Connect with us

CONSILIUL UE

UE stabilește un nou regim de sancțiuni în contextul acțiunilor destabilizatoare ale Rusiei îndreptate împotriva sa și a țărilor sale membre: Vom acționa uniți și cu hotărâre

Published

on

© European Union 2023

Consiliul Uniunii Europene a stabilit marți un nou regim de măsuri restrictive ca răspuns la acțiunile destabilizatoare ale Rusiei în ale țări.

Potrivit unui comunicat al instituției, acest nou cadru va permite UE să vizeze persoane și entități implicate în acțiuni și politici întreprinse de guvernul Federației Ruse, care subminează valorile fundamentale ale UE și ale statelor sale membre, securitatea, independența și integritatea acestora, precum și cele ale organizațiilor internaționale și ale țărilor terțe.

Începând de acum, UE va putea face față unei varietăți de amenințări hibride, cum ar fi: subminarea proceselor electorale și a funcționării instituțiilor democratice; amenințarea și sabotarea activităților economice, a serviciilor de interes public sau a infrastructurilor critice; utilizarea dezinformării coordonate, manipularea informațiilor străine și interferența (FIMI); activități cibernetice răuvoitoare, instrumentalizarea migranților și alte activități destabilizatoare.

”Am detectat un număr tot mai mare de activități împotriva UE și a statelor sale membre, inclusiv atacuri cibernetice, manipularea informațiilor și campanii de interferență, cazuri de incendiere, vandalism și sabotaj, inclusiv împotriva infrastructurii noastre critice, precum și instrumentalizarea migrației și alte acțiuni perturbatoare. De asemenea, Rusia continuă să perturbe comunicațiile prin satelit, să încalce spațiul aerian european și să efectueze atacuri fizice împotriva persoanelor de pe teritoriul UE. Aceste activități răuvoitoare fac parte dintr-o amplă campanie hibridă coordonată, condusă de Rusia în încercarea de a diviza societatea noastră, de a destabiliza și de a slăbi UE și statele sale membre, precum și capacitatea noastră de rezistență și de a submina sprijinul nostru pentru Ucraina și capacitatea acesteia de a se apăra. Această încercare nu va reuși: vom acționa uniți și cu hotărâre pentru a face față acestor activități și pentru a-i trage la răspundere pe făptași. Sprijinul nostru pentru Ucraina va rămâne solid și de neclintit atâta timp cât va fi necesar”, a declarat Înaltul Reprezentat al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell.

De altfel, decizia este bazată pe o propunere a Înaltului Reprezentant și ace parte din răspunsul UE la campania continuă de activități hibride a Rusiei, care s-a intensificat recent prin noi operațiuni pe teritoriul european.

În conformitate cu acest cadru nou instituit, persoanele desemnate vor face obiectul unei înghețări a activelor, iar cetățenilor și companiilor din UE le va fi interzis să pună fonduri la dispoziția acestora.

În plus, persoanele fizice vor face, de asemenea, obiectul unei interdicții de călătorie, care le va împiedica să intre sau să tranziteze teritoriile UE.

Busola strategică pentru securitate și apărare, aprobată de Consiliu în 2022, a solicitat dezvoltarea unui set de instrumente hibride ale UE care să reunească instrumentele existente și eventualele instrumente noi pentru a detecta și a răspunde la o gamă largă de amenințări hibride. Acest set de instrumente este operațional din decembrie 2022.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

CONSILIUL UE

Consiliul UE aprobă concluziile privind Cartea albă a Comisiei Europene intitulată „Cum să stăpânim nevoile de infrastructură digitală ale Europei?”

Published

on

© European Union, 2015/Source: EC - Audiovisual Service

Consiliul UE a aprobat vineri concluziile privind Cartea albă a Comisiei Europene intitulată „Cum să stăpânim nevoile de infrastructură digitală ale Europei?”. Transformările ample, determinate de progresul tehnologic rapid, au modelat sectorul comunicațiilor electronice, precum și întregul peisaj digital în ultimul deceniu.

Potrivit unui comunicat de presă, natura transsectorială a tranziției digitale înseamnă, de asemenea, că impactul acesteia se extinde mult dincolo de domeniul digital, atingând și aspecte de mediu și societale.

„Setul cuprinzător de concluzii oferă o orientare politică clară cu privire la ceea ce are nevoie Europa în materie de infrastructură digitală în următorii ani pentru a-și îmbunătăți competitivitatea și a face față provocărilor actuale și viitoare”, a declarat ministrul ungar pentru comunicare și relații internaționale

În lumina Cărții albe a Comisiei și a recentelor rapoarte Draghi și Letta, concluziile Consiliului urmăresc să facă un bilanț al progreselor înregistrate la nivel european, acordând o atenție deosebită infrastructurilor digitale, identificând în același timp numeroasele provocări care încă ne așteaptă.

Concluziile urmăresc, de asemenea, să transmită un set cuprinzător de mesaje privind încurajarea inovării, asigurarea securității și a rezilienței, promovarea concurenței loiale și stimularea investițiilor în infrastructurile digitale pentru a promova obiectivele UE în materie de competitivitate și transformare digitală.

