ţară nu este pregătită, dar a acceptat în cele din urmă să părăsească masa summitului celor 27 în decembrie, astfel încât ceilalţi 26 de lideri să decidă deschiderea negocierilor.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
INTERNAȚIONAL10 minutes ago

Luminița Odobescu participă marți și miercuri la reuniunea miniștrilor de externe NATO. Evoluțiile din Ucraina și atacurile hibride ale Rusiei, printre principalele teme

U.E.13 minutes ago

”Protestele masive din ultimele zile” din Georgia arată că popoul dorește în continuare ”un viitor în UE”, subliniază Berlinul, criticând Guvernul de la Tbilisi că se îndepărtează de acest obiectiv

MAREA BRITANIE51 minutes ago

Premierul britanic ”respinge cu vehemență” ideea de a alege între SUA conduse de Trump și consolidarea relațiilor cu Europa, amintind de ”sacrificiul comun” din timpul celor două războaie mondiale

INTERNAȚIONAL1 hour ago

SUA furnizează Ucrainei un nou pachet de armament în valoare de 725 mil. de dolari

ROMÂNIA3 hours ago

“Rusia va eșua din nou”: Reacția Bucureștiului după ce ideologul lui Putin a afirmat că “România va face parte din Rusia”

COMISIA EUROPEANA12 hours ago

Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE

POLITICĂ14 hours ago

Ambasadorul României în SUA: Nu există nicio susținere oficială din partea americană pentru Călin Georgescu. Niciun oficial SUA nu s-ar asocia cu viziunea politică pe care o reprezintă acesta

REPUBLICA MOLDOVA14 hours ago

Republica Moldova: Maia Sandu va dona un premiu de 100.000 de dolari primit pentru apărarea democrației

POLITICĂ14 hours ago

Elena Lasconi face apel la liderii politici din România să nu devieze cursul națiunii noastre: Trebuie să ne asumăm un guvern de uniune națională pro-european

POLITICĂ15 hours ago

Curtea Constituțională a validat turul 1 al alegerilor prezidențiale. Finală între Călin Georgescu și Elena Lasconi pe 8 decembrie

COMISIA EUROPEANA12 hours ago

Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE

POLITICĂ2 days ago

Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat

REPUBLICA MOLDOVA4 days ago

Maia Sandu, apel emoționant la un vot pro-european în România: Soarta R. Moldova este strâns legată de soarta României. Biruința României este și a noastră, orice greutate o trăim împreună

ROMÂNIA5 days ago

Investiție de peste 1 mld. de euro în modernizarea a trei mari termocentrale din Capitală. Burduja: Vom avea un cost cu gigacaloria la jumătate după finalizarea proiectelor

ROMÂNIA6 days ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță creșterea salariului minim brut pe țară la 4050 lei lunar de la 1 ianuarie 2025

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago

PE va lucra cu noua Comisie Europeană pentru a construi o UE mai competitivă, subliniază Siegfried Mureșan: Un buget aliniat cu prioritățile UE reprezintă unul dintre instrumente pentru a avea rezultate

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago

Dan Nica: Delegația română din grupul S&D va vota noul Colegiu al Comisarilor, dar cu un vot condiționat de îndeplinirea unor criterii clare și importante pentru România și UE

PARLAMENTUL EUROPEAN6 days ago

Prima inițiativă majoră a viitoarei Comisii Europene va fi o busolă pentru competitivitate, axată pe trei piloni ai raportului Draghi, anunță Ursula von der Leyen: Vom pune inovarea în centrul economiei noastre

Comisari europeni, Mînzatu, ursula von der leyen
COMISIA EUROPEANA6 days ago

Ursula von der Leyen îi încredințează Roxanei Mînzatu un rol cheie în inițiativa fanion “busola competitivității” a Comisiei, axat pe competențele oamenilor ca “fundament al economiei UE”

Trending