U.E.
UE solicită Muntenegrului să accelereze punerea în aplicare a întregului său sprijin financiar și a reformelor pentru adâncirea integrării europene
Published
3 years agoon
UE a solicitat Muntenegrului să accelereze punerea în aplicare a întregului său sprijin financiar și a reformelor pentru adâncirea integrării europene, în cadrul celei de-a 11 reuniuni a Consiliul de Stabilizare și Asociere UE-Muntenegru (Consiliul AS), se arată într-un comunicat.
Reuniunea, care a avut loc joi, 14 iulie, în Muntenegru, a fost prezidată de Josep Borrell, Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate, iar Comisia Europeană a fost reprezentată de Olivér Várhelyi, comisarul pentru vecinătate și extindere. Dritan Abazović, prim-ministru, a reprezentat partea muntenegreană.
Aceasta a fost prima dată când reuniunea Consiliului AS a avut loc în regiunea Balcanilor de Vest, subliniind angajamentul fără echivoc al Uniunii Europene față de integrarea în UE a întregii regiuni și față de procesul de aderare a Muntenegrului. Reuniunea a oferit ocazia de a face bilanțul progreselor înregistrate de Muntenegru în cadrul negocierilor de aderare și de a privi cu interes la activitățile viitoare necesare în cadrul Acordului de Stabilizare și Asociere.
Participanții au salutat progresele înregistrate până în prezent în cadrul negocierilor de aderare, toate cele 33 de capitole de negociere examinate fiind deschise, iar trei capitole fiind închise provizoriu. De asemenea, participanții au salutat orientarea strategică a Muntenegrului către UE și ambiția Muntenegrului de a avansa în negocierile de aderare pe baza progreselor continue în materie de reformă și au subliniat că se așteaptă la un angajament politic puternic, la un angajament autentic și la crearea unui consens din partea tuturor instituțiilor și actorilor relevanți în realizarea agendei de reformă a Muntenegrului cu privire la UE.
Partea europeană a lăudat cu tărie alinierea deplină a Muntenegrului la politica externă și de securitate comună a UE, inclusiv la măsurile restrictive ale UE ca urmare a agresiunii neprovocate a Rusiei împotriva Ucrainei. Acesta este un semnal puternic al orientării strategice a țării și al angajamentului acesteia față de obiectivul aderării la UE. Participanții au salutat, de asemenea, eforturile deja depuse pentru punerea în aplicare a sancțiunilor și au încurajat continuarea demersurilor necesare pentru aplicarea deplină a măsurilor restrictive adoptate.
Participanții au subliniat că următoarea etapă importantă constă în îndeplinirea obiectivelor de referință intermediare pentru capitolele 23 și 24. În acest sens, au luat act de angajamentul Muntenegrului în domeniul statului de drept și au încurajat Muntenegru să continue să lucreze la punerea în aplicare a tuturor aspectelor relevante ale grupului de elemente fundamentale. Odată ce Muntenegru va soluționa toate lacunele rămase în domeniile libertății de exprimare și a libertății presei, al luptei împotriva corupției și a criminalității organizate și va accelera și aprofunda reformele privind independența, profesionalismul și responsabilitatea sistemului judiciar, Muntenegru va putea face noi pași înainte în procesul de aderare. Participanții au remarcat faptul că ritmul acestor lucrări va fi determinat de Muntenegru.
Reprezentanții UE au salutat totodată progresele înregistrate de Muntenegru în ceea ce privește alinierea legislației sale la acquis-ul UE și punerea în aplicare a angajamentelor asumate în temeiul dispozițiilor privind comerțul și aspectele comerciale din AAS. Delegația a încurajat Muntenegru să avanseze rapid cu noi numiri în structurile de negociere și să păstreze personalul cu experiență în chestiuni legate de procesul de aderare la UE.
De asemenea, UE a lăudat autoritățile pentru răspunsul lor politic prompt și bine direcționat la criza economică, care a fost adaptat pe măsură ce situația evolua. De asemenea, a felicitat Guvernul pentru redresarea economică observată începând cu al doilea trimestru al anului 2021. UE a subliniat, în același timp, că redresarea post-COVID 19 va depinde de eforturile continue ale guvernului de a limita cheltuielile publice, de a reduce deficitul și de a plasa finanțele publice (și economia în general) pe o traiectorie sustenabilă. Aceste eforturi vor deveni cu atât mai importante cu cât efectele economice ale războiului Rusiei împotriva Ucrainei vor afecta și economia Muntenegrului.
