Connect with us

MAREA BRITANIE

UE și Regatul Unit doresc să avanseze în direcția unui parteneriat strategic pentru securitate și apărare

Published

on

© European Union, 2024

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, și ministrul de externe britanic David Lammy s-au întâlnit luni la Bruxelles pentru a discuta provocările comune de securitate cu care se confruntă Europa. În cadrul consultărilor, cei doi oficiali au subliniat importanța consolidării relațiilor între UE și Regatul Unit, convenind să facă progrese în direcția unui parteneriat strategic în domeniul securității și apărării.

Într-o declarație comună, Borrell și Lammy au reafirmat angajamentul „de nezdruncinat” de a sprijini Ucraina în fața agresiunii ruse și au condamnat ferm sprijinul oferit de țări terțe Rusiei. De asemenea, cei doi lideri și-au exprimat îngrijorarea profundă față de escaladarea violențelor în Orientul Mijlociu și au cerut un armistițiu imediat la granița dintre Israel și Liban, precum și în Gaza.

În contextul geopolitic tensionat, Borrell și Lammy au recunoscut importanța vitală a relațiilor dintre UE și Regatul Unit pentru securitatea europeană, angajându-se să avanseze lucrările pentru un parteneriat strategic care să abordeze amenințările comune. În acest sens, s-a convenit stabilirea unui „Dialog de Politică Externă” semestrial între UE și Regatul Unit, prima reuniune urmând să aibă loc la începutul anului 2025.

„Într-o lume din ce în ce mai instabilă, este momentul ca prietenii să rămână uniți și să colaboreze în fața provocărilor de securitate”, au declarat cei doi lideri.

De asemenea, au fost stabilite consultări strategice regulate privind Rusia/Ucraina, regiunea Indo-Pacific, Balcanii de Vest și amenințările hibride, pentru a asigura o cooperare strânsă între cele două părți.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

MAREA BRITANIE

Marea Britanie dorește să aibă relații bune cu toți aliații săi, fie că este vorba de UE, fie că este vorba de SUA conduse de Trump, subliniază premierul Keir Starmer

Published

on

© Simon Dawson / No 10 Downing Street - Flickr

Premierul britanic Keir Starmer consideră că Marea Britanie nu trebuie să aleagă între prietenia cu UE și cea cu Statele Unite, în pofida realegerii lui Donald Trump în funcția de președinte american, fapt ce a putea aduce nori de război comercial, informează Politico Europe.

În cadrul unor declarații susținute înainte de a participa la summitul privind schimbările climatice (COP29), găzduit de Azerbaidjan, prim-ministrul britanic a minimalizat sugestiile că Regatul Unit ar putea sfârși prins într-un război comercial UE-SUA.

”Vreau relații bune cu toți aliații noștri, este foarte important – fie că este vorba de UE sau de SUA”, a declarat liderul de centru-stânga al Marii Britanii.

”Evident, țările europene sunt partenerii noștri comerciali cei mai apropiați și avem o lungă istorie comună. Vreau să mă asigur că avem relații bune cu toți aliații noștri importanți, iar acest lucru include UE și SUA”, a adăugat el, amintind de cele două războaie mondiale. 

Trump a promis să readucă locurile de muncă în Statele Unite și susține că poate face acest lucru prin impunerea de tarife generale de până la 20% asupra importurilor. Economiștii au avertizat că planul ar afecta puternic exportatorii britanici, chiar dacă miniștrii britanici insistă că sunt „extrem de bine pregătiți” pentru un astfel de rezultat.

Între timp, UE este pregătită să riposteze dur în cazul în care Trump va impune tarife.  

Starmer a refuzat să răspundă la întrebarea legată de încrederea că Marea Britanie ar putea obține scutiri de la planul lui Trump sau dacă Londra ia în calcul impunerea de contramăsuri.

„Nu am de gând să intru într-o discuție ipotetică despre politici înainte de a ajunge efectiv la acele politici. Așa că vom reveni asupra acestui subiect atunci când vom vedea care sunt acestea de fapt”, a declarat premierul britanic.

Guvernul britanic a ținut să vorbească despre capacitatea sa de a face afaceri cu Trump, în ciuda numeroaselor comentarii extrem de tensionate făcute de politicienii laburiști înainte ca partidul să preia conducerea în iulie.

Citiți și: Ambasadorul britanic în SUA speră ca președintele ales Donald Trump să nu abandoneze Ucraina după ce își va prelua mandatul: Când SUA și Europa lucrează împreună, atunci se obține succesul

Starmer, un fost procuror cu un comportament strict, contrastează, de asemenea, izbitor cu tiranul republican liber. Cu toate acestea, cei doi s-au bucurat de o cină de două ore la Trump Tower din New York în septembrie, iar Starmer a declarat reporterilor luni că este un ”mare adept al angajamentului față în față”.

”Cred că a intenționat, atunci când ne-am întâlnit la New York, să se asigure că putem crea o relație bună în viitor. Acesta este un lucru corect”, a declarat premierul britanic.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Ambasadorul britanic în SUA speră ca președintele ales Donald Trump să nu abandoneze Ucraina după ce își va prelua mandatul: Când SUA și Europa lucrează împreună, atunci se obține succesul

Published

on

© UK at the UN/ Twitter

Ambasadorul britanic în Statele Unite a declarat duminică că speră ca președintele ales Donald Trump să nu abandoneze Ucraina după ce își va prelua mandatul, dar a recunoscut că nu există nicio modalitate de a ști ce se va întâmpla, informează Politico Europe.

”Nu cred că este treaba niciunui lider european să spună ce ar putea face președintele Trump. Cred că trebuie să aflăm de la președintele Trump, după inaugurare, care sunt planurile noii administrații”, a declarat Karen Pierce la emisiunea ”Face the Nation” de la CBS.

Într-un dialog cu gazda Margaret Brennan, Pierce a răspuns comentariilor făcute de prim-ministrul ungar Viktor Orban, un aliat al lui Trump care a spus clar că ar prefera ca Europa să nu sprijine Ucraina în războiul cu Rusia.

”Situația de pe front este evidentă, a existat o înfrângere militară. Americanii se vor retrage din acest război”, a declarat Orban vineri la Budapesta.

Trump a declarat în repetate rânduri că se așteaptă să poată pune capăt războiului Rusia-Ucraina de îndată ce va prelua funcția, ceea ce a dus la speculații că este înclinat să fie de partea președintelui rus Vladimir Putin când vine vorba de teritoriul ucrainean ocupat.

Dar ambasadoarea a spus că ea crede că Trump nu și-a asumat încă un anumit curs de acțiune.

”Din experiența mea”, a spus ea, ”președintele Trump este o persoană aparte. Va asculta o mulțime de sfaturi, unele solicitate, altele nesolicitate, va cântări avantajele și dezavantajele și va ajunge la propria decizie. Dar am constatat întotdeauna că el și echipa sa sunt foarte dispuși să asculte punctul nostru de vedere”.

Pierce a declarat că atunci când Statele Unite și Europa sunt de acord în ceea ce privește politica externă, rezultatele sunt pozitive.

”Când America și Europa lucrează împreună, atunci se obține succesul. Atunci se obține coerență în politică”, a spus ea.

Într-o discuție telefonică dintre Donald Trump și Vladimir Putin despre care Washington Post a relatat, președintele ales al SUA i-a spus liderului de la Kremlin să nu escaladeze conflictul din Ucraina, amintindu-i de prezența militară a SUA în Europa.

Pentru noi, cei din Ucraina și din întreaga Europă, a fost întotdeauna esențial să auzim cuvintele celui de-al 45-lea președinte al Statelor Unite de atunci despre <<pace prin forță>>. Atunci când acest principiu va deveni politica celui de-al 47-lea președinte, atât America, cât și întreaga lume vor beneficia fără îndoială”, a spus Volodimir Zelenski, amintind de moștenirea lui Ronald Reagan, președinte american care în iunie 1987, în fața porții Branderburg, îl îndemna pe Mihail Gorbaciov, liderul Uniunii Sovietice, să dărâme Zidul Berlinului, simbol al divizării Europei.

Consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan anunța duminică că SUA vor cheltui restul de şase miliarde de dolari destinate Ucrainei înainte ca Donald Trump să îşi preia mandatul, avertizând împotriva riscurilor de încetare a sprijinului american pentru Kiev, transmite France Presse, citat de Agerpres.

Dosarele de politică externă se vor afla pe ordinea de zi atunci când Joe Biden şi Donald Trump se vor întâlni miercuri în Biroul Oval pentru a începe transferul de putere.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Regatul Unit anunță noi sancțiuni contra ”mașinăriei de război a lui Putin”: Vom continua să sprijinim poporul ucrainean în lupta sa pentru libertate

Published

on

© Foreign Office/ Facebook

Regatul Unit a anunțat joi noi sancțiuni contra Rusiei care vor viza, printre altele, trei grupări de mercenari care au legătură cu Moscova, fiind cel mai mare pachet de sancțiuni contra Kremlinului anunțat de Londra, din mai 2023.

Printre noile ținte se numără furnizorii care sprijină producția militară a Rusiei, grupurile de mercenari susținute de Rusia care operează în Africa Subsahariană și un agent GRU implicat în utilizarea unui agent neurotoxic Novichok în Salisbury, conform unui comunicat al Downing Street 10.

Aceste sancțiuni vor viza în mod direct aprovizionarea cu bunuri a armatei ruse și vor limita resursele vitale esențiale pentru desfășurarea războiului ilegal al lui Putin în Ucraina. 

Acțiunea de astăzi vizează entități cu sediul în China, Turcia și Asia Centrală implicate în furnizarea și producția de bunuri, inclusiv mașini-unelte, microelectronică și componente pentru drone, de care Rusia are nevoie pentru a-și susține invazia ilegală din Ucraina. 

”Campania deliberată a Kremlinului de a submina și amenința securitatea și democrația europeană și de a-și extinde sfera de influență este clară. La începutul acestei săptămâni, încercările sale de a interveni în alegerile democratice din Republica Moldova au eșuat, dar aceasta este cea mai recentă evoluție într-o campanie deliberată a Rusiei de a răspândi dezinformarea, de a incita la violență și de a descuraja sprijinul pentru Ucraina”, precizează Donwing Street.

Acest ultim pachet vizează, de asemenea, 3 grupuri private de mercenari care au legături cu Kremlinul, inclusiv Africa Corps, și 11 persoane asociate cu proxeneți ruși. Aceste ținte au legături directe cu Kremlinul, au amenințat pacea și securitatea în Libia, Mali și Republica Centrafricană și au comis numeroase încălcări ale drepturilor omului pe întregul continent. 

”Măsurile de astăzi vor continua să respingă politica externă corozivă a Kremlinului, subminând încercările Rusiei de a favoriza instabilitatea în Africa și perturbând furnizarea de echipamente vitale pentru mașinăria de război a lui Putin. Și distrugerea rețelelor internaționale ilicite pe care Rusia s-a străduit atât de mult să le forjeze. Putin se află la aproape 1000 de zile de un război despre care credea că va dura doar câteva zile. Va eșua, iar eu voi continua să mă opun Kremlinului și să sprijin poporul ucrainean în lupta sa pentru libertate”, a dat asigurări David Lammy, ministrul de externe.

Anunțarea noilor sancțiuni de către Londra vine înaintea summitului Comunității Politice Europene care se desfășoară astăzi la Budapesta, unde prim-ministrul Keir Starmer va discuta despre eforturile de combatere a activității răuvoitoare a Rusiei în Europa și va reafirma sprijinul neclintit al Regatului Unit pentru Ucraina. 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR10 mins ago

“Europa în acțiune pentru oameni”: Roxana Mînzatu anunță că va demara un dialog la nivelul UE privind politica socială și va elabora o foaie de parcurs pentru locuri de muncă de calitate

COMISIA EUROPEANA28 mins ago

Pregătirea europenilor, locuri de muncă de calitate și echitatea socială – cei trei piloni ai Roxanei Mînzatu ca vicepreședinte al Comisiei Europene

ROMÂNIA40 mins ago

Secretariatul General al Guvernului și Institutul Național de Cercetări Economice „Costin C. Kirițescu” au încheiat un parteneriat strategic care va contribui la o abordare inovativă a politicilor publice economico-sociale și demografice

ROMÂNIA49 mins ago

ICI București a fost prezent la Forumul Gazelor Naturale

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI54 mins ago

Decarbonarea Europei nu va putea fi realizată fără o componentă de energie nucleară, subliniază eurodeputatul Virgil Popescu

ROMÂNIA55 mins ago

ICI București participă la Conferința BSDA 2024 Homeland Security, Safety & Protection

COMISIA EUROPEANA1 hour ago

“Europa este un atlet într-o competiție foarte complexă”, afirmă Roxana Mînzatu, vicepreședinte executiv desemnat al Comisiei Europene, în cadrul audierilor din Parlamentul European

ROMÂNIA2 hours ago

Ministerul Energiei dezvoltă, în premieră, un nou instrument de finanțare dedicat investițiilor în producția de biocombustibili avansați

U.E.2 hours ago

Donald Trump ”nu va dori să îi facă un cadou” lui Putin, permițând Rusiei să realizeze în Ucraina ”cea mai mare anexare teritorială din ultimii 75 de ani” în Europa, subliniază ministrul francez de externe

PARLAMENTUL EUROPEAN2 hours ago

Parlamentul European va organiza marți, 19 noiembrie, o sesiune plenară extraordinară pentru a marca 1000 de zile de la declanșarea agresiunii ruse împotriva Ucrainei

COMISIA EUROPEANA1 hour ago

“Europa este un atlet într-o competiție foarte complexă”, afirmă Roxana Mînzatu, vicepreședinte executiv desemnat al Comisiei Europene, în cadrul audierilor din Parlamentul European

ROMÂNIA1 day ago

Luminița Odobescu evidențiază importanța finalizării cât mai rapide a procesului de aderare a României la Schengen: Discuțiile evoluează. Suntem optimiști

REPUBLICA MOLDOVA1 day ago

Nicolae Ciucă, vizită la Chișinău după ce Maia Sandu a fost reconfirmată în funcția de președintă: Ținta noastră este ca planul de creștere pentru R. Moldova să fie aprobat de PE nu mai târziu de februarie

INTERNAȚIONAL5 days ago

Joe Biden face apel la unitate după victoria lui Trump: “Într-o democrație, voința poporului prevalează întotdeauna. Nu-ţi poţi iubi ţara doar atunci când câştigi”

ROMÂNIA1 week ago

INTERVIU Larisa Mezinu-Bălan, vicepreședinte al CNAS, anunță pentru 2025 noi mecanisme financiare care să extindă lista medicamentelor inovative

ROMÂNIA1 week ago

Iulius Firczak, deputat în cadrul Comisiei pentru buget: Trebuie să învățăm cum să atragem capital privat în cercetarea medicală. Este un joc pe care SUA și China l-au învățat deja

ROMÂNIA1 week ago

Fondurile din PNRR și Politica de Coeziune reprezintă ”ancore solide” pentru ”a construi o Românie și o Europă în care accesul la sănătate este egal pentru toți cetățenii”, subliniază Ramona Chiriac

ROMÂNIA1 week ago

Senatoarea Nicoleta Pauliuc: Una dintre problemele grave cu care se confruntă sistemul sanitar românesc este adoptarea foarte greoaie a unor tratamente aprobate și folosite la nivelul UE

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu, la Salonul Euronaval din Paris: Prioritatea este dezvoltarea industriei de apărare din România. Modernizarea Armatei înseamnă noi locuri de muncă pentru români

PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago

Vicepreședintele PE Victor Negrescu punctează pilonii strategiei în domeniul industriei farmaceutice: Dezvoltarea inovației, securitatea medicală a Europei și protecția proprietății intelectuale

Advertisement

Trending