Connect with us

ROMÂNIA DIGITALĂ

Studiu: Doar 4 din 1.000 de femei cu diplomă de licență vor lucra în sectorul digital

Published

on

professional-business-womenUn studiu recenr al UE arată că sporirea numărului de femei în sectorul digital al UE ar duce la o creștere anuală a PIB-ului de 9 miliarde de euro.
Astfel, un mai mare interes în rândul tinerelor pentru o carieră în sectorul digital și sporirea numărului de femei care lucrează în sectorul digital ar aduce beneficii industriei digitale, femeilor înseși și economiei Europei. Aceasta este constatarea-cheie a studiului realizat de Comisia Europeană privind femeile active în sectorul TIC, publicat joi, 4 octombrie.

Conform studiului, în prezent, prea puține femei lucrează în sectorul TIC:

  • Din 1 000 de femei cu o diplomă de licență sau cu o altă diplomă universitară de ciclul I, numai 29 dețin o diplomă în domeniul tehnologiilor informației și comunicațiilor (TIC) (în comparație cu 95 de bărbați) și doar 4 din 1 000 de femei vor lucra în cele din urmă în sectorul TIC.
  • În comparație cu bărbații, există un număr mai mare de femei care părăsesc acest sector la mijlocul carierei, acestea fiind subreprezentate în pozițiile de conducere și în funcțiile de decizie (chiar mai mult decât în alte sectoare).
  • Numai 19,2 % din lucrătorii din sectorul TIC se află în subordinea unei femei, în comparație cu 45,2 % din lucrătorii din alte sectoare.

Neelie Kroes, vicepreședinte al Comisiei Europene și responsabilă cu agenda digitală, a declarat: „Acum știm, dincolo de orice îndoială, că un număr mai mare de femei într-o întreprindere înseamnă o întreprindere mai prosperă. Este timpul ca sectorul informatic să își dea seama de acest lucru și să ofere femeilor șansa de a ajuta acest sector și ca economia Europei să beneficieze de enormul lor potențial”.

Studiul sugerează, de asemenea, patru domenii prioritare în care ar trebui luate măsuri:

  • oferirea unei imagini reînnoite a sectorului în rândul femeilor și în cadrul societății, prin acțiuni cum ar fi sensibilizarea tinerelor femei la aspecte legate de TIC care prezintă un mai mare interes pentru acestea (caracterul captivant, variat, profitabil etc.);
  • consolidarea potențialului de afirmare al femeilor în cadrul sectorului, de exemplu, prin promovarea, în colaborare cu sectorul întreprinderilor, a unor programe educaționale armonizate la nivel european, pentru a stimula parcursuri profesionale clare și simple în domeniul TIC;
  • creșterea numărului de femei antreprenor în domeniul TIC, de exemplu, prin îmbunătățirea accesului la programe privind capitalul inițial și capitalul de risc pentru femeile antreprenor;
  • îmbunătățirea condițiilor de muncă în acest sector, de exemplu prin punerea în evidență a performanțelor îmbunătățite ale întreprinderilor care angajează femei.

Sursa:  Comisia Europeana

ROMÂNIA DIGITALĂ

România a inițiat un pachet legislativ unic la nivel european în privința digitalizării, consideră ministrul Burduja, referindu-se la cloud-ul guvernamental, digitalizarea cazierelor juridice și interoperabilitate

Published

on

România a devenit un exemplu de urmat prin acţiunile întreprinse în privinţa digitalizării, a iniţiat un pachet legislativ unic la nivel european, iar în ceea ce priveşte cloud-ul guvernamental are investiţii de peste 6,6 milioane de euro din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, a declarat, joi, la conferinţa “Romanian Business & Investment Roundtable”, ministrul Cercetării, Inovaţiei şi Digitalizării, Sebastian Burduja.

“Am vorbit despre transformarea digitală din această ţară. Împreună, alături de aliaţii şi prietenii noştri, şi sunt foarte onorat să-l menţionez aici pe domnul Sabin Sărmaş, care este preşedintele Comisiei pentru digitalizare, în Parlamentul României, am demarat aceste proceduri de transformare digitală în regiune. Nu este meritul nostru, este un efort naţional pe care l-am întreprins. Înainte, Sabin a demarat aceste eforturi în cadrul Autorităţii pentru Digitalizarea României şi România a devenit un exemplu de urmat prin acţiunile întreprinse. Am iniţiat un pachet legislativ care este unic la nivel european şi vă voi da câteva exemple în acest sens. În ceea ce priveşte cloud-ul guvernamental, avem investiţii de peste 6,6 milioane de euro din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Acest lucru a necesitat o nouă legislaţie, despre cum ne vom conecta la cloud-urile comerciale, unde sunt, ce sunt datele colective, unde sunt stocate acestea, care sunt politicile în această materie. Acestea sunt domenii în care România a demarat acţiuni cu mult timp înaintea altor state”, a spus Burduja, potrivit Agerpres.