Participanții au salutat, de asemenea, angajamentul constructiv al Muntenegrului față de relațiile de bună vecinătate și de cooperarea regională, care constituie o parte esențială a procesului de integrare europeană a Muntenegrului și contribuie la stabilitate, reconciliere și la un climat propice abordării problemelor bilaterale deschise și a moștenirilor trecutului.
UE a solicitat Muntenegrului să accelereze punerea în aplicare a întregului sprijin financiar al UE, în special a programelor încredințate Muntenegrului în cadrul gestiunii indirecte. În calitate de cel mai mare furnizor de asistență financiară pentru Muntenegru, UE și-a reiterat angajamentul de a sprijini Muntenegru în intensificarea activității de reformă, cu un accent clar pe lacunele critice bine cunoscute în materie de stat de drept printr-o planificare minuțioasă. De asemenea, a subliniat că, pentru a maximiza impactul Planului Economic și de Investiții al UE pentru Balcanii de Vest, este necesară consolidarea statului de drept, împreună cu capacitatea administrației publice, precum și realizarea de reforme economice și sociale.
De asemenea, Consiliul SA a desfășurat un schimb de opinii cu privire la evoluțiile din Muntenegru și la situația regională din Balcanii de Vest.
Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.
You may like
Veniturile bugetare, mediul de afaceri, eficiența energetică și educația și forța de muncă, direcțiile care necesită consolidare în vederea aderării României la OCDE (analiză FIC)
Banca Mondială înrăutățește prognoza de creștere economică pentru România la 2,1% în 2025, pe fondul măsurilor de consolidare fiscală
Marcel Boloș prezintă direcțiile prioritare după revenirea în funcția de ministru al investițiilor și proiectelor europene astfel încât România să atingă în continuare ”cele mai înalte standarde în absorbția fondurilor europene”
Vicepreședintele Parlamentului European Victor Negrescu anunță cinci priorități pentru noul an: România poate fi puternică doar în cadrul UE și NATO
Competitivitatea economiei românești în context european, în centrul discuțiilor lui Marcel Ciolacu și Ilie Bolojan cu vicepreședintele executiv al CE, Stéphane Séjourné
Guvernul adoptă Ordonanța „Trenuleț”, un set de măsuri fiscal-bugetare pentru reducerea deficitului la 7% în 2025 și menținerea accesului României la fondurile europene și din PNRR
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Echipa de cercetare a PE, coordonată de Victor Negrescu, prezintă 10 provocări care vor marca anul 2025 la nivel european: „Fără un proiect serios la nivelul UE, totul devine abstract”
Published
11 minutes agoon
January 18, 2025By
Andreea RaduEchipa de cercetare a Parlamentului European, coordonată de Victor Negrescu în calitate de vicepreședinte, a prezentat 10 teme principale care vor marca anul 2025 la nivel european.
„În intervenția mea, am subliniat faptul că va fi foarte greu să trecem peste toate aceste provocări dacă nu mizăm pe oameni și nu credem în construcția europeană. Fără sprijinul cetățenilor și fără un proiect serios și credibil la nivelul UE, totul devine abstract și greu de realizat”, a scris Negrescu, pe Facebook.
Potrivit europarlamentarului român, provocările identificate de cercetători sunt:
- Inovația și competitivitatea globală – Creșterea productivității în UE stagnează. Fără investiții semnificative în noi tehnologii, riscurile economice sunt majore.
- Obiectivele climatice – Reducerea emisiilor se poate face doar cu o tranziție justă.
- Securitatea economică – Producția europeană este crucială pentru securitatea Europei.
- Finanțele viitoare ale UE – Este nevoie de un buget mai mare pentru a răspunde provocărilor imediate. Costul inacțiunii ar putea ajunge la 3 trilioane de euro pe an.
- Investițiile strategice – UE are nevoie de 800 de miliarde de euro anual pentru a stimula creșterea economică și a preveni declinul.
- Vehicule electrice – Concurența asiatică și scăderea vânzărilor de vehicule electrice subliniază necesitatea unor prețuri mai accesibile pentru produsele europene și de a îmbunătăți infrastructura de încărcare.
- Inteligența artificială – UE trebuie să recupereze decalajul față de SUA și China, cu investiții masive în sectorul IA.
- Industria de apărare – Este urgentă consolidarea industriei de apărare europene.
- Migrația ilegală – Politica UE privind migrația trebuie să fie mai eficace.
- Restabilirea încrederii publice – Încrederea în mass-media și în procesele electorale este scăzută. Avem nevoie de un mediu informațional mai sigur și credibil.
U.E.
Sprijinul lui Musk pentru extrema-dreaptă este ”complet inacceptabil”, subliniază Olaf Scholz: ”Amenință democrația”
Published
17 hours agoon
January 17, 2025By
Teodora IonMiliardarul american Elon Musk amenință democrația în Europa prin sprijinul său pentru extrema-dreaptă, a declarat vineri cancelarul german Olaf Scholz, informează Deutsche Welle.
