Connect with us

INTERNAȚIONAL

UE și SUA reafirmă angajamentul Consiliului pentru Comerț și Tehnologie de a aprofunda relațiile comerciale și economice transatlantice

Published

on

© European Union, 2020/ Source: EC - Audiovisual Service

Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii reafirmă obiectivele Consiliului pentru Comerț și Tehnologie (TTC) de a coordona abordările cu privire la principalele aspecte tehnologice, economice și comerciale la nivel mondial; și de a aprofunda relațiile comerciale și economice transatlantice, bazându-se pe valorile democratice comune, informează comunicatul oficial. 

Consiliul UE-SUA pentru comerț și tehnologie (TTC) s-a reunit pentru prima dată la Pittsburgh, miercuri, 29 septembrie, fiind prezidat de vicepreședinții executivi ai Comisiei Europene Margrethe Vestager și Valdis Dombrovski, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, secretarul american  pentru comerț, Gina Raimondo, și reprezentantul SUA pentru comerț, Katherine Tai. 

„Susținem dezvoltarea continuă a relațiilor UE-SUA în domeniul tehnologiei, al economiei și al comerțului și a cooperării în abordarea provocărilor globale. Intenționăm să colaborăm pentru a promova o creștere economică comună de care să beneficieze toți lucrătorii de pe ambele maluri ale Atlanticului, să dezvoltăm relația comercială și de investiții transatlantică, să combatem criza climatică, să protejăm mediul, să promovăm drepturile lucrătorilor, să combatem munca copiilor și munca forțată, să extindem lanțurile de aprovizionare rezistente și durabile și să extindem cooperarea în domeniul tehnologiilor critice și emergente. Suntem uniți pentru a continua să ne protejăm întreprinderile, consumatorii și lucrătorii de practicile comerciale neloiale”, se arată în comunicatul citat. 

UE și SUA împărtășesc o dorință puternică de a impulsiona transformarea digitală care stimulează comerțul și investițiile și aduce beneficii lucrătorilor, protejează mediul și clima: „intenționăm să cooperăm în ceea ce privește dezvoltarea și implementarea de noi tehnologii în moduri care să consolideze valorile noastre democratice comune, inclusiv respectul pentru drepturile universale ale omului”.

Joe Biden, Ursula von der Leyen și Charles Michel au decis în luna iunie să înființeze Consiliul UE-SUA pentru comerț și tehnologie, precum și angajamentul de a demara negocierile pentru încheierea unui acord între Statele Unite și Agenția Europeană de Apărare pentru ca SUA să se alăture proiectelor de apărare ale Uniunii Europene.

Cooperarea și schimburile din cadrul TTC nu afectează autonomia de reglementare a Uniunii Europene și a Statelor Unite și ar trebui să respecte sistemele juridice diferite din ambele jurisdicții. Cooperarea în cadrul TTC este menită să contribuie la coordonarea în cadrul organismelor multilaterale, inclusiv în cadrul OMC, și la eforturile mai ample cu parteneri care împărtășesc aceeași viziune, în scopul promovării unor modele democratice și durabile de guvernanță digitală și economică.

„Considerăm că deschiderea noastră față de investițiile străine este esențială pentru creșterea economică și pentru inovare. Ne confruntăm, de asemenea, cu provocări comune în abordarea riscurilor aferente. Intenționăm să menținem controlul investițiilor pentru a aborda riscurile la adresa securității naționale și, în cadrul Uniunii Europene, a ordinii publice. Recunoaștem că regimurile noastre de verificare a investițiilor ar trebui să fie însoțite de mecanisme de aplicare corespunzătoare. În plus, regimurile de verificare a investițiilor ar trebui să se ghideze după principiile nediscriminării, transparenței, previzibilității, proporționalității și responsabilității, astfel cum sunt prevăzute în orientările OCDE”, au declarat copreședinții TTC.

Mai mult, copreședinții TTC recunosc importanța controalelor eficiente asupra comerțului, astfel de controale fiind necesare pentru a asigura respectarea obligațiilor și a angajamentelor internaționale comune. Aceștia subliniază că abordarea multilaterală a controalelor este cea mai eficientă pentru a proteja securitatea internațională și pentru a susține condiții de concurență echitabile la nivel mondial.

Uniunea Europeană și Statele Unite consideră că inteligența artificială are potențialul de a aduce beneficii semnificative cetățenilor, societăților și economiilor. Inteligența artificială poate contribui la soluționarea multor provocări semnificative cu care ne confruntăm și poate îmbunătăți calitatea vieții.