Textul concluziilor abordează chestiuni importante, cum ar fi posibila convergență a cloud-ului și a telecomunicațiilor în ecosistemul digital – unde se subliniază importanța unei evaluări a impactului – sau consolidarea pieței, unde se subliniază necesitatea unei concurențe efective pe piața relevantă.

Aspectele de reglementare sunt, de asemenea, abordate în setul de concluzii. Menținerea posibilității de control ex-ante pe anumite piețe de acces, precum și luarea în considerare a specificităților statelor membre, a concurenței și a bunăstării consumatorilor în contextul migrării de la cupru la fibră optică sunt subliniate în text.

Comisia Europeană a prezentat pe 21 februarie un pachet cuprinzător de acțiuni destinate să promoveze inovarea, securitatea și reziliența infrastructurilor digitale în Europa.

Una dintre inițiativele cheie incluse în acest pachet este Cartea albă intitulată „Cum să stăpânim nevoile de infrastructură digitală ale Europei?”, care analizează provocările actuale și prezintă scenarii posibile pentru atragerea investițiilor, stimularea inovării și crearea unei piețe unice digitale în Uniunea Europeană.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Consiliul UE subliniază importanța Agenției UE pentru securitate cibernetică în combaterea amenințărilor cibernetice, al căror nivel „a crescut semnificativ în ultimii ani”

Published

on

© European Union, 2021/ Source: EC - Audiovisual Service

Consiliul UE a aprobat vineri concluzii privind Agenția UE pentru securitate cibernetică (ENISA). ENISA s-a dovedit a fi o entitate neprețuită în ecosistemul european de securitate cibernetică în ultimele două decenii, iar textul concluziilor încapsulează experiențele și așteptările statelor membre cu privire la agenție.

Potrivit comunicatului oficial, acest lucru este deosebit de important având în vedere evaluarea în curs a actului privind securitatea cibernetică (CSA) și posibila sa revizuire. Prin urmare, concluziile conțin o serie de recomandări și sugestii în numele Consiliului.

„Importanța ENISA nu poate fi subestimată în abordarea amenințărilor la adresa securității cibernetice, al căror nivel, complexitate și amploare au crescut semnificativ în ultimii ani. Acest set cuprinzător de concluzii ne va ajuta să construim un spațiu digital robust și rezilient în Europa. Cooperarea continuă, prioritizarea sarcinilor și a resurselor, precum și o simplificare a peisajului cibernetic complex vor fi elemente-cheie pentru a face față provocărilor actuale și viitoare”, a declarat ministru ungar pentru comunicare și relații internaționale.

Concluziile Consiliului recunosc că extinderea rolului important al ENISA este rezultatul inițiativelor legislative recente, cum ar fi Legea privind reziliența cibernetică (CRA) sau Directiva revizuită privind rețelele și sistemele informatice (NIS 2), care au încredințat agenției sarcini suplimentare. Rolul său cheie a fost, de asemenea, stimulat de amploarea și complexitatea tot mai mare ale amenințărilor și provocărilor cibernetice din ultimii ani.

Prin urmare, Consiliul recomandă ca această creștere a sarcinilor să fie reflectată în resurse adecvate, fără a preîntâmpina viitoarea negociere a cadrului financiar multianual. Cu toate acestea, este la fel de important să se stabilească prioritățile acțiunilor și să existe o cooperare solidă cu alți actori din domeniul cibernetic pentru a evita suprapunerea sarcinilor.

Concluziile recunosc sprijinul acordat de ENISA statelor membre în ceea ce privește elaborarea și punerea în aplicare a politicilor. Cu toate acestea, concluziile solicită, de asemenea, îmbunătățiri și acțiuni suplimentare, în special în ceea ce privește dezvoltarea sistemelor europene de certificare a securității cibernetice, precum și instituirea unei platforme unice de raportare.

Textul concluziilor recunoaște, de asemenea, contribuția importantă a ENISA la îmbunătățirea cunoașterii situaționale comune, precum și la elaborarea unui răspuns comun la incidentele sau crizele cibernetice la scară largă.

În această privință, se subliniază, de asemenea, continuarea cooperării cu Comisia Europeană, cu Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE), cu rețeaua echipelor de răspuns la incidente de securitate informatică (CSIRT, grupuri de experți care evaluează, documentează și răspund la un incident cibernetic) și cu rețeaua organizației europene de legătură în caz de criză cibernetică (EU-CyCLONe, o rețea de cooperare pentru autoritățile naționale ale statelor membre responsabile cu securitatea cibernetică).

În cele din urmă, concluziile subliniază importanța cooperării ENISA cu alți actori din ecosistemul cibernetic, cum ar fi serviciul de securitate cibernetică pentru instituțiile UE (CERT-UE), Centrul european de competențe în materie de securitate cibernetică și Europol, dar și cu organizațiile și partenerii internaționali și cu sectorul privat.