”El sprijină extrema-dreaptă în întreaga Europă – în Marea Britanie, Germania și multe alte țări. Acesta este un lucru complet inacceptabil, care pune în pericol dezvoltarea democratică a Europei”, a declarat Scholz.
Vineri, Scholz a declarat că nu critică faptul că ”un miliardar din altă țară își spune părerea într-o lume globală”.
Cu toate acestea, ”partizanatul lui Musk pentru extrema-dreaptă, fie din interese de afaceri, fie din motive care au legătură cu propria sa poziție politică, este inacceptabil”, a adăugat cancelarul.
Musk a stârnit controverse prin faptul că i-a insultat pe liderii germani și i-a îndemnat pe oameni să voteze cu formațiunea de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) în alegerile parlamentare anticipate care vor avea loc în luna februarie. Acțiunea a fost condamnată în întregul spectru politic.
Săptămâna trecută, platforma media X a miliardarului a transmis în direct o conversație între Musk și liderul AfD, Alice Weidel.
Partidul a înregistrat câștiguri uriașe în estul Germaniei în cadrul recentelor alegeri regionale și aproape și-a dublat popularitatea în sondajele de opinie, ajungând la aproximativ 20%, în perioada premergătoare alegerilor anticipate din 23 februarie.
”Președintele federal nu este un tiran antidemocratic, iar Germania este o democrație puternică și stabilă – Musk poate pretinde ce dorește. În Germania, voința cetățenilor este cea care contează, nu declarațiile aberante ale unui miliardar din SUA”, menționa Scholz la începutul lunii ianuarie, într-o referire la atacurile lui Musk, care a aruncat invective la adresa sa precum ”nebun” și ”prost incompetent”, înainte de a-l ataca și pe președintele german Frank-Walter Steinmaier, pe care l-a descris drept ”tiran”.
O reacție a venit și din parteapremierului spaniol Pedro Sanchez care l-a atacat pe miliardarul Elon Musk, acuzându-l de subminarea democrației.
De altfel, Pedro Sanchez s-a alăturat președintelui francez Emmanuel Macron, care l-a acuzat pe patronul rețelei X că susține „o nouă internațională reacționară” și că intervine în alegeri
Remarcile acestora sunt completate de reacția pe care a avut-o vicecancelarul german Robert Habeck.
”Jos mâinile de pe democraţia noastră, domnule Musk!”, a declarat Habeck atunci când a fost întrebat de revista Der Spiegel dacă Elon Musk este o ameninţare pentru Germania.
”Cel mai bogat om din lume, care deține una dintre cele mai puternice platforme de comunicare, susține în mod deschis un partid care este parțial de extremă dreaptă. Nu ar trebui să facem greșeala de a ignora acest lucru”, a declarat Habeck.
PPE
Președintele PPE, Manfred Weber, pledează pentru o Europă ”conștientă de sine” și subliniază nevoia unei acțiuni comune UE-SUA pentru a îngrădi ”eforturile Chinei de a domina”
Published
19 hours agoon
January 17, 2025By
Teodora IonPreședintele Partidului Popular European și al grupului cu același nume din Parlamentul European, Manfred Weber, și-a exprimat sprijinul pentru o Europă ”conștientă de sine”, care să colaboreze cu SUA în fața provocărilor internaționale precum cea reprezentantă de China, după revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, anunță EFE, citat de Agerpres.
Într-o aluzie la a doua economie a lumii, China, Weber a militat pentru Europă care vine ”cu propuneri” pentru a răspunde mai bine, împreună cu SUA, ”provocării chineze”.
”Dacă vrem să îngrădim eforturile Chinei de a domina și să îngrădim sistemul autocratic din spatele ei, atunci are sens ca Europa și SUA să acționeze împreună”, a subliniat liderul PPE, sosit în capitala Germaniei, în ajunul reuniunii pe care partidul condus de el o organizează vineri și sâmbătă la Berlin pentru a-și contura liniile politice pentru 2025.
El a reliefat nevoia ca Uniunea Europeană să devină mai conștientă de importanța sa pe scena globală, acționând în direcția intereselor sale.
”Dacă Donald Trump începe să impună tarife la produsele europene, așa cum a spus în campania electorală”, atunci ”Europa trebuie să demonstreze că nu este un partener care să se lase împins de colo-colo” pentru că ”suntem la fel de puternici din punct de vedere economic ca SUA”, a subliniat Manfred Weber, oferind și cifre pentru a-și susține afirmația: ”Uniunea Europeană reprezintă 21% din PIB-ul Terrrei, iar Statele Unite 22%, suntem egali”.
