Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii reafirmă obiectivele Consiliului pentru Comerț și Tehnologie (TTC) de a coordona abordările cu privire la principalele aspecte tehnologice, economice și comerciale la nivel mondial; și de a aprofunda relațiile comerciale și economice transatlantice, bazându-se pe valorile democratice comune, informează comunicatul oficial.
Consiliul UE-SUA pentru comerț și tehnologie (TTC) s-a reunit pentru prima dată la Pittsburgh, miercuri, 29 septembrie, fiind prezidat de vicepreședinții executivi ai Comisiei Europene Margrethe Vestager și Valdis Dombrovski, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, secretarul american pentru comerț, Gina Raimondo, și reprezentantul SUA pentru comerț, Katherine Tai.
„Susținem dezvoltarea continuă a relațiilor UE-SUA în domeniul tehnologiei, al economiei și al comerțului și a cooperării în abordarea provocărilor globale. Intenționăm să colaborăm pentru a promova o creștere economică comună de care să beneficieze toți lucrătorii de pe ambele maluri ale Atlanticului, să dezvoltăm relația comercială și de investiții transatlantică, să combatem criza climatică, să protejăm mediul, să promovăm drepturile lucrătorilor, să combatem munca copiilor și munca forțată, să extindem lanțurile de aprovizionare rezistente și durabile și să extindem cooperarea în domeniul tehnologiilor critice și emergente. Suntem uniți pentru a continua să ne protejăm întreprinderile, consumatorii și lucrătorii de practicile comerciale neloiale”, se arată în comunicatul citat.
UE și SUA împărtășesc o dorință puternică de a impulsiona transformarea digitală care stimulează comerțul și investițiile și aduce beneficii lucrătorilor, protejează mediul și clima: „intenționăm să cooperăm în ceea ce privește dezvoltarea și implementarea de noi tehnologii în moduri care să consolideze valorile noastre democratice comune, inclusiv respectul pentru drepturile universale ale omului”.
Joe Biden, Ursula von der Leyen și Charles Michel au decis în luna iunie să înființeze Consiliul UE-SUA pentru comerț și tehnologie, precum și angajamentul de a demara negocierile pentru încheierea unui acord între Statele Unite și Agenția Europeană de Apărare pentru ca SUA să se alăture proiectelor de apărare ale Uniunii Europene.
Cooperarea și schimburile din cadrul TTC nu afectează autonomia de reglementare a Uniunii Europene și a Statelor Unite și ar trebui să respecte sistemele juridice diferite din ambele jurisdicții. Cooperarea în cadrul TTC este menită să contribuie la coordonarea în cadrul organismelor multilaterale, inclusiv în cadrul OMC, și la eforturile mai ample cu parteneri care împărtășesc aceeași viziune, în scopul promovării unor modele democratice și durabile de guvernanță digitală și economică.
„Considerăm că deschiderea noastră față de investițiile străine este esențială pentru creșterea economică și pentru inovare. Ne confruntăm, de asemenea, cu provocări comune în abordarea riscurilor aferente. Intenționăm să menținem controlul investițiilor pentru a aborda riscurile la adresa securității naționale și, în cadrul Uniunii Europene, a ordinii publice. Recunoaștem că regimurile noastre de verificare a investițiilor ar trebui să fie însoțite de mecanisme de aplicare corespunzătoare. În plus, regimurile de verificare a investițiilor ar trebui să se ghideze după principiile nediscriminării, transparenței, previzibilității, proporționalității și responsabilității, astfel cum sunt prevăzute în orientările OCDE”, au declarat copreședinții TTC.
Mai mult, copreședinții TTC recunosc importanța controalelor eficiente asupra comerțului, astfel de controale fiind necesare pentru a asigura respectarea obligațiilor și a angajamentelor internaționale comune. Aceștia subliniază că abordarea multilaterală a controalelor este cea mai eficientă pentru a proteja securitatea internațională și pentru a susține condiții de concurență echitabile la nivel mondial.
Uniunea Europeană și Statele Unite consideră că inteligența artificială are potențialul de a aduce beneficii semnificative cetățenilor, societăților și economiilor. Inteligența artificială poate contribui la soluționarea multor provocări semnificative cu care ne confruntăm și poate îmbunătăți calitatea vieții.
„Uniunea Europeană și Statele Unite recunosc faptul că inteligența artificială aduce progrese puternice, dar poate, de asemenea, să amenințe valorile noastre comune și libertățile fundamentale dacă nu este dezvoltată și desfășurată în mod responsabil sau dacă este utilizată în mod abuziv. Uniunea Europeană și Statele Unite își afirmă dorința și intenția de a dezvolta și de a pune în aplicare sisteme de inteligență artificială care sunt inovatoare și demne de încredere și care respectă drepturile universale ale omului și valorile democratice comune”, au punctat copreședinții TTC.
Citiți și: Uniunea Europeană și SUA pregătesc reuniunea inaugurală a Consiliului pentru Comerț și Tehnologie pentru a coordona transformarea digitală globală bazată pe valori