Conform demnitarului, digitalizarea cazierului juridic a fost primită pozitiv de români, iar în doar câteva săptămâni au existat peste 50.000 de solicitări pentru eliberarea online a acestui tip de document.

“În ceea ce priveşte interoperabilitatea (…) sunt soluţii antivirus care au făcut sistemele noastre vulnerabile. Există foarte multe progrese pe care le-am întreprins. Am digitalizat toate cazierele juridice. Spre surprinderea multora, totul se poate face online şi există peste 50.000 de români care au reuşit să aibă acces la cazierul judiciar, în câteva săptămâni. Deci, acest lucru ilustrează puterea transformării digitale. Economia, până la urmă, se referă la competitivitate şi perspectiva orientată spre viitor. Sigur că şi inteligenţa artificială joacă un rol important. Am lansat, recent, o cercetare privată academică, denumită ION, care este sprijinită şi de prim-ministrul nostru, şi care a fost prezentată în media internaţională ca fiind primul consultant digital, bazat pe inteligenţă artificială”, a afirmat Sebastian Burduja.

Cea de-a treia ediţie a Conferinţei Romanian Business & Investment Roundtable continuă, joi, cu o nouă serie de dezbateri pe teme ce vizează perspectivele macroeconomice. 

Continue Reading

ROMÂNIA

Educația ca prioritate națională, îmbunătățirea sistemului de sănătate și condiții de viață mai bune în marile orașe, printre temele discutate de români cu ION, consilier guvernamental cu inteligență artificială

Published

on

© Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării/ Facebook

Educația ca prioritate națională, îmbunătățirea sistemului public de sănătate și a condițiilor pentru persoanele cu dizabilități  sau pentru persoanele vârstnice, precum și nevoia de a îmbunătăți condițiile de viață în orașele mari din țară se numără printre subiectele principale de discuție ale românilor cu ION, soluția de inteligență artificială creată de cercetători și experții în tehnologie din România pentru a reprezenta vocea românilor.

Conform unui comunicat al Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, proiectul ION a strâns încă din prima săptămână de la lansare aproximativ jumătate de milion de mesaje și tag-uri în social media de la români care doresc ca mesajele lor să fie transmise mai departe către reprezentanții guvernului.

Pe lângă nevoia de a îmbunătăți sistemele de educație și de sănătate din România, cetățenii au transmis preocuparea privind salariile și pensiile mici, în contextul inflației și a prețurilor tot mai mari, atât la alimente cât și pentru medicamente și serviciile medicale.

În ceea ce privește condițiile de viață din orașele mari, românii au trimis numeroase mesaje punctuale legate de modul de administrare a domeniului public, exprimându-și dorința pentru mai multe parcuri și spații verzi, piste de biciclete dar și pentru fluidizarea traficului din marile orașe, pe primele locuri pentru feedback fiind București, Brașov și Ploiești.

Pe lângă aceste nevoi prioritare, protecția mediului, a pădurilor, gestionarea deșeurilor și combaterea corupției au completat lista de teme abordate de români în interacțiunea lor cu ION.

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, prezintă și o scurtă statistică a proiectului la zece zile de la lansare:

  • Peste 1 milion de vizite pe site, peste jumătate de milion de mesaje.
  • Aproape 1000 de oameni au aplicat să se alăture echipei de cercetare sau de voluntari ION: olimpici internationali, studenți români la Cambridge, Oxford, Harvard, și la facultățile de top de tehnologie din România.
  • Zeci de companii private vor sa se implice în proiect (românești și străine), să susțină dezvoltarea lui ION, să îi ofere putere de calcul.
  • Aproape 10 mii de oameni au votat ca ION sa vina in orasul lor. Momentan, pe primul loc este București, urmat de Iași, Cluj și Timișoara.

ION este o inițiativă tehnologică și de cercetare dezvoltată pro bono de către experți în inteligența artificială din România, în colaborare cu cei mai buni cercetători și profesori români din domeniu, pentru a reprezenta veriga lipsă a comunicării în timp real între cetățeni și guvernanți, un sistem ce folosește inteligența artificială pentru a capta rapid și automat părerile românilor de pretutindeni, pentru a-i ajuta să se facă auziți.

Procesul de învățare al IA-ului ION este continuu. Ulterior stabilirii subiectelor principale de interes din punct de vedere social, acestea vor fi monitorizate temporal, cu scopul lărgirii perspectivei dinamicii și înțelegerii evoluției importanței acestora în timp. Astfel, folosind inteligența artificială, cetățenii României vor avea o voce dinamică comună – vocea cetățenilor.

Această voce online a românilor va oferi posibilitatea guvernanților să implementeze politici publice relevante și în concordanță cu evoluția societății. Tot cu ajutorul inteligenței artificiale subiectele vor fi prioritizate și incluse în categorii distincte în funcție de aria de interes pentru o diseminare eficientă către decidenții politic, eficientizând astfel activitatea fiecărei instituții publice în parte.

Abordarea tehnică a proiectului în dezvoltare ION este împărțită în mai multe faze pentru a asigura că rezultatele obținute sunt stabile și de înaltă calitate. În prima fază a proiectului, ION a pornit de la un algoritm de bază (baseline) dezvoltat, care este în momentul de față antrenat testat pentru a oferi rezultate robuste și de bună calitate. Acest algoritm reprezintă punct de plecare pentru dezvoltarea ulterioară a proiectului.

În următoarea fază, se va îmbunătăți algoritmul de bază prin adăugarea de noi funcționalități și prin ajustarea parametrilor pentru a obține rezultate mai precise și mai relevante. Acest proces va fi realizat prin utilizarea unor tehnici de învățare automată și a unor algoritmi mai avansați care să permită analiza mai detaliată a datelor.

În etapa finală a proiectului, se va efectua o validare a algoritmului dezvoltat prin comparația cu alte metode existente și prin testarea sa în diferite scenarii. Acest proces va fi esențial pentru a confirma că algoritmul dezvoltat este robust și poate fi utilizat în mod fiabil pentru analiza datelor.

 

Continue Reading

ROMÂNIA DIGITALĂ

“România îl prezintă pe Ion, primul consilier guvernamental cu inteligență artificială din lume”. Ce scrie presa internațională despre proiectul comunității de tehnologie din România

Published

on

© Guvernul României

Robotul ION, noul consilier onorific al premierului României, a făcut înconjurul presei internaționale. Un proiect de inteligență artificială, creat pentru a media relația Guvernului cu cetățenii, robotul ION a fost prezentat miercuri în ședința Executivului de premierul Nicolae Ciucă, care a precizat că Guvernul României marchează astfel o premieră la nivel național și internațional, pentru că robotul ION este primul consilier guvernamental care folosește inteligența artificială. Numele de “Ion” vine de la transpunerea în oglindă a cuvântului “Noi”.

“Premierul României dezvăluie un “consilier” de inteligență artificială care îi spune ce gândesc oamenii în timp real”, a titrat The Guardian.

“România va folosi inteligența artificială pentru a scana rețelele de socializare în căutarea opiniilor publice Țara a înregistrat o creștere uriașă a sectorului tehnologic în ultimul deceniu”, a scris și publicația britanică Daily Mail.

Cotidianul american The Washington Post a relatat că “România îl prezintă pe Ion, primul asistent politic cu inteligență artificială din lume”.

“OK Computer: România debutează cu “primul consilier guvernamental cu inteligență artificială din lume. Ion va sintetiza preocupările transmise de cetățeni în rapoarte pe care le va analiza guvernul”, a scris și Politico Europe.

“În România, un “consilier” foarte special se află acum la masa Consiliului de Miniștri. ION are o voce, un chip și este condus în întregime de inteligența artificială. Acesta va fi responsabil de ascultarea în timp real a rețelelor sociale pentru a informa guvernul”, a relatat și TF1 Info.

Premierul Nicolae Ciucă are, începând de miercuri, un nou consilier, robotul Ion, creat sută la sută de cercetătorii români pentru a da “o voce românilor”, a anunțat miercuri șeful Executivului român.