Printre cei care vor participa la reuniunea PPE se numără și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a trecut recent print-o pneumonie, mai mulți șefi de stat sau de guvern, precum premierii Suediei sau Greciei, sau lideri ai opoziției, ca cel al CDU, Friedrich Merz, al cărui partid urmează să se confrunte în alegerile parlamentare anticipate din Germania, din februarie, cu social-democratul Olaf Scholz.
Pentru președinte PPEE, cheia reuniunii este de a vedea cum anume poate UE să câștige cursa competitivității prin ”revigorarea economiei”, profitând de consolidarea pieței interne, a politicii comerciale, fără a lăsa în urmă securitatea europeană.
Uniunea Europeană se pregătește de revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, care a amenințat deja că există riscul unui război comercial cu SUA dacă UE nu va cumpăra mai mult petrol și gaze americane pentru a reduce fericitul balanței comerciale existent între cele două.
În campania electorală pentru alegerile americane din 2024, republicanul s-a angajat să impună tarife vamale de 10-20% asupra tuturor importurilor. El a amenințat, de asemenea, că va aplica o taxă de 60 % asupra tuturor bunurilor provenite din China.
În timpul primului său mandat, Trump a impus tarife de 25 % la importurile de oțel și de 10 % la cele de aluminiu, declanșând un război comercial cu UE, care a ripostat cu tarife la bunuri americane în valoare de aproximativ 6 miliarde de dolari.
UE a exportat bunuri în valoare de 576,3 miliarde de dolari – aproape 20% din totalul exporturilor sale – către SUA în 2023, conform datelor Biroului de Statistică al SUA, făcând din SUA al doilea partener comercial al blocului.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Echipa de cercetare a PE, coordonată de Victor Negrescu, prezintă 10 provocări care vor marca anul 2025 la nivel european: „Fără un proiect serios la nivelul UE, totul devine abstract”
Veniturile bugetare, mediul de afaceri, eficiența energetică și educația și forța de muncă, direcțiile care necesită consolidare în vederea aderării României la OCDE (analiză FIC)
Sprijinul lui Musk pentru extrema-dreaptă este ”complet inacceptabil”, subliniază Olaf Scholz: ”Amenință democrația”
Europa trebuie să intensifice eforturile pentru a apăra Ucraina, având în vedere revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, avertizează premierul britanic
Premierul britanic dorește să se așeze la masa negocierilor comerciale în vederea încheierii unui acord cu SUA conduse de Trump
Lituania a decis alocarea a 5-6% din PIB pentru apărare între 2026 și 2030: Epoca strategiilor pasive a luat sfârșit. Facem apel la aliați să urmeze exemplul
Președintele PPE, Manfred Weber, pledează pentru o Europă ”conștientă de sine” și subliniază nevoia unei acțiuni comune UE-SUA pentru a îngrădi ”eforturile Chinei de a domina”
La o zi după inaugurarea lui Trump va fi lansată la Washington American Romanian Business Roundtable, o platformă de elită destinată consolidării relațiilor România-SUA prin cooperare economică și strategică în domeniul apărării
NATO se confruntă cu o „sarcină imposibilă” în încercarea de a proteja infrastructura critică submarină împotriva actelor de sabotaj (oficial al Alianței)
Curtea de Justiție a UE: Cuantumul plătit unui student Erasmus nu trebuie să fie luat în considerare pentru calcularea impozitului pe venitul părintelui în a cărui întreținere se află
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie
În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”
Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%
Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin
Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE
Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern
Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa
Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”
“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”
În acordurile imnului UE, Cătălin Predoiu și omologul bulgar au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră în primul minut al anului 2025, marcând aderarea deplină a României și a Bulgariei la Schengen
Trending
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Vicepreședintele Comisiei Europene, Stéphane Séjourné, vine în România înainte de lansarea dialogului strategic privind viitorul industriei auto. El va discuta la INCAS și despre concurența neloială a Chinei pe piața dronelor
- ROMÂNIA1 week ago
Oficial: România va fi admisă vineri în programul Visa Waiver, iar românii vor putea călători fără vize în SUA
- U.E.1 week ago
Precedentul din România: Un fost comisar european sugerează că alegerile din Germania ar putea fi anulate dacă legile sunt eludate și duc la interferențe
- ENERGIE1 week ago
Răzvan Nicolescu: Fabrica Prime Batteries, vizitată de vicepreședintele CE, are potențialul de a deveni cel mai mare proiect industrial românesc de după Revoluție
- SUA4 days ago
Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin