UE şi SUA pregătesc alternativa la gazul rusesc

gazearagazLiderii europeni au decis intocmirea unui plan prin care ar putea ajuta Ucraina cu propriile resurse de gaze naturale, dar si alte state din estul continentului, in cazul in care liderul de la Kremlin ar bloca exporturile de gaze, ca raspuns la posibilele sanctiuni ale Occidentului asupra Rusiei, informeaza The Guardian, potrivit Adevarul.ro.

Reprezentantii gigantului rus, Gazprom, au declarat vineri ca Ucraina nu a respectat termenul limita pentru plata facturii la gaz, in valoare de 440 milioane dolari, pentru luna februarie. Gazprom a amenintat ca va intrerupe livrarea gazului daca Ucraina nu va plati.

Gazprom asigura aproximativ jumatate din necesarul de gaz al Ucrainei, in timp ce si alte state din estul si sudul Europei, inclusiv Polonia si Grecia, sunt la fel de dependente de resursele Rusiei.

Cel putin jumatate din gazul rusesc pentru Europa trece prin conductele din Ucraina, aceasta fiind o ruta cheie pentru alimentarea continentului. Ingrijorarea are la baza o situatie precenta de la inceputul anului 2009, cand Rusia a intrerupt livrarea de gaz catre Ucraina, afectand intreagul continent.

,,Ucraina fie isi plateste datoriile si facturile actuale sau risca sa se intoarca la situatia din 2009″, a avertizat presedintele Gazprom, Alexei Miller, care a adaugat ca restantele Kievului se ridica la 1,89 miliarde de dolari.

Potrivit cotidianului britanic, situatia preseaza Washingtonul sa exporte gazul propriu – extras prin noile tehnologii de fracturare hidraulica- catre partenerii europeni pentru a contrabalansa influenta Moscovei.

Desi este cel mai mare producator de gaze naturale, SUA nu exporta in prezent resursele proprii, iar primele terminale pentru infrastructura de export nu vor fi finalizate pana in 2015. Cu toate acestea, administratia Obama ia in considerare accelerarea dezvoltarii infrastructurii pentru exportul energetic, pentru a diminua avantajul lui Putin asupra Europei.

Joi, la Bruxelles, liderii europeni au discutat in detaliu posibilitatea de a inversa livrarea de gaze din conductele Europei de Est. Stocurile energetice din Europa, in mod special din Germania si Ungaria, care sunt substantiale, ar putea fi folosite pe termen scurt pentru a livra gaz Ucrainei, practic in sens invers fata de actuala situatie.

Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, a declarat ca securitatea energetica este una din prioritatile urgente ale Ucrainei, adaugand: ,,Luam in considerare livrarea de gaze naturale catre Ucraina, prin conductele care sunt functionale in prezent”.

Un proiect de modernizare a infrastructurii energetice a Ucrainei este inclus in pachetul de asistenta financiara in valoare de 15 miliarde de euro, promis Kievului de catre UE. Un memorandum al Comisiei Europene specifica ca va face tot posibilul pentru a inversa livrarea de gaze, catre Ucraina, in cel mai scurt timp posibil.

.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.