Continue Reading

CONSILIUL UE

”Președinția poloneză la Consiliul UE să reafirme angajamentul față de valorile UE, după ce Viktor Orban doar a defăimat”, apelul făcut de social-democrații din PE

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Lidera Grupului social-democraților din Parlamentul European, Iratxe García, face apel la președinția poloneză a Consiliului UE, care își va începe mandatul la 1 ianuarie 2025, să își exprime ferm angajamentul față de vaolirle UE, de democrație și statul de drept, după ce președinția maghiară „nu a făcut altceva decât să defăimeze și să răspândească informații false” cu privire la proiectul european. 

La 1 ianuarie 2025, Polonia va prelua președinția semestrială a Consiliului UE. Ca parte a președinției, Polonia va găzdui aproape 400 de consilii, reuniuni și conferințe cu participarea reprezentanților din cele 27 de țări membre UE.

„Ne aflăm într-un moment geopolitic crucial, cu un război la porțile Europei și cu puterea forțelor pro-europene, amenințată de jocul unora la două capete. Acum, mai mult ca oricând, viitoarea președinție a Consiliului UE, în mâinile Poloniei, este esențială pentru a vedea ce preferă alții. Imediat după demararea Comisiei Europene și după o președinție maghiară inexistentă, în care prim-ministrul Orbán nu a făcut altceva decât să defăimeze și să răspândească informații false, ne așteptăm din partea președinției poloneze la un angajament față de valorile UE, democrație, statul de drept și leadership pentru a avansa în politicile UE de care Uniunea noastră are nevoie”, a transmis social-democrata într-un comunicat oficial, remis CaleaEuropeana.ro.

    Citiți și: Donald Tusk își reafirmă intenția ca președinția poloneză a Consiliului UE să fie una proactivă: „Vom fi foarte hotărâți să facem ca Europa să gândească în poloneză într-o mulțime de chestiuni”

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
PARLAMENTUL EUROPEAN3 hours ago

Vicepreședintele PE, Victor Negrescu, prezintă cinci măsuri concrete pentru ca românii să-și recapete încrederea în instituțiile democratice

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Klaus Iohannis și Ursula von der Leyen au convenit consolidarea securității social media în UE după alegerile din România

NATO6 hours ago

România a rămas fermă în fața ingerințelor străine și a redat vocea poporului, transmite ministrul de externe al Estoniei după anularea alegerilor prezidențiale

MAREA BRITANIE7 hours ago

Marea Britanie rămâne un “aliat al României și are încredere în democrația sa” după interferența Rusiei în alegerile prezidențiale

CONSILIUL EUROPEAN8 hours ago

Antonio Costa organizează primul summit al liderilor europeni. Situația din Ucraina, extinderea UE și relația transatlantică, subiecte pe agendă

INTERNAȚIONAL8 hours ago

Ucraina și Italia doresc o coordonare mai strânsă la nivelul liderilor europeni pentru a spori furnizarea de sisteme de apărare aeriană către Kiev

NATO9 hours ago

EXCLUSIV Daniel Fried, expert Atlantic Council: Interferența Rusiei vizează realizările democratice ale României după 1989. Decizia controversată a CCR, luată în contextul unor acuzații “credibile” de ingerință externă

ROMÂNIA DIGITALĂ10 hours ago

ICI București și Agerpres, în parteneriat cu Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, extind proiectul „Aplicație AI – Știrile Agerpres” la nivel regional

SUA11 hours ago

SUA, “alături de poporul român” și de “instituțiile democratice din România”: Voința democratică a poporului român trebuie să fie lipsită de influențe străine maligne

PARLAMENTUL EUROPEAN11 hours ago

Metsola, către protestatarii din Georgia: Vă cunoaștem aspirațiile europene, vedem steagurile UE fluturând, vă auzim

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 days ago

Din Parlamentul European, Virgil Popescu îi îndeamnă pe români să iasă la vot: Va fi decisiv pentru viitorul țării. Vrem să avem în continuare fonduri europene să ne dezvoltăm

INTERVIURI3 days ago

INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII3 days ago

Marcel Ciolacu anunță o finanțare de 5 miliarde de euro de la BEI pentru finalizarea de autostrăzi, modernizarea magistralelor feroviare și construcția magistralei de metrou spre Otopeni

INTERVIURI4 days ago

INTERVIU Adrian Furtună, expert la CNCR: Din nevoia de apartenență, romii sunt atrași în cursa întinsă de extrema dreaptă. Mulți nu își cunosc istoria

POLITICĂ4 days ago

Klaus Iohannis: Vom avea alt președinte, alt parlament, alt guvern, dar România rămâne aici, cu mari așteptări de la elitele țării

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

Reprezentanții TikTok, chestionați de eurodeputați români cu privire la respectarea prevederilor europene privind serviciile digitale în contextul alegerilor prezidențiale din România

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Plenul Parlamentului European va discuta riscurile dezinformării pe TikTok pentru integritatea alegerilor în Europa ca urmare a scrutinului din România

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE

POLITICĂ6 days ago

Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale

ROMÂNIA7 days ago

Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat

Trending