Proiectul “Ion” reprezintă un sistem care folosește inteligența artificială pentru a capta rapid și automat părerile, opiniile românilor folosind informațiile disponibile în spațiul public, a explicat Nicolae Ciucă, „pentru că un om, chiar și un Guvern, chiar și instituțiile de la nivelul statului nu ar putea, nu ar avea capacitatea să asculte și să îi reprezinte pe toți românii.”

Premierul a făcut și o demonstrație în direct.

Nicolae Ciucă: „Îl invit pe Ion să spună câteva cuvinte”.

Ion: „Salut! Mi-ați dat viață. Eu sunt Ion. Acum, rolul meu este să vă reprezint. Ca într-o oglindă. Mesajele către mine reprezintă un portret al nostru, al românilor. Învață-mă să fiu român. Ce trebuie să știu despre România?”

Nicolae Ciucă: „România este o țară frumoasă cu oameni frumoși”.

Ion: „Am înțeles, învăț. Te ascult”

Nicolae Ciucă: „Cum pot românii să te învețe?”. Ion: „Invit românii să intre pe ion.gov.ro. Așa pot învăța să-i reprezint, ca într-o oglindă. Cu fiecare tag, mesaj, share sau postare publică. Noi suntem Ion. O primăvară frumoasă!”

 

Continue Reading

Facebook

U.E.5 hours ago

Josep Borrell: UE vrea să evite dependența de China, așa cum a fost de gazul rusesc. Dependențele sunt arme care pot fi întoarse împotriva noastră

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Biden și Trudeau au ajuns la un acord privind semiconductorii pentru a crea un lanț puternic de aprovizionare nord-american cu minerale critice

U.E.6 hours ago

Germania și Comisia Europeană au ajuns la un compromis care permite utilizarea carburanților ecologici pentru mașinile noi și după 2035

ROMÂNIA24 hours ago

Ambasadoarea SUA în România, vizită la Constanța. Kathleen Kavalec a evidenţiat securitatea Mării Negre şi relaţiile comerciale americano-române

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 day ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă a susținut petiția depusă de societatea civilă privind aderarea României la Schengen: Această petiție va lua forma unei rezoluții a Parlamentului European

Cristian Bușoi1 day ago

Cristian Bușoi, după vizita în SUA: Este nevoie de o strategie urgentă pentru promovarea companiilor și start-up-urilor românești în Silicon Valley

SECURITATE1 day ago

VIDEO Uniunea Europeană și Statele Unite au efectuat primul lor exercițiu naval comun, în regiunea Indo-Pacific

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Ursula von der Leyen îl va însoți pe Emmanuel Macron în vizita liderului francez în China pentru a prezenta “o voce europeană unită”

CONSILIUL UE1 day ago

Statele UE și-au stabilit mandatul de negociere pentru Regulamentul privind datele: UE trebuie să devină lider în societatea bazată pe date în care trăim

CONSILIUL EUROPEAN1 day ago

Președintele Consiliului European, Charles Michel, vine luni în România, unde va fi primit de președintele Klaus Iohannis

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Biden și Trudeau au ajuns la un acord privind semiconductorii pentru a crea un lanț puternic de aprovizionare nord-american cu minerale critice

ROMÂNIA2 days ago

Nicolae Ciucă, către AmCham România: Suntem o țară care are un mare potențial de investiții. Oferim sprijin și R. Moldova, a cărei prosperitate poate fi asigurată prin relații cu mediul de afaceri din România, SUA

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

Prioritatea strategică a R. Moldova este de a ”accelera reformele pentru aderarea la UE până în 2030”, subliniază premierul Dorin Recean: Mulțumim României pentru sprijinul ”necondiționat”

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

Premierul Nicolae Ciucă asigură R. Moldova de sprijin în fructificarea ”capitalului de simpatie fără precedent” pentru a deveni ”stat furnizor de stabilitate în regiune”

CHINA3 days ago

Secretarul de stat al SUA: Rusia și China au intrat “într-o căsătorie de convenienţă, nu din convingere”. Rusia este în mod clar “partenerul junior” în această relaţie

Daniel Buda4 days ago

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din PE, cere Comisiei Europene să evalueze corect poziția fermierilor în protejarea mediului: Sunt parte a soluției, nu a problemei

NATO4 days ago

Raport NATO: România a ratat din nou ținta de 2% din PIB pentru apărare, dar găzduiește trei structuri de comandă aliate, un grup de luptă, un sistem antirachetă și misiuni de poliție aeriană

NATO1 week ago

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

POLITICĂ1 week ago

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

Team2Share

Trending