„Uniunea Europeană și Statele Unite recunosc faptul că  inteligența artificială aduce progrese puternice, dar poate, de asemenea, să amenințe valorile noastre comune și libertățile fundamentale dacă nu este dezvoltată și desfășurată în mod responsabil sau dacă este utilizată în mod abuziv. Uniunea Europeană și Statele Unite își afirmă dorința și intenția de a dezvolta și de a pune în aplicare sisteme de inteligență artificială care sunt inovatoare și demne de încredere și care respectă drepturile universale ale omului și valorile democratice comune”, au punctat copreședinții TTC. 

Citiți și: Uniunea Europeană și SUA pregătesc reuniunea inaugurală a Consiliului pentru Comerț și Tehnologie pentru a coordona transformarea digitală globală bazată pe valori

Andreea Radu este redactor CaleaEuropeană.ro. Absolventă a Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din Bucuresti, Andreea urmează un program de masterat în domeniul "Politicile egalității de șanse in context românesc și european".

SUA

Antony Blinken nu exclude, pe termen lung, negocieri privind granițele Ucrainei, dar reiterează: ”Sunt decizii pe care ucrainenii trebuie să le ia cu privire la modul în care îşi văd viitorul”

Published

on

© State Department Photo by Ron Przysucha/ Public Domain

Secretarul de stat american, Antony Blinken, nu a exclus joi eventuale negocieri cu privire la granițele Ucrainei, reafirmând că rămâne la latitudinea ucrainenilor să decidă cu privire la acest aspect, anunță AFP, citat de Agerpres.

Acesta a afirmat în fața unei comisii a Congresului american că orice eventuală pace cu Rusia trebuie să fie ”justă și durabilă”, adică una care să respecte independența și integritatea teritorială a Ucrainei, dar ”cum este definită exact pe teren, ne așteptăm de la ucraineni să ne spună”, a fost invitația lansată de Blinken.

Şeful diplomaţiei americane, care consideră că nu sunt îndeplinite condiţiile pentru o negociere, a insistat că ”sunt decizii pe care ucrainenii trebuie să le ia cu privire la modul în care îşi văd viitorul şi cum se traduce acest lucru în termeni de suveranitate, integritate teritorială şi independenţă a ţării”. ”Ceea ce nu dorim, în interesul tuturor, este ca acest lucru să se rezolve într-un loc şi într-un timp care să îi invite pe ruşi să se repoziţioneze, să se reînarmeze şi să atace din nou”, a spus el.

La începutul lunii martie, secretarul de stat american, Antony Blinken, reitera faptul că Statele Unite sunt pregătite să sprijine prin diplomație Ucraina pentru a obține o ”pace dreaptă și durabilă” pe baza planului prezentat de Volodimir Zelenski, fapt punctat și de premierul nipon, Fumio Kishida, a cărui țară deținere președinția rotativă a G7.

Puțin probabil ca negocierile să fie demarate în viitorul apropiat, având în vedere că Vladimir Putin ”își dorește și mai mult război”.

Pe acest fond a venit apelul lansat de secretarul general al NATO, care le-a cerut partenerilor occidentali ai Ucrainei să sprijine această țară invadată de vecinul său cât mai mult timp.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a anunțat luni un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina, a cărui valoare se ridică la 350 de milioane de dolari, care cuprinde muniții, arme și alte echipamente necesare forțelor ucrainene în lupta cu Rusia.

Vești în acest sens au venit și de la Bruxelles, unde șefii de stat sau de guvern s-au reunit într-un summit al Consiliului European, care a revelat un acord istoric prin care UE să angajează să livreze urgent Ucrainei muniție de artilerie și, dacă se solicită, rachete, inclusiv prin achiziții comune.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

La propunerea României, Consiliul European solicită Comisiei Europene să prezinte un nou pachet de sprijin pentru Republica Moldova

Published

on

© Administrația Prezidențială

Cei 27 de șefi de stat sau de guvern din Uniunea Europeană au convenit joi, la Bruxelles, să solicite Comisiei Europene să prezinte un nou pachet de sprijin pentru Republica Moldova în scopul de a ajuta această țară în fața tentativelor de destabilizare din partea Rusiei și de a susține parcursul de aderare al Moldovei la UE.

“Uniunea Europeană va continua să ofere Republicii Moldova tot sprijinul relevant, inclusiv pentru a consolida reziliența, securitatea, stabilitatea, economia și aprovizionarea cu energie ale acestei țări confruntate cu acțiuni destabilizatoare desfășurate de actori externi, precum și pentru a susține parcursul ei de aderare la Uniunea Europeană. Consiliul European invită Comisia să prezinte un pachet de sprijin înainte de următoarea sa reuniune”, se arată în concluziile adoptate de liderii europeni la summitul european de primăvară.

Această decizie a fost anunțată în avanpremieră de președintele Klaus Iohannis.

Sosind joi la reuniunea Consiliului European, șeful statului a precizat că, prin implicarea României, Republica Moldova va primi un ajutor suplimentar din partea Uniunii Europene, punctând că este “inadmisibil ca această ţară să fie lăsată pradă unor dezinformări, unor atacuri hibride şi unor ameninţări verbale din partea Rusiei”.

Un punct special pe care l-aş menţiona: în concluzii, noi am reuşit – colegele şi colegii noştri s-au implicat foarte mult – am reuşit să includem un pasaj relevant pentru Moldova. Moldova va primi un ajutor suplimentar, consistent, un sprijin din partea UE şi acest lucru credem că este foarte important pentru Moldova, dar şi pentru noi şi pentru toată Europa, fiindcă este inadmisibil să lăsăm Moldova pradă unor dezinformări, unor atacuri hibride şi unor ameninţări verbale din partea Rusiei“, a spus şeful statului, în cadrul unor declarații de presă susținute la Bruxelles, înainte de a participa la reuniunea Consiliului European de primăvară.

Amintim că la reuniunea din februarie a miniștrilor de externe din UE, șeful diplomației române Bogdan Aurescu a propus crearea unei misiuni civile a UE pentru R. Moldova, crearea unui centru StratCom pentru combaterea dezinformării și declanșarea procesului privind crearea unui regim de sancțiuni la adresa Rusiei pentru contracararea acțiunilor de destabilizare a Republicii Moldova.

Ulterior, Parlamentul European a organizat o dezbatere consacrată situației de securitate din Republica Moldova pe fondul încercărilor de destabilizare din partea Rusiei, demers politic în urma căruia deputații europeni au cerut adoptarea unei rezoluții prin care solicită adoptarea de sancțiuni din partea UE împotriva celor care destabilizează țara.

Potrivit presei de la Bruxelles, Uniunea Europeană urmează să aloce încă 40 de milioane de euro pentru armata Republicii Moldova, pe fondul dezvăluirilor despre eforturile Rusiei de a răsturna guvernul pro-occidental de la Chişinău. Potrivit EU Observer, care citează un memorandum intern al UE, cea mai mare parte a banilor va fi cheltuită pe un “radar mobil de supraveghere cu rază lungă de acţiune la sol”, pentru a ajuta Republica Moldova să îşi controleze spaţiul aerian.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

A fost lansat forumul bilateral româno-britanic: România invită Marea Britanie să se implice în Inițiativa celor Trei Mări

Published

on

© MAE

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu și omologul britanic James Cleverly au deschis joi lucrările primului Forum Bilateral România – Regatul Unit, cu prilejul vizitei oficiale pe care șeful diplomației române o efectuează la Londra și care a culminat cu semnarea Declarației Comune actualizate a Parteneriatului Strategic dintre România și Marea Britanie.

Forumul Bilateral România – Regatul Unit este o inițiativă care va avea loc anual, alternativ la Londra și București, reunind reprezentanți guvernamentali, parlamentari, ai cercurilor academice, din mediul de afaceri și mediul neguvernamental din cele două țări, cu scopul identificării de oportunități de consolidare a cooperării bilaterale, informează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

În alocuțiunea sa în deschiderea evenimentului, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat relevanța specială a Forumului, în noul cadru marcat de momentul istoric pentru relația bilaterală al semnării astăzi, cu prilejul vizitei, de către ministrul Aurescu și secretarul de stat Cleverly, a Declarației Comune actualizate a Parteneriatului Strategic dintre România și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Astfel, Forumul va deveni o sursă de idei și proiecte menite să valorifice potențialul important al cooperării româno-britanice pe multiple planuri.

Citiți și Marea Britanie și România au semnat o nouă Declarație Comună a Parteneriatului Strategic și au lansat prima ediție a forumului bilateral: Vom consolida apărarea pe termen lungă a NATO pe flancul estic și la Marea Neagră

Oficialul român a evidențiat potențialul existent în sfera relațiilor economice bilaterale, atât în planul schimburilor comerciale, cât și în cel al investițiilor, îndemnându-i pe cei prezenți să exploreze noi oportunități de cooperare economică și subliniind deschiderea autorităților române pentru facilitarea investițiilor britanice în România.

Totodată, șeful diplomației române a accentuat rolul comunității românești din Regatul Unit în dezvoltarea relațiilor bilaterale, având în vedere dimensiunea semnificativă a acesteia, de peste 1,2 milioane de persoane, precum și gradul înalt de integrare socio-economică, ceea ce face ca limba română să fie a treia cea mai vorbită limbă în Anglia, și contribuția acesteia la dezvoltarea în continuare a societății britanice.

Ministrul Bogdan Aurescu s-a referit, de asemenea, la războiul din Ucraina, arătând că România și Regatul Unit împărtășesc aceleași poziții de condamnare a agresiunii ruse și susținere substanțială și consecventă a Ucrainei, precum și de sprijinire a Republicii Moldova, țară afectată puternic de consecințele războiului din imediata sa vecinătate. În acest context, ministrul român a reliefat colaborarea româno-britanică foarte bună în domeniul apărării, atât la nivel bilateral, cât și în cadrul NATO, precum și perspectivele foarte bune ale relațiilor dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit, odată cu semnarea Cadrului Windsor, ce răspunde provocărilor legate de implementarea Protocolului privind Irlanda de Nord.

Ministrul Bogdan Aurescu a informat, de asemenea, că România va găzdui, în luna septembrie a acestui an, Summitul și Forumul de Afaceri ale Inițiativei celor Trei Mări și a reiterat invitația părții britanice de a se implica în susținerea acestui format deosebit de important pentru dezvoltarea conectivității în regiunea Europei Centrale și de Est.

În final, șeful diplomației române a urat succes participanților la Forum și și-a exprimat încrederea că dezbaterile vor permite identificarea de noi proiecte bilaterale în domenii de interes strategic.

Continue Reading

Facebook

SUA13 mins ago

Antony Blinken nu exclude, pe termen lung, negocieri privind granițele Ucrainei, dar reiterează: ”Sunt decizii pe care ucrainenii trebuie să le ia cu privire la modul în care îşi văd viitorul”

Cristian Bușoi1 hour ago

Economia transatlantică a ajuns la cote record, evidențiază eurodeputatul Cristian Bușoi: Umăr la umăr, uniți, vom depăși orice criză și vom deveni mai puternici

CONSILIUL EUROPEAN1 hour ago

Emmanuel Macron și premierul Italiei eu discutat despre nevoia de a continua eforturile pentru ”suveranitatea europeană” privind politica industrială şi decarbonizarea economiei

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Ursula von der Leyen anunță că va organiza, în parteneriat cu Varșovia și Kiev, o conferință care să ajute la localizarea copiilor ucraineni răpiți de Rusia

CONSILIUL EUROPEAN4 hours ago

La propunerea României, Consiliul European solicită Comisiei Europene să prezinte un nou pachet de sprijin pentru Republica Moldova

CONSILIUL EUROPEAN4 hours ago

Acord istoric al liderilor europeni: UE va livra urgent Ucrainei muniție de artilerie și, dacă se solicită, rachete, inclusiv prin achiziții comune

MAREA BRITANIE17 hours ago

A fost lansat forumul bilateral româno-britanic: România invită Marea Britanie să se implice în Inițiativa celor Trei Mări

PARLAMENTUL EUROPEAN19 hours ago

Subcomisia pentru sănătate publică înființată de Parlamentul European și-a început activitatea. Trei eurodeputați români fac parte din SANT

REPUBLICA MOLDOVA19 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă, întâlnire cu președintele Parlamentului R. Moldova: Împreună putem trece cu bine peste momentele dificile. Dorim să consolidăm punțile dintre noi

ROMÂNIA19 hours ago

Spitalele din România, printre cele care au oferit îngrijire celor 2000 de pacienți ucraineni transferați de la începutul războiului prin Mecanismul de protecție civilă al UE

REPUBLICA MOLDOVA21 hours ago

Prioritatea strategică a R. Moldova este de a ”accelera reformele pentru aderarea la UE până în 2030”, subliniază premierul Dorin Recean: Mulțumim României pentru sprijinul ”necondiționat”

REPUBLICA MOLDOVA23 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă asigură R. Moldova de sprijin în fructificarea ”capitalului de simpatie fără precedent” pentru a deveni ”stat furnizor de stabilitate în regiune”

CHINA1 day ago

Secretarul de stat al SUA: Rusia și China au intrat “într-o căsătorie de convenienţă, nu din convingere”. Rusia este în mod clar “partenerul junior” în această relaţie

Daniel Buda2 days ago

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din PE, cere Comisiei Europene să evalueze corect poziția fermierilor în protejarea mediului: Sunt parte a soluției, nu a problemei

NATO2 days ago

Raport NATO: România a ratat din nou ținta de 2% din PIB pentru apărare, dar găzduiește trei structuri de comandă aliate, un grup de luptă, un sistem antirachetă și misiuni de poliție aeriană

NATO1 week ago

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

POLITICĂ1 week ago

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

MAREA BRITANIE1 week ago

R. Moldova va primi un nou sprijin de 10 milioane de lire sterline pentru modernizare din partea Regatului Unit

ROMÂNIA1 week ago

”România, stat-far al Francofoniei”. Klaus Iohannis: Ne propunem să transformăm România într-un centru regional de formare în limba franceză a diplomaților și funcționarilor publici din țările francofone

Team2Share

Trending