Connect with us

MAREA BRITANIE

UE și Regatul Unit au căzut de acord că nu sunt de acord la finalul unei ”dezamăgitoare” runde de negocieri privind relațiile post-Brexit. Michel Barnier: Regatul Unit trebuie să fie mai realist

Published

on

Uniunea Europeană și Regatul Unit au căzut de acord că nu sunt de acord la finalul celei de-a treia runde de negocieri privind relațiile post-Brexit, presărare cu amenințări venite din ambele părți, anunță Reuters și AFP, citate de Agerpres.

Schimbul de amenințări a fost potențat și de recenta decizie a Bruxelles-ului de a trimite Regatul Unit în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene, acuzând Londra că încalcă legislație UE privind libera circulație, informează Politico Europe.

Principalul obstacol a divergențelor rezidă în solicitatea Bruxelles-ului ca, în schimbul unui acord de liber schimb fără taxe vamale și fără cote, Regatul Unit să mențină unele dintre normele blocului comunitar, evitând astfle o posibilă concurență neloială din parte britanicilor pe piața europeană.

Doar că Londra respinge această condiție, argumentând că altor parteneri comerciali ai UE nu le-au fost impuse astfel de reguli, Regatul Unit respingând astfel ideea de a fi condiționat de regulile europene de vreme ce nu mai este membru UE.

Așadar, în vreme ce UE dorește încheierea unui acord extins, care să cuprindă în limitele coperților sale și norme ale UE privind concurența, mediul, fiscalitatea, în vreme ce britanici doresc doar un acord clasic, ca cel încheiat de blocul comunitar cu Canada, la care să anexeze ulterior înțelegeri sectoriale.

”Imediat ce UE va admite că nu vom încheia un acord pe această bază vom putea face progrese”, a transmis negociatorul şef britanic David Frost. ”Este dificil de înţeles de ce UE insistă asupra unei abordări ideologice care îngreunează încheierea unui acord reciproc benefic (…) Avem foarte mult nevoie de schimbarea abordării UE pentru următoarea rundă de negocieri care începe pe 1 iunie”, a completat acesta.

De cealaltă parte a Canalului Mânecii, negociatorul-șef al UE Michel Barnier a replicat că ”Regatul Unit trebuie să fie mai realist”, care a descris această rundă de discuții realizată prin videoconferință drept ”dezamăgitoare”.

”Regatul Unit nu poate alege cele mai atractive elemente ale pieţei unice fără a îndeplini obligaţiile pe care chiar şi statele membre trebuie să le îndeplinească”, a continuat Barnier, susţinând că nu este optimist cu privire la şansele încheierii unui acord cu Londra şi că UE se pregăteşte pentru acest scenariu.

De altfel, acesta a subliniat că regulile comerciale au evoluat și că ”nu mai suntem în anii 70, când singurul scop al acordurilor comerciale era acela de a doborî zidurile tarifare”, potrivit unei informări a Comisiei Europene.

”Următoarea rundă trebuie să aducă un nou dinamism pentru a evita un impas”, a mai spus acesta.

Într-adevăr, pe măsură ce nisipul din clepsidra timpului se scurge, șansele încheiereii unui acord comercial cu Regatul Unit scad.

Să nu uităm că nici la precedenta întrevedere dintre Bruxelles și Londra nu s-au întregistrat progrese, iar proxima rundă de discuții, a patra la număr de la ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, la 31 ianuarie 2020, după aproape jumătate de secol în sânul familiei europene, va avea loc la 11 iunie.

Citiți și:
BREXIT. Michel Barnier, poziție fermă la finalul celei de-a doua runde de discuții cu Londra privind viitoarele relații: Regatul Unit nu poate să refuze prelungirea perioadei de tranziţie şi în acelaşi timp să nu se mişte, să nu facă progrese

Următoarea rundă de negociere , cu durata de câte o săptămână, este prevăzută să înceapă la 1 iunie. La finalul acestora, cele două părți vor organiza o conferință la nivel înalt în iunie pentru a face un bilanț al progreselor.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

CHINA

The Times: Regatul Unit dorește să pună capăt dependenței de importurile de echipamente medicale vitale din China

Published

on

Premierul britanic Boris Johnson dorește să pună capăt dependenței Regatului Unit de importurile produselor medicale vitale din China și le-a solicitat funcționarilor din guvern un plan în acest sens, anunță Deutsche Welle.

În contextul pandemiei de coronavirus, prim-ministrul Marii Britanii le-a solicitat funcționarilor din guvernul de la Londra să elaboreze un plan referitor la modul în care țara sa poate pune capăt dependenței de echipamente medicale vitale din China, potrivit The Times.

Inițiativa, care poartă numele de cod ”Project Defend” și care se află sub coordonarea ministrului britanic de externe Dominic Raab, implică identificarea principalelor vulenaribilități economice ale Regatului Unit în fața unor potențiale guverne străine ostile, ca parte a unei abordări mai extinse privind securitatea națională.

Astfel, au fost constituite două grupuri de lucru, una dintre surse care are cunoștințe despre acest proiect precizând pentru The Times că scopul este acela de a diversifica liniile de aprovizionate pentru a nu mai depinde de importurul produselor esențiale dintr-o singură țară, anunță Reuters. În funcție de rezultate, guvernul ar putea lua în calcul repatrierea producției farmaceutice, care ar putea deveni parte a unui nou cadru național de reziliență.

Decizia vine în contextul în care Beijingul se confruntă cu critici la nivel internațional, acuzat de defectuasă gestionare a crizei COVID-19, izbucnită în China la finalul anului trecut. 

Recent, secretarul de stat american Mike Pompeo a criticat China, calificând drept ”derizorie” suma de două miliarde de dolari promisă de Beijing în lupta împotriva pandemiei în cadrul reuniunii de două zile a Adunării OMS, precizând că nu se compară cu sutele de mii de vieți pierdute și pagubele de miliarde de dolari provocate de răspândirea SARS-CoV-2 la nivel mondial.

”Sunt nerăbdător să-i văd îndeplinind acest angajament de 2 miliarde de dolari”, a spus Pompeo. ”Contribuţiile Chinei în lupta împotriva pandemiei de COVID-19 sunt derizorii în raport cu costul pe care l-a impus lumii”, a adăugat secretarul de stat american.

”Această molimă a costat aproape 90.000 de vieţi americane, în timp ce peste 36 de milioane de americani şi-au pierdut locurile de muncă din martie, iar la nivel global – 300.000 de vieţi. Aceasta ar putea fi cam 9 trilioane de dolari, potrivit estimărilor noastre, iată costul impus lumii de eşecul Partidului Comunist Chinez”, a declarat Mike Pompeo.

Mesajul lui Pompeo venea după ce președintele american Donald Trump a precizat că ”incompetența” Chinei în gestionarea epidemiei de coronavirus a provocat o ”crimă mondială în masă”.

De asemenea, în ajunul adunării ministeriale a OMS, realizate prin videoconferință, președintele american liderul de la Casa Albă a amenințat să suspende definitiv contribuția Statelor Unite la Organizația Mondială a Sănătății dacă aceasta nu ”se angajează să procedeze la îmbunătățiri substanțiale” în termen de 30 de zile, completând că ar putea lua în calcul revizuirea apartenenței țării sale la OMS, organizație pe care a calificat-o drept ”marionetă a Chinei”.

Trump a mai spus că singura cale pe care ar trebui să o urmeze Organizația Mondială a Sănătății este să-și demonstreze independența față de China, completând că administrația sa a demarat deja discuții cu directorul general al OMS pentru reformarea organizației.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Negociatorul-șef al UE Michel Barnier critică tonul adoptat de omologul britanic într-o scrisoare transmisă oficialului european: Diferențele privind relația post-Brexit se discuta la masa negocierilor, nu prin scrisori

Published

on

Este nevoie de ”o nouă dinamică” în cadrul viitoarei runde de negocieri privind relația post-Brexit între Uniunea Europeană și Regatul Unit pentru a evita ”un impas”, i-a transmis negociatorul-șef al UE Michel Barnier omologului său britanic, David Frost, anunță BBC.

Într-o scrisoare transmisă lui Frost drept răspuns la scrisoarea pe care acesta din urmă i-a adresat-o oficialului european, Barnier critică tonul adoptat de negociatorul britanic, care ”ar putea avea un impact negativ asupra încrederii reciproce și a atitudinii constructive, care sunt esențiale între noi”, precizând că discuțiile ar putea avansa printr-un angajament constructiv din partea Regatului Unit.

”Nu cred că un schimb de scrisori privind fondul negocierilor reprezintă cel mai bun mod de a discuta despre aspectele esențiale”, a menționat Barnier în scrisoare, completând că o astfel de metodă de comunicare nu poate substitui ”implicarea asumată și negocierile detaliate”, potrivit Politico Europe

În același timp, oficialul european a explicat de ce Regatul Unit nu se poate aștepta să aibă acces deplin la piața unică europeană ”dacă nu este pregătit să accepte garanțiile pentru asigurarea unei concurențe deschise și echitabile”.

Miercuri, negociatorul britanic pentru relațiile post-Brexit, David Frost i-a transmis omologului european o scrisoare prin care critica în termeni duri acordul propus de UE, care, în viziunea sa, nu reprezintă o ofertă de ”acord comercial între doi parteneri apropiați, ci, mai curând, un acord comercial de nivel inferior, care vine la pachet cu un control fără precedent al UE asupra legilor și instituțiilor noastre”.

Acest schimb de scrisori între Barnier și Frost poate fi sumarizat ca un joc de ping-pong al vinei, dar arată și lipsă de convergență la nivel de desiderat, până la disonanță, privind relația post-Brexit.

Bruxelles-ul este convins că principalul public țintă al corespondenței lui Frost a fost cel intern, cetățenii britanici, nu cel european. UE dorește să-și protejeze piața unică, în vreme ce Guvernul de la Londra promovează suveranitatea națională, tema centrală a referendumului din iunie 2016 care a dus la deznodământul din 31 ianurie 2020.

Cu mai puțin de șase luni până la sfârșitul perioadei de tranziție post-Brexit, în contextul în care Downing Street rămâne de neclintit privind extinderea acesteia și, implicit, a negocierilor, șansele unei înțelegeri agreate între Uniunea Europeană și Regatul Unit scad pe zi ce trece.

Să nu uităm că la precedenta rundă de discuții, a treia după desprinderea Marii Britanii de blocul comuniat, cele două părți nu au ajuns la niciun consens.

Principalul obstacol a divergențelor rezidă în solicitatea Bruxelles-ului ca, în schimbul unui acord de liber schimb fără taxe vamale și fără cote, Regatul Unit să mențină unele dintre normele blocului comunitar, evitând astfle o posibilă concurență neloială din parte britanicilor pe piața europeană.

Doar că Londra respinge această condiție, argumentând că altor parteneri comerciali ai UE nu le-au fost impuse astfel de reguli, Regatul Unit respingând astfel ideea de a fi condiționat de regulile europene de vreme ce nu mai este membru UE.

Așadar, în vreme ce UE dorește încheierea unui acord extins, care să cuprindă în limitele coperților sale și norme ale UE privind concurența, mediul, fiscalitatea, în vreme ce britanici doresc doar un acord clasic, ca cel încheiat de blocul comunitar cu Canada, la care să anexeze ulterior înțelegeri sectoriale.

Următoarea rundă de negociere , cu durata de câte o săptămână, este prevăzută să înceapă la 1 iunie. La finalul acestora, cele două părți vor organiza o conferință la nivel înalt în iunie pentru a face un bilanț al progreselor.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

The Times: Activitățile publice ale Reginei Elisabeta a II-a, suspendate pe termen nedeterminat pe fondul pandemiei de COVID-19

Published

on

© The Royal Family/ Screenshot

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii se va retrage din viața publică timp de mai multe luni, în ceea ce va fi cea mai lungă absență de la îndatoririle oficiale din cei 68 de ani de domnie, decizia fiind luată din cauza pandemiei de coronavirus, relatează Sunday Times, potrivit Digi24.

Monarhul, în vârstă de 94 de ani, va rămâne la Castelul Windsor pe o durată nedeterminată, loc unde se află încă din luna martie, când a izbucnit pandemia.

În mod obișnuit, mai era luna în care suveranul britanic revenea la Palatul Buckingham, însă acesta va rămâne însă închis pe durata verii.

Angajamentele publice ale reginei prevăzute pentru această vară și începutul toamnei au fost deja anulate, acestea incluzând sărbătoarea Trooping the Colour, ceremonia Ordinului Jaretierei și mai multe garden party-uri, evenimentele preferate ale suveranei.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii s-a adresat vineri, într-un discurs istoric, cetățenilor britanici pentru a comemora împlinirea a 75 de ani de la capitularea necondiționată a Germaniei naziste, eveniment care a pus capăt celui de-al Doilea Război Mondial în Europa.

“Vă vorbesc astăzi la aceeași oră ca și tatăl meu, exact acum 75 de ani. Mesajul său a fost atunci un salut pentru bărbații și femeile de acasă și de peste hotare, care au sacrificat atât de mult în căutarea a ceea ce pe bună dreptate a numit „mare izbăvire”. Războiul fusese un război total; îi afectase pe toți și nimeni nu era imun la impactul său. Fie că sunt bărbații și femeile chemate să slujească; familiile separate între ele; sau oamenii au cerut să-și asume noi roluri și abilități pentru a susține efortul de război, toți aveau un rol de jucat. La început, perspectivele păreau sumbre, finalul îndepărtat, rezultatul incert. Dar am avut credința că cauza era corectă – și această credință, după cum a menționat tatăl meu în difuzarea sa, ne-a dus mai departe. Nu renunțați niciodată, nu disperați niciodată – acesta a fost mesajul Zilei Victoriei”, a spus monarhul britanic.

Discursul solemn de vineri, prilejuit de evenimentul istoric al comemorării a 75 de ani de când armele au tăcut în Europa, a fost cel de-al treilea mesaj susținut de suverana Marii Britanii în ultima lună, după discursurile din 5, respectiv 11 aprilie. Primul mesaj difuzat a stat sub semnul unui gest rar pe fondul pandemiei de coronavirus, fiind pentru a patra oară când regina Elisabeta a II-a s-a adresat națiunii în moment de dificultate națională sau criză. Atunci, ea a împrumutat formula “Ne vom întâlni din nou” de la tatăl său pentru a le insufla speranţă britanicilor izolaţi în case. Cel de-al doilea a reprezentat o premieră, fiind pentru întâia oară când monarhul britanic s-a adresat poporul cu ocazia sărbătorilor de Paști.

Regina Elisabeta a II-a este cel mai longeviv monarh în viață din lume și cu cea mai lungă domnie din istoria Marii Britanii, ea urcând pe tronul britanic la 6 februarie 1952.

Izolarea nu va fi ridicată în Marea Britanie în perioada imediat următoare, a declarat duminică seară prim-ministrul Boris Johnson, care a prezentat un plan de a relaxa gradual unele dintre măsurile care au dus la închiderea unei mari părţi a economiei britanice timp de aproape şapte săptămâni. Cei trei pași ai planului de relaxare anunțat de șeful guvernului de la Londra cuprind măsuri cu aplicare în zilele următoare, de la 1 iunie și apoi de la 1 iulie